Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Azt silabizálom a címkéből, hogy 5A-rel is terhelheted pár percig, ekkor 22,5V-ra esik a szekunder. A 24V 4A nem irreális, tartós terhelésnek viszont nem ajánlanám. A felhasználási cél dönti el, hogy megfelelő-e számodra.
Köszönöm! Nekem nem volt egyértelmű a címke, de ezek szerint tényleg 24V/100VA. Labortápba építeném be, ritkán használnám ki teljesen, így tartósan nem is terhelném. Ez a kalkulátor szerint egyenirányítva ~33V/2.5A lenne a maximum kimeneti érték, ez elég lenne.
Ez egy tipikus szakaszos üzemű trafó (cimke alapján).
2 percig terhelhető 110VA-rel, aztán minimum 18 percig pihennie kell. Egyáltalán nem biztos, hogy kisebb árammal sokáig terhelhető, mert itt általában a vasmag is, a és a primer is durván alul van méretezve, és jól túl van gerjesztve. Tehát terhelés nélkül is jó eséllyel jelentősen melegszik. Ha a trafó már megvan, akkor egy próba egyértelmű válaszokat adhat. Ha nincs meg, akkor ne is vedd meg, tekintettel a várható működési sajátosságokra.
Még nem vettem meg, akkor nem is fogom.
Idézet: Akkor ezért nem volt számomra egyértelmű.„tipikus szakaszos üzemű trafó (cimke alapján)” Köszönöm!
Ne azért ne vedd meg. A mai árakat elnézve ha 80VA-t tud csak, akkor se sok érte az ár amit kérnek, egy sokkal kisebb nyáktrafóért is elkérnek a boltban egy ezrest, vagy kettőt.
Csak ugye nem tudni hogy hogy készült. Nekem volt a 80-as években hasonló kivitelűből és teljesítményűből 2-3db, mindegyikben menetzárlatos lett a primer a hanyag elkészítés, illetve a "tervezett elavulás" miatt. Ráadásul úgy, hogy egyik sem volt még 50%-ra sem terhelve.
Sziasztok,
1500VA toroidnál ha a primernél kb. 1 ohm-ot mérek, az rossz, ugye?
Nem biztos az. Kérdés mennyi a primer huzalátmérő, és menetszám.
Minél nagyobb egy transzformátor, annál kevesebb a szüséges primer menetszám, és annál nagyobb is a huzalátmérő, mert a primernek is viszonylag nagy áramot kell elviselni. Ebből meg az következik, hogy az ellenállása is sokkal kissebb lesz, mint egy kisseb transzformátoré. Gondolj csak egy hegesztőtranszformátorra pl, van benne 2-3mm huzalátmérőjü primer tekercs... A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2016
Nem biztos hogy rossz, egy 200VA körülinek is 5,5ohm körül van. Ha azért gondolod rossznak mert mondjuk lecsapkodja bekapcsoláskor az automatát akkor az rendben van, lágyindító nélkül le is fogja.
Ha kiszámolod, hogy a teljesítményhez 230V -on 6.5A üzemi áram tartozik, és figyelembe veszed azt, hogy egy induktív fogyasztó (mint pl a hálózati transzformátor vagy villanymotor) indulásnál az üzemi áram akár 10* -ével is indulhat, máris világos, hogy miért kell a lágyindító ahogy Gee Lee barátunk írta.
Mert a hálózati biztosíték nem fog elviselni kb 60A -es áramfelvételt induláskor... A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2016
Több oldala van ennek az "induktiv fogyasztót hogyan kapcsoljunk be" kérdéskörnek.
- Motor esetében, ha nem forog, akkor sokkal több áramot vesz fel, mintha ha forgna. Ez az induktiv jellegétől független, csak azért, mert a motor már csak ilyen. - Induktiv fogyasztót (bármennyire hihetetlen) nem a feszültség nulla átmeneténél kell bekapcsolni, hanem amikor a feszültség a maximális.Van direk ilyen tipusú szilárdtest relé is. - A toroid transzformátornak pedig van egy olyan csúnya tulajdonsága, hogy a kikapcsolás időpontjától függő mágnesezettségi állapotát megőrzi, és ennek függvényében meglepően nagy bekapcsolási áramlökést tud generálni. Egy szakdolgozatot simán megérne ennek a boncolgatása...
Biztos lehetne erről beszélni, főleg annak aki ért is hozzá (nem úgy mint én).
Nekem elégvolt megjegyezni annyit, hogy ilyen nagy teljesítményű (tekercses) fogyasztókat nem biztos, hogy sikerül egy egyszerű ON/OFF kapcsolóval üzembe helyezni. De ha már itt tartunk, mi a helyzet pl egy mikrohullámú sütő transzformátorral, amit én áttekercseltem ponthegesztőnek, a primert érintetlenül hagyva. Én úgy terveztem, hogy ezt egy arduinoval vezérelt SSR -el fogom be és kikapcsolni a nullátmenetnél. Ha jól értelmezem, akkor ezt is a feszültségmaximumnál, tehát a színuszhullám tetején (vagy alján) kellene bekapcsolnom? (Vagy ez csak kimondottan a toroid trafókra igaz?) Na és a kikapcsolása melyík időpillanatban történjen akkor? Szintén a feszültségmaximumon (minimumon)? Mert terveim szerint, az arduino egy PCB trafó szekunderén fogja figyelni a hullámformát, és ehez képest akarom időzíteni a be kapcsolást és a programban beállított impulzusszám után pedig a kikapcsolást... A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2016
Van itt két cikk (sajnos angol mind a kettő) :
Az első a szilárdtest relékkel kapcsolatos általános elővigyázatosági rendszabályokról, a második pedig konkrétan a transzormátorok bekacsolásáról. Ez utóbbinak az első mondata ez: Idézet: „A zero-crossover solid-state relay may be the worst possible method of switching on a transformer or a highly inductive load.”
Jól van, akkor úgy látszik a trafót (és motort is) a hullám csúcspontjában kell bekapcsolni.
Érdekes, mindenesetre jó tudni...
Köszönöm mindenkinek a hozzászólást!
Természetesen lágyindítóval kötöttük be a trafót, csak levágta a kismegszakítót, és utána megmértük a primert (előtte jó volt, ezért nem gyanakodtunk a trafóra), és gyanúsan kevés volt az ellenállásérték. De ezek szerint attól még jó lehet. Főleg, miután kiderült, hogy 6 amperes volt a kismegszakító, és azért vágta le.. Átraktuk egy nagyobbra, és ott már jó volt.
Nos igen, úgy látszik előbb számolni kellett volna hibakeresés helyett.
Nem is értem, hogy gondolhattátok, hogy egy 6A -es kismegszakító elvisz 1.5KVA -es trafót... A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2016
Azért ennyire ne nézz hülyének
Egy elég nagy körbe lett berakva, amiről feltételeztük, hogy 16A-re van biztosítva, mivel korábban annyira volt (de legalábbis elbírta a trafót). Aztán kiderült, hogy akik csinálták a hálózatot, azok nem igazán mérték fel a terepet. De hogy legyen önkritika: mi sem.
Van ehhez a témához vhol pár soros magyarázat, de csak annyit fűznék hozzá: ha véletlenszerű a bekapcsolás, ugyanúgy baj lenne egy "eltalált" nullátmenetes bekapcsolással.
Nem osztom az előző megállapításokat.
Az előzőekből én meg azt szürtem le, hogy az én ponthegesztő trafómnál nem véletlenszerű lesz a bekapcsolás, mivel az arduino fogja vezérelni úgy, hogy a hullám csúcson kapcsoljon, ahogy előzőekben leírtam...
Sziasztok!
Kaptam egy EHT 50-H toroid transzformátort. Az lenne a kérdésem, hogy egy Weller TCP24V-s pákát elbír-e komolyabb problémák nélkül?
Ha a szekundere 24 V-os, akkor szerintem igen.
Szia!
Igen, van egy 24V-os és egy 8V-os szekundere.
Üdv Mindenkinek!
Van egy HCS536-os toroid transzformátorom. A sekunderek negatívjait lehet közösíteni? Válaszotokat előre is köszönöm!
Egy váltóáramot adó trafónak nincs negatívja.
Egy trafónál nem "közösítünk" tekercsvégeket, hanem ha egyforma keresztmetszetűek a betekercselt huzalok, fázishelyesen sorba lehet kötni. Így tudsz nagyobb feszültséget is levenni "egyben". Párhuzamos kötést pedig csak direkt arra célra tekercseltekkel szabad alkalmazni, ha ez fel van tüntetve egy cimkén..
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2017
Sziasztok!
Kicsit elakadtam. Van egy trafóm, de a primer része 2x115V. Ezzel nincs is semmi probléma, de a primer oldalon 5 vezeték van. Hogyan tudom bekötni 230V-ra? Nem volt még dolgom ilyen trafóval, azért nem tudom.
Szervusz! A piros és a narancs vezeték közt van egy biztosíték, amit kimérsz, hogy nem-e oldott ki. Ha nem, akkor a fázist a pirosra, a fehéret a barnával összekötöd, a szürke mehet a nullára.
Köszönöm mindkettőtöknek, kikísérleteztem. A piros vezetéket nem fogom használni, mert a biztosítás kívül lesz, igy a fehéret és a barnát összekötöttem, a narancs kapja a fázist a szörke pedig a nullát.
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem. Egy 600W os toroid 2 óra üresjárat után langyos, kéz meleg. Alul van méretezve a primer, vagy rendben van így? Valami mérést tudnék végezni raja? Előre is köszönöm a választ!
Ez így szerintem teljesen rendben van, nem aggódnék a helyedben.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |