Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Köszönöm a leírást. Ez most jól jött, mert én is ki akartam kötni a hősugárzó részt, de ha az az előtét ellenállás akkor nem fogom. Esetleg helyettesíteni nem lehet mással? Úgy tűnik, hogy tudok belőle szerezni még egyet, bizonytalan állapotban, mert amink most van itthon annak el van törve az egyik kvarcüveg csöve. Működik, csak "rosszul néz ki". Esetleg ez ragasztható vízüveggel?
Közben nézegetem az előhívó folyadékokat. A témát olvasva az látom, hogy sokan használnak csodaszódát előhívóként. Nekünk itthon LUXON kristályszódánk van, én ezt szeretném használni. Megkerestem mind a kettőnek az adatlapját, úgy tűnik ugyan az az összetétele (EINECS száma mindkettőnek:207-838-8). Vagyis remélem tarthatom a másnak bevált arányokat. Csodaszóda biztonsági adatlap LUXON kristályszóda biztonsági adatlap. A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
Nos addig tanulmányoztam az adatlapokat és olvastam utána itt a témában a dolgoknak (meg a wikipédián), amíg rá nem jöttem, hogy az CAS számok miért nem passzolnak. Az én szódám dehidratát, vagyis Papus51 ezen hozzászólása alapján 10 molekula kristályvizet is tartalmaz. Addig számolgattam, amíg az nem jött ki eredménynek, hogy a csodaszóda:LUXON=1:2,69 vagyis nekem (felfelé kerekítve) háromszor annyi LUXON szódát kell feloldanom ugyan annyi vízben ahhoz, hogy megkapjam a kb. 1%-os oldatot (úgy tudom, hogy ilyen töménységű oldat kell az előhíváshoz, jól tudom?).
Vagyis végül az jött ki, hogy 1liter vízhez 30g LUXON szódát kell adnom és akkor az oldatom kicsit töményebb lesz mint 1%. Jól számoltam?
Kcarclámpa fűtőcsövek igen nagy teljesítményúek, nem könnyű mással helyettesíteni.
Az előhívó töménységét csak próbával lehet jól beállítani, a víztől is függ -lágy-kemény- a keverési arány. Akkor jó, ha egy teljesen világított próba nyáklemezről kb. 40-60 másodperc alatt oldja le a P20-at. Kvarclámpánál maszk nélkül kb. 1.5-2 perc kellhet, de biztos alapon kapjon 5-10 perc megvílágítást, hogy ne befolyásolja az esetleg nem teljesen világított lakk a leoldási időt. Ha megvan az előhívó töménység, ezután a megvilágítási időt kell meghatórozni. Ide már kell a maszk, ami vagy fólia, vagy papír, más anyagokhoz más idók kellenek. Nem is kell még rajzolat a maszkra, így próbákkal megkeresük azt a világítási idő határt, ami már éppen elegendő, előhívó leoldja 40-60s alatt. Pld. egy próba nyákot ceruzával bejejölünk 2 centinként, letakarjuk egy fémlemezzel, és pld. 1 perc után 10s-enként 2cenit hátrább húzzuk a takaró lemezt, minden ilyen fokozat 10s-el több fényt kap mint az előző. Előhívásnál látjuk, hogy melyik résznél, hányszor 10s időnél lesz jó (+ az 1perc). A határesetre egy picit hagyjunk rá, biztonság kedvéért. Tehát ha pld. 100s lett jó, akkor kb. 120s legyen a megvilágítási idő. A P20 rétegvastagság abszolút pontos nem lesz, vastagabbhoz picit több idő kell, azért jobb idő ráhagyás. Fóliánál kb. 1.5-2perc, papírnál 3-4 perc idő körül várható kvarclámpánál. Túl hosszú idő nem jó, mert a maszk nem fog tökéletesen takarni, festék helyenként kicsit átlátszik, sok idő esetén takart helyen is annyi fényt kaphat, hogy előhívó leoldja. Tehát a szükséges legrövidebb idő legyen a megvilágítás. A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2016
Ha tudsz használj ingább dry fóliát, annak az előhívója az 1%-os mosószóda oldat, és a maratás után a nátrium hidroxid a vezetősávokon maradt fólia leoldója. A dry fólia ott keményedik be ahol uv éri, a P20 ott bomlik meg ahol uv éri. Ezért fordítottja a kettőnek az előhívója és a lemosója.
A dry sokkal egyenletesebb réteg, és moswt láttam A3-as laminálóüt 7000Ft körül a Lidl-ben azt át sem kell alakítani a dry lamináláshoz. Ja és a dry egy jó maszkkal sokkal kevésbé érzékeny a levilágítási időre mint bármi más, mert max ha túlvilágítod, keményebblesz a fólia. (persze ehhez jó nyomdai maszk kell) A hozzászólás módosítva: Okt 12, 2016
Jól látod! A CAS számot nézd inkább, az a tuti. Én sokat szívtam a különböző verziókkal, és jó csak a 497-19-8 CAS számú volt.
DE, ahogy már írták, neked a P20-hoz nem ez kell...! )
Köszönöm a választ mindenkinek.
Elnézést kérek a kavarásért, csak olvastam itt, hogy jó előhívónak a szóda is, de úgy látszik elkerülte a figyelmemet, hogy a dry-fóljához jó. Még egyszer elnézést. Most úgy alakult, hogy úgy is kell rendelnem alkatrészeket, rendelek előhívó folyadékot is, 500ml elvileg használatra kész (kiöntöm és használom) 1,50€-ért (kb.400Ft), vagy tudok venni 3,50€-ért 400g nátrium-hidroxidot. Én az előbbi mellett döntöttem, mert 1,50€-et rá tudok áldozni most, 3,50€-et viszont nem. Még holnap úgy is el kell mennem az üzletbe sósavért meg hidrogén-peroxidért, megnézem, hátha árulnak nátrim-hidroxidot is (úgy rémlik, hogy láttam a polcon lefolyótisztító néven).
Szia!
A lefolyótisztító felejtős, mer egy csomó adalékot is tartalmaz, ezért nem fogod tudni pontosan kimérni a szükséges mennyiséget a 7 ezrelékes oldat elkészítéséhez.
2000Ft körül van egy kiló nátriumhidroxid a vegyszerboltba, és egy életre elég, csak nem szabad haszni, hogy abb oldja le a p20-at. Én mikor p20-al szórakoztam 1213123214343 éve, akkor csináltam egy töményet abba 1mp-re lógattam a panelt, utána rögtön egy langyos sima vízes vödörbe, ott ecsetelgettem és ezt addig ismételtem amíg le nem jött a p20 mindenhonnan ahonnan le kellett jönnö, és még 2* mert negyon nem látszik ha fent marad egy vékony hártya.
Én még annál is olcsóbban adom ha van rá elég jelentkező, igaz nem nátrium hanem kálium. Van egy 20 vagy 25 kilós zsákkal, de csak akkor bontom meg ha legalább 15 kilót elvisz(nek) valaki(k) belőle, a maradékot meg lezárom egy kannába.
Valakivel egyezkedtem is itt vagy fél éve privátban, de már nem emlékszem hogy ki volt, illetve akkor nem értem rá foglalkozni a dologgal.
Folyadékban mennyire fontos a légmentes tárolása a nátrium/kálium hidroxidnak ?
Fontos... Nagyon szereti megkötni a levegő széndioxid tartalmát. Ezt használták a tengeralattjárók levegőjének CO2 mentesítésére is.
Azt ugye nem ártana tisztázni, hogy Kálium, vagy Nátrium mért ugye pici különbség van a kettő között...
Ha bontatlan, ne bontsd ki (szerintem)... Ha kálium, akkor lúgos akkuhoz jó, ha nátrium, akkor nyák maratáshoz (ország éves szükségletét lefedi, nagyjából :jump ). A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2016
Maratáshoz egyik se jó, előhíváshoz meg mindkettő, de mint írtam kálium. Előhíváshoz használtam én is egészen addig amíg el nem kezdtem vasalni. Azóta nem fogy.
Amióta az ifjú háziasszonyok az otthoni szappanfőzéstől várják a megváltást azóta nátriumhidroxidot minden második bio, natura és egyéb boltokban lehet kapni nagyon olcsón. Itt pédául 919Ft brutto/kg.
Ha jól számoltam, kb. 143 liter előhívóra elég.
Pont ezért kérdezem, mert ha jól rémlik a levegő széndioxid tartalmát megkötve szódaoldattá alakul át idővel. Nekem olybá tűnt, elég hamar megteszi ezt...
Mégis többször olvastam hogy vannak akik tömény oldatot készítenek és azt hígítják fel használatkor. Viszont a hermetikus lezárást sehol sem láttam megemlítve, pedig nem mindegy, hogy erős vagy gyenge lúg lesz belőle, használatkor...
Nekem sok éve van jól záró csavaros tetejű, de nem légmentes zárású műanyag edényben a szilárd nátriumhidroxid legkevesebb vízzel feloldva, semmi probléma, ma is ugyanúgy hatékony.
A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2016
Nekem pikkelyes formában van meg, és azt figyeltem meg, ha nyitva hagyom a kb légmentesen záró dobozát, percek alatt "könnyezni" kezd a levegő nedvességtartalmától, és gondolom azon nyomban az a rész szódává is alakul!
Végülis nem feltétlenül kell légmentesnek lennie, ha jobban belegondolok, elég ha csak nem szellőzik szabadon, hisz akkor megköti a széndioxidot, idővel csak oxigén és nitrogén marad a dobozban, széndioxid már nem fog újabb belekerülni...
Nekem is pikkelyes formában volt, csak ezzel várni kellett használat előtt, míg feloldódik. A folyékony hozzáöntve a vízhez, azonnal használható, ezért minimális vízmennyiséggel folyékonnyá tettem. Az edény kb. 1literes, nyílása kb, 6-7cm átmérőjű, ebbe jön egy lapos műanyag dugó, és erre a csavaros kupak. Igen jól zár, de nem légmentes. Minimum 10 éve van így, pontosan nem emlékszem.
Egy vastagabb neylonzacskóba betéve, a zacskó már igen jól zárható, vége összecsavarva, és csomót kötve rá. Én nem tettem zacskóba. A hozzászólás módosítva: Okt 13, 2016
Korábban volt egy üveg pikkelyes nátriumhidroxidom egy csvaros tetejű üvegben, aminek sajnos elrepedt a kupakja amit nem vettem időben észre. Mre felfedeztem a hibát az anyag nagy része kitüremkedett az üvegből karbonát formájában.
Szóval, akár szilárd, akár folyadék, jól záró edényben kell tartani.
Nos, már meg is van a helyettesítő a fűtéscsövekre. A kvarclámpában lévő UV cső egy TESLA RVK125W típusú cső, ami minta típusszáma is mutatja 125W-os, vagyis egy 125W-os fojtótekerccsel gond nélkül helyettesíthetem a fűtőcsöveket. Már csak szerezem kell egy 125W-os fojtótekercset.
Még az is lehet hogy akad valahol, de a "nagybörzén" szinte biztosan (különösen ha jelzed hogy eljössz és kéred hogy hozzon valaki).
Ugyanakkor: Mivel van olyan Hg lámpa, amihez nem kell előtét, mivel a búrájába sorosan egy izzólámpa is be van építve, akkor szerinted mire akarok utalni?
Panel levilágításhoz használ valaki nagy teljesítményű UV LED-et?
E-bayen még a 20W-os darabok ára is vállalható, de semmit nem tudok, hogy érdemes-e kezdeni velük.
Én 10W-os 400nm-est vettem néhány darabot. Komolyan tesztelni még nem volt alkalmam, mert mechanikai munka hátra van. Amennyire emlékszem, olyan 20cm távolságból 2-3 perc körüli idővel exponáltam egy filmet, amit elő ugyan nem hívtam, de látható volt rajta a rajzolat. Ez egy darab LED volt, a kisméretű próbafilm a sugárzási szög közepén volt...
Kettő probléma van a leddel , az ára és az hogy pontszerűen világít , a panel közepén tökéletes a levilágítás akkor a szélein már látható az alávilágítás . Vegyél inkább egy fénycsöves arcszolit a vaterán párezerért megkapod és csak egy jó időzítő kell hozzá és indulhat a nyákgyártás ...
A hozzászólás módosítva: Okt 17, 2016
Szia!
3500 Ft az ebay-en 36W-os körmös lámpa (4 csöves) Külön 4db cső 900Ft Időzítő is van hozzá, bal kezedben a stopper, jobb kezeddel meg a kapcsolót vezérled Max 1 perc világítás eddig nekem elég volt vele.
A múltkori válaszok alapján kicsit fejlesztettem a technikát!
Egy 64 lábú PIC24-es adapter panelje (TQFP64 10*10mm), 0,3mm vezetősáv szélesség Kínai transzfer papír, vasaló helyett kicsit felturbózott lamináló, Samsung M2020 nyomtató Nem teljesen tökéletes, de már alakul! Köszönöm a tanácsokat! Azt hiszem lassan kezdhetem tervezni a kétoldalas panelokat is ... talán azt is sikerül legyártanom! Az eredmény:
Upssssz ....
Naná hogy elb@sztam! Az alkatrész oldalt tükrözni kell nyomtatáskor!!!
Biztosan?
Ha nem tükrözted volna, akkor az 1-es most tükörkép lenne. |
Bejelentkezés
Hirdetés |