Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő

Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   70 / 107
(#) Edem222 hozzászólása Jan 5, 2017 /

Köszönöm szépen mindenkitől a segítő választ!
(#) tomat5 hozzászólása Jan 9, 2017 /

Sziasztok!
+-12V -> 0-5V szintillesztést szeretnék megvalósítani. Van valakinek ötlete, kész megoldása?
Köszönöm.
(#) Bakman válasza tomat5 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /

Két ellenállással felépített feszültségosztó. Már ha a kimenet konstans árammal van terhelve (pl. egy mérőműszer bemenetét kötöd rá). Természetesen a két ellenállás helyettesíthető egy (több fordulatú) potenciométerrel. Jobb is, mert azzal be lehet állítani pontosan az osztást.
A hozzászólás módosítva: Jan 9, 2017
(#) proli007 válasza tomat5 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /

Hello! "+-12V -> 0-5V" Ebből nem derül ki, mit is szeretnél valójában.
(#) Bakman válasza proli007 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /

Ezt nem hiszem el! 135423 DPI felbontása van a laptop kijelzőjének. Natív felbontásban minden betű mákszemnyi, rendszerszintű nagyítással meg torzulnak a karakterek. A - jelet alig látni. Kivágom a nyolcadikról...
(#) tomat5 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /

Szia!
A mikrokontrollerem 5 v-ról üzemel, ez az ADC referenciája is. Adott egy jel, ami a mikrokontroller negatív tápjához képest + és - 12 V közti értékeket vehet fel. Az ADC számára kellene úgy illeszteni a mérendő jelet, hogy ha az 0V akkor kb 2,5 V legyen a bemeneten, -12V nál 0v, +12V nál pedig 5V. Azaz a -12V -> +12V ot kellene 0->5V szintre hozni.
Köszönöm.
(#) proli007 válasza tomat5 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /

Egy különbségképző kapcsolással megoldható. Persze ha van Rail-to-Rail erősítő, nem kell emelt tápfesz.
(#) reloop válasza tomat5 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /

Rajzoltam egy passzív változatot. Az ellenállásértékek magyarázzák a működését.
(#) tomat5 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 9, 2017 /

Köszönöm!
Az OPA egy MCP6021 lenne, az Rail-to-Rail.
Köszi mégegyszer.
(#) tomat5 válasza reloop hozzászólására (») Jan 9, 2017 /

Köszönöm.
Milyen szimulátort használtok?

(#) tomat5 válasza reloop hozzászólására (») Jan 9, 2017 /

Köszi kipróbálom.

Van témája, ha kérdésed adódna.
(#) pbalazs válasza reloop hozzászólására (») Jan 9, 2017 /

Egy dolgot azért tegyünk hozzá: ideális fesz. forrásokkal dolgoztál. De ha pl. az 5V-os tápot tipikusan 7805-tel helyettesíted, akkor már nem így működik, mert az nem tud áramot elnyelni.
(#) reloop válasza pbalazs hozzászólására (») Jan 9, 2017 /

Biztos nem ok nélkül írod, de még nem jöttem rá hol sántít az elgondolásom.
(#) pbalazs válasza reloop hozzászólására (») Jan 9, 2017 /

Sehol, én néztem be valamit, és elszámoltam.
Nagyon az ideális fesz. forrásra koncentráltam, amit sokan kevernek a valós táppal, emiatt a gyakorlatban máshogy működhet.
Szóval én tévedtem, jó lesz így, már csak +-12V terhelhetőségét kell tudni.
(#) tomat5 válasza pbalazs hozzászólására (») Jan 10, 2017 /

A +-!2 nem igazan terhelheto, 1k a feszultsegforras belso ellenallasa. Ezert gondoltam opa- s megoldasra.
Koszi.
(#) luluzulu hozzászólása Jan 21, 2017 /

Sziasztok!
Elkészítettem a lent csatolt kapcsolást, azonban az a problémám vele hogy a kimenetet mindig közzel tápfeszültséget mérek. Mit rontottam el?
A kapcsolás célja, a söntön eső feszültséget kicsit megnövelje.
Előre is köszönöm a segítséget.

Capture.PNG

(#) reloop válasza luluzulu hozzászólására (») Jan 21, 2017 /

Tegyél bele LM358-at, a TL082-nek szimmetrikus táp kéne.
(#) Moderátor hozzászólása teszti hozzászólására (») Feb 8, 2017

Részlet a Fórum Használati Feltételekből:
Idézet:
„XXV. Csak egy helyen kérdezz! Ha a kérdésünk több témába is beleillik, akkor is csak egy helyen tegyük fel!”
(#) teszti hozzászólása Feb 18, 2017 /

Helló

Opampal szeretnék csinálni egy olyat, hogy ha a nem invertáló lábon nagyobb feszültség van mint a referenia, akkor kikapcsoljon egy fetet. Eddig elvileg megvolnék (lásd kép), de szeretnék egy olyat, hogy ha elérte a 2.5v-ot, és elkezd visszacsökkenni akkor ne kapcsolja be újra a fetet, csak ha már pl. lecsökkent 2.2v vagy 2v-ra a feszültség.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2017

Névtelen.png

(#) rascal válasza teszti hozzászólására (») Feb 19, 2017 /

Schmitt triggerrel tudod megcsinálni, bővebben: Link
(#) Tomi111 válasza teszti hozzászólására (») Feb 19, 2017 /

Az IC kimenete és a nem invertáló közé kell egy ellenállás --- visszacsatolás, ami a bemenetet megemeli a kívánt értékkel, mikor a kimenet magas lesz. Így lesz a kapcsolásnak hiszterézise. Szimulátorban kellene próbálni az pontos értékeket. Szerintem az képeden lévő 330 ohm lehet kohm nagyságrendű, így a visszacsatoló ellenállás úgy kb 10kohm nagyságrend lehet, de próbálni kellene.
(#) teszti hozzászólása Feb 22, 2017 /

Köszi a válaszokat, működik. Az ellenállásokat kilo ohmosokra cseréltem.

Más kérdés: Pl. az LM358 vagy más opampok ha 0V a GND, és a kimenetei vagy a bemeneteire negatív feszültséget kap akkor tönkremegy?
(#) rascal válasza teszti hozzászólására (») Feb 23, 2017 /

Az adatlap "Absolute maximum ratings" táblázatát kell nézni, azon belül az input voltage sort, ami -0.3V - +32V-ot ír. Szerintem itt a +32 csak akkor igaz, ha a táp is 32V. Tehát a mindenkori pozitív tápig mehetsz fel. Egyértelműbb, ha a maximumot a pozitív táphoz, a minimumot a negatív táphoz viszonyítva adják meg. Ha túlléped a megengedett határokat, könnyen tönkremehet.
(#) Szabi1 hozzászólása Feb 26, 2017 /

Sziasztok! Van egy NYÁK-om tele TL 074 és TL072 IC-kel kiegyensúlyozott és kiegyensúlyozatlan jel átalakítók. Valami miatt iszonyúan zajosak, én a tápra gyanakszom, a trafója elég foró szokott lenni. A rendszerben van még egy trafó, ami +5V ot ad a VU meter IC-knek.

ujj.JPG

(#) teszti hozzászólása Feb 28, 2017 /

Sziasztok!

Volna ez a kapcsolás: Bővebben: Link

Ennek hogyan kell elképzelni a működését?

A jobb oldali opamp végzi az áramerősség ellenőrzését. Ha pozitívon nagyobb feszültség van mint a negatív lábon, akkor aktív a kimenet és nyitva van a fet. Ha viszont fordítva van, akkor zárva lesz a fet, és csökkenni fog az R3 ellenálláson a feszültség, és újra ki kell nyitni a fetet. Ez milyen gyorsan történik? Nem lesz hullámos az áramerősség?
(#) proli007 válasza teszti hozzászólására (») Feb 28, 2017 /

Hello! Pont így.. Mert egy Fet-et leginkább kapcsolóüzemben használunk, attól az még az, egy analóg eszköz. Tehát növekvő Gate feszültségre nő a Drain áram és fordítva. Tehát be fog állni egy egyensúlyi helyzet. Egyébként az első OPA is ugyan ezt teszi.
(#) teszti válasza proli007 hozzászólására (») Feb 28, 2017 /

Tegyük fel, hogy pl. 3A van beállítva korlátnak. Az R3 ellenálláson megnő a feszültség (300mV fölé), ezt érzékeli az opamp, és kikapcsolja a fetet. Ekkor csökken az ellenálláson a feszültség, így ismét be kell kapcsolni a fetet. Majd megint ki és megint be.... A be és kikapcsolás között 3A-nál nagyobb áram folyik nem? Ilyenkor pl. egy soros biztosíték nem tud kiolvadni vagy más valami tönkremenni?
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2017
(#) proli007 válasza teszti hozzászólására (») Feb 28, 2017 /

Csak írsz, vagy olvasok is? Írtam hogy nem "bekapcsol" meg "kikapcsol", mert a Fet nem kapcsoló, hanem szabályzó..
Következő: »»   70 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem