Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LED-es világítás

Témaindító: xodak, idő: Aug 6, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   92 / 182
(#) qvasz2 válasza ladislas hozzászólására (») Nov 17, 2016 /

Idézet:
„Így egy falszakaszra csak 1db reflektor helyezhető el.”

Az elég kevés lesz . . .
Én kb. 10m-es falra kettő db 30W-os refit tettem, azzal már be lehet tolatni sötétben.
Elsőre két db 10 W-os volt, na az kb gyertyafény
Amúgy attól még, hogy csak 1 kiállás van, még felrakhatsz több lámpát, csak kell még egy kicsit kábelezni.
(#) jdani hozzászólása Nov 23, 2016 /

Üdv. Világítást tervezek otthonra. Gipszkartonba épített, olyan GU10es LED es égők, vagy hasonló, és led profilba ültetett LED szalagok. Led szalagra nem gond valami fényerőszabályzót tenni, de mi a helyzet a 230Vos led égőkkel?
(#) haragati válasza ladislas hozzászólására (») Nov 23, 2016 /

Kültérre a fehérebb fény célszerű, ez válik be általában, beltérre pedig a melegebb fényű. A legmelegebbet (izzóhoz hasonló spektrumút) pedig az intim helyekre érdemes.

A sokszoros teljesítmény adatot erős kritikával kezeld, a jelzett 30W-os fény a gyakorlatban NEM egyenlő a feltüntetett 227W-tal!
Lehet, hogy bizonyos spektrumban ki lehet mutatni közel hasonló fényáramot, de a gyakorlati tapasztalatban a 30W-os LED reflektor max 150W-os halogénnak felel meg!
És idővel még csökkenni is fog a fényerő (sajnos) .
(#) gerleimarci válasza jdani hozzászólására (») Nov 23, 2016 /

Olyat keress, amihez oda van írva, hogy dimmable.
Amúgy a led szalag alá érdemes alu profilt rakni, hogy ne menjen hamar tönkre.
(#) killer9 válasza haragati hozzászólására (») Nov 24, 2016 /

Ott a pont. Közel sem tudnak ezek a lámpák annyit, mint ami rá van írva. Ennyi leddel szerintem inkább a hagyományos 30W-os izzó fényét produkálja. Én 160 led-es panelt készítettem. Az 10W-ot fogyaszt. Itt 60db led világít. Akkor az én 160 ledes panelelem hány watt teljesítményű? Én egy 60 W-os hagyományos izzóhoz tudnám hasonlítani az enyémet. Igaz hogy ott nincs körülötte semmi, ami összeszedje a fényt. Ezek a gyári lámpák jobban meg vannak húzva. Kíváncsi lennék az élettartamára. Azt sem értem, miért kell spórolni azokkal a filléres SDM ledekkel.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2016
(#) Petyaa hozzászólása Nov 26, 2016 /

Üdv mindenkinek! Építek egy ledes asztali lámpát, egy 5mm-es plexi van meggörbítve, és alatta lesz 20db 3mm-es 120°-os 7000mCd-ás melegfényű led. Átszámítva közel 22 lument tud egy led. Elképzelhető hogy egy 20w-os halogén lámpa fényét megközelítheti?
(#) V8engines hozzászólása Nov 27, 2016 /

Sziasztok!
Ha már LED refiről volt szó.
Oké hogy a 30W, de ha én mozgásérzékelővel veszem, vajon meddig bírja? Mert ahogy elnéztem, külön a két kütyü sem túl olcsó (még). Így egyben megvéve sem biztos hogy kifizetődő? Persze tudom, majd az idő dönti el.
Példának: Bővebben: Link
Bővebben: Link

Külön a mozgásérzékelő: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Nov 28, 2016
(#) Petyaa válasza V8engines hozzászólására (») Nov 27, 2016 /

Sokat bírnak az ilyen mozgásérzékelők, 5-10évet biztos. Az elsőnél nem írja hogy hány lument tud, a másodiknál meg kevésnek találom azt az 1800lumen-t, és még a led chip sincs rendesen a helyén, én hagynám. Ha csak a garázs elé lesz, és naponta pár secundumig fog világítani, szerintem egy normál halogén is tökéletes lesz. Árbeni fogyasztása pár 100ft tal lenne több kb éves szinten.
(#) zenetom hozzászólása Nov 28, 2016 /

Hali!
V-TAC márkáról van valakinek véleménye? A dokumentáltság, és leírások elég biztatóak, ár/érték arányuk nagyon jónak tűnik, innen lehet be is vásárlok, de mielőtt nagy költekezésbe kezdenék, kíváncsi vagyok, hogy használt már valaki ilyeneket..
(#) Petyaa válasza zenetom hozzászólására (») Nov 28, 2016 /

Helló!
3 éve használok egy 2w-os G9-est napi rendszerességgel, eddig nem tapasztaltam fényerő csökkenést.
Off: " Megfelelőségét tekintve így ezt a LED fényforrást a 75-100 Wattos izzószálas lámpák kiváltására ajánljuk!" Anno pár éve vettem egy 100w-os hagyományos Tungsram izzót, saccra úgy 300 lumennyit tudott.
(#) zenetom válasza Petyaa hozzászólására (») Nov 28, 2016 /

Szia!,
Köszi a választ!
Az Off-os rész mire vonatkozik? Gondolom nem a 2W-osra.
A 100W-os hagyományos izzónál 300lm kevés, annak 1000lm körül kéne lennie nem?
(#) Petyaa válasza zenetom hozzászólására (») Nov 28, 2016 /

Persze nem arra vonatkozik, hanem úgy általánosságban hogy izzó és izzó között is van különbség. Nagyjából 1000-1300lument tud egy 100w-os halogén izzó. A hagyományos (amit elvileg már nem lehetne kapni) valamivel alatta van. Lehet hogy pont kifogtam és ezért volt alig fényereje.
(#) tothzsolt hozzászólása Nov 30, 2016 /

Lenne (1)egy kérdésem. Kellene (1)egy fej lámpát átalakitanom, úgy hogy lehessen látni vele füstben és sötétben. Van valakinek valami ötlete, hogy milyen szinű ledeket kellene használnom?
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2016
(#) nedudgi válasza tothzsolt hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Egy ötlet. A sárga fényt szokták ködlámpaként használni. Egy árnyalattal talán jobb, mint a fehér.
Mellékesen a füsttel ugyanaz a gond, mint a köddel. A fény visszaverődik az apró részecskékről, és elvakít. Igazán jó megoldásról nem hallottam még.
Talán megoldás lehet, ha a fényforrás nem a hátad mögül, hanem oldalról jut a tárgyra.
(#) pjg válasza nedudgi hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Még jobb, ha nem fejlámpa, hanem boka lámpa. Így a köd, füst alá világít.
A hozzászólás módosítva: Nov 30, 2016
(#) V8engines válasza Petyaa hozzászólására (») Nov 30, 2016 /

Köszi a válaszokat!
Ez ajtó elé lenne, tető alá (beugró), kulcslyuk keresése céljából, sötétben. Plusz érzékelőt beállítva, udvarról autóval és bárhogy érkezvén, látássegítőnek.
(#) V8engines válasza zenetom hozzászólására (») Nov 30, 2016 / 1

Szia!
Tőlük épp a második rendelésem várom.
Ismét lesz benne V-Tac. Január óta tesztelődik két 60-as "fénycső" a konyhában, és két "izzó" egy előszobában + egy a pincében. Vannak használva és kapcsolgatva bőven.
Nincs bajom velük (kopp, kopp, koppp). Hideg fehéren szépen adják. Már most maradok a természetes árnyalatnál.

Ahogy írtam, tesztelés alatt. 1-2 év múlva visszatérünk rá.
(#) zenetom válasza V8engines hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Én is megrendeltem közben, összesen 16db E27/E14 körtét, mondjuk ebből 3db-ot munkatársnak.
Kipróbálom ezt is: E14 - 9W, kíváncsi vagyok milyen lesz (sok az E14 spot foglalat a lakásban).
Rendeltem kisebb teljesítményűt, de utólag belegondolva nem is tudom minek, nem szeretem ha kevés a fény, és nem látom pl. mi van egy SMD-re ráírva.
Az tetszik, hogy elvileg nagyobb lesz a fény, de kevesebb lesz a kWh.
(#) pjg válasza zenetom hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Konyhába vettem a 40W fénycső helyett 15W LED-et. Siralmas. Vettem 5x7W LED-et. Ez már jobb, de kevesebb, mint a fénycső.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2016
(#) zenetom válasza pjg hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Na én is ettől félek, de addig nem tudom meg, amíg saját magam ki nem próbálom.
Te milyen márkát vettél?
(#) pjg válasza zenetom hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Kínait.
7 Wattost

Előtte ezt vettem. Nem rossz, csak kevés.
E14, 3W, WarmWhite
(#) gyuszo válasza pjg hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Ez így semmit nem mond. A lumen, a fényáram értéke nincs feltüntetve, a lényeg.
Lentebb a leírásban már megtalálni Luminous Flux: 450-500LM.
A 15 W led már 1200 Lumen, az már jól világít. ( Landlite )
(#) pjg válasza gyuszo hozzászólására (») Dec 1, 2016 /

Nincs. Ha ráírják sem hiszem el. Ha csak nem Osram. 5-8 x-os áron.
(#) zenetom hozzászólása Dec 2, 2016 /

Na megjöttek a lámpák, ki is cseréltem egy jópárat. Egyelőre tetszik, kicseréltem egy már meglévő LED-es lámpát is, mert annak nagyon gagyi fénye volt. Szóval jó választás ez a V-TAC márka.
(#) Petyaa válasza pjg hozzászólására (») Dec 2, 2016 /

Egy 40w körüli fénycső legyen mondjuk körfénycső átlagban 3000lument tudnak. Egy nem annyira gagyi kínai 10w-os átlag 800lumenes. Abból kell minimum 4db, és fogyasztásban ugyanott vagy . A fénycső teljesítmény/fényárama a ledétől alig, vagy kis mértékben tér el.
(#) Petyaa válasza pjg hozzászólására (») Dec 2, 2016 /

A landlite izzók elég jók. A mosdóban egy 3w-os ledes van már évek óta, korábban egy 40w os spot volt, de nincs vakság. A konyhában szintén egy landlite már kompakt spirál 23w-os van, közel 1400lumennel igaz kell fél perc amíg teljesen "beizzik" de ugye ezek szemkímélőek nem is szeretem ha a fényerő rögtön fullon van.
A 15w/1200 lumen teljesen hihető lehet, az osramos csak 300-zal tud többet 4k-ért, mellesleg az is kínai...
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2016
(#) gerleimarci válasza Petyaa hozzászólására (») Dec 2, 2016 /

De a lednek egy nagy előnye van: ha jól meg van csinálva a lámpa(ami a gyári megoldásoknál elég kevés esetben mondható el), akkor szinte örökéletű.
(#) V8engines hozzászólása Dec 2, 2016 /

Sziasztok!
Nekem volt spirál fénycsövem, amibe elég szépen beleválasztottam. Évekig (majd 10) szépen tette a dolgát és szobámban volt alkalmazva, nem egy alig használt helyen.
Úgy gondolom, LED-eknél is működhet a tartósság, de sajnos nem abba az irányba halad a Világ, hogy közel örökös legyen bármi is. Autóiparban dolgozom, így tapasztalom is. 2000 után minden megváltozott.
(#) Petyaa válasza gerleimarci hozzászólására (») Dec 3, 2016 /

Nem tudom már hol olvastam, készítettek uszodába időjelzőt, és úgy röpke 10 év alatt a fényerejük nagyjából 60% maradt meg. Az utcai ledes közvilágítást egyes helyeken úgy oldják meg, hogy alapból nem hajták őket maxon, hanem az idő haladtával növelik a kraftot. Amúgy sajna én is veszem észre, hogy a hűtésre nem igazán figyelnek oda. Egy 10w-os olcsóbb ledfényforrás alig pár deka. Anno a 3x10w-os power led munkalámpámat egy 40*20*2-es alu profilra fogattam, manapság hol van ilyen...
(#) Petyaa válasza V8engines hozzászólására (») Dec 3, 2016 /

Az autók ledes fényszórója, a tompított/távolsági mennyi időre lehet tervezve? Rengeteg pár éves autón látni hogy a ledes pótféklámpa elég foghíjasan világít pl.
Következő: »»   92 / 182
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem