Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » RS232 kimeneti pinjeire LED
Lapozás: OK   1 / 2
(#) dobpista2 hozzászólása Márc 26, 2008 /

Sziasztok!
Sajnos nem találok +oldást.
A com port 3 kimenetére 1.txd , 2.rts,3.dtr lábra szeretnék ledeket kötni ,de nem tudom ,hogy hogyan kellene illeszteni őket.
a google be már irtam a képkeresőbe ,pl ott megtaláltam a 12 led in lpt címszó alatt,mert azt is kerestem,de ezt nem találom ,csak fars és bonyolult megoldásokat találtam,kijelzősmátrixosokat stb.
mert a képkeresőbe szoktak kapcsolások is lenni.
Muszály com portot használnom 4szögjelet generálok a segitségével,és így kiderülne 1értelműen,hogy mi van az adott pineken.Próbáltam com port monitort letölteni ,de nem vezetett egyértelmű eredményre.

Lpt pl ugy volt ,hogyha nem raktam ellenállást akkor is világított a led,de pl az 5k s ellenálást is kibirta ,csak akkor már nagyon kicsit világított csak.Nem a látvány a lényeg ,hanem a működés..
Azt olvastam ,hogy az is 20 ma ,a voltot viszont nem értem,
mert 3-12 voltig +- ,akkor ugy tippelnék hogy csak rákötöm,csak nem merem kipróbálni és nem vagyok biztos benne.
ic nélkül is + lehet oldani szerintem,ugyhogy inkább 1xűbb válaszokat várnék ,ha lehet,légy szíves segitsetek,előre is köszönöm.

(#) dcsabi válasza dobpista2 hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

Ez egy kicsit talán segít, igaz más célra van de a led az led
még ha optocsatolóban is van, Te csak sima ledet tegyél...

SERINT.JPG

(#) ferci válasza dobpista2 hozzászólására (») Márc 26, 2008 / 1

Én ezt használtam vmikor... 2 laposelemmel (éppen..).
Mindegyik pinre ráteheted, nem terhel be a 68k miatt.
Ha 0 a fesz, egyik sem világít, ha (-) vagy (+), akkor a zöld vagy a piros led megy.

SORVIZSG.JPG

(#) szilva válasza dobpista2 hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

Régebben voltak ilyen kis RS232 monitor dobozkák, amiken ráadásul vezetékekkel lehetett dugdosni az összeköttetéseket is. Ez különböző, egzotikus modemek bekötésénél, nullmodemkábelek tesztelésénél jött jól. Lerajzoltam, hogy nagyjából mi volt bennük LED-ek terén az általad kért 3 vonalra.

Az egyik oldal a bemenet, a másik a továbbmenő kimenet. A LED-eken látszik az adott vonal állapota: ha zöld, akkor RS232 magas szint (negatív feszültség), ha piros, akkor RS232 alacsony szint (pozitív feszültség). A LED-eket úgy kell megválasztani, hogy 1mA áramnál már jó fényük legyen (kifejezetten kis áramú típusok), az ellenállások kb 6.8kohm-ok legyenek. Létezik kétszínű LED is egy tokban, bár lehet, hogy kis áramú típust nehéz találni. (1-2 mA-nél nagyobb árammal terhelve már a továbbmenő ágon lévő áramkörnek lehet gondja, ha a jelszint a szabványos RS232 szintek alá csökken.)

Ha az egyik LED-et el akarod hagyni, mert csak egy állapotot szeretnél visszajelezni, akkor az elhagyott LED helyére köss be diódát, pl. 1N4148-at, mert a LED nem szereti a pár V-nál nagyobb fordított polaritású feszültséget.

rs232mon.png

(#) valve válasza dobpista2 hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

Szia, Itt egy egyszerű ComPort teszter, ezt használom énis mikor szinteket kell figyelni a ComPort -on.

ComPort.gif

(#) ferci válasza valve hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

A 7. láb helye eggyel "feljebb" van, ha már rajzot is csatolsz.
A logikai "1", negatív fesz hogyan látszik?
(#) dobpista2 válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

dcsabi szerintem ez merész vállalkozás ,de azért kösz.
(#) dobpista2 válasza ferci hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

1.)Ferci kösz.Gondolom akkor te 2 pint figyeltél a 3-ból és azért kellett
2 laposelem ?
2.)Vagy 1 pinhez kell a 2 laposelem?
3.)Táp1ség is jó helyette a 3 pinhez 1 táp1ség?
4.)Milyen tápot javasolsz?
5.)A tranzisztoroknak mi a típusa?
6.)Ha 3pint használok ,az mehet közös gnd -be?
7.)A ledek áramerőssége ,feszültsége,mérete mind1? :

(#) dobpista2 válasza szilva hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

1)Szilva,nekem az RXD helyett DTR pint kell bekötnöm,ami nem be,hanem kimenet, úgy is jó?
2.)Akkor gondolom ,hogy 1szinűben kap6ó szinte mindenhol kis áramfelvételű led,mert vidéki városban élek.
(#) dobpista2 válasza valve hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

1.)Valve! Fercinek úgy igaza van ,hogy könyvben +néztem a csatit és te fejjel lefelé rajzoltad le,tehát a könyvben csak a csatlakozó látszott és a lábszámozás.
2.)Ez a teszter 1xre vagy +os ,vagy -os ,akkor gondolom, hogy
menet közben(mikor m1 a gép ,és a program is ,(lassu tesztnél))
nyugodtan lehúzogat6om,ujra felrak6om felválva a 2 tesztert ,vagy nem?
(nehogy ártson a comportnak hogy hol az 1ik ,hol a másik hardware(cucc )van fenn ).
3.)A ledeknél méret ,áramerősség feszültség mind1?
pl.standard 5mm jó?
(#) dobpista2 válasza szilva hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

szilva!
Még azt lefelejtettem ,hogy nekem csak 1 comport csatim van ,és az nem-e gond, hogy a rajzon neked 2 van.
(#) ferci válasza dobpista2 hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

Az összest figyeltem; átmenő panel volt - amit rajzoltam, az minden lábon megvolt, nem egyen.
A +/- a pnp-npn tranyók miatt van, hi... BC327/337 pl.
A tápnak nincs jelentősége, de portra opto nélkül nem ajánlok hálózatit- azért használj pl. elemet.
A ledek a rajz szerint kb. 10 mA-t kapnak, de ez nem szentírás.. típustól függ - lehet kevesebb is nyilván, ha szuperfényű.
A GND meg közös - természetesen.
Menet közben úgy "húzogasd" a cuccokat, hogy a GND ne szakadjon meg.
(#) speki hozzászólása Márc 26, 2008 /

VISTA -hoz valaki tud olyan alkalmazást ami tudja kezelni az LPT portot ledeket raktam rá de nem tudom vezérelni
(#) dobpista2 válasza ferci hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

FERCI!
1.)"Az összeset" ,az összes kimenő pin-t vagy az összes pin-t?
2.)Akkor tehát a fölső tranyó a rajzodon az a bc327
és az alsó pedig a bc 337.
3.)a tápot úgy értettem ,pontosítok,hogy hány, ma ,illetve volt legyen.Gondolom 4.5 volt ,és valahány ma áramerősség,mert ha pl zabálja az elemet ,akkor a tápos +oldás jobb lenne sztem.
4.)Az opto cuccot kiejtettem,arra nem vállalkozom ,túl van bonyolítva és kockázatos.
5.)köszönöm ,hogy bár nem neked ment a kérdés de válaszoltál
a másik emberhez intézett kérdésemre is.
(#) dobpista2 válasza speki hozzászólására (») Márc 26, 2008 /

Speki!
Nyiss egy új témát lpt-vel kapcsolatosan,és ott tudok válaszolni .

(#) ferci válasza dobpista2 hozzászólására (») Márc 27, 2008 / 4

1., az RI kivételével annyit nézz, amire szükséged van; a TXD , RTS, DTR-t akartad pillanatnyilag, de akkor már lehet univerzális...
2., a felső a 337 (+ Ut..), alsó 327 (-Ut)
3., táp: ahány pin, annyiszor max. 10 mA; a jó GND-kötésre figyelj!

Egyébként a szintek gépfüggőek, pl. egyiken -10..., a másikon -7 volt jött ki, mikor ilyennel foglalkoztam, a (+)-ra már nem emlékszem, de 0-közeli volt. Azért használtam 3 állapot kijelzését.

(#) dobpista2 válasza szilva hozzászólására (») Márc 27, 2008 /

Szilva! Várom a válaszod a hozzád intézett kérdések ügyében,aztán szerintem már adom a pontot valakinek.
:yes:

(#) dobpista2 válasza ferci hozzászólására (») Márc 27, 2008 /

Köszönöm Ferci!
Sokat segítettél,meghallgatnám azért még Szilvát is.
(#) valve válasza dobpista2 hozzászólására (») Márc 27, 2008 /

Igen. Szóval ez csak a Pozitív jelekre reagál, nekem akkoriban erre volt szükségem, hogy a ComPort három lába (-ára), Logikai egy vagy nulla legyen. Ha neked kell mindkettő színjelzés akkor vagy olyan ledeket teszel a helyükre melyek két színűek (pl: ha +/- at adsz neki akkor Piross és ha -/+ at adsz neki akkor Zöld) Vagy hanem összekötsz két-két ledet, (ahogy szilva hsz -ében található).

(ui: Egész pontosan DTR, RTS és Break vonalakat lehet használni. Ne legyen elírás a db -nél!)
(#) valve válasza valve hozzászólására (») Márc 27, 2008 / 4

+ Meg írtam is egy programot ComPort vezérlésre, csatolom a képet.
(#) szilva válasza dobpista2 hozzászólására (») Márc 27, 2008 / 4

1. Persze, arra a lábra kötöd, amire szükséged van.
2. Kisáramú vagy szuperfényes LED-ek általában kaphatók mindenhol, ahol LED-ekkel foglalkoznak.

+1. Mint írtam, ez egy köztes dobozka volt eredetileg, és persze abban benne volt az összes jelvezetékre ez az egyszerű áramkör, ezért rajzoltam rá két csatit.

Az eredetit úgy képzeld el, hogy bedugtad a gép COM portjába, rajta voltak a LED-ek, a másik oldalán meg egy ugyanolyan csati, ami a gépben van eredetileg. Ide lehetett dugni kébellel a külső eszközt, az eszközzel történő kommunikáció során lehetett a LED-eken követni a jelvezetékek állapotát.

Nyílváán egy jelvezetéket valamelyik végén meghajtják, a másik végén pedig veszik a jelet, így a LED-es megfigyelő esetében mindegy az irány, az csak párhuzamosan van a vezetékeken. Ha neked nem kell külső eszköz, csak a gépből akarsz LED-eket vezérelni, azokat a PC kimeneti pontjaira kell tenned.
(#) dobpista2 válasza szilva hozzászólására (») Márc 27, 2008 /

Szilva!
Köszönöm,még talán annyi belefér, hogyha azt el tudnátok mondani ,hogy hogyan kell kiszámolni a tápegységes dolgokat.

-mert 12v os tápom van.(4.5 voltra is lehet állítani)
-1000 ma
-18w
-és 12va

és én ebből nem tudom kiszámolni,hogy ez hogy l1en ,mert
ebből ha akarnék pl 30 ma-t és 4.5 voltot,akkor azt hogy kell.
általános iskolai tanulmányaimból ugy emléxem,hogy :

P=U*I , R=U / I

R=4500mv /970 ma=4,63milliohm.és az 0,00463 ohm ?
olyat hol kapok?

P:=4500mv*970ma=4365000mw=4365w teljesítménnyel
itt vmit elszámoltam,
erre nagyon kiwi lennék,hogy ezt hogy kell.

És akkor tehát +veszem a cuccokat és +építem a tiédet Szilva,kipróbálom,aztán ha jó ,akkor petty. :
(#) szilva válasza dobpista2 hozzászólására (») Márc 27, 2008 /

Rosszul számolsz a mértékegységekkel, mert mV/mA az nem mOhm, hanem ohm, mA*mV pedig nem mW, hanem uW.

Azaz a példádban szereplő értékekkel 4500mV/970mA=4,64 ohm, 4500mV*970mA=4,365W.

Mondjuk nem tudom, ezekkel mit is akartál kiszámolni...
(#) dobpista2 válasza szilva hozzászólására (») Márc 29, 2008 /

Szilva köszönöm!
Amikor az lpt-csináltam,akkor mind1 volt, hogy kötöm be a LEDet.
Mert ,ha rossz is volt + lehetett fordítani.

De itt nem lehet.
És rájöttem
Hogy nem értem
A rajzjelet.

a b b a rimű vers lol kreativitáselmélet

Showal :az 1es led amerre a 3szög hegye néz ,ahol a nyilak is vannak,az a +?mert lábról ugy tudom hogy a hosszabb (több) a +,
de hát ez ugye rajz.

Ég veLED. addig is . :
(#) dobpista2 válasza szilva hozzászólására (») Márc 29, 2008 /

Közbe itt elolvastam a LED bekötését,már tudom.
Akkor 7 főn vásárlás ,építés ,próba.
Adddig is minden Joe-t. : :yes:
(#) dobpista2 válasza szilva hozzászólására (») Ápr 3, 2008 /

Na: +vettem a cuccost,de az eladó csak nézett rám amikor azt kértem ,hogy LED 1 ma áramfelvétellel ,aztán azt mondta,hogy ilyet még rendelni sem lehet,úgyhogy vettem olyat ,amilyet tudott adni.
Pedig 1xre 1 színűt kértem .hogy nézett volna rám akkor, ha duplatokozásba kértem volna ugyanezt?Biztos kiesett volna a szeme.
Venni aka-rock com portos kártyát ,hogy ne menjen tönkre az alaplapom ,ha véletlenül vmit rosszul csinálok ,de azt +csak a jövő 7en szerda körülre birtam rendelni.
Ugyhogy addig is bocsi ,én se igy képzeletm hogy ilyen nehézkes és hosszadalmas lesz.
Majd í-rock a fejleményekről. :
(#) dobpista2 hozzászólása Jún 2, 2008 /

Beszereztem a com port kártyát.
Múlt 7 pénteken jött +.
A standard led-del is működött nekem, köszönöm Szilva ,repül a pont.
Elnézést, de késett a cucc, és azért csak most.

Fercinek annyi ,hogy a nagy fogyasztású 1xű áramkörök nem jók,mire túlbonyolódik, már csak 1 erőmű birja elhúzni lol.
.

a másik + az,hogy az alkatrész is sok volt neki ,sok és drága kínlódás feleslegesen,de azért segítő mer jóindulatú, és az is fontos.

Dcsabié merész ,nagy fogyasztású,meg az is sok alkatrész ,és drága és bonyolult.

Valve pedig annyi, hogy 1x re mind2 állapotot látni szerettem volna
,és huzogatni bonyolult, ezért Szilváé a leg+felelőbb.

:eljen:
(#) szilva válasza dobpista2 hozzászólására (») Jún 2, 2008 /

Köszi, és örülök, hogy sikerült.

Nem volt a téma eltéve a figyelőmbe, teljesen véletlenül láttam meg ma is, hogy írtál ide...
(#) samu003 hozzászólása Jún 19, 2011 /

Sziasztok!

2 PC.t szeretnék COM porton összekötni, hogy tudjanak kommunikálni. Kérdés az lenne, hogy egy egyszerű link kábel megteszi vagy van valahol valami més bekötése a 9 pin-es DSUB csatiknak. Mind a kettő csati ANYA, de mielött összekötném szeretnék véleményt kapni!

Köszi!
(#) nedudgi válasza samu003 hozzászólására (») Jún 19, 2011 /

A fő kérdés az, hogy milyen programot fogsz használni.
Alap összekötés esetén elég, ha az adás/vétel ágakat keresztbe kötöd, és jelföldet a jelfölddel. Ilyenkor be kell állítani, hogy milyen átvitelvezérlést alkalmazol: nincs, vagy szoftveres (XON/XOFF). Hardveres vezérlés esetén több eres kábelre van szükség.
Következő: »»   1 / 2
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem