Fórum témák
» Több friss téma |
Túl nagy feszültségű és belső ellenállású lehet ez a trafó, de ettől függetlenül meg lehetne próbálni.
Sziasztok, van egy 230 voltos villanypásztorom évek óta tökéletesen működött, de most megadta magát. Külső- belső sérülést nem látni rajta, a hangja is olyan mint korábban nagyot kattan mikor üt, de nagyon gyenge szinte meg tudom fogni a drótot. Megmértem teszterrel 2000 voltot mutat korábban 8000 voltot tudott. Mi lehet a gond, kuka vagy esetleg lehet, érdemes-e javítani? Előre is köszönöm. Gergő.
Heli.Szerintem mérd be a nagykondit.(40uF)
Szia.A kondit már kicseréltem egy másik 40µF-ra, de ugyan az a helyzet.
Azt elfelejtettem kérdezni, hogy ez egy sima kondenzátor pl. (amit a villanymotoroknál is használunk) vagy ez egy speciális kondi? Köszi.
Az egy motorindító kondi.Ellenőrizni kellene a nagyfesz trafót.
A hozzászólás módosítva: Okt 23, 2016
Amennyire látom, ez a vp. a hálózati feszültségből készítheti a működéshez kellő feszültséget a emlegetett kondenzátoron, ezért furcsállom, hogy senki sem méretteti meg a feszültséget rajta. Mert elsőkörben ebből már lehet következtetni. Ha ott megvan a várható esetleges akár több száz volt, akkor lehet a trafóra gyanakodni.
Idézet: „Külső- belső sérülést nem látni rajta, a hangja is olyan mint korábban nagyot kattan mikor üt, de nagyon gyenge szinte meg tudom fogni a drótot.” E leírás alapján biztosra veszem a trafó problémát... Sajnos nem javítható.
És ilyen trafót be lehet szerezni vagy esetleg lehet helyettesíteni?
Mérted a nagy kondin a feszültséget, mennyire megy fel a kisütés előtt?
Trafót beszerezni kb. lehetetlen, ehhez főleg, ui. közvetlen hálózatról megy, így nincs leválasztás, szóval csakis galvanikusan megfelelően leválasztott trafót szabad rátenni, különben életveszélyes lesz. Autó gyújtótrafót semmiképp.
sziasztok.....
segitséget kérek......keresek villanypásztorhoz jul mérő készüléket....létezik 1 német gyártmány(,) de nem tudom hogy jussak a nyomára..... van 1 srác aki vett egy ilyen készüléket(,) de 20000ft-ért árúlná el a beszerzési fó(r)rást........... hátha van valaki, aki még talán ingyen is segítene....... Köszönöm a segítséget. II. Gondolatainkat szedjük össze és egy jól megfogalmazott és nyelvtanilag is helyes hozzászólásban írjuk meg azokat. Mondateleji nagy kezdőbetűk, írásjelek megfelelő használata kötelező a fórumon! mod. A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2016
Ha minden igaz akkor ebay -on van fent, de nem biztos, hogy annyiért meg akarod venni.
A hozzászólás módosítva: Okt 25, 2016
köszönöm(!)
esetleg linket tudnál küldeni(_)? A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2016
Sziasztok!
Erről a villanypásztorról mi a véleményetek? Az astabilnál R3 értéke 3,3K nem 33K, Kb: 1mp-ként adja az impulzust 20ms hosszan.Ez működik, teszteltem. A kérdés a tranyós rész. 2db BD 241 darlingtonba adja a BU208 bázisára a min. 600mA-t. Amikor BU208 zár (20ms-ig) áram folyik a gyújtótrafó primer tekercsén. Amikor nyit az önindukció miatt megfordul a polaritás és elkezd növekedni a feszültség. Amint eléri a 200V-ot a zéneren zárodik az áramkör. Persze a szekunder oldalon ezalatt kisűl szikra formájában. A kérdés hogy jó-e a rajz és az elképzelésem, és a gyújtótrafó pontjait jól rajzoltam-e. 15-ösre megy a +12V táp, az 1-re meg a BU + zéner páros. Előre is köszönöm a segítséget!
Szerintem elég gyenge kapcsolás ,talán macska ellen megfelel , építs inkább egy inverteres pásztort ha visszább lapozol többféle nyáktervvel is megtalálod .
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2016
Invertereseket még nem ismerem, de azért ez is ütne rendesen. Pár 200-as zénert még sorba lehetne rakni de az már fölösleges. A gyújtótrafónál a 15-ös pontot kell leföldelni földszondával ha az 1-es pontra megy zéner?
Összeraktam a rajzon lévő villanypásztort ami tökéletesen működik üresbe. De ahogy rárakom a zsinórt és a földelést a szikraköznél megszűnik a szikrázás. Ez miért lehet? A zsinórnál is néztem ott viszont szikrázik ha egy földelt fémmel közelítek hozzá de nagyon gyengén. Kb: 1mm-nél. A szikraköz nagyobb a dobozon de ott meg semmi. A trafó 15-ös pontját földeltem a többit úgy csináltam ahogy a rajzon van. Mi lehet a gond?
Idézet: A "zsinór" és a földelés leterheli a kimenetet ezért leesik a feszültség . Egyébként meg a jobb karámoknál a zsinór távolabbi oldalán is szoktak tenni egy szikraközt (ami kisebb mint ami a dobozban van) és ott ugrál a szikra , ami a dobozon van az csak védelem az elektronikának zsinórszakadás esetére . „Szerintem elég gyenge kapcsolás” A hozzászólás módosítva: Nov 23, 2016
Értem, köszi. Visszanézegettem pár oldalt láttam hogy csináltál inverterest, átnézem és megpróbálkozom azzal is. Amúgy a zsinór kb. 100m és 15Ohm méterenként.
Sziasztok !
Hoztak egy ilyen villanypásztort. A tulajdonosa úgy gondolta, hogy menni fog az 230 V-ról is....Hát nem ment. Az első szemrevételezés szerint a nyák fólia vált köddé egy szakaszon, meg egy 8 lábú SMD ic egyik sarka robbant le. Az elveszett karaktereket nem tudtam kitalálni - a keresővel sem. Szerintetek milyen IC lehet ?
Köszi ! Bevallom, hogy az utolsó sorban lévő karakterek alapján nem kerestem...
Egyébként így néz ki a panel. A másik IC-n meg ez a felirat van, de gondolom, hogy az egyértelműen 4049. Most már csak vissza kéne rajzolni a kapcsolást, mert természetesen sürgős lenne a gazdának...Ez valamilyen DC-DC konverter lehet ? ( a panel másik oldalán van egy kis E-I ferrit trafó)
Mivel az egy dual fet, gondolom egy push-pull inverterrel oldják meg a nagyfesz előállítását, a 4049 az oszcillátor, és az is hajtja meg a FET-et.
Mérd ki a ferrites trafót is, van rá esély, hogy annak is eldurrant a primerje. Én inkább építenék bele saját elektronikát, a gyári trafót, kondit felhasználva. (vagy visszaadnám a tulajnak, és mondanám, hogy sokba került a hülyeség ) |
Bejelentkezés
Hirdetés |