Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hogyan lehet kimérni egy 555-ös IC-t? 555 problémák
Témaindító: gorcsek, idő: Ápr 20, 2006
Témakörök:
Azt szeretném megtudni hogy ki lehet-e mérni az 555-ös ict?És ha ki akkor hogyan???Előre is THX
Mit szeretnél kimérni?
Frekvencia, késleltetés, fogyasztás, valami idő? Azért valami konkrét dolgot kérdezhettél volna! Az adatlap nézegetése egyébként meg nem árt. 555 data sheet
BSS elektronika
Rámész a "kalkulátor" menüpontra, aztán kiválasztod az "555 timer astabil multivibrátorként" megépíted a tesztáramkört. R1=1.2 kOhm R2=1.2 kOhm C=1 uF. Ezeknél az értékeknél 400 Hz a frekvencia, amit a 3-as lábon le tudsz mérni. Ha közeli értéket kapsz (az ellenállás tűréshatárától függvényében változik a frekvenciapontoság) akkor jó az ic. A négyszögjel nem lesz szimmetrikus.
Annyit szeretnék megtudni hogy müködik-e vagy nem.
Mi a legegyszerűbb áramkör??
monostabil a legegyszerűbb sztem
[pic]http://www.freeweb.hu/bss/rajzok/555timer.gif[/pic] 47k nem kell hagyd ki, 100n-sem kell. R= 100K C= 47uF ez 5 sec körül van a 2 es lábát hozzá érinted a gndhez, és akkor a kimeneten(3-as láb) meg jelenik a táp amit a 8-as, 4-es lábra kötöttél, ha lejár az idő akkor megszűnik a 3-as lábon a tápfesz. sztem tegyél a 3-as lábra 1k-s ellenállatot utána egy ledet és kösd a gnd-re a másik lábát.
Sztem a monostabil áramkör.
4es 8as láb tápra; 1es láb földre; 6os 7es láb 470kΩmal tápra, 33μFval a földre; 5ös láb 10nFval földre; 2es láb 10kΩmal tápra; 3as lábra 4,7kΩ+led a föld felé. A 2es lábat egy pillanatra a föld felé húzod; erre a led a kimeneten kb. 15-18másodpercig világít, majd magától elalszik.
Namost ha "valamit" szeretne építeni az ember, akkor azt építse meg, ha meg l'art poul l'art, akkor meg astabil-t építsen, mert milyen szép hogy felváltva villog a két led. És az se sokkal bonyolultabb, van benne 1 db plusz ellenállás
Sziasztok!
Az lenne a kérdeésem Hogy meg építettem egy viszonylag egyszerű villogót NE555 típusú IC-vel de ahelyett hogy a led villogna fel forrósodik az IC. Nem tudjátok mi lehet a baj?
1) Felesleges topiknyitás
2) Az nem is 555-ös IC a kapcsolási rajzon
Ez a kapcsolás LM3909 el épült, valszeg itt a gond... Az 555 nem megy 1,5V al és a tápja is az 1 és 8 lábakon lenne.
Ez nem 555-ic. Annak nem ez a láb kiosztása. De ha a keresőben rákerestél volna, akkor ezt megtalálod
|
Bejelentkezés
Hirdetés |