Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hőlégfúvóba fűtés szabályzó
Lapozás: OK   1 / 2
(#) fzeta hozzászólása Júl 22, 2010 /
 
Sziasztok!
Van egy 2000 wattos hőlégfúvóm amiben tönkrement a hőfokszabályzó. Tud valaki valami egyszerű kapcsolást amivel potival tudnám szabályozni a fűtőszál teljesítményét? Teljesen egyszerű kellene, nem kell figyelnie a hőfokot. Ha direktbe bekötöm a fűtőszálat akkor túlmelegedik, fennáll a veszélye hogy elég.
Előre is köszönöm!
(#) petemazi válasza fzeta hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Egy egyszerű dimmer megtenné.
Ha jól emlékszem, van fent kapcsolás az oldalon.
(#) boczhunor válasza fzeta hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Helló!

Elsődleges dolognak tartom,hogy kicsit szemeld át a következő képben lévő szétbontott hőlégfúvót.Kép Szerintem bontsd szét a hőlégfúvódat és ellenőrizd az elektronikát. Mérj ki minden alkatrészt multiméter segítségével. Esetleg ha van IC, vagy kontroller,akkor használhatsz szkópot vagy logikai tesztert. De szereintem nem IC-eknél vagy uC-knél van a baj,hanem pl egy rosz kondi... Ez az elsődleges. Ezt föltétlenül megkell csinálni,mert lehet,hogy te kiszeded,majd kidobod és lehet,hogy csak egy rosz dióda volt a hibás. Aztán,ha nem működik,akkor itt van egy kapcsolás. Igaz ez pákához van, és dirrekt a fűtőbetéthez kell csatlakoztatni a kimenetet. A hőléfgújónál kicsit más tál tészta vn. Ott egy külön vezrélő elektronika van,amely szabályozza a motort,és a fűtőbetétet. A vezérlő elektronikáná, nézd meg,hogy van rácsatlakoztatva a hőfokszabályzó és kicsit nézd át az áramkörét. Ha hasonló ahhoz, ami van a pákánál,akkor raghatod is be az áramkört.Azért azt ajánlom,hogy a kontaktokat is mérd meg szakadásvizsgálóval mert ott is lehet gond. Ha ott van a gond,egy kis kontakt spray és kész, vagy Elektropol és kész.

Sok sikert!
Üdv. Hunor!
(#) fzeta válasza boczhunor hozzászólására (») Júl 22, 2010 /
 
Ez processzorvezérelt elektronika volt (Makita), valószínűleg a procinál van a gond. LCD kijelzős, az lcd megy de nem lehet semmit állítani. Megnéztem a rajzot, az 24 voltos tápra van, nekem 220-ra kellene. A motor fordulatát nem akarom szabályozni, elég lenne a fűtőszálat.
(#) Gyu válasza fzeta hozzászólására (») Júl 22, 2010 / 1
 
Akkor neked EZ kell.Még annyit, hogy triakot olyat tegyél bele ami elbírja a fűtőszál teljesítményét.
(#) fzeta válasza Gyu hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Köszönöm!
Valószínűleg ez jó lessz, már meg is vettem az anyagot hozzá!
(#) fzeta válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Júl 23, 2010 /
 
Nem kell ilyen bonyolult, ez valószínűleg figyeli a hőfokot is. Tudnék venni Bosch vagy Makita elektronikát hozzá de méregdrága. Szervizben dolgozom, többek közt javítunk Bosch-t és Makitát is, egyiknek sincs a szervizdokumentációában kapcsolási rajz, csak egyben rendelhető az elektronika is.
(#) Sokee hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Sziasztok! Segítséget szeretnék kérni, akarok csinálni hőlégfúvóból egy chip kiolvasztót, de ahoz szabályozni kellene, milyen meleg levegőt fújjon, és a venti fordulatát is szeretném állítani, szóval gondolom kell 2 potméter, meg valami feszültség stabilizátor tranzisztor, de kb ennyit tudok, azt viszont nem hogy milyen alkatrészek kellenek pontosan. köszi a válaszokat Laci
(#) efraim hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
(#) Sokee hozzászólása Ápr 9, 2012 /
 
Találtam az egyik kérdésemre választ, megépítem ezt a szabályozót, már csak a ventilátor fordulatát kellene valahogy szabályozni, azt mivel csináljam? 230Voltos venti.
(#) patkany hozzászólása Nov 10, 2016 /
 
Sziasztok!

Úgy gondoltam, hogy rendelnék egy Hakko850 hőlégfúvót. Bár ezekből a mini hajszárítókból van többféle, mennyire azonos a működési felépítésük? Hogyan működik? A ventillátor fordulata is szabályozva van, vagy csak a fűtőbetét kap több/kevesebb áramot? Hogy valósul meg a hőfok szabályzás?
(#) ferci válasza patkany hozzászólására (») Nov 11, 2016 /
 
Szia!
OLvasd át ezt a témát, talán találsz vmi érdekest benne.
Hakko 850
(#) Medve válasza patkany hozzászólására (») Nov 11, 2016 /
 
Nekem úgy tűnik, hogy a fűtés körül nincs hőelem, így nincs szabályzás sem. Én inkább egy digitálisat vennék, (sőt vettem is) vagy a régi Baku858D -t vagy a korszerűbb másolatait. De külön is megveheted csak az elektronikát és a fejet, ha szeretsz barkácsolni. Egyesek szerint a membránszivattyús zajos, (A Hakko annak tűnik) jobb, ha ventilátoros.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2016
(#) patkany hozzászólása Nov 11, 2016 /
 
Itt jól látszik a fűtő egység, és hogy valami kerámia testre van ráépítve. Ugyan olyan 4 szálas, mint a páka. Tehát hőszabályzós, hőelemes, vagy PTC, funkció ugyan az, de a "puska" ergonómiájából ítélve, nincs benne ventillátor.
A membrán szivattyús megoldást máris elvetettem, de egy turbinás befúvást járható útnak találok. Tudok döglött hőlégfúvót azerezni, de lehet van is turbinám. Néztem más gyártmányokat az ebay-en, amiben benne van a ventillátor, és azt hiszem 6 vezetékes. Én úgy ítélem meg, hogy valószínű szabályozva van a ventillátor és a fűtőbetét feszültsége is, mint az a nagy hőlégfúvóknál is két fokozatban. Ott ha alacsonyabb teljesítményre váltok, akkor a fűtőbetét is ka fele annyira izzik, valamint a ventillátor fordulata is kisebb.
Köszönöm a segítséget!
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2016
(#) Medve válasza patkany hozzászólására (») Nov 11, 2016 /
 
Én Ilyet vettem, 2600-ért, meg panelt hozzá, aztán majd meglátom...
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2016
(#) patkany válasza Medve hozzászólására (») Nov 11, 2016 /
 
Ez voltaképpen ugyan olyan, csak a ventollátor benne van.
Milyen panelt rendeltél hozzá?
(#) Medve válasza patkany hozzászólására (») Nov 11, 2016 /
 
Ami szabályozza a hőmérsékletet, azt ami a "Baku858D2"-ben használnak. Régi, de működik, nem bővíthető egyszerűen Atmel procisra, ez volt. 15$. Link. De nicsak, már van 12$-ért is!!
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2016
(#) Zsolt50 válasza patkany hozzászólására (») Nov 11, 2016 /
 
Legtöbb esetben a hőmérséklet és a levegő is szabályozható. Hőérzékelő nélkül semmit sem ér. Ugyanis a levegőmennyiség függvénye, hogy egy adott hőfok eléréséhez mekkora enegriát kell a fűtőszálra adni. A légmennyiség nem lehet nulla, valmi minimum mindegyikhez kell. A levegőt vagy ventillátorral vagy membránnal áttítják elő. Lehet a dobozban vagy a fejben is. Előbbinél extra könnyű a fej de vastag légcső kell a fejhez. Utóbbinál picit nagyobb a fej, de elég egy véknyabb vezetékkel bekötni a dobozba sőt létezik ebből a fajtából olyan is ahol a nyélben van az elektronika.
(#) Medve válasza Medve hozzászólására (») Nov 11, 2016 /
 
Na összeraktam, működik szépen, ami túllövést írtak az igaz, minden "gyors állításnál" vagy 15 fokot, de pár másodperc alatt ismét beáll a helyes értékre, szerintem semmi problémát nem jelent. A hőmérséklet a levegőszállítástól független, ha a csövet elzárom, leáll a fűtés. 6800Ft volt, szűkítőfejek nélkül
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2016
(#) patkany hozzászólása Nov 12, 2016 /
 
Hakko850-nél van 3 és 4 vezetékes. Szerintetek mi a különbség? Egy szálat közösnek használhat, csak úgy tud megspórolni egy szálat, de akkor vagy hálózati feszültségről megy a hőérzékelő is, vagy törpe feszről a fűtés is.
Vagy nincs benne hőelem és az az egy szál a védő földelés.
Azt hiszem a 4 vezetékeset rendelem meg!
A hozzászólás módosítva: Nov 12, 2016
(#) Medve válasza patkany hozzászólására (») Nov 12, 2016 /
 
Én is azt ajánlom. Kell a 700W, az több, mint 3A, vékony vezetékkel csak hálózati feszültséggel oldható meg célszerűen, oda meg kell védőföld is. Szives üzenet: amikor először bekapcsoltam, sűrű füst jött ki belőle, vélhetőleg csak a gyártáskor rákerült cucc égett le róla.
(#) patkany válasza Medve hozzászólására (») Nov 13, 2016 /
 
Köszönöm a figyelmeztetést! Így majd nem lepődök meg, ha nekem is lekezdi ontani a füstöt.
Most nézem, hogy ezekből a vackokból van 3, 4, 5 vezetékes is. Az 5 vezetékes a védőföldes valószínű, és valószínű amit én rendeltem (4 vezetékes), abba valószínű nekem kell külön applikálnom védővezetőt! De ez legyen a legnagyobb gondom!
4 vezetékes, tehát nem ventillátoros, így kicsit barkácsolhatok még vele! Turbinás légbefúvás mellett döntöttem, mert azt egyszerűbb kivitelezni. A kérd?és még az, hogy a befúvó cső keresztmetszete elegendő lesz-e?
Azon meditáltam, hogy a normál hőlégfúvó turbina motorja törpefeszültségű, ugye és a fűtőbetét az előtét ellenállása?
(#) Medve válasza patkany hozzászólására (») Nov 13, 2016 /
 
Neeeem, az enyém, 8 vezetékes, mert többek között a motor táplálása is külön ki van vezetve, ami 24V. 2 fűtés, 2 hőelem, 1 földelés, és kettő reed relének, ami lekapcsolja a fűtést, ha letesszük a fészkébe. A kapcsoló és a termoelem egyik ága közös. Egy DSUB csatlakozóba el is fértek. A hálózati fesz, és a 700W nem neki való ugyan, de....
(#) patkany válasza Medve hozzászólására (») Nov 14, 2016 /
 
Nekem tökéletes lesz ez az egy fűtő betétes is. Nem is értem minek kombinálni? Minek bele jettő? Egyen is ida álítom a hőfokot, ahova akarom. A forrasztó pákákban is egy betét és érzékelő van. A reed relés megoldás nagyon ötletes!! Lehet ez beleaplukálom a 850- be! Sőt!
(#) Medve válasza patkany hozzászólására (») Nov 14, 2016 /
 
Félreértetted, a kettő a vezetékek számát jelöli.
Bővebben: Link, a vörös és a zöld vezeték megy a reed reléhez...odaragasztották, nekem oldalt van, de lent jobb lehet.
A hozzászólás módosítva: Nov 14, 2016
(#) Lui74 hozzászólása Aug 26, 2017 /
 
Üdv. Vettem én is egy ilyen 858D+ hőlégfúvót. 700Wattos. az a gondom, hogy bekapcsolásnál akkora feszt vesz fel, hogy leveri a "fi" relét . Mit kéne bele operálni, hogy ne verje ki a biztit? Válaszokat előre is köszönöm
(#) Bakman válasza Lui74 hozzászólására (») Aug 27, 2017 /
 
Ha a Fi-relét veri le, akkor hibás az eszköz, zárlatos a földelés felé. Vagy a házban van egyéb hibás eszköz és a hőlégfúvó mutat rá a hibára.
(#) patkany hozzászólása Nov 19, 2017 /
 
Üdv!

Jellege miatt talán ide passzol.
Hakko 858-cal bírkózok. Nem tiszta a bekötése. Vagy is a vezetékek használatamiatt nem egyértelmű melyik a fűtés és melyik a K elem. A szürke fehér vezeték pontjain mérek 72 ohmot, a sárga fekete vezeték ponzjain 0 ohmot. A K elem lenne a72 ohm, és a vastagabb vezeték illetve az ónozott vezetősáv?
Készítettem egy bekötési vázlatot, nem tudom jól értelmeztem-e?
Képeket mellékelek.
(#) Gafly válasza patkany hozzászólására (») Nov 19, 2017 /
 
Szerintem "K" elem nem lehet 72 Ohm. Az inkább 0 kellene hogy legyen.
Ugyanakkor ha gyertyával/gázlánggal melegíted, akkor a fűtőbetét nem ad sok feszültséget...
(#) Marty McFly hozzászólása Okt 12, 2021 /
 
Sgiasztok!

Én is szeretnék építeni hőlégfúvóhoz hőfokállítós vezérlést. Tudna valaki kapcsolást mutatni? Esetleg milyen hőelemet érdemes használni stb. Minden részlet érdekelne.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem