Fórum témák
» Több friss téma |
Szia!
Köszi, most már tudom, hogy így hívják a programozót Mi a különbség az általad linkelt és EZ a programozó között? Nekem nem tűnik fel semmi! Attól függetlenül, hogy nem látom a support listában, támogatja az Atollic-et is mindkettő vagy nem? Ha megerősíted,akkor megy a rendelés. A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2016
Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek!
Ment megrendelés. Majd jelentkezek,ha megjött a cucc és elakadtam, amiben sajnos biztos vagyok.
Tudna valaki linkelni egy működő READ protection kódot? Kb 1 teljes napom ment eddig el vele már nagyon ki van a ***** a fordítóval mindenért nyafog. Linkelem a gyári FLASH.h könyvtárt és már abban is hibákat talál az agyamat eldobom.
Köszönöm.
Leszedtem a gyári 1.5 ös könytárat az F030 procihoz. Azépen bemásoltam a stm32f0xx_flash.h az inc mappámba a stm32f0xx_flash.c meg az src-be.
Keil5 tök üres program 1db led villogtatás. Berakom a #include "stm32f0xx_flash.h" és kezdődik a sírás. (error in include chain ("stm32f0xx_flash.h):" expected '}' Mindegy futtatom a fordítást hibák sora:
1. Az előző beírásomban ajánlott bootloadert az STMFlashLoader letöltő program segítségével lehet letölteni (kell hozzá egy USB-UART átalakító), a gyárilag beépített UART bootloader felhasználásával. Ugyanezt az utat kell járni az ST-Link firmware letöltésnél is, ha az egyik modult ST-Link programozóként akarod használni. Én nem ezt az utat jártam, mert volt kéznél egy ST-Link programozó is.
2. A Keil-t és az Atollic-ot is érdemes megnézni. Előbbi az univerzálisabb, de korlátos... Idézet: „Olvasgatom, hogy RX-TX lábon keresztül is lehet programozni. Ehhez is kell bootloader vagy megy nélküle is?” 3. A legtöbb ARM Cortex-M mikrovezérlő gyárilag tartalmaz bootloadert. Ha jól tudom, az általad beszerzett típus csak az UART módú betöltést támogatja. Arduino IDE-hez kényelmesebb a Maple mini USB-s bootloader használata (amit ajánlottam előző beírásomban), de ez a felhasználói területen van, így könnyen felülíródik, ha nem vigyáz rá az ember. A gyári bootloader ebből a szempontból stabilabb, az külön, védett területen van. Idézet: „ha egyik vezérlőt "beáldozom" programozónak, akkor ő csak USB-soros átalakítóként viselkedik?” 4. Nem, ugyanolyan ST-Link programozó és hibavadász lesz belőle, mint amilyen például az STM32F0 Discovery kártya ráépített programozója. Idézet: „Mi az az SWD only?” 5. Csak az STM32 programozható vele SWD módban (pont úgy, mint az STM32F0 Discovery kártya ráépített programozója). A 8 bites STM8 nem programozható vele (kellene még néhány ellenállás és összekötés, akkor menne az is). A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2016
Megcsináltam HAL nélkül, ugyan úgy nem fogadja be a kódot. Amikor lement hiba nélkül akkor pedig ugyan úgy olvasható maradt.
A hozzászólás módosítva: Okt 7, 2016
Pointeresen hogy nézne ki a kód ha a 0x1FFF F800 címre kellene írnom az adatot?
Pointerhez egyáltalán nem értek.
Van ez a sor ezt hogy kellene használni?
Akár hogy írom bele a címet meg az adatot nem fogadja el. Egyszerűen az interneten annyira nincsen semmilyen példa angolul semmilyen nyelven. Mindenhol csak a könyvtár. Egyszerűen nincs kitől segítséget kérjek.
Megpróbálhatod így is, implicit mutatóval:
Ilyen formában próbáltam én is és a 3. sorra hibát ír. Azt írja hogy:
error: expected identifier or '(' error expected ')' error expected ')'
Aki ír nekem egy működő read protection kódot annak felajánlok 5eFt-ot.
A hozzászólás módosítva: Okt 8, 2016
There is a good example within Keil, and probably IAR too
C:\Keil\ARM\Examples\ST\STM32F10xFWLib\Examples\FLASH\Program\main.c
FLASH és RAM méret. És még néhány periféria mennyiség.
ST MCU
STM32F103x6 és STM32F103x4 szerényebb kiépítésű, mint az STM32F103x8.
Kevesebb Flash, kevesebb RAM, kevesebb timer, kevesebb UART, kevesebb SPI... Adatlapok: stm32f103c6.pdf, stm32f103cb.pdf
Hosszas keresgélés után, rájöttem a Flash Read Protection Setup, hogyanjára!!!
Programozás után beállítod a ST-LINK Utility-ben: Target > Option Bites > Read Out Protection = Enable > Flash swctors protection: pipák Select all > APPLY !!! Utána olvashatatlan lesz a Flash! Következő programozásnál rákérdez, hogy törölje a Flasht és újra írja? De ha nincs meg az eredeti Hex fájl??? A hozzászólás módosítva: Okt 11, 2016
Még kiegészíteném annyival, hogy utána a programozó jumpert lekel húzni, utána resetelni.
(Teszt panelokon szokott ilyen lenni. De csak soros botloadernál van szerepe, ST-LINK-nél nincsen)
Üdv!
Szerintetek lehet 2 Keilt telepíteni 1 gépre? Ez OK: MDK515 + Ezt tesztelném: MDK521a? Vagy az előzőt előbb lekel szedni? Köszi!
Találkozott e már valamelyikőtök olyannal, hogy valamelyik port nem működött?
Tegnap felprogramoztam kb 80db STM32F030-ast és 2db nál ugyan az a port egyszerűen nem működött. Az egyikben kínából származó IC volt (nem volt eddig velük baj) a másikat a Mouser-től vettem. Nem tudom szimpla véletlennek betudni a dolgot mert mind a 2 panelen furcsa mód ugyan az a port nem működik. A többi 78 jól megy. Még azt sem mondhatnám hogy a rákapcsolt áramkört tehetett benne valami kárt mert csak egy 7 szegmenses kijelző egyik szegmense van rákötve. Járt már valaki így? Hasonló helyzet volt az egyik ADC bemenettel is. Egyszerűen nem működött összekötöttem a szomszédos lábra a jelet ott már vette a mintát.
Elsőre a helyes / helytelen tárolás és az ültetés módját mondanám komoly meghatározó dolognak.
1. Már volt példa nálunk arra, hogy páratartalomra érzékeny IC-t kinyitottunk, elhúzodott a gépi ültetés (fejhiba, pár nap pihi), ezt követően folytattuk és a nyitva maradt csomagolásban az IC időközben magába szívta a párát, majd vélhetően amikor ültetés után áttoltuk a reflow-n, akkor a pára - víz tágulása szétrepesztette belül az IC-t. Zselés LED-del is volt már ilyen. A leállás előtti panelek működtek, a leállás utániakban az IC-t cserélni, rework-ölni kellett... Tehát első gyanú: Helytelen tárolás, helytelen hőprofil és belső "repedés" 2. Az STM32-d valójában koppincs GD32 (bár ahogy tudom nekik még nincs F0-juk), ráadásul az eddigi felbukkanások azt mutatják, hogy a GD32 nem rosszabb, hanem kifejezetten jobb is mint az ST az F1-es kategóriában. 3. Szegmens "túláram" kinyírta a pint. Az a baj, hogy a leírásod alapján ez mindenképp belső sérülés (gyanúsan ültetéskori). Amennyiben code verify-t és flash ellenőrzést csináltál. Kis sztoriként az ATmega128-ban például a helytelen tárolás / túlhevítés a PORTG 2-t nyírja ki kb. mindig
Nem hinném hogy túlhevült volna mivel nem reflow a forrasztás hanem sima pákás. A tárolás tudom hogy nem megfelelő. Statikus töltésre gondoltam de hogy ugyan azt a lábat tegye tönkre azt kizártnak tartom.
A szegmens áram nem túl magas csupán 15mA.
Igen, az ESD problémát azért nem is írtam, mert nagyon-nagyon kicsi az esélye, hogy ugyan azt a lábat üsse ki.
Melyik lábról van szó?
Mert van olyan I/O ami csak 3mA-t bír.
Nem megfelelő boot mode select bekötés? PA9 és PA10 bootloader USART lábak.
Egy extrém szcenárió, de induláskor tranziens állapotban belép bootloaderbe, ahonnan végül kilép de úgy, hogy a periféria USART-ra konfigolva marad, majd a user kódban nem inicializálod megfelelően a PA9-et, ami így AFIO-ként ketyeg tovább. Ha ez sem, akkor a patás ördög
Tudja valaki esetleg, hogy az STM32 ADC bemenetén a gyakorlatban ha pl a leggyorsabb 1us a mintavételi idő és a bemenetén van elegendő kondi pl 100nF hogy stabil maradjon a mintavételnél akkor mennyi szokott lenni vett minta ingadozása bitekben?
A hozzászólás módosítva: Nov 3, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |