Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2884 / 3993
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Nov 8, 2016 /

Természetesen, ha a három soros Led elé teszel előtét ellenállást, és az összáram nem haladja meg az 5A-t. (De legyen inkább kevesebb, hátha csak "marketing" az az 5A..)
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Nov 8, 2016 /

Köszönöm! Természetesen előtétet teszek!!! Az összáramot nem tudom hogy kell kiszámolni.
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Nov 8, 2016 / 1

Az a maximum, a három oszlop áramának összege lesz. (Nem kell soha csodákra gondolni!)

Lehet hülyeséget kérdek: egy oszlopnál megszorzom a 3X max 0,350mA?
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Nov 8, 2016 / 1

Tekintve, hogy egy oszlopban a három Led sorba van, azok árama azonos, ez a 350mA. Három oszlop fogyasztása 1,05A. Előtét ellenállásból pedig Re=(12V-(3*Uled))/0,35A avagy 3*6,8ohm 1..2W kell.

Köszönöm!
(#) david10 hozzászólása Nov 9, 2016 /

Sziasztok,
Adott egy ilyen LPT-I2C átalakító, amit megszeretnék építeni.
A kérdésem: Mire szolgálnak a benne levő BAT54C schottky diodák? Az LPT adatvonalait alakítsák át táppá? Ha kihagyom őket, és a VCC-re 5V-ot adok, akkor fog müködni?
A választ előre is köszönöm!
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Nov 9, 2016 /

Hello! Ha sikerül a kapcsolás,és minél kisebbe akarom megépíteni akkor azok a 10µF kondenzátorok ilyenek legyenek? Bővebben: Link A többit sikerült meglesnem. Az IRFZ 44-et hagynám a rendeset arra legalább tudok rakni egy kis h.bordát.

Üdv!
(#) don_peter hozzászólása Nov 9, 2016 /

Uraim, lenne egy kérdésem.
Van nálam egy valószínűleg kis költségvetésből kialakított kínai cucc, amelyben szűrés és minden más nélkül egy 3v-os flash memóriát (mx29lv320) 5v-os tápfeszről közvetlen van használva.

Az nem kérdés, hogy működhet e mert működik, a kérdésem az, hogy megjósolható e, hogy meddig fog ez így működni és, hogy egyáltalán miért működik?

A memóriát csak olvasásra használják egy előre beleírt adatot olvas ki.
Előre is köszönöm választ..
(#) proli007 válasza david10 hozzászólására (») Nov 10, 2016 / 1

Hello! Ez így van, nyugodtan megteheted..
(#) gazspe hozzászólása Nov 10, 2016 /

Sziasztok!
Zénereket köthetek sorba? Két zpd5,1 -esből szeretnék kihozni közel 10V-os referencia feszsültséget, adatlapi teljesítménye a diódának: 500 mW. Egy 741-es egyik bemenetére és tápellátására kellene 2-5 mA kimeneti terhelés mellett, az áramkorlát soros ellenállás lenne. Az áramkör 20V-ról megy, ezért kellene a tápot is erről megoldanom.
Valamint 741-es bemeneti feszültségei meghaladhatják az IC tápfeszétt, ha az adatlapi értékeken belül maradok (10V-os táp feszültség mellett 13V-os bemeneti fesz)?
Köszönöm a választ.
A hozzászólás módosítva: Nov 10, 2016
(#) proli007 válasza gazspe hozzászólására (») Nov 10, 2016 /

Két soros zéner nyugodtan mehet a 20V-ról 1k soros ellenállással.
Inkább ne legyen több a bement mint a táp. Tegyél a bemenetről egy diódát a táp (zéner) felé. Ha van a bemeneten ellenállás, az majd levezeti az áramot a zéner felé és megvédi..
(#) proli007 válasza vladcepes hozzászólására (») Nov 10, 2016 / 1

Természetesen lehet ilyen a 10uF, csak a feszültségük legalább 16V legyen.
(#) david10 válasza proli007 hozzászólására (») Nov 10, 2016 /

Köszönöm a válaszod!
(#) gazspe válasza proli007 hozzászólására (») Nov 10, 2016 /

Köszönöm a gyors választ.
Ha jól értelmeztem amit mondtál, akkor az alábbi ábra szerinti bekötést javaslod?
0,6V-os maradék feszültséggel nem lesz sok a 19,4V neki (18V a max supply voltage)?
Ui.: Elnézést az ábra kaotikusságáért, tabról kellett csinálnom, értékek még nincsenek, a meglévők is elméleti összerakás miatt vannak, még a komparátor sem ez a verzió (LM741C-k vannak itthon).

A 74HC05-öt (adatlap) lehet-e helyettesiteni 40106-al (adatlap)?
(#) gkari válasza gazspe hozzászólására (») Nov 10, 2016 /

Feltétlenül így kell megoldani? Merthogy a 741 "kéttelepes" táplálás esetén max. +18, és -18V-al táplálható, +-10V bőven beleférhet, csak "virtuális 0"-t kell kreálni hozzá, testfüggetlen tápegységgel.
(#) proli007 válasza david10 hozzászólására (») Nov 10, 2016 / 1

Nem lehet. A HC05 nyitott kollektoros, ami egy I2C buszon elengedhetetlen.
(#) proli007 válasza gazspe hozzászólására (») Nov 10, 2016 /

Ezek szerint én nem értelmeztem jól mit is szeretnél. Mert én úgy értettem, hogy a 2*5,1V-al készítenél tápot a 741-nek és az OPA bementi feszültsége 10,2V-nál esetleg magasabb is lesz.
De ha elárulod mi is a cél, akkor esetleg lehet segíteni.

Köszönöm ezt a válaszodat is!
Szerinted milyen nyákon lehet ilyen ICt találni? Tudom, hogy olcsó, de ...
(#) proli007 válasza david10 hozzászólására (») Nov 10, 2016 /

A HC05 nem olyan IC ami minden bokorban fellelhető. Leginkább logikai panelen, de inkább a boltban találnál. De 74LS05-öt is használhatsz ha külön táp van. Az talán gyakoribb előfordulású..
(#) gazspe válasza proli007 hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

Rájöttem a hibámra (köszönet gkarinak), annyira elkerültem eddig a szimmetrikus tápokat, hogy lefeleztem az IC tápfeszültség határát (nem vettem figyelembe, hogy a +-18V között akkora a feszültség különbség mint a 0-36V között, így a 20V-os táp nem akadály).
Kibontakoztatva a gondolatmenetet:
Két teljesítmény LED áramát szeretném egy disszipatív áramgenerátorral meghajtani. Adottak a feltételek: 2 db teljesítmény LED (3×3 közel egy wattos LED diódát foglal magában az egy 10W-os egység), asztalomnál 20V, valamint hordozhatósági szempontokat szemelőtt tartva (horgászlámpa) 12V-os üzem. Kapcsolóüzemű generátorokba nem akartam belefolyni, mert sikerült párhuzamosan 12V-ról, sorosan 20V-ról kihajtani a két teljesítmény diódát és ezt egy 3 állású dupla kapcsolóval ( szakzsargon híján: egyszerre két áramkört kezel) kapcsolgatni, ráadásul ezt úgy, hogy a teljesítmény FET-et fél perc elteltével még hűtés nélkül is megfogtam 450 mA-s áramnál (20V-os táplálás esetén, arra van ekkora tápom). A tárgyalt fokozatnak a kimenetére szerelt tranzisztor lenne hivatott megakadályozni, hogy a 20V rámenjen a párhuzamosan kapcsolt LED-ekre, mert habár hűtőbordára lesz szerelve mind a FET, mind a két teljesítmény dióda, nem szeretnék feleslegesen semmit sem elfüstölni.
Elképzelésem szerint 10V-os referencia feszültséget adok a komparátornak, a tápfeszt 1/2 arányba osztom fel, így 12V-nál 8V-ot kap a bemenet, 20V-nál 13,3V környékén, így a kimenet 20V-os tápfesznél átbillen, zárja a tranzisztort, nem kap áramot a LED és bízom benne, hogy elég nagy feszültségküszöb van a komparátor stabil üzeméhez esetleges táprángatásokkal és minden egyébbel együtt is (100W-os laptop táp, de mindenre használom, ami épp eszembe jut).
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2016
(#) Tices hozzászólása Nov 11, 2016 /

Sziasztok!

Egy egyszerű autós kérdésem lenne. Az ún. kürt relé, 12v-os ami ~30-40A-t tud, az beköthető-e úgy, hogy behúzott állapotában akár órákig menjen egyfolytában? Esetleg ehhez speciális relé kell?
Köszönöm a választ! Üdv, Tices
(#) RoliNyh válasza Tices hozzászólására (») Nov 11, 2016 / 1

Én nem ismerek szakaszos üzemre tervezett relét, szóval bármelyík relé beköthető úgy, hogy órákig/napokig behúzva legyen. A lényeg az, hogy megfelelő feszültségről legyen meghajtva a tekercs, valamint a kontaktusokon is a megengedett feszültséget és áramerősséget tilos meghaladni...

Esetleg még arra érdemes figyelni, hogy a környezeti hőmérséklet ne haladjon meg bizonyos szintet, ami miatt nem tud már megfelelően hülni a tekercs, de ez szerintem 40-50 °C -ig bármelyík birja...
(#) proli007 válasza gazspe hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

Hello! Tudom, hogy ez egy meglehetősen egyszerű követelményű kapcsolás, de azért megmutatom, hogy a megoldásodnak hol van a gyenge pontja..
- Ha két soros 5,1V-os zénert használsz, akkor a kettő összege kb. 10,2V. Azért kb. mert a zéner könyökfeszültsége függ a zéneráramtól is.
- Ha pld. 12V mellett 4,A körüli zéneráramot szeretnénk, akkor Re=(Ut-Uz)/Rz=(12V-10,2V)/4mA = 450ohm-os előtét ellenállásra van szükség.
- De ha a tápfesz 20V-ra emelkedik, akkor a 4mA áram értéke Iz=(Ut-Uz)/Re=(20V-10,2V)/450Ohm=21,8mA-re nő. Ez az áramváltozás már a zéneren jelentős feszültségváltozást hoz létre így a referenciád kb. 5%-al megváltozik.
- Tehát sokkal célszerűbb, ha csak 1db. zénert használsz, hiszen akkor az előtét ellenálláson kisebb lesz a feszültség változás, ami kisebb árammal jár, így kisebb referencia feszültség változással is.
- Leszimulláltam neked, hogy ha 470ohm előtét ellenállást használsz, akkor hogy változik a zénerek árama és feszültsége, hogy szemmel is látható legyen a dolog.
- Egyébként eredeti elgondolásodban a tápot nem a felére osztottad le, hanem a 2/3-adára. Ha 1db zénert használsz, akkor a referencia 5,1V. Ha a tápot 1/3-ad részére osztod le, akkor 12V mellett 4V és 20V mellett 6,66V lesz az összehasonlítandó feszültség.
- A komparátornak pedig illene pozitív visszacsatolással hiszterézist képezni.
(#) futlac hozzászólása Nov 11, 2016 /

Nylc láb, nimh töltö (Topi) - hová kössem a piros ledet?Tudna nekem valaki ehhez a töltőhöz egy beprogrammozott ATtiny45 IC-t adni?
Kösz!
(#) gazspe válasza proli007 hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

Köszönöm szépen a kimerítő választ és a javítási javaslatokat, mindenféleképpen át fogom dolgozni ennek megfelelően.
(#) szolmo hozzászólása Nov 11, 2016 /

Sziasztok! Előre is elnézést kérek, ha rossz helyen érdeklődöm. Szóval a kérdés az lenne foglalkozik e valaki itt Bluetooth autóskihangosító javítással esetleg? Egy Parrot kihangosító lenne az alany. Ne kérdezzétek mi baja, annyit tudok, hogy elfüstölt benne valami. Képet csatolok. Meg tudnátok mondani, hogy menthető e?

Köszi

parrot.jpg

(#) Elektro.on válasza szolmo hozzászólására (») Nov 11, 2016 /

Nem akarlak elkeseríteni, de én nem adnék neki sok esélyt.
(#) pintjano hozzászólása Nov 11, 2016 /

AEG 1001 RL SB2E fúrógép kapcsolója ment tönkre. Legalábbis ez már biztos, de lehet még más is az elekrtonikus részből, de addig nem tudunk továbblépni... Mivel lehetne helyettesiteni? Német oldalon csak szénkefét találtam hozzá, csekély német tudásommal.
Ez van ráirva: 06/ 10 a "kersztbe": 2022.7201
A panelba 7 kivezetése van, és két betáp valamint az irányváltón is kettő kivezetés...
Direktbe kötve megy a fúrógép, de enélkül nincs sem fordulatszabályzás, sem irányváltás.
Ha nem megy beteszünk egy egyszerű fúrógépkapcsolót, de hátha...
üdv PJ
Következő: »»   2884 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem