Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   183 / 277
(#) dB_Thunder válasza Ricsi89 hozzászólására (») Nov 6, 2016 /

Sok minden van ami szart sem ér.
Nem kell felkapni a vizet, csak el kellene fogadni a fizikát!
230V 16A, ami rövid ideig 20-25A is lehet, egyszerűen kevés a 0.8as huzalhoz, meg a lemezhez, ha pontokat akarunk hegeszteni. De folyamatos hegesztésnél is vérszegény.
Igazából ami a legnagyobb baj hogy nem konstans a hegesztő áram a hálózati feszültség ingadozása miatt, egyszer lukaszt, máskor gumót csinál.
Teszteltem inverteres 1f Co-t, zsír újat, az is gyenge volt mint a harmat, de legalább stabilan! Inkább ilyet ajánlanék, vagy AWI-t, ami mint gép olcsóbb is mint a Co gép.
(#) Edem hozzászólása Nov 6, 2016 /

Tisztelt mpisti!
Ez a gép többet tud, erről próbáltam elindulni.
De ez is már 8 fokozatú....gondolom "újabb"
(#) mpisti válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 6, 2016 /

Vitatkoznék veled az 1 fázisú inverteres Co gépekkel kapcsolatosan. Abban igazad van,hogy van belőle vacak is, de én hirtelen három gyártótól származó gépről is csak jót tudok mondani. A legdrágább a Migatronic 200A barkács kategóriás gépe, gyönyörűen lehet vele dolgozni 0,8-as huzallal, akár egy karosszériás műhelyben is megállja a helyét. A másik a Rilon 160A, ami olcsóbb, de minőségben bőven kielégíti akár egy kisebb vállalkozás igényeit is. A harmadik a Holly 180A, ez egy kínai masina, -nekem is ilyen van arra az esetre ha nem akarok 8(!)mm-nél vastagabb anyagot hegeszteni, és még az MMA üzemmódot is tudja. 3 éve nyúzom komolyabb probléma nélkül. 1 hete több mint 2 órát dolgoztam vele kb. 70%-os bekapcsolási idővel,0,8-as huzal és kevertgáz, 160A hegesztőárammal. Emellett az egész cucc 5kg-os dobbal együtt talán 18-20kg, ami nem utolsó szempont ha cipelni kell. Tehát nem igaz hogy nincs olyan ami nem működne kiválóan kisipari körülmények között. Az viszont egészen biztos, hogy hagyományos Co gépekben található 4-500VA folyamatos teljesítmény leadására képes trafókból művészet működő gépet csinálni tömör huzalhoz. Azokat a gépeket 0,9mm-es porbeles huzalra tervezték, azzal működik is -úgy-ahogy. Az AWI viszont más világ, azt nem műkedvelő barkácsolóknak találták ki. Arról nem beszélve, hogy eléggé drága technológia.
(#) mpisti válasza Edem hozzászólására (») Nov 6, 2016 /

Szerintem nem tud többet-hacsak a finomabb fokozat felbontást nem vesszük plusz szolgáltatásnak.
Rögtön utánanézek a képek alapján hogy milyen is a géped, de ha az utóbb felrakott (kék dobozos) gép oldalát leveszed, lehet hogy ugyan az a látvány fogad mint a te géped esetében.
(#) Phile80 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 6, 2016 / 1

A 0,8-as huzal hegesztőárma kb. 50A-tól kezdődik és 150A-körül van a vége, ami már szerintem nem egészséges hozzá. Én maximum 120A-ig szoktam használni 16A-es megszakítóval, ami már pl. egy zárt szelvényhez sok. 1mm-es lemezhez bőven elég 60-70A, ami elmegy egy 10A-es megszakítóról is. De ha vasúti síneket hegesztessz 220A-el valóban kell a 3 fázis. Lehet, hogy kevert gázzal kellene hegesztened nem tiszta CO2-al és kipróbálni egy normális 1 fázisú gépet.
(#) dB_Thunder válasza mpisti hozzászólására (») Nov 6, 2016 /

Amit én próbáltam az egy Alfaweld, típusát most így fejből nem tudom. Az is megállná a helyét kasznizásban, de sokkal komolyabb munkát nem bíznék rá.
Gondolom a 8as lemezt közel nullára gyökölöd előtte, úgy elhiszem.
Ami tetszett hagyományos 3f Co-k közül, az 250A-os volt, de ez a kategória használtban nem olcsó, mert van rá kereslet. Ezért lett nekem 400as, vízhűtéses. Nálam az áram (3x25)adott de a C16ot még nem bírtam leveretni vele. Kazánt is hegeztetem vele.
AWI -t szokni kell, meg a Co-t sem helyettesíti. De szinte mindent lehet vele hegeszteni, kiváló minőségben, a gáz tényleg drága, de maga a gép nem.
Porbeleseket olcsón lehet kapni, nem véletlen, annyit sem ér.
Amikor eladtam a "játékot" sokan haraptak rá, én meg röhögtem rajtuk.
(#) Edem válasza mpisti hozzászólására (») Nov 6, 2016 /

Köszönöm, ezeket a típusokat végignézve, egyik sem stimmel az enyémmel.
Az egy dolog hogy mindegyik típus 8 fokozatú kapcsolóval szerelt (gondolom, az csak trafó és kapcsoló kérdése) a benne lévő panel sem ilyen.
(#) mpisti válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 6, 2016 /

A sokkal komolyabb munkákra nem 100e Ft körül elérhető gépeket szoktak venni, és természetes hogy ezeket a kis gépeket nem kazánhegesztésre találták ki. 8-as lemezt -itt szerkezeti munkára gondolok- minden gond nélkül meg tudok hegeszteni akár 1 menetben, feltéve ha az igénybevétel nem indokol a varrat hátoldalán átfolyást. Kissé magasabb feszültséggel egészen finom cseppes leolvadás érhető el, tehát gyök nélkül is teljes keresztmetszetűnek értelmezhető a varrat. Ha viszont a varrat igénybevétele extrém, akkor mindenképpen két lépcsőben, kiköszörült gyökkel hegesztem a 4mm-nél vastagabb anyagot.
Egészen nagy igénybevételre ott a jó öreg Fronius Transarc 500 impulzusos üzemmódban. Az viszont csak vizes pisztollyal lehetséges, mert brutális a hőterhelés a pisztoly felé. De a mozgathatóság és szállíthatóság okán a kicsit használom 90%-ban. A 3 fázisú gépeknél természetes hogy jobban használhatóak, hiszen ugyanakkora ívteljesítmény sokkal kisebb hálózatterheléssel érhető el.
(#) kissadam válasza mpisti hozzászólására (») Nov 6, 2016 /

Idézet:
„A 3 fázisú gépeknél természetes hogy jobban használhatóak, hiszen ugyanakkora ívteljesítmény sokkal kisebb hálózatterheléssel érhető el.”

Egyik német márka 600-as gépei C50-es megszakítóval gyakran nem indultak el. Mondjuk jobbára roboton használták a 600-as gépeket, de alkalmanként kézzel is dolgoztak vele.
Szóval rángatják ezek a hálózatot rendesen.
(#) mpisti válasza kissadam hozzászólására (») Nov 6, 2016 /

600A-es gépek.... Számolj egy kicsit. Szerintem ha 600A-es gépet akarsz üzemeltetni,akkor nem 3x16A hálózatról próbálkozol. Hogy mire gondoltam a hivatkozott mondat megírásakor? A mondatban a válasz:"ugyanakkora ívteljesítmény sokkal kisebb hálózatterheléssel érhető el"
Egyébként a "C" karakterisztikájú megszakítók nem trafókhoz valók. Oda "D" karakterisztika kell, csak azt a szolgáltató nem óhajtja feltenni még ha te veszed meg akkor sem. Náluk a tudomány a "C" karakterisztikánál véget ér.
(#) Phile80 válasza mpisti hozzászólására (») Nov 6, 2016 /

Ez egy régi Traconic gép, 9-27V-os segédtrafó szekunderrel, 1db 556-os IC-vel szerelt vezérlés.
(#) Phile80 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Nov 6, 2016 /

Ez volt a probléma: Alfaweld. Kerülni kell minden típust ha jót akar magának az ember.
(#) ladakk válasza Phile80 hozzászólására (») Nov 7, 2016 /

Mi a baj az Alfaweld gépekkel, több helyen forgalmazzák az országban, és van rendes szervizük is./Bp Vaspálya út/. Az hogy kínai az nem jelent semmit, mert már szinte mindent ők gyártanak. A hazai gyártású trafós co gépekben is a transzformátoron, meg a gépházon kívül, esetleg még a huzaltoló ami magyar gyártmány a többi minden kínai. Én egy ilyen gép vásárlásán gondolkodom.
http://hegesztestechnika.net/spd/H-515474/ALFAWELD-MIG-MMA-185-inve...ztogep
Ezen a hegesztő fórumon nagyon dicsérik és ajánlják az Alfaweld gépeket akiknek olyan van.
http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9222005.
(#) Phile80 válasza ladakk hozzászólására (») Nov 7, 2016 /

Hát akkor vegyél bátran olyat... kínaiból sem mindegy milyet veszel. Nem igazán úgy van az amit a magyar trafós Co gépekről állítasz.
(#) hulala válasza Phile80 hozzászólására (») Nov 7, 2016 /

Megyen ám azon az index fórumos oldalon a "vak vezet világtalant " verzió Rahed Lee irányításával .
(#) ladakk válasza Phile80 hozzászólására (») Nov 7, 2016 /

Találkoztál már hibás Alfaweld-el? Most egy kicsit elbizonytalanítottál, én csak pozitívumokat hallottam róluk, igaz 2-3évnél régebbi gépről még nem tudok.
Ezek is kínai gépek magyar gyártóktól,
http://www.weldimpex.hu/index.php/hegesztogepek-plazmavagok/inverte...rc-160
http://www.trakis-hetra.com/index.php?pid=8&sid=9&tkid=16&a...id=314
http://bolthely.hu/kukoricza/id/00026_KUKO-200A-MIG_inverteres_ivhe...ztogep
Az utóbbi külsőre tejesen megegyezik az Alfaweld 185-el.
(#) ladakk válasza hulala hozzászólására (») Nov 7, 2016 /

Neki egy Jasic van, nagyon dicséri hogy ipari kategóriás gép.
(#) kissadam válasza mpisti hozzászólására (») Nov 7, 2016 /

Igazából OFF-nak szántam,meg érdekességnek, egyébként teljesen egyetértek veled.
(#) mpisti válasza ladakk hozzászólására (») Nov 7, 2016 /

"Találkoztál már hibás Alfaweld-el?" Én igen. Technikailag nem nagy durranás, minimális eltéréssel az összes ilyen gép a ZX széria különféle változata, attól függően hogy a gyártó (át)tervező gárdája mennyire volt kreatív.
(#) Phile80 válasza ladakk hozzászólására (») Nov 7, 2016 /

Most ide linkelél 3 gépet, amiből kettő MMA, aztán most kicsit összezavarodtam, mert nem tudom hogy most MIG vagy MMA gépet szeretnél venni.
Minden gép, még a nagy európai gyártók gépei is meghibásodnak. Most itt nem azon van a hangsúly, hogy találkoztam-e hibás géppel, hanem azon, hogy mennyi a százalékban mérhető meghibásodások száma. Addig minden oké amíg van garancia, visszaviheted többször is, csak ha az lejár és azt mondják hogy 20-30ezer a javítás, vagy alkatrész hiányában nem javítható, mert már nem gyártják akkor biztosan megy a kukába.
(#) hulala válasza ladakk hozzászólására (») Nov 8, 2016 /

Ja,ja - "ipari kategóriás" . Nagy tapasztalata van mert összesen készített vele 1 m varratot .
(#) ladakk válasza Phile80 hozzászólására (») Nov 8, 2016 /

A gépeket csak példaként írtam, hogy régi múltú magyar hegesztőgépgyártók, ilyen a Trakis-hetra, Weldimpex, is forgalmaznak kínai gépeket. Eldöntöttem, egyfázisú 180A-os magyar co gépet fogok venni trafósban. Még mindig nagyobb bizodalmam van feléjük, pedig amikkel találkoztam azokban is pl a Dill mágneskapcsoló helyett kínai van.Holnap megyek is a gépért a gyártóhoz, ha gondolod teszek fel fotót róla hogy milyen. Ezt az Alfaweld márkát pedig hanyagolom, köszi a tanácsot.
(#) Phile80 válasza ladakk hozzászólására (») Nov 8, 2016 /

Hát ha még meg is kérdeztél volna minket, hogy melyiket ajánljuk akkor biztosra mentél volna. Vannak olyan kínai mágneskapcsolók a piacon, amik legalább olyan jók mint egy Dil. Pl. amit a Weld-Impex használ azzal nincs probléma.
Tehetsz fel képet, biztos érdekli a fórumozókat, én látok eleget, mert egész nap hegesztőgépeket javítok
(#) ladakk válasza Phile80 hozzászólására (») Nov 8, 2016 /

Már lebeszéltem a gyártóval, elmondása alapján jónak tűnik a gép, 3év teljes garancia van rá, és későbbiekben is javítják. A 90-es évektől gyártanak és szervizelnek gépeket, a főtrafót is ők tekerik. A bekapcsolási idő is jónak tűnik 35%-nál 180A, 100%-nál 100A, remélem jó lesz. Holnap teszek fel képeket a gépről, kíváncsi leszek a véleményetekre. Ti melyik gépet, gépeket ajánljátok, lehet ez is közte lesz.
(#) Phile80 válasza ladakk hozzászólására (») Nov 8, 2016 / 1

(#) Phile80 válasza ladakk hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Csak leégett trafóval került eddig hozzám jópár ilyen kinézetű gép, igaz a 3 fázisú testvére. Nincs rendesen impregnálva a trafó és idővel az rezgés hatására elkopik a szigetelés a menetek között. Fogalmam sincs ki gyártja, mert nincs rajta adattábla. Némelyiknél úgy ki volt spórolva a kapcsolóhoz menő vezeketék ha erősen megrántottad a fogantyút az elején lejött a saru a kapcsolóról. Ebben a huzalozás jobbnak tünik ránézésre.

Az a "barna színű valami" kopik le a rezgés hatására. Nem mindegy hogy lekenik a tekercs külső felületét ecsettel, vagy vákuumban lakkba mártják. A mágneskapcsoló legnagyobb ellensége a por. Rendszeresen fújd ki a gépet sűrített levegővel és akkor megtettél mindent meghibásodás ellen.
(#) mpisti válasza ladakk hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Azt a rezgést nehéz kiküszöbölni, én habgumit szoktam a borítólemez belső oldalára ragasztani, az eléggé elcsendesíti. A gép miatt nem kell kétségbeesni, mindegyik elromlik egyszer. A lényeg, hogy ne akarj nagyobb teljesítményt kivenni a gépből, mint amire képes. Ha 0,8mm-nél vastagabb huzalt nem használsz és nem hegesztesz méter hosszú varratokat, nem lesz vele gondod. Előbb fog a munkakábel spirál eltelni porral mint hogy a gép elromoljon. Hegesztés közben nem szabad fokozatot váltani, nem szabad terhelés alatt a gépet kikapcsolni. A mágneskapcsoló kiválóan helyettesíthető Schneider gyártmányúval, hiszen úgy látom annak a koppintása van a gépben.Tolómotor görgőit tisztán tartani, és nem szabad ott semmit zsírozni, befújni bármiféle kencével, csak tisztára törölni és a vájatokat a görgőn időközönként drótkefével kikefélni. Áramátadó fúvóka az fogyóanyag, nem kell megvárni amíg teljesen kikopik, mert akkor ott is fogsz hibát keresni ahol nincs is. Ezen felül amit Phile80 mondott. A takarítás fontos dolog, de nem vizes levegővel. Használd egészséggel.

Az nem lakk szigetelésű és mechanikusan rögzítve van ahogy a képen is látszik és biztosan lakkozva is van.
(#) ladakk válasza mpisti hozzászólására (») Nov 10, 2016 /

Köszönöm a biztató tanácsot, lehet egy Weldi, vagy Bmax, géppel jobban jártam volna.
A mágneskapcsolóra BAC9 1810 van írva, de én csak LC1-D 1810-est találtam, ez kompatibilis az enyémhez? Csak 0,8-as huzallal fogom használni, és elsősorban lemezhez, néha zártszelvényekhez. A gépet garázsban tárolom, mely egyben műhely is, fűtés csak akkor van ha dolgozom benne. Az elektronikának nem árt, nem fog párát kapni, ha pl télen beállok a havas, vizes autóval? Amúgy le lesz takarva, ha nem használom.
Következő: »»   183 / 277
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem