Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
230/400V-ról üzemeltethető a hegesztő. Mindenképp két feszültségű kellene. Talán valaki tud tippet adni, hogy hol tudok venni.
Köszi a segítséget.
Sziasztok....nagy segítség kéne...
Csöves szalagos magnó felújításába fogtam június óta. Rengeteg Rifa papir elkót és elektrolit elkót kicseréltem benne és a csöveket is. Most úgy néz ki a dolog, hogy mindkét csatorna nagyon nagyon halk és vékonyan szól. Azt is észrevettem hogy az egyik elektroncső aljzat kontak hibás és a a szeteró csatorna sasszem viszajelzőkből a BAL alig mozog, a JOBB meg fullon van olyan szinten hogy torzítani kéne...... Én mint elektronikai analfa béta hobbista a következőket gondolom.... 1. Mivel kontak hibás az egyik cső, nem kap elég áramot a többi ( 2x ECC81, 4x ECC83, 2x ECC82 van benne). 2. Az egész rendszer nem kap kellő áramot, igy nincs megfelelő hangerő 3. Valahol valamelyik ellenállás kiment, igy fázis fordulat vagy nem megfelelő fütés van 4. Valamit rosszul forrasztottam be amikor kb kicseréltem 40db elkot benne 5. A katód bypass eklok nem müködnek (ezeket még nem cseréltem ki, nagyon nehéz hozzáférni. Kicsi papír HUNTS elkok) Ha valaki ebben tudna tanácsot adni hogy mit lépjek, hálás lennék. Az oscillátor. PLAYBACK erősítő és RECORD erősítő is egy panelen van. Nagyon nagyon köszönöm.
Mi az a papír elkó és elektrolit elkó? Az elkó az az elektrolit kondenzátor rövidítése. "Sasszem" visszajelző? Macskaszemnek szokták nevezni a kivezérlésmérő csöveket. Ahogy látom Te minden kondenzátort elko-nak hívsz, függetlenül annak a kialakításától.
igaz. A sasszemet az angol forításból írtam amit forumokon találtam---teljesen igazadvan az elkókkal kapcsolatban..."kondi" kat akartam írni...dehát azt is írtam hogy elektronikai analfa béta vagyok, szóval....))
Itthon inkább varázsszem a neve. Irtam választ neked a "csöves" topicban.
Egy "elektronikai analfabétának" nem egy elektroncsöves szalagos magnetofon felújításával kellene kezdeni a tevékenységét. Június óta egy csomó feleslegesen eltávolított kondenzátor az eredmény. Először mérni kell az alkatrészeket és csak a hibásakat kell kicserélni. Ugyanez áll a csövekre is. Semmit nem írtál arról mit és hogyan mértél, milyen eszközök állnak rendelkezésedre. Arról nem beszélve, hogy ezt a témát már 3 helyen tárgyalod!
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2016
Igaz. Viszont...l (ún. "szakértők"), audiophile csöves szervízes technikusok nem vállalták még az átvizsgájását sem, ezért ami rendelkezésemre állt az a szervízkönyv, egy pár könny és írások 1960as technikai írások. Vettem egy olcsóbb Wellert, egy multimétert és ennyi.
A csöveket a mikrofonia miatt cseréltem, mindegyik ugy szolt mint egy sörösüveg ha kocogtatják... Mérni nagyon sokat mértem, kezdve hogy alacsony felszültséget mértem a sasszéban...pl...érdekes az is hogy mivel régi típusú a konnektor is (nem földelt)...ha megcserélem a konnektorba valo beillesztést akkor az egyik esetben van áram a saaszéban kb 32V a másik esetben nincs...ezt eddig senki nem tudta megmondani hogy miert van...valaki azt mondta hogy ezért ne aggódjak...van aki meg azt hogy nagyon vigyázzak ezzel... az eltávolított kondik azok ilyenek voltak mint a képen...
Használd a "Válasz" gombot.
Ezzel a felszereltséggel és a gyakorlatoddal biztosan nem oldod meg a feladatot. Akik nem vállalták el a munkát azok tisztában voltak az ilyen feladat buktatóival. Ez a munka nem kifizetődő, ezt csak sok-sok idő ráfordítással lehet megoldani még gyakorlott embernek is.
tehát akkor dobjam ki...? tudom hogy iszonyatos melo..amugy sokat tanultam belőle, de nem szeretem feladni a kihívást és még árdekel is ez a dolog tehát nem bánom....csak tanácsot szerettem volna kérni hozzáértőktől...
Használd a "Válasz" gombot.
Figyelj már egy kicsit arra amit írok! Nem írtam olyat, hogy dobjad ki. De ez a feladat meghaladja egy kezdő szintjét és a felszereltséged is gyenge hozzá. Én még a "csöves korszakban" kezdtem az elektronikával foglalkozni. Rendelkezem oszcilloszkóppal, hanggenerátorral, komolyabb műszerrel, de akkor sem kezdenék bele a javításba. Általános tanácsokat kaphatsz csak ennyi információ alapján.
Köszönöm...tudom, nem írtad hogy dobjam ki.
Már kétszer írtam: használd a "Válasz" gombot! Még mindig nem figyelsz!
A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2016
Bocs...mostantól figyelek.
Jó estét!
Van bárkinek bármi ötlete hogy miképpen tudom ezt a problémát: adott egy 5A 6V os tápfeszültség ami terhelve 5,87V-ot ad le, az lenne a gond hogy ebből hogy tudok csinálni egy fix 5V-os feszültséget? Ugye 7805 kilőve mivel 2V körül van a drop fesz, egy low-drop sab ic is szerintem már felejtős, a zéner megint csak nem jó, mert annak is 2V al nagyobb feszültség kell, de akkor hogy faragjam le úgy ezt a 0,87V-ot hogy kb 100mA-on stabil maradjon?
Mi a terhelés? Valami mérési referencia?
Vannak jó LDO-k, pl.: MIC29xx sorozat vagy LM2940.
Most látom 100mA, akkor LP2950. A hozzászólás módosítva: Nov 27, 2016
Sziasztok!
Elméleti kérdésem lenne, szeretnék egy "clip" jelző LED-et, ami igazából THD=0,5%-nál, 100W teljesítménynél villanna ki (mellékelt kép). Ha jól számolok, 100W 8 Ohmos terhelésre 3,53A, 28,24V, ezek az átlagértékek, a csúcs az kb. 40V, tehát ez azt jelenti, hogy +-25V tápról járatva +20V-nál kellene világítania a LED-nek, a 2. képen látható kapcsolásba beteszek egy 5,1V-os zenert, és megközelítőleg jókor fog jelezni? A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2016
LM2594 Ez elketyeg 4,5V-ról is. 500mA-ig jó.
Ez egy áramgenerátorban üzemelne, és az 5V-al vezérlem az TTL módban.
Az 5V-os verzió minimum 7V-ot kíván. Ha csak vezérléshez kell nézz pontosabban utána, lehet elég 2 soros dióda is.
Sziasztok! Szeretnék csinálni egy olyasmit hogy led szalagokat,(több színű) külön megvilágítani,de úgy hogy fusson végig rajta a fény a szalagon próbáltam csinálni egy képet hogy mégis milyen(persze a szalagok másképp lennének elrendezve) tehát mondjuk végig fut a 2 kék csíkon,aztán a két piros (stb) meg majd akár az összesen is egy idő után. A kérdés hogy ez Pic-el megvalósítható e? Van e ilyen kapcsolási rajz? Ha valaki tud ilyet megköszönném. A PIC felprogramozás az megy. Választ előre is köszönöm!
Üdv!
Az elmondottak alapján (ha jól értelmeztem), szerintem te egy programozható LED szalaggal járnál a legjobban valami ilyesmivel:
Programmable LED strip... Lehet kissebb darabban is rendelni, csak keresgélj. Még vezérlőt is lehet hozzá venni készen. Ezt tudja: LED strip demo... Ha érzésem nem csal, ezt úgy is be lehet programozni, hogy akár egy "pixel" fusson végig minden sorban, aztán a következő oszlopban ismét... Még egy demo: LED strip demo 2... A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2016
Köszönöm! Ha jól sejtem akkor sima led szalaggal meg sem lehet azt csinálni amire én gondoltam.
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2016
Igen! Valami ilyesmire gondolok,hogy először végigfutna a kéken (tehát hogy nem maga asz egész csík világítana-hanem csak végigfutna) aztán a piros stb,majd végén kigyúlna az összes,majd előröl stb.
Kondenzátoroknál mit jelentenek az alábbi jelzések?
Ø Ø x Ma Ø x H
Sima LED szalaggal annyit lehet, hogy oszloponként az egész világít (vagy villog) egyszerre egyféle színnel. Ha több oszlopod van, akkor mindegyik oszlop külön-külön lehet bármilyen színű.
Ha az oszlopok egyes LED -jeit akarod külön külön (tehát pixelenként) villogtatni vagy színezni, akkor programozható LED szalag kell. Vagy lehet venni darabra is, mint a második videóban van... A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2016
Tipp:
Átmérő Átmérő x Magasság Átmérő x Height (magasság, angolul)
Köszönöm .
|
Bejelentkezés
Hirdetés |