Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   1211 / 1387
(#) ROBESTON válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 19, 2016 /

Igazából nem szándékozom lecserélni, csak próbálkoznék az egyszerűség felé hajlani.
Nem kellene filmet készítettni ( eddig nyomdai előkészítőnél készültek a panelfilmek), előhívóoldat, lakkozás. Gondoltam csak nyomtatás, vasalás és talán kész... az áramköri felvitel a panelre.
Viszont lehet, hogy lessz egy sejtésem, nem lennének olyan minőségiek a panelok (alámarás stb).
(#) eyess válasza ROBESTON hozzászólására (») Dec 19, 2016 /

Ha jól csinálod nem lesz rossz a minőség.
(#) niedziela válasza ROBESTON hozzászólására (») Dec 19, 2016 /

Vegyél dry fóliát, nem kell lakkozni.
Nyomtasd ki 2x fóliára a rajzot és ragaszd össze.
Nyomtasd ki a rajzot normál papírra és olajozd meg a papírt, ez is jó második helyezettnek.
Akkor kezdj el vasalni ha sok türelmed van.
(#) ROBESTON válasza ROBESTON hozzászólására (») Dec 19, 2016 /

Még egy kérdés, épp most olvastam a black covering abezeta -ról mi a véleményetek?
Használta ezt a pray-t már valaki?
...Köszönöm az eddigi válaszokat.
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2016
(#) niedziela válasza ROBESTON hozzászólására (») Dec 19, 2016 /

Az enyém, hogy a könnyeimmel küzködnék fújás közben
(#) kaqkk válasza ROBESTON hozzászólására (») Dec 20, 2016 /

Ha jó a toner tökéletes a fedés tőle , az utángyártott tonereknél már nem teljesen .
(#) Matqux hozzászólása Dec 20, 2016 /

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy mi az az urbános nyák?
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2016
(#) elektroncso válasza Matqux hozzászólására (») Dec 20, 2016 /

Urbán úrnak van egy elektronikai üzlete Budapesten, ahol építőkészleteket is árul. Az ezekben a készletekben forgalomba hozott illetve ezek alapján utángyártott panelek az "urbános NYÁK"-ok.

Jaaaa! Köszi! És ki ez az Urbán úr?
(#) elektroncso válasza Matqux hozzászólására (») Dec 20, 2016 /

Keress rá az Urbán elektronikára.
(#) Gabó válasza Matqux hozzászólására (») Dec 20, 2016 /

Tessék: Bővebben: Link

Köszönöm szépen! Csak mert egy másik topicban olvastam, hogy valaki utálja az urbános nyákot... De mit lehet azon utálni? Nem értem...
(#) dokidoki válasza Matqux hozzászólására (») Dec 20, 2016 /

Nyakatekert vezetősáv és alkatrész elhelyezés, vékony vonalak, kicsi forrszemek...

Ohh... Mostmár értem! Köszönöm!
(#) elektroncso hozzászólása Dec 20, 2016 /

Egy kis érdekességet akarok megosztani veletek, bár lehet, hogy csak nekem érdekes.
Egy-másfél hónap után ma panelt kellett maratnom itthon, mondom van nekem bekeverve hidrogén-peroxid+sósav még a múltkorról a lezárt maratótálban. Sokan mondjátok, hogy ez a maratószer csak egyszer használatos. Mondom, ha nem mar, legfeljebb kiveszem a panelt és keverek be frisset. De gond nélkül kimarattam vele. Pedig a tál teteje nem zár hermetikusan, érezhető volt, hogy a tál külső felületén kicsapódott valami kristályos anyag, feltételezem só volt, ami a sósav elpárolgása után maradt ott (de tuti, hogy nem párolgott el az összes). Az oldattal semmit nem csináltam, egyszerűen beletettem a vasalásos eljárással készült panelt, 20 perc alatt ki is marta. Ugyan ez a panel méret vas-kloriddal 1 óra is szokott lenni kb. ugyan ezen a hőmérsékleten.
(#) Gabó válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 20, 2016 /

Megsúgom neked, ha egy nagyon kicsi sósav + peroxidot öntesz hozzá, semmi baja nem lesz. Én addig használtam amíg teljesen be nem zöldült. Na akkor már telítődött az oldat. DE!!! Arra nagyon figyelj, hogy maratás után, sose zárd le hermetikusan, mert lesz meglepetés!
(#) eyess válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 20, 2016 /

Idézet:
„Ugyan ez a panel méret vas-kloriddal 1 óra is szokott lenni”
.Akkor az a vas klorid már nem az igazi.

Nekem a leghosszabb vaskloridos maratás max. 20 perc volt eddig. Neked hogyan lett 1 óra? :o
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2016
(#) nagym6 válasza Matqux hozzászólására (») Dec 20, 2016 /

Ahogy telítődik a vasklorid, úgy nő a maratási idő. Simán lehet egy óra, ha már annyit használt, telítődött. Persze ez nem jó, alámar, maszkot lemar.

Igaz. Én 4-5ször többnél nem merem használni.

Kinek mennyi a rekord, amennyit 1 adaggal mart ki?
(#) elektroncso válasza eyess hozzászólására (») Dec 20, 2016 /

Gyárilag bekevert vas-klorid alapú "leptiací roztok". Az első panelt ki is marja 20 perc alatt ha kisebb, de ekkora méretben mint a mostani panel volt (pedig nem volt túl nagy 50x100mm) lazán megvan az 1 óra. Persze a vas-klorid szobahőmérsékletű, ami sajnos sokszor 15-18oC-ot jelent a suli műhelyében. Melegebben biztosan jobban dolgozna, de nincs alámelegítőnk, így tél idején a radiátorra szokjuk feltenni a maratótálat.
(#) Matqux hozzászólása Dec 21, 2016 /

Értem... Én mindig egy dunsztosüvegben melengetem egy kicsit a gáz fölött egy olyan 40-50 fokra, Nem túl jó megoldás, de szépen kimarja így a panelokat.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2016
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Mitől marna alá a fáradt vas-klorid, marná le a maszkor, bármit jelentsen is ez utóbbi? Ilyet még nem láttam. Illetve, fordtsunk. Miért nem mar alá a friss vas-klorid?
(#) nagym6 válasza Bakman hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Ha egy órát van a nyák a gyatra vaskloridban, helyenként már alámar, helyenként még nincs kész a teljes bakelitig marás, ott nem mar alá. Tehát egyenetlen a maródás. A fotolakk foltokban leázik hosszú idő alatt. Nálam nem, mert én még egy művelettel ráégetem a lakkot maratás előtt, de mások nem. Ez tapasztalat, ezért kb. 30 percnél hosszabb maratási idejű vaskloridot nem használok. Hozzá tartozik, hogy a vasklorid minősége lényegesen változó, néha használhatatlan is akad. Lehet, hogy nem megfelelő vasklorid is hozzájárul ehhez. Gyógyszertárban vettem mindig, de 2 éve sósav peroxiddal maratok.
(#) nagym6 válasza elektroncso hozzászólására (») Dec 21, 2016 / 1

Akváriummelegítő, vagy egy vödör forró vízbe teszem a maratóedényt benne a vasklorid, és már meleg is.
(#) nagym6 válasza Matqux hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

A dunsztosüveg egyszer szétpattan hő hatására, és lehet a vaskloridot összeszedni. Nem egyszerű, és minden vas rozsdásodni fog, amihez egy pillanatra hozzáért. Mázli, hogy még nem fordult elő.
(#) Bakman válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Érdekes tapasztalataid vannak. Mielőtt megépítettem a maratókádat, műanyag edényben lötyögtettem, de egyenetlen marással nem találkoztam szinte soha. Amikor igen, akkor sem a telített vas-klorid volt a bűnös.
(#) elektroncso válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Én is kezdem abbahagyni a vas-kloriddal való maratást, ha elfogy nem veszek többet. A legnagyobb gondot a beszerzése okoz, a környéken sehol nem árulják, rendelnem kell az internetről, és mivel vegyszer, sima posta nem hozza ki, csak speciális futárcég, aki a vegyszer szállításért sokkal többet számol postaköltségnek. Örülök ha 10-12€-ből betakarom. Hidrogén-peroxidot viszont a helyi háztartási üzletben veszek, fél litert 1,5€-ért, a sósavat meg a festéküzletben 1€-ért, mivel biciklivel megyek postaköltség nincs, sokkal olcsóbb nekem.
Melegítőre már van egy jó ötletem, csak időm legyen összerakni.
(#) Matqux válasza nagym6 hozzászólására (») Dec 21, 2016 /

Igen, én is ettől félek mindig
Következő: »»   1211 / 1387
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem