Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok
Köszönöm az eddigi válaszokat. Egy újabb kérdéssel fordulnék hozzatok. Most a kérdésem hogy mennyivel tudom vissza venni a motor frekvenciáját nyomaték változás nélkül? A válaszokat előre is köszönöm.
Szervusz!
Tudtommal akár a legalacsonyabb fordulatra programozható rásegítés, amitől a teljes nyomatékát leadja. Azt nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a névleges fordulat alatt rohamosan csökken a motor saját hűtése. Tőlem egyszer azt kérték, mintegy 10 perc alatt érje el a motor a névleges fordulatszámát. Üresjáratban próbáltam, így is jóval meghaladta a kézzel tapintható hőfokot, így ezt a hajtást így nem tanácsoltam a felhasználónak. A hozzászólás módosítva: Szept 3, 2016
Idézet: „Én arra gondolok - legyen autó analógia - hibásan méretezett autóalkatrész (sorozatban beépített) hibájából baleset. Simán perelhető a gyár és meg is teszik.” Ez nem az az eset! Ez az az eset, amikor a gyártó eszközének felhasználásával a felhasználó okoz kárt vagy balesetet. Egy gyárban percek alatt lehet milliós károkat okozni teljesen "legális" paraméterek átállítgatásával teljesen hibátlan frekvenciaváltóval. Pl. emelőgépen elállítom a féket kapcsoló kimenet funkcióját meghatározó paramétert brake control-ról drive ready-re. A fék ettől azonnal kiold, a gép lezuhan. Kész a baj. Vagy egy programot úgy módosítok egy PLC-ben, hogy egymással ütköző dolgokat egyszerre kapcsolok be és már görbül is a vas. Vagy kiiktatok biztonsági funkciót. Pl. véghelyzetnél nem fog megállni, szintkapcsoló nem fogja leállítani a töltést vagy ürítést, tönkremegy a gép, vagy a termék. Egyik sem lesz a készülék (f.v. vagy PLC) gyártójának a hibája csak mert lehetővé tette ilyen program készítését vagy ilyen paraméterezést. Idézet: „Ott jogában áll hülyének lenni az embernek, ha nem volt a mikrosütőnél a felhívás, hogy ne szárítsanak benne macskát? Volt ilyen.” Ne keverjük ezt ide! Frekvenciaváltókat olyan emberek telepítik, kezelik, akik tudják mit csinálnak (nem szimplán csak meg vannak róla győződve) Ahogy az autógyártó is a kezedbe adja annak a lehetőségét, hogy embereket gázolj el vele. Sajnos ez ezzel jár. Hiszen olyan kést sem gyártanak amivel tudsz vágni, de nem tudsz balesetet okozni.
Vector control vezérlési módszerrel néhány Hz-en is le tudja adni a névleges nyomatékot.
De a gyakorlatban azzal számolnék, hogy 5-10Hz alá nem engedem (ha nem szivattyú vagy ventilátor). Nem mindegy mit hajt a motor. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy alacsony fordulatnál a névleges nyomaték nem jelent névleges teljesítményt. A névleges fordulat 10 százalékán a kivehető teljesítmény is 10 százalék lesz (mivel a nyomaték azonos).
J1000 frenkvenciaváltót a leírás alapján be állítottam(régiből ki írtam a beállításokat) és az alábbi problémába ütköztem:
hangosan sípol vagy fütyül a motor ( melegszik), motor jó és a bekötés is. 20-60 másodperc után oL1 hiba kódra ugrik. Segítségét előre is köszönöm
Hol volt, hol nem volt... A K0bzoli nick név ment, stílus maradt...
![]()
Miközben sípol forog is?
Ha igen, akkor én a bázisfrekvencia illetve a V/f karakterisztika rossz beállítására tippelek. Ha nem, akkor hiányzó motorfázisra vagy rossz motorbekötésre, esetleg a motor (vagy a hajtott elem) mechanikai szorulására.
oL1: Motor Overload (motor túlterhelve). Ha ez nem igaz, akkor nincs jól beállítva a frekvenciaváltó. A használati utasítás 125. oldalán van még pár tipp, mi okozhatja a hibát.
Találnák egy értelmes embert aki ért ilyenhez nem pedig a tévében láta vagy van hozzá egy semmit nem érő diplomája akkor nem én szerencsétlenkednék vele hogy müködjön.
Bocsáss meg, ezt miért írod nekem?
Sziasztok
Szereztem egy omron 3g3fv frekvencia váltót . A kérdésem azlenne hogy kell e valamilyen motor beállítást végeznek hogy tudjam működtetni vele a villanymotorom. Válaszokat előre is köszönöm.
Téged talált meg
![]()
Véletlenül történt, írta...
Sziasztok! Kérdésem a következő.
Omron sysdrive 3g3fv frekvencia váltót hogyan tudom resetelni? Válaszokat előre is köszönöm.
Tanulmányozd ezt, biztosan benne van mindkét kérdésedre a válasz:
3g3fv users manual
Sziasztok!
Van egy 1999-ben gyártott frekiváltóm, valami koreai márka long shing LSI-2001 1,7kVA ez van ráírva. Manualt nem találtam hozzá, de a teljesítményelektronika kuka. Az egyenirányító és a tranzisztormodul (QM15TD-H) valamint a 6db opto-t cserélni kellene. Elég lepukkant állapotban került hozzám, addig eljutottam, hogy a vezérlőt magába elindítottam az működik jönnek a négyszögjelek szóval ok. Mivel nem akarok ugyan ilyen gyári tranzisztormodult venni a borsos ára miatt, ezért valamivel ki kellene váltani, ami olcsóbb. Gyárilag 3x230V-os betáppal rendelkezett célszerűbb lenne 3x400V-ra áttérni. A lényeg, hogy a tranzisztormodult kellene kiváltani lehetőleg olyan kapcsolóelemekkel (nem muszáj modul) ami bírja az egyenirányított 400V-ot. 900-1200V-os tranzisztor vagy IGBT. Az egyetlen gond csak az, hogy a tranzisztormodulnak kb. ilyen 10usec nagyságrendű holtidő volt beállítva IGBT-nek pedig felesleges ekkora. Kapcsolási rajz vagy manual nélkül pedig nem tudom hogy lehet állítani a holtidőt, pedig van rajta 5-6 trimmer poti. Valami ötlet a tranzisztormodul helyett? A hozzászólás módosítva: Szept 12, 2016
Helló Mindenkinek!
Lenne egy FR-A520-0,4K frekiváltóm. Input: 3*220V, output 3*220V. Az lenne a kérdésem, hogy be lehet-e kötni simán 1 fázisra? Tehát input 1*220V, output 1*220V?
Szia.
Az alábbi dokumentáció oldalszám szerinti 2. és 19. oldalán kezdeném. Ott van utalás az egyfázisú bekötésre. Az R és S pontokra kell ekkor kötni a 230V-ot. T üresen marad, a többi értelemszerűen bekötve. Bővebben: Link
Igen, igazad van. És akkor U V lessz a kimenő fesz, ugye?
Nem.
A frekvenciaváltónak a bemenetétől nem függ a kimenete ilyen közvetlenül, mint egy 3/3 fázisú trafónál például. Mivel a bemenő feszültség egyenirányítódik, majd ebből kerül előállításra a 3 fázisú kimenet megfelelően szabályozva (nagy vonalakban). A kimenő U-V-W kapcsokra kell egy 3x230V-ra beköthető motort kapcsolni. Például, ha az adattábláján ez szerepel: 230V/400V Delta/Y 0.4KW, akkor delta módba bekötve itt használható.
Ja, értem! Tehát leveszem a kondit a motorról, és deltába kötöm be.
Így érted?
Igen.
Amennyiben a motorod valódi háromfázisú (csak egy fázisra van kötve kondival), nem csak főfázis és segédfázis tekercset tartalmaz, mint némely egyfázisú motor.
Sziasztok!Van egy fvr008e7s-2 tipusu frevenciaváltóm.3x400 volt bemeneti feszültségem és egy háromfázisú 500w-os villanymotorom.Szerintetek be lehet kötni,hogy a motor fordulatszámát szabályozzam?
Miért ne lehetne, egy 750W-os frekiváltóval 500W-os motort szabályozni? Mik az aggályaid?
Az aggályom az,hogy amit találtam róla adatot az szerint 3x200V-ra jó.
De lehet hogy benéztem.
Ha ott van nálad akkor, nézd meg az adatlapját azon rajt kell lenni mekkora a bemeneti fesz, és hány fázis, ha ez 3x200v akkor ne kösd 400-ra.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |