Fórum témák
» Több friss téma |
Az a bajt tudod, hogy Szlovákiában még rádióamatőrök is alig vannak. A "Szlovák rádióamatőr szövetség" hivatalos weboldalán két év! után idén volt frissítés.
A forgalmazás részt nem nézik olyan szigorúan, mondhatni egy alap magyar QSO szöveget kértek, mikor én ott voltam, egy kis kézirádiót kellett használni a terem 2 sarkából. Ennek ellenére én is javaslom a gyakorlását, mert jobb érzés úgy kijönni, hogy egy rossz szót nem tudtak mondani a forgalmazásra.
Tehát akkor hogyan tud gyakorolni , ha már komolyan veszi a dolgot (ami egyébként dicséretes és kívánatos )?
Majdnem mondtam, hogy ha mostanában vizsgáztál, akkor akár privátban segíthetnél is a tapasztalataiddal A hozzászólás módosítva: Okt 1, 2016
A legtöbbet azzal, ha megfigyel. Demagóg dumának hangzik, de így van. Sok rosszat is hallani, de a legtöbb forgalmazást van értelme figyelgetni, mert tanul belőle az ember. Van netes alternatíva(Ham sphere, vagy mi a neve), ott teljesen szimulál rádiót, terjedést, mindent. Minap láttam egy holland csávót, aki kiszabadult onnan, és gondolta, hogy az NL1 hívójel prefix megfelel a való világnak is, és 40 méter JT65-ön nyomta neki, persze némi csalódás, mikor Alaszkára számít valaki... Írtam neki, a lentebbi hsz-emben ki is emeltem Csupán arra tértem ki, hogy nem feltétlen az a bukótárgy a vizsgán, és nem kell izgulni miatta.
Sziasztok ! Nem vagyok rádióamatőr, csak egy "mezei" hobbista . A kérdésem az lenne hozzátok hogy a Q kódokat használják e még a forgalmazásban ,és volna e jelentkező egy próbára? Írtam picre egy programot ami elvileg minden q kódot tartalmaz és gombnyomásra elővesz a memóriából majd egy kimenetre kiküld . Érdemes e vergődni egy ilyen elektronika megépítésével vagy gyorsabb ha fejből nyomja a polgár a kódot ?
A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2016
Az amatorok nem hasznaljak az osszes Q kodot a mindennapokon.
A CW-sek biztos hasznalnak meg par kodot de ugy hirtelen ezek jutnak eszembe amit hasznalni is szoktunk: QRM QRN QRP QRO QRT QRX QRZ QSO QSL QSY QTH QSB Gyorsan megtanulja az ember oket. Az elejen jol jon egy kis tablazat. Ha hirtelen kell valamit dekodolni De fejbol kell nyomni mindenkeppen mert kulonben maceras. Mi a PIC kimenete CW? A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2016
Még a repülésben is QNH
Ugyanakkor aki nem tudja megjegyezni azt a néhány kódot
Most a pic 41 kódot tud és csak számbillentyűzeten kell a kód sorszámát beütni majd egy csillag és egy kimeneten kitolja a kódot (a billentyűzetbe beütött szám után lcd kijelzőn megjelenik a kód ) tehát maximum 3 gombnyomás és már a kimeneten van a kód az előre meghatározott sebességgel .
Talán egyszerűbb lenne ha nem kéne kinézni egy táblázatból hogy a QRZ-hez melyik 2betűs kód tartozik és azt beütni, hanem egyből egy qwerty billentyűzeten beírni, sőt nemcsak a QRZ-t hanem a teljes ABC-t...
Idézet: „és már a kimeneten van a kód az előre meghatározott sebességgel” Ezt nem értem
Bocsánat, mármost értem.
Igen, az a jó ha az ember "fejből" tolja. És akkor meg ez kérdés értelmetlen
Itt van egy videó a szimulációról Egy kétjegyű szám jelent egy kódot és a kettőskereszt lenyomásával kerül a kimenetre ami egy optocsatolóval kitehető a rádióra és morsekóddal kiküldi a 3 betűt ... (a led villogása szimulálja a kimenetet)
Természetesen uC programozási gyakorlatnak jó játék az ötleted Q kódok kiszórása.
De ennél haladóbb téma lehetne egy uC alapú tárolós gyors billentyű program megírása . Több választható tárhellyel teljesebb QSO szövegekkel: általános hívás, riportadás, állomásinfó, elköszönés stb.. Bármikor átírható tartalommal, a saját el-keyével (iambimatic) , gyors billentyű. Igen ezekre is számtalan verzió létezik már. A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2016
Ha leírod (privátban) a használt szövegeket megoldható hogy nem egy kód hanem egy teljes szó vagy mondat legyen egy számjegy alatt , és akár párhuzamosan is köthető lenne a cucc a billentyűvel ... ha csak kétjegyű számokat használunk akkor is elég sokféle szöveg fér a memóriába Természetesen csak ha láttok benne fantáziát (ha nem akkor ujjgyakorlat maradt a dolog )
Lehet akár "bedrótozott" QSO szöveg is.
De a lényegesebb és jobb verzió az ha vannak olyan tárak is amibe szabadon "írhatsz" előre bármilyen tartalmat X darab számú karakterig . Írhatod bele soros porton desktopról ... dee ez túl macerás és majdnem felesleges . Ha már megvan benne valósítva az elkey 1/2 karú (iambimatic) akkor eleve bemorzézod a billentyűvel mit szeretnél majd adni automatikusan a tárból. Ha nem szeretnél felesleges kezelő szerveket akkor távírózva beszélgethetsz magával a uC-el programjával is.Menüjében CW jelekkel mozogva , nyugtákat Ő is ugyanúgy CW jelekkel jelzi vissza . (sebesség, hangszín, választott memória stb.) Nézzél utána a Picokeyer hardvernek amit a Rockmite QRPp TCVR-be építettek be. A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2016
Mint írtam az elején csak egy mezei hobbista vagyok nem tudom mik azok cw jelek ...
cw carrier wave ... vivő hullám ... távíró ... morse üzemmód ... rádióamatőr topicot olvasgatsz ekkor ezek a fogalmak rövidítések a távíró morse üzemmódot takarják
Egyébként most agyalok , a jambimatic (gondolom kétirányú hosszú-rövid) billentyű használata a morse kódok beírásához lehet hogy egyszerűen megoldható , az viszont nem tiszta hogyan veszed elő a memóriából az éppen aktuális szót-mondatot ?
2 karú iambimatic lényege az hogy rövid hosszú jelek szét vannak választva 1 1 karra.
Másik trükkje hogy ha egyik hamarabb másik később nyomódik meg akkor (rövid hosszú rövid hosszú rövid hosszú ) vagy (hosszú rövid hosszú rövid hosszú rövid) jeleket adja egyből . Így az 1 karúhoz képest is sokkal gyorsabban / kényelmesebben lehet távírózni (nem rángatod ide oda többet egyes betűknél). pl.: C - . - . ennél csak 1szer össze zárod a 2 gombot(jó sorrendben) és megvárod amíg 2szer leadja - . elemi jeleket. 1 karú esetében pedig 4 mozdulat kell - majd . megint - végül . Persze meg kell szokni az ilyen el-key használatát is.
Látom segíteni akarsz a "kezdőnek"és nagyon értékelem is , de nem ez volt a kérdésem: A bemorzézott elmentett szót mondatot hogyan vesszük elő a memóriából ? Van külön kezelőszerv-nyomógomb -számbillentyűzet amivel lépkedünk a memóriában és egy gomb amivel éppen aktuális mondatot kiküldjük a kimenetre ?
Attól függ hogy mennyi memóriát szeretnél kezelni.
Picokeyer nél 2 van persze 8 lábú PICbő épült . Ott rövid vagy hosszú gombot nyomva derül ki melyiket adja le a memóriából való olvasásra való felkérésre reagálva a uC-el Rockmite negyed tenyérnyi QRPp készülék. Ha nem ennyire spártai körülményeket szeretnél akkor turbózhatod (több ledes bináris / 7 szegmenses kijelzéssel ) , külön több gombos kezelő felület... lcd-s kijelző ...stb .. A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2016
Ha van rá érdeklődés megoldható így ahogy a videón láttad lcd kijelzővel és akár számbillentyűzettel előhívható általad beírt memóriaadatokkal is nagyobb okosabb piccel . Csak az lesz a bibi hogy a kijelző maximum a beírt adatok memória címét (egy vagy kétjegyű szám) tudja majd kiírni az nem probléma ?
Azt a pár 4 5 8 "konzerv anyagot" meg lehet jegyezni mit mibe rakott az ember .
Olyan sokszor úgyse változik a tartalom a sorrend .Akár 3-4db led is megteszi azzal 8-16 féle tár terület megkülönböztethető , persze aki kicsit "kockább" annak könnyebben. Persze érdemes körülnézni másutt miként oldották meg ... kinek mi felelne meg jobban ... stb. Feltéve ha van kedved egy ilyen fejlesztéséhez. A hozzászólás módosítva: Okt 5, 2016
Átgondolom a program felépítését és ha jutok valamire jelentkezem és zaklatlak a kérdéseimmel köszönöm a segítséget és a türelmedet !
Sziasztok!
Több helyen is láttam már, hogy antennaárbócnak honvédségi Ta-19 és hasonló árbócokat használnak. Az lenne a kérdésem, hogy egy ilyet hol lehet beszerezni, esetleg tudnátok- e ajánlani hasonló kitekerhető antennát, vagy lehet-e házilag ilyesmit építeni.
Következő Burabu-n
De már azzal is sokat tettél az ügy érdekében, hogy megkérdezted. Egyébként "ki", vagy "el" tekerhetőnek kell lennie?
Üres állvány van, de gondolom Neked inkább a "bele" kellene...
Igen, kompletten kéne. Szerinteed van értelme a Puskás-bözrén megnézni?
A nosztalgián érdemes érdeklődni. De ez nem olyan cucc, amit ugye csak úgy elhoznak és kiraknak az asztalra, úgyhogy megnézni azt biztosan nem tudod.
Ha nekem kellene, akkor helyből van legalább három ember, akit megkérdeznék. Az egyik szerintem rendszeresen olvassa a topic-ot és hirdet is, gondolom jelentkezik is nálad hamarosan Egyébként miért kell behúzhatónak lennie? Rádióreléseknél volt ez szempont annó, amatőröknél szinte soha... |
Bejelentkezés
Hirdetés |