Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1209 / 1388
(#) nyuszis2 válasza niedziela hozzászólására (») Dec 5, 2016 /

szia!
van dry fóliám. Vettem laminálót is, mégis vasalok, mert azzal sikerülnek a NYÁK-ok, a dry fólia pedig folyton felpúposodott, meg gyűrődött.
(#) niedziela válasza nyuszis2 hozzászólására (») Dec 6, 2016 /

Ha nem megy szárazon, akkor vizesen tedd rá, úgy lehet igazgatni, nem gyűrődik.
Laminálni hidegen párszor, és talán 40-50 fokon még párszor és kész.
(#) szili83 hozzászólása Dec 6, 2016 /

Pár hete kérdeztem, hogy mit lehet kezdeni egy minidrillel, ha a feje tönkremegy, a patronok elfogynak.
E-bayen vásároltam pár dolgot:
Patronok tökéletesek, semmi ütés nincs, még a 0.5mm-es patronnal és fúróval sem.
Tokmány ez már annyira nem tökéletes, üt. Érdemes máshonnan rendelni, vagy a többi is kis mértékben ütni fog? 1mm-es fúróval még tudtam fúrni, de vékonyabbal nem próbálkoznék.
(#) attika válasza szili83 hozzászólására (») Dec 6, 2016 /

Én is tokmányosat használok és én is észre vettem, hogy üt egy kicsit, vettem egy másikat kb 3x használtam és azt kellett észre vennem, hogy sajnos ez is üt egy kicsit.
Most fúrtam 0,4-es fúróval és magas fordulaton kifúrtam a panelt szépen.
Én egy proxont használok tokmányost de nem mondhatom azt, hogy 100%-ra meg lennék vele elégedve sajnos.
Arra figyelni kell, hogy a három kis pofa ami a tokmányba van az szeret nem egyformán kicsúszni a helyéről és akkor hajlamosabb ütni benne a fúró, kicsit megfújkálva és többszöri befogásra már-már elfogadható lett a fúró ütése.
(#) szili83 válasza attika hozzászólására (») Dec 6, 2016 /

Köszi, akkor nem rendelek, megpróbálom azt, amit írtál.
(#) Temela válasza szili83 hozzászólására (») Dec 6, 2016 /

Sziasztok!

Lehet, érdemes lenne szétszedni a tokmányt és óvatosan felpolírozni a csúszó felületeket. Szerintem biztosan látható a "koncentrikus" felület, ami a gyors megmunkálásból ered. (Ahogy szokták mondani kicsi pénz, kicsi foci.) Továbbá ezekben a tokmányokban általában a pofák rugó ellenében dolgoznak, nem pedig menetesen mozognak, valamint nincs nekik kialakítva fészek/sín, ebből adódik, hogy egyik- másik "késve" veszi fel a pozícióját.
(#) niedziela válasza szili83 hozzászólására (») Dec 6, 2016 /

Én pont a patronnal jártam igy, 3x 4x használtam és utána nem egyformán záródtak össze.
Tokmánnyal nekem nincsenek problémáim, kicsit bejárattam mert szorult mikor megvettem, de most szépen lazán működik nem üt.
(#) RoliNyh hozzászólása Dec 6, 2016 /

Miért nem használtok ilyet:

Mini fúrószár...

Mini fúrószár keresés...

Ehez jó a sima tokmány is, nem kell tökölni a befogással...
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2016
(#) attika válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 6, 2016 /

Szerintem aki kicsit is komolyabban foglalkozik vele az ilyet használ többek között én is.
De aki ezt befogja egy rendes fúrógépbe akár állványosba is és kifúr vele egy komplett panelt úgy, hogy nem töri el a fúrót annak kezet csókolok.
Ezekhez a szárakhoz minél nagyobb a fordulat annál jobb de mindenképp 15-20 ezres fordulat kell vagy én vagyok béna de alacsonyabb fordulaton ezek könnyen törnek.
(#) kaqkk válasza attika hozzászólására (») Dec 6, 2016 /

Én ezért csináltam cnc gépet , hogy ne tördeljem a fúrókat !
(#) RoliNyh válasza attika hozzászólására (») Dec 6, 2016 /

Alacsony fordulaton a normál fúró is könnyen törik teheted akármilyen tokmányba.
És pontosan azért, mert a forgácsolási sebesség alulmarad a szerszám előtolási sebességéhez képest.

Magyarul hiába próbálod meg lassan tolni, az akkor is gyors lesz a kis fordulatszámhoz viszonyítva...
(#) attika válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 6, 2016 /

Ez így igaz ahogy mondod de ezek a panelfúrók 1000x kényesebbek az alacsony fordulatra.
Egy2,5-es fúrót akármilyen lassan forgattam és akárhogy toltam bele az anyagba nem sikerült eltörnöm.
(#) Toth Attila válasza attika hozzászólására (») Dec 6, 2016 / 1

Az általatok javasolt fúrószárat (0,8mm és 3mm-es befogás) beszereztem én is. Szinte álom vele fúrni, a 3mm-es szár lehetővé tette, hogy befogjam az oszlopos fúrógépbe. Eddig nem törtem el egyet sem. 2-3 ezres fordulatnál nagyobbat sajnos nem tudok beállítani de ez is elég volt. Szóval mindenkinek javaslom ezeket a fúrószárakat!
(#) Temela válasza attika hozzászólására (») Dec 6, 2016 /

Lehet, hogy keményebbek, de ridegebbek! A normál fúró meg acél.
(#) RoliNyh válasza attika hozzászólására (») Dec 6, 2016 / 1

Mert nyilván a 2.5 -ös fúrónak azért már van némi tartása is, és az már azért tud harapni elég nagyot is kis fordulaton, a miniatűr fúrókkal ellentétben.

Plusz ha nem állványoson fúr valaki, akkor óhatatlanul bejön a kéz remegése is.

Ez ellen nem lehet mit tenni, gakorolni kell és kitapasztalni a dolgot.

Vagy akinek megéri, építhet CNC -t vagy minimum egy állványt. De jómagam nem gyártok olyan nagy szériában, hogy CNC kellene hozzá, és 0.6mm alatti méretre nincs is szükségem, de még ezt is nagy ritkán használom. Általában 0.8 -tól felfelé, otthoni hobbi célra nem is tudom minek 0.6 -nál kissebb...
(#) nandika76 válasza Toth Attila hozzászólására (») Dec 6, 2016 /

Sziasztok, az "álom" nem is kifejezés, nekem már 3-db-t sikerült eltörnöm, igaz én még kézből fúrok.Van valami ötlet fúró állványra? A gépem Handy maxi drill.
(#) nandika76 válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 6, 2016 /

Na ez az!!
Idézet:
„Plusz ha nem állványoson fúr valaki, akkor óhatatlanul bejön a kéz remegése is”
(#) Toth Attila válasza nandika76 hozzászólására (») Dec 6, 2016 /

Szia! Egy biztos, türelem kell hozzá és nem szabad kapkodni, ezt nem lehet siettetni. Én egy régi viszonylag "nagy" einhell oszlopost kezdtem el használni az utóbbi időben (ami óta megvannak az új fúrószárak). Régen kézből fúrtam, izzadtam is eleget.
(#) Bakman válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 6, 2016 /

Vannak olyan vékony lábú alkatrészek, amiknek elég a 0,5 mm-es furat is.
(#) RoliNyh válasza Bakman hozzászólására (») Dec 6, 2016 /

Biztos vannak én ezt nem is vitatom. De itthoni szinten szerintem egyáltalán nem ez a jellemző.
Ha meg mégis akad egy max két olyan alkatrész, ami mindenképp ilyen vékony lábú, hát tudjon rá az illető (aki nem tud rendesen fúrni), hogy el fog törni x darab fúrót, hogy kifúrjon négy 0.5 -ös lyukat, vagy mérlegeljen, és fúrjon neki nagyobbat. Úgy is be lehet forrasztani (kicsit több ónnal).
(#) nandika76 válasza Toth Attila hozzászólására (») Dec 6, 2016 /

Szia, viccelsz
Idézet:
„izzadtam is eleget.”

Az biztos, meg a görcs a kezemben!
(#) RoliNyh válasza nandika76 hozzászólására (») Dec 6, 2016 /

Ha egyáltalán nem sikerül kis lyukakat kifúrnod, akkor tedd le a gépet fix helyre, és a panelt tartsd oda és azt nyomd lehelletfinoman. Úgy nem remegsz annyira, és biztosabb a vezetés...
(#) Bakman válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 6, 2016 /

Én csupán egy kérdésre válaszoltam. Ha már van stabil állványos gép, lehet használni vékonyabb fúrószárakat is. Értem én, hogy hobbi, de talán nem baj az, ha egy kicsit igényesebben míveli az ember.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2016

Na igen , meg szoktam állni pihentetni a kezemet.
Ahogy mondtad, "türelem" az kell nagyon de ezért szép ez így!
Azért jó volna valami kis állványos megoldás.
(#) RoliNyh válasza nandika76 hozzászólására (») Dec 6, 2016 / 1

Ha van elég kézügyességed, készíthetsz is magadnak:
PCB drill press...

Na ez tetszik ebből lesz valami.
Köszönöm!
(#) szili83 válasza RoliNyh hozzászólására (») Dec 7, 2016 /

Ezekkel lehet kézben fúrni? 0,8 1,0 1,2-t használok általában.

Vagy fúró állvánnyal? HEstoreon van valami ajánlott univerzális minidrillhez?
(#) Zoli_bácsi válasza Toth Attila hozzászólására (») Dec 7, 2016 /

Idézet:
„2-3 ezres fordulatnál nagyobbat sajnos nem tudok beállítani de ez is elég volt.”

Sajnos nem elég. 12-14.000/min fordulat a minimum. Ezek a keményfém fúrók ezt szeretik, ekkor dolgoznak igazán jól. (furatpontosság és abszolút sorjamentesség mindkét oldalon.)
(#) Toth Attila válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 7, 2016 /

Ezzel nem is vitatkozom, valóban így igaz! Ennek ellenére teljesen elfogadható fúrási minőséget kaptam a "normál hss" fúrószárakhoz képest.
(#) Bakman válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Dec 7, 2016 /

Idézet:
„12-14.000/min fordulat a minimum.”
Jajj. Hobbielektronika, hobbisták, legalábbis ami a javát illeti. Ha szebb furatot készít vele mint egy HSS fúrószárral, akkor jó. Pláne akkor, ha a használónak még tetszik is.
Következő: »»   1209 / 1388
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem