Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő

Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   68 / 107
(#) Kovidivi válasza zombee hozzászólására (») Okt 21, 2016 / 1

Nekem a 10bit-tel is meggyűlt a bajom, pár centi vastag vezetősávon esett pár mV, és már meg is volt hamisítva a mérésem. Pedig itt csak 7805, az AVR és egy kijelző volt kb. 25mA háttérvilágítással. Szét kellett választanom őket. Azt hittem, átgondoltam, hol folyik áram, de ezzel a 63mA fogyasztással nem foglalkoztam, úgy gondoltam, nem zavar be semmit...
Sok kínai kapcsolásban használnak LM358-at. Most én is azt használok, csak adok neki egy kis pozitív offset feszültséget, amit szoftverből korrigálok. A probléma, hogy ez a mért offset is ugrált terhelés változásra... Inkább kivettem. Tanulmányoztam a két ponti kalibrálást, és nekem bejött. Árammérésnél kell egy kis áramnál, és maximális áram környékén. Ebből kapok egy egyenletet, amiből minden ADC értékre megkapom a mért áramot, offsettől függetlenül. Feszültség mérésnél pedig nem foglalkozok azzal a +-1-3mV hibával. Ennyit a multiméterem is hibázik.
Volt olyan is, hogy az LM358 mindkét bemenetére érkező feszültséget kondival símítottam. Ekkor gerjedésnek indult. Kivettem az egyik kondit, és megszűnt az ugrálás is.
(#) yohnsee hozzászólása Okt 23, 2016 /

Sziasztok!
Műveleti erősítő témában kérnék segítséget. A mellékelt kapcsolást építettem meg, ami egy áramváltó kimenetét hivatott erősíteni illetve kisimítani, hogy egy AVR ADC bemenetén szépen tudjam mérni és kiértékelni az áramértéket.
Szeretném módosítani a kapcsolást úgy, hogy szimpla tápról is működjön. Ha más típusú műv. erősítőt kell használnom, az sem gond. Kaptam egy tippet, hogy a neminvertáló bemenetet emeljem féltápfeszre egy feszültségosztóval, de sajnos nem vagyok tisztában vele, hogy ez milyen következményekkel járna (offszet növekedés, stb). Ezért is kérném a segítségeteket.

aramvalto.png

(#) Bakman válasza yohnsee hozzászólására (») Okt 23, 2016 /

Csúcsegyenirányító kell neked. Hangtechnikában használják, kivezérlésjelzőknél.
(#) zombee hozzászólása Okt 23, 2016 /

Köszönöm a válaszokat mindenkinek!
Sajnos le kell mondanom a 0.2mV-os pontosságról, és a sok-sok méréshatárról is(most van belőle 6).
MCP3421 esetén a 60sps (14 bit) funkcióteszthez tökéletes, de a jelet erősen szűrni kell a nagyfrekis zavarok miatt. AC mérésnél TRMS konverter(LTC1968), DC-ben pedig sallen-key aktív filter lesz az ADC előtt.
Végeredményben lesz egy 10mV-os "full scale" (+/-80V) amit a kevésbé érzékeny mérésekhez használok, és egy 1mV-os lépésközű (+/-8V) az "igényesebb" cuccokhoz. A PGA-t és a felbontást az egyszerűség kedvéért inkább nem piszkálnám, esetleg ha valami "nagyon precíz" dolog kell akkor a mérésidőt áldozom be a nagyobb felbontásért. A lényeg, hogy osztótól függetlenül, károsodás nélkül elviseljen a cucc +/- 300V feszkót.
In-circuit-teszt esetén a sebesség miatt csak a 240sps (12bit) lesz jó, de itt már használom a PGA-t is a méréshatár beállítására. Nagyfesz(+/-40V) csak zener-diódánál kell, a legtöbb mérés(pl. ellenállás) 2V-on belül marad. ICT-nél (elvileg) nincs negatív bemenet, ezért a tartomány egyik fele kihasználatlan marad. Vagy megelégszem az 1mV-os felbontással 2V-os méréshatár mellett, vagy átváltom az ofszetet hogy a teljes +/- 2.048V-os tartományt ki tudjam használni.

Következő "nagy" kérdés: szeretnék precíz, 1-2% pontosságú, 100nA - es áramgenerátort építeni. Azaz, ha a kimeneten 1MOhm söntellenállást használok, azon 100mV feszültség eshet.
(#) proli007 válasza yohnsee hozzászólására (») Okt 23, 2016 /

Hello! Sem az áramköröd, sem az IC nem alkalmas a féltápfeszültséges üzemre. Ráadásul itt még hiba is van. A kimeneten a DS3 dióda sem jó megoldás. Mert feszültség esik rajta, így 200..300mV feszültségig nincs is kimenti jel. A tipp sem megfelelő, mert így a bementi jelet is ehhez a feszültségponthoz kellene beadni, vagy kondenzátorral leválasztani. De a kimeneti jel is mondjuk 2,5Vdc-től indulna el. A kimeneten a zéner sem jó megoldású, mert messze 4,7V előtt kezd el korlátozni. Így elrontja a linearitást. stb.

Inkább azt javaslom, hogy így próbáld meg megoldani a problémát. Elsőként olyan műveleti erősítő kell, aminek bemenete és kimenete is le tud menni a GND-re. Valamint 8V tápfeszültség azért kell, mert a kimenet nem képes megközelíteni a tápot. (Csak Rail-to-Rail erősítővel lehetne 5V tápfeszültségről járatni a dolgot, némi engedmény árán,)
A második fokozat egy különbségképző és integráló erősítő, melynek erősítése kb. 11-szeres. Így 500mVeff feszültség esetén a kimenti feszültség 5V lesz. De ez csak szinuszos jelekre vonatkozik (mint az egyszerű DVM-eknél általában), mert az integrálás az egyenirányított jel átlagértékét képezi, melynél az effektív érték kb. 10%-al magasabb értékű.
Az első fokozat erősítése kétszeres. Negatív bementi jelek esetén pedig nulla a kimeneti jele. Ha +500mV a bementi jel, akkor akkor az első fokozat kimenetén 1V van. A különbségképző így 1V-500mV=500mV-ot lát, és azt 11-szeresére erősíti. Ha -500mV a bementi jel, akkor első fokozat kimenti jele nulla, és a kivonó -500mV-ot lát és 11-szeresére erősíti. Csak ezt invertáló módban teszi, ahol így -11 az erősítése. Így a kimenti jel ismét azonos a +500mV bementi jellel.
(#) yohnsee válasza proli007 hozzászólására (») Okt 23, 2016 /

Nagyon szépen köszönöm! Nem is számítottam rá, hogy egy kész megoldást kapok. A 8V tápfeszültség nem lesz gond, az áramkörben van 12V, onnan meg tudom táplálni. Nem gondoltam volna, hogy a 4V7 zéner ennyire beleszól a kimeneti jelbe.
Összességében ez egy nagyon szuper megoldás, magamtól valószínűleg soha nem jöttem volna rá.
(#) zombee válasza zombee hozzászólására (») Okt 23, 2016 /

Az előző kérdés kicsit szűkszavúra sikeredett, inkább illusztrálom. Szeretnék 100nA-es áramforrást, lehetőleg 1-2% hibával. Az elgondolásom alapja hogy fogok egy 1MOhm ellenállást, az lesz a sönt. Ha 100mV esik rajta, akkor 100nA áram folyik át.
A "klasszikus" áramgenerátor-kapcsolás sajnos nem működik, mert a HIGH csatornán kell "kifelé" folyni ennek az áramnak, a LOW csatornára pedig kisimpedanciás bekötés kell. Az ellenállásmérés alapja a HIGH és LOW csatorna közötti feszültség mérése.

Az ábra magyarázata:
A söntellenállást (R25) közvetlenül a meghajtó erősítő (IC8B) után kötöm, majd egy különbségképző kapcsolással(IC9A) visszacsatolom. A különbségképző megzavarná az 1MOhm-on folyó 100nA-t, ezért egy követő erősítővel(IC9B) illesztem. A követő erősítő kimenete megy majd az ADC-re, és a GUARD erősítő bemenetére is. A meghajtó (IC8B) komparátor-üzeme miatt egy kondival (C20) lassítom. A GUARD csatornát nem részletezném, meg lehetne vele tölteni egy fél oldalt.

Működhet ez a kapcsolás? Mennyire szólhat bele a követő erősítő bias árama? OPA2277: 1nA.
Érdemesebb lenne nagyobb ofszetű, de 1pA bias-áramú erősítőt használni? pl. TLC2272.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2016
(#) zombee válasza yohnsee hozzászólására (») Okt 24, 2016 /

Neked egy rail-to-rail erősítőre lesz szükséged, pl. MCP601. Ehhez elég lesz féltápfesz(+5V) is. Két erősítőből (vagy 1x MCP602) és pár ellenállásból összehozhatsz egy egyszerű mérőegyenirányítót, még dióda se kell! Az egyenirányító a rail-to-rail tulajdonságot használja ki. A jelsimítást aktív filterrel oldanám meg, egy MCP601, ellenállás és kondi. Ha még aktuális akkor megkeresem a kapcsolást.
(#) Rober_4 hozzászólása Okt 25, 2016 /

Sziasztok, már évekkel ezelőtt feltettem a kérdést, de sajnos azóta sem találtam rá megoldást:
Létezik-e olyan ic ami 4db erősítőt tartalmaz és jó hangminőségű? (Tehát hozza legalább az ne 5532 illetve 5534 minőségét)
Tehát a 074-essel felépített kapcsolásaimban szeretném kiváltani az ic-t olyanra ami elfogadható zajú, és torzítású...
(#) zombee válasza Rober_4 hozzászólására (») Okt 25, 2016 /

Általános gyakorlat, hogy a kifejezetten audio erősítők GYENGÉBB minőségűek, mint az azonos felépítésű, sokszor ugyanarról a gyártósorról leguruló "általános" erősítők.
Lásd: TDA2050 vs. OPA544.
Mérőműszerekben OPA2277/4277 erősítőt használok az alacsony offszet miatt.
Ha mindenképp FET-es bemenetű kell (mint a TL074) akkor TLC2272/2274.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2016
(#) bbatka válasza Rober_4 hozzászólására (») Okt 25, 2016 /

A RET kínálatában kétszeres kivitelben van jópár audio célra ajánlott.
(#) yohnsee válasza zombee hozzászólására (») Okt 25, 2016 /

Köszönöm! Igen, aktuális még, jövő hét végén fogom tudni összerakni próbapanelon az esélyes kapcsolásokat, addig gyűjtöm a rajzokat és az infókat.
(#) Rober_4 válasza zombee hozzászólására (») Okt 25, 2016 /

Ok. De az lenne a lényeg, hogy a helyére tegyem a foglalatban. (dip 14)
(#) bbatka válasza Rober_4 hozzászólására (») Okt 25, 2016 /

Segéd panelt készítesz smd tokozású műveleti erősítők felhasználásával. Nem szép de működik.
A cső lábú DIP tokokok egymásba nyomhatók.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2016
(#) zombee válasza yohnsee hozzászólására (») Okt 25, 2016 /

Tessék a rajz. A trafó általában 1000 menetes, ami annyit jelent hogy ha 1A áram megy át a toroid közepén, akkor 1mA-es áram folyik át rajta. A kört egy 100Ohm ellenállás zárja, ezért 100mV lesz amperenként. Ha ezt a vezetéket n-szer átvezeted (feltekercseled), az n-szer 1A-t jelent ami a kimeneten ugyanúgy mérhető lesz. Az áramváltók csak a gyártó által megadott működési tartományban lineárisak, ezért pl. az ellenállást és az átfolyó áramot is jól kell méretezni.

Mérőegyenirányító működése: pozitív félhullám esetén IC2A egyszerű impedanciaillesztőként működik, a trafó feszültségét egy az egyben átvezeti IC2B neminvertáló bemenetére. IC2B kimenetén is ugyanez a feszültség jelenik meg, ezért R5 és R6 ellenállásokon nem folyik áram. Negatív félhullám esetén IC2A negatív feszültséget kap, de mivel kisebb mint a tápfesz és rail-to-rail az IC, 0V-ot ad. IC2B neminvertáló lábára ezért 0V-körüli feszültség jut, így átmegy egy invertáló kapcsolásba. Az invertálás miatt a negatív félhullámot is pozitív polaritással adja ki. Azaz egyenirányítja a jelet. Az MCP6002 nem szeret 0.000V körül mozogni, ezért üresjárásban lesz egy kis ofszet, nálam kb. 8mV. C4 a nagyfrekis zavarokat szűri, pl. ha kommutátoros motor áramát méred. Egyébként elhagyhatod. Az áramváltó lábain megjelenő csúcsfeszültség nem lehet +/- 5V-nál nagyobb, mert a mérőegyenirányító "lenulláz". Pl. ha 50A (App) - nél nagyobb áramot vezetsz át a trafón, R1-et csökkentened kell!

A mérőegyenirányító után aluláteresztő szűrőt kell kötni! Az én áramkörömben ez egy passzív RC tag, 10kOhm ellenállással és 470nF kondival. Ez elég jól megszűri a zavarokat. Igényesebbek aktív filtert használnak, de biztos hogy neked ilyen nem kell.
Csak érdekességképpen osztom meg hogy lásd, nem egy ördöngös dolog.
(#) yohnsee válasza zombee hozzászólására (») Okt 25, 2016 /

Nagyon szépen köszönöm! Meg fogom építeni próbapanelon, majd kicsit rámérek szkóppal különböző fogyasztók esetén mit mutat, aztán ha minden oké, gyártatok hozzá nyákot is.
(#) Rober_4 válasza bbatka hozzászólására (») Okt 26, 2016 /

Igen pár éve is arra jutottunk, hogy veszek két ne 5532-est meg egy 14-lábú foglalatot, és légszereléssel összekötöm. Csak hát az ember amíg él remél
(#) steelbird válasza Rober_4 hozzászólására (») Okt 27, 2016 /

Szia.
OPA4227, OPA4228, vagy OPA4134, ez is előfordul DIP tokozásban.
(#) Rober_4 válasza steelbird hozzászólására (») Okt 27, 2016 /

Köszönöm! Közben ahogy néztem ezeket, rájöttem, hogy qad opamp kereső kulcsszavakkal már találok ilyeneket. Most már csak ár érték arányban kellene találnom egy jót...
(#) zombee válasza zombee hozzászólására (») Okt 28, 2016 / 1

Ha valakit esetleg érdekel:
Sikerült összehozni a "100nA"-es áramgenerátort, sőt! Az 1MOhm sönt 10M-re cserélésével a 10nA (!!!) is elérhetővé vált és az Rx mérési tartományban stabil+pontos kimeneti eredményt adott, kb. 0.5%-nyi nemlinearitással amit akár a multiméternek is be lehet tudni.

Az IC9B helyén egy MCP6021 áll. Az alacsony ofszetet felcseréltem a pA-es bias áramra. Valamit valamiért. Így nem zavarja a magasimpedanciás kimenetet. IC8B és IC9A egyetlen IC, maradt OPA2277. Az alacsony ofszet miatt ez a típus nagyon jó ide. C20 lassító kondit ki kellett vennem, mert eléggé elmászott az eredmény miatta. Gondolom a cucc oszcillál egy kicsit, és az OPA nem nagyon díjazza ha az invertáló bemenetét zavarják.

A tápellátás kicsit érdekesebbre sikerült. Az MCP6021 miatt a pozitív oldalon 7805 áll, a negatívon 7908. Ezzel a beállítással az alsó 10-20mV környékén (220kOhm) már rárakódott a kimenetre egy kis ofszet. Hiába rail-to-rail az IC, a tápfeszhez közeli tartományt ez se szereti. Ezért az MCP negatív tápját egy kicsit "lehúztam" a -8V felé egy 390Ohm ellenállással, és egy 1N4148 diódával stabilizáltam -0.7V környékén. Így már 10kOhm ellenállásra is jó eredményt (1.0mV) adott a 100nA-es módban. 10 nA és 22.5MOhm mellett 226mV-ot adott. (a mérőt az IC9B kimenetére kötöttem)
(#) ktamas66 válasza zombee hozzászólására (») Okt 28, 2016 /

Azért mérj rá oszcilloszóppal. Én a múltkor úgy jártam, hogy a jól működő tesztáramkör alapján másik OPA-t szerettem volna használni, ami a multis mérések alapján jól működött, de az AD fura eredményeket hozott. Szkóppal rámérve csúnya impulzusok voltak a jelben, így visszakerült az előző verzió.
(#) zombee válasza ktamas66 hozzászólására (») Okt 29, 2016 /

Természetesen szkópos mérés nélkül nem lépek tovább. Márcsak azért sem, mert egyedül a TRMS-es multiméter adott elfogadható eredményt. Mondjuk úgy: azt mutatta amit látni szerettem volna.
A másik, hogy jelenleg a 100mV referenciát a 7805-ről veszem, trimmerpotin keresztül. A referenciaforrást cserélem le előbb LTC1004-re, utána az MCP6021-et (itt: IC9B) TLC2272-re. Utóbbi bírja a +/- 8V-ot is, nem kell a negatív tápja körül diódával trükközni. Illetve az LTC kimenetét rávezetve a második erősítőjére megoldható lesz az ADC precíz tápellátása is. Remélhetőleg...
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2016
(#) martin96 hozzászólása Okt 29, 2016 /

Sziasztok!
Ti, hogy számolnátok ezekből az adatokból CMRR-t műveleti erősítőnél?
Ube:-5, -4, -3, -2, -1, 0, 1, 2, 3, 4, 5 V
Uki:117, 94, 70, 47, 23, 0, -23, -47, -70, -94, -117 mV
Mérés során a két bemenet össze volt kötve, így egyforma feszültség volt rajtuk, csak a rajta lévő feszültséget változtattuk és a kimenetet mértük.
Bővebben: Link
Egy kivonó erősítő R1=R3=12K, R2=R4=27K.
(#) zombee válasza martin96 hozzászólására (») Okt 29, 2016 /

Én nem így mérném. Ha jó lenne a módszered, akkor kb. -16dB lenne (23mV/V) ami hülyeség.
Nagyon nem értek hozzá, de ezek a Rejection Ratio-k "rendes" körülményekre, azaz zárt hurokra vonatkoznak. A bekötésed nem tartalmaz külső visszacsatolást, csak a belső ofszet/bias áramok húzzák a bemenetet. Amit mérsz, az ezeknek a parazita áramoknak az open-loop felerősítése. Én követőerősítőként kötném be, és az eltérés jó esetben nanovolt nagyságrendű vagy kisebb. A mérésben sajnos nem tudok segíteni.
(#) martin96 válasza zombee hozzászólására (») Okt 29, 2016 /

Tudom, hogy nem így kéne mérni ezt. De a tanár azt mondta, így kell, és ezek a mérési eredmények pedig jók.
Csak azt nem tudom ezekből hogyan kéne kiszámolni.
A műveleti erősítő az egy uA741-es.
Bárhogy is számolom az érték az minuszba jön ki.
(#) kissi válasza martin96 hozzászólására (») Okt 29, 2016 /

Szia!

Szerintem nézd meg a 2.oldalt !
Bővebben: Link
(#) martin96 válasza kissi hozzászólására (») Okt 29, 2016 /

Köszönöm!
(#) martin96 válasza martin96 hozzászólására (») Okt 29, 2016 /

Bár még így is elég kis érték jön ki.
(#) cimopata hozzászólása Nov 2, 2016 /

Üdv. Van egy furcsaság amivel nem tudok mit kezdeni. Felrakom hátha valakinek van ötlete.
Van egy motorvezérlő aminek 2 részét mérem a kék a félhíd a sárga pedig a kimeneti áram (sima buck konverterként működik)

Amit nem értek az az, hogy miért késlekedik ennyit az op-amp jele hisz amikor a félhíd magasba vált akkor azonnal emelkedni kellene az áramnak illetve amikor alacsonyba akkor meg kellene álljon az áram növekedése, de ehelyett kb késik az opamp kimenet elég sokat kb 20us-ot ennyit szerintem nem szabadna.
Esetleg aki igazán mélyen benne van az opampok világában meg tudja mondani ez anomália vagy az LM2904 ennyit tud?
(#) ferci válasza cimopata hozzászólására (») Nov 3, 2016 /

Szia!
Keress gyorsabb ic-t. Az adatlapja szerint nem jó ez neked.
Egy ilyen diagramot nézz meg: Figure ....: Voltage Follower Pulse Response
Következő: »»   68 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem