Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Ha egy teljesítmény sinus generátorral egy megfelelő értékű soros ellenálláson keresztül meghajtod akkor az ellenálláson mérhető AC feszültség összevethető a hangszóró impedanciájával. Ha ezeket az értékeket ábrázoljuk akkor egy impedancia göbét lehet megrajzolni. Függőlegesen egy ellenállás tengely , vízszintesen egy frekvencia tengelyen. Ugyanezt a mérést megismételve egy ismert térfogatú dobozban a két mérés különbségéből számolható az összes Thiele/Small paraméter.
Bővebben: Link
Kb. tized ennyi ideig tart impedanciát mérni ARTA-val.
Húha, hát igen, de nincs ilyen sinus generátorom.
Viszont, megvan a hangváltóról a kép, ami a topokban van.
Akkor marad a Búvarruha kolléga által említett ARTA-s megoldás. Pontosabban a LIMP ami része a csomagnak. A számítógép hangkártyája helyettesíti a sinus generátort, sőt rátesz egy lapáttal és zajjal mér, amit furier transzformációval ki is tud elemezni. Multiméter sem fog kelleni mert a hangkártya bemenetére visszakötött jelet meg tudja mérni . Amire viszont szükséged lesz az az ARTA-Box. Ezt meg kell építeni és később is használható lesz. Azonkívül lehet vele ellenállást, kapacítást, induktivítást is mérni.
Nem igazán tudok, nincs mi alapján dönteni. Csak az áruk van, de abból nem tudok meg semmit. Mivel mkp, nagy baj nem lehet vele.
Ez eddig ok. Mi legyen a topokkal? Marad a SAL láda terv, vagy van attól jobb is?
Annál bármi jobb. Még a mostani is. Zárd le a reflexnyílást , és tegyél bele vatelint . Persze ezt csak arra alapozom ,hogy te valahol azt hallottad ,hogy zártban jobb. Ha túl nagy a membránmozgás akkor a belső térfogatból kell leválasztani. (Mondjuk ránézésre ez biztosan nem fog megtörténni.)
Esetleg a másik felét is le kellene fényképezni, meg hogy melyik vezeték , hova van bekötve.
Annó az SPA 4050-eket egy 80L-es zárt trapéz dobozba raktam és teljesen jó volt, nem lengett ész nélkül a mély, tehát lehetett terhelni rendesen. Picit emel így 80Hz környékén, de nem vészes.
A vezetékezést meg tudom mondani. Bal oldalt a kimenetek, tehát sárga/fekete a magas, piros/fekete és a zöld/fekete a mélyközép. Nem három utas a hangváltó, az utóbbi vezetékek egy vezetősávról jönnek ki. Szerintem két hangszórós cuccba való eredetileg.
De most erősen gondolkodom a képen mellékelt ládán. Hangszóróm is lenne még hozzá.
Mondjuk nálam is elég tűrhető a hangja, csak enyhén kopogós néha.
A top-ot nem is igazán a hangja miatt akarom újítani hanem a kinézete miatt. A képeken nem látszik mennyire leharcolt. Modernebbeket akarok. A keret szűkös, gyárit nem veszek. Inkább építünk, vagyunk olyan ügyesek.
Na igen, reflexben el is hiszem hogy kopog, azoknak a hangszóróknak zárt doboz kell.
Szia
Sinus hang generálásra szerintem az Audacity program is jó, a generálás menüpont alatt lehet sinus hangot generálni. A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
Megrendeltem mindent már, a kondit, az általad javasolt magassugárzókat és tekercset is.
Már csak az ellenállásokról lenne jó tudni, mekkorákat szerezzek be. Ha lenne egy kis időd, ebben még tudnál segíteni? A hozzászólás módosítva: Okt 16, 2016
Sziasztok,
mennyire ad elfogadható hangot egy ilyen hangszóró: Bővebben: Link? "Elfogadható"=nem vagyunk audiofilek. Ahova kerülne: a nappalinkban éppen készül egy gipszkarton látványelem (egy dobozolás). Arra gondoltam, hogy a falakon csúfoskodó hangládákat kiváltanám ebbe a gipszkarton "dobozba" süllyesztett hangszórókkal. Köszi a reakciókat előre is!
Ja: a vízállóság természetesen nem követelmény, viszont mindenképpen fehér színű kellene, és ezt találtam fehérben...
Szia!
Épp most javítok ilyent, szóval tapasztalatból mondom. Természetes, hogy nem egy "hiend", de nem is arra készült. Pár alkatrészen kívül mindene műanyag. Ennek ellenére elfogadható a hangja, van elég mély is, bár inkább csak olyan tv-nézős hangszórónak használnám. Hi-Fi és házimozinak nem, bár a gagyi nevesincseknél bőven jobb. Talán ami ellene szól a Te alkalmazásodban, az az ára. Irreálisan drága. Harmad vagy akár ötöd ennyiből is tudsz ugyanilyen hangú, ugyanekkora átmérőjű autóshangszórót venni. Az elrejtésére pedig több egyszerű és olcsó megoldás is van. Ami ráadásul még esztétikusabb annál a fehér rácsnál a látható csavarokkal együtt. A hozzászólás módosítva: Okt 19, 2016
Köszi! Akkor szétnézek a klasszikus kalaptartóba építhetô autóhangszórók között, és max. rácsot lefújom fehérre.
Így van, vagy csinálsz elé fehér hangszóróselyemből (textilből) egy takarót. Akár az egész süllyesztett lehet, így ki sem lóg, alig látható az egész.
Ilyet vettem végül. Kívülről is tetszetősebb, és ha a fekete rács nagyon nem lenne szép a helyén, lefújom fehérre.
Szerintem esztétikus! Mármint így magában. Nem futurisztikus nyomulós tuning dizájn. Persze az összkép a helyén derül ki. Ha kész vagy vele, tehetnél fel képet róla, hogy lássuk, hogy néz ki a környezetében. Ami meg lényegesebb, érdekelne, hogy milyen lett a hangzása?
Sziasztok!
Hozzáértők segítségét kérném! Az alábbi 2 hangszóró közül melyiket válasszam?? A hangszórók egy bakelit lemezjátszóra lesznek kötve és túlnyomó részt komolyzene hallgatásra lesznek használva. Oszlopos hangdobozba lesznek! Vagy ha tudtok jobb hangszórót ajánlani, azt is megköszönném (6-8000 Ft-nál ne legyen drágább). Az erősítő 2x15 W-ot tud! Előre is köszönöm a válaszokat. Monacor SP-40 Visaton FR8
Sajnos csak ilyen képeket tud a telefonom, de majd ha készen lesz, csinálok fényképezővel is.
Valamennyire látszik azért, hogy hova kerül a két hangszóró: egy "ál-áthidalóba" a nappali mennyezetére, egy hosszúkás gipszkarton dobozba. Hogy on-topic maradjak: én, mint hozzá nem értő, úgy gondolom, hogy a dobozolás, mint egy hangláda-doboz, kedvezően fog hatni a mély hangokra. Próbaként tegnap megszólaltattam őket, és tényleg ez volt a tapasztalatom.
A lényeg látszik. Pont arra voltam kiváncsi, hogy milyen doboza lesz. Az autóban is az ajtó ürege adja meg a térfogatot. Bár engem zavarna, hogy fentről jön a hang, de ez az én gondom.
15W-os erősítőhöz nem muszáj 15W-os hangszórót keresni. Vagy véletlen alakult így? Számomra érzéketlenek, se magasat, se mélyet nem tudnak leadni. Ekkora méretben 100Hz-től 10KHz-ig hajtanám. Ez még túl kevés az élvezhető minőségű zenehallgatáshoz.
Sziasztok! Megvan valakinek Androvics László jelenlegi elérhetősége/tartózkodási helye? A választ természetesen privátban kérném!
Sziasztok!
Van értelme építeni hangsugárzót HC12,5-644-ből általános hangosítási célra, mélyben megtámogatva? Vagy valami más annál nem drágább, vagy jobban terhelhetőbb szélessávúból? Egy karcsú oszlopot szeretnék belőle. A feltételezett erősítő 2x 100W (200W zenei?) 8 ohmon.
Neked ajánlanám az egy sorral említett HC 12,5-644 Videoton szélessávú hangszórót.
Vagy egy kétutas kivitelben HA13-478 mélyközép és hozzá egy HG1,9-623 magassugárzót.
Az előző sorban leírt HA13-478 mélyközép ebből több és hozzá megfelelő magassugárzó ennél kisebb teljesítményút szerintem nem érdemes választanod, ha már a Videoton hangszórókra esett a választás. ( 2 db Videoton DB 3048 sorba kötve is csak 70 W , ezek elég karcsú hangsugárzók )
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2016
Köszi a választ! Lemezjátszón, többnyire komolyzene hallgatására használnám.... A rászánt keret a hangszórókra 20 EFt. Nem értek hozzá, de szeretnék , a hangdobozt is magam akarom összerakni!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |