Fórum témák
» Több friss téma |
Elnézést! igen ez a kapcsolás a keringetőt kapcsolja.Tehát van vízforgatás csak kicsi intervallumokban: bekapcsol megy 15-20 mp-et majd kikapcsol kb 20 percenként ismétlődik.
Van egy másik is amivel majd kísérletezem, az nincs bekötve. Elnézést belekevertem a mondandómba.
Jó, akkor csökkentsd tovább az ellenállást, majd csak beáll egy kedvezőbb differencia.
Úgy néz ki alakul a helyzet R2 most 1,2Mohm, 70fokról felkúszik 75-re bekapcsol majd 70 nél ki.
A csatolmány értelmezésében kérnék még segítséget. Ha jól értem akkor az ábrán a barna szaggatott vonal a beállított kapcsolási hőfokot jelképezi és ehhez képest (alsó felső szaggatott vonal) van a hiszterézis meghatározva? Tehát Pl: 60fokhoz képest +/- 5fok?
Hello!
- A hiszterézis a be és kikapcsolás közötti hőmérséklet különbség. - A Set point a beállított hőmérséklet. Ezt a hiszterézis "közrefogja", de nem olyan szimmetrikusan, mint ahogy az ábra is mutatja. Így ha a hiszterézist változtatjuk, a Set point is változik. - A hiszterézis hozzávetőlegesen számolható. A lényege, hogy az R2 árama mennyiben változtatja meg az R1-en eső feszültséget. A műveleti erősítő kimenete 12V tápfesz mellett kb. 0 és 10V között billen át. Így az R2 árama 10V/1,2Mohm=8,3uA. Így az R1-en a feszültség változás R1*IR2=10k*8,3uA=83mV. Mivel az LM35 jeladó 10mV/°C jelet szolgáltat, így látható, hogy a 83mV megfelel 8,3°C változásnak. - A hiszterézis azért nem szimmetrikus, mert 70°C bementi hőfok esetén a TempSet pont feszültsége a GND-hez képest a két dióda nyitófeszültsége+az LM35 70°C-on leadott feszültségének összege lesz. Vagy is 2*0,7V+700mV=2,1V. Amikor az IC kimenete 10V-on van, akkor a különbség 7,9V. Amikor pedig az IC kimenete 0V-on van, akkor pedig csak 2,1V a különbség. Tehát 10V kimenti jel esetén sokkal nagyobb az R2 áramváltozása, mint amikor 0V a kimenti feszültség. Így az R1-en létrejövő "módosító feszültség", 10V-nál sokkal nagyobb, mint amikor 0V van. A hiszterézis akkor lenne szimmetrikus a Set Point-ra nézve, ha a kimenti feszültség változása is szimmetrikus lenne a Tem Set pont feszültségére nézve. - A számítás azért hozzávetőleges, mert az IC kimenete a valóságban nem képes nullára lemenni a tranyó vezérlőáram miatt, és az R2 áramát az R1 értéke is befolyásolja. Vagy is a számítási hiba annál nagyobb lesz, minél összevethetőbb R1 értéke R2-vel. Remélem így talán érthetőbb a működése a dolognak.
Szia!
Köszönöm a részletes választ és a rengeteg új információt. Írtad hogy "ha a hiszterézist változtatjuk, a Set point is változik". Ezt még leírnád hogy is kell ezt érteni, mert valószínűleg ez miatt szívok a beállítással, kezd egyre érdekesebb lenni számomra a dolog.Nem is olyan egyszerű.
Nem lenne biztosabb egy gyári, digitális termosztát? Amit én szoktam ajánlani (AKO), abban akár 20 °C hiszterézist is meg lehet adni. Lehet próbálkozni, de a kazánt nem feltétlen nevezném játszótérnek.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2017
Egyszerű, csak el kell képzelni.
Ha a hiszterézis szimmetrikus a beállítási pontra, akkor a hiszterézist változtatva a beállítási pont helye nem változik. Természetesen a be és kikapcsolási pontok helye változik csak a kettő átlaga nem. Ha a beállítási pontra nem szimmetrikus a hiszterézis, akkor ha növeled a hiszterézist, a beállítási pont helye is megváltozik. Hiszen az átlag ismét ugyan az marad, csak épp a beállítási pont nem azon áll. Kis hiszterézis esetén (4,7Mohm) ez a különbség nem igazán vehető észre. De szabályzási helyen pont ezért nem olyan komparátort használnak, ahol a hiszterézis "közrefogja" a beállítási pontot. Hanem a beállítási pont és a hiszterézis egymástól függetlenül állítható. De ez analóg kapcsolási technikánál más, és nem ilyen egyszerű komparátor szükséges. Digitálisnál, amit Bakman is ajánlott ez nem gond, egyszerű számításról van szó. De ebbe a kapcsolásban ha a hiszterézist megváltoztatod, megváltozik a kapcsolási érték is. Így két pontot ide-oda kell állítgatni, hogy jó legyen.
Köszönöm szépen a részletes választ.
Most már kezd világossá válni a dolog, még párszor átolvasom hogy jobban megértsem. De ha végképp nem tudom belőni a kapcsolást akkor másikat fogok keresni. Még egyszer nagyon köszönöm!
Hello! Kis módosítással azért változtatható a dolog.
- A két dióda helyett egy züld Led-et kell beültetni. - R2-őt nem az OPA kimenetére kell kötni, hanem egy NPN tranyó kollektorába. - A tranyó bázisát egy 100kohm-al a relére kötni. Átalakítás után: - A hiszterézis megváltoztatása nem módosítja a TempSet értékét. Így beállítani egyszerűbb. - A hiszterézist továbbra is az R2 értéke határozza meg. A TempSet értékének megváltoztatása, kissé változtatja a hiszterézis értékét, de nem jelentősen. - Továbbra is az R1-R2 aránya határozza meg a hiszterézis nagyságát. A hiszterézis akkora lesz, amennyivel módosítja az R1 feszültség értékét R2 árama. Pld. ha dT 10°C-t szeretnénk elérni, az R1-en akkor az 10°C*10mV=100mV. Az R2-re jutó feszültség pld. 70°C mellett, ULED2+ULM35-UR1=2,2V+0,7V-0,1V=2,8V. Az R2 áram megegyezik az R1 áramával. UR1/R1=0,1V/10k=0,01mA Az R2 értéke UR2/IR2=2,8V/0,01mA=280kohm (A V/mA mindig kohm értéket ad.) Tehát a szabványos 270kohm megfelelő lehet. Viszont R2 értékét akárhogy változtatjuk, a TempSet hőfokértéke nem fog változni. Tehát R2 lehet akár trimmer vagy poti is.
Szia! Ez nem lenne hozzá jo?
Szia
Ha hőmérsékletet akarsz mérni Pt100 assal és azt leolvasni, akkor tökéletes. De ez csak kijelző, és a kijelzett, értéket tovább adja 4-20mA is. Ha neked, a 80°C kell tartani a hőmérsékletet, ( ha jól olvastam ) akkor neked, a kapcsoló rész még kell, aminek ~12,32mA kell kapcsolnia. ( kérdés 80°C ki vagy be kell kapcsolnia. ) Neked, kell még egy határérték kapcsoló is, ehhez a műszerhez. Amit vagy elkészítesz, vagy a Nivelko gyárt is. De bármely gyártmányú 4-20mA határérték kapcsoló jó üdv.
Szia!
Elvégeztem a módosításokat így már könnyebben pontosabban beállítható, de viszont egy kis probléma fennáll mégpedig hogy a relé érintkezői meghúzáskor nem, de elengedéskor prelleznek.Mi lehet a gond? A válaszodat előre is köszönöm.
Hello! Vélhetően hálózati brummot szed össze a bement, vagy a táp nem eléggé szűrt.
Próbáld meg, hogy a 2-es és 3-as bementi láb közé tegyél egy 10µF-os elkót. A hőérzékelőt, pedig egy 10kohm-on keresztül csatlakoztasd a 2-es bementi pontra. Hajó, akkor be lehet építeni a tagot a 2-es bementi pont és az IC 2-es lába közé..
Az áramkör már be van szerelve így azt csináltan hogy egy 10 mikós elkót beletoltam az ic foglalatába a lábak mellé, kondi - a 2es lábra kondi + a 3as lábra ezzel meg is szűnt a prellezés.
maradhat így vagy mindenképp kell a 10k is?
Tőlem maradhat így is, de talán szebb lenne a bemeneten a szűrés. Ilyen kis jeleket árnyékolt vezetéken illik vinni az érzékelőtől a feldolgozóig..
Árnyékolt kábelen van az érzékelő.Megfogadom a tanácsod és beépítek mindent de előbb új nyákot csinálok mert az utólagos módosítások nem mutatnak túl jól.
A táp 7812, a be és kimenetén is 470uF+100nF szűréssel.
Előbb azért mindig mindent ki kell próbálni milyen eredményt hoz, mielőtt panelt tervezel hozzá..
Ez nem vitás.
Már tesztelődik is.Ha minden oké legyártom és dobok fel képet hogy milyen lett. Köszönöm a türelmedet és a segítségedet.
Azt elfelejtettem írni, hogy ha már újra alkotod az egészet, a Q1 bázis-emittere közé tegyél egy 1kohm-os ellenállást. Mert a bázist ilyen módon a "levegőben lógatni" illetlenség.
Szia!Igen 80 c fokon kellenne tartani a hőmérsékletet 24 óráig.Ha házilag készíteném olcsóbban jönnék ki anyagilag mintha megvenném a határérték kapcsolót?
Kínából kell venni hőfokszabályzót, még a digitális is olyan olcsó, hogy itthon a sokszorosáért kapod meg! A kérdés azonban, hogy a hőérzékelő csak PT100 lehet-e? Ha ehhez nem ragaszkodsz, akkor "bagóért" lehet venni NTC-set!
szia
A gyári az mindig kevesebbe kerül. De ha van otthon alkatrészeid, és tudsz építeni, akkor változhat, a te általad épített, az kevesebbe kerülhet, és egyedi lesz. Ha nem 0,1°C a be/ki kapcsolása akkor Bővebben: Link ezzel a kapcsolással márt megoldható. ( az LM35 kihagyni, 2 és a 3 láb csatlakozáshoz, 100ohm os ellenállást ami a műszer mA csatlakozójára megy.) Akár, a forrasztóállomásos kapcsolások, is jók ha az elején, cseréled az érzékelőt. De a legegyszerűbb a hűtés szabályzók, azok eleve 60......90°C között vannak.Bővebben: Link Elvileg 50,000Ft körül kapni kijelző +határérték kapcsoló Bővebben: Link Ez 56000Ft De itt egy másik jóbb áron Bővebben: Link igények megfelelőt kell választani. Akkor nem kell csak a érzékelő, és a teljesítménykapcsoló. Mielőtt a hőmérőhöz, bármit is építenél, ellenőrizd, hogy megfelelően működik. üdv. A hozzászólás módosítva: Feb 16, 2017
Sziasztok!
Kaptam egy ilyen hőfokszabályzót Bővebben: Link , de nincs hozzá magyar nyelvű leírás. Az angol meg nem igazán megy nekem. Esetleg ehhez a tipushoz nincs valakinek véletlen egy érthető leírása? Előre is köszönöm.
Szia! Megnyitod a pdf-t és kijelölöd a fordítani kívánt részt, majd bemásolod a ..... fordítóba és elolvasod, hogy mit tartalmaz a szöveg.
Próbáltam, de néha olyan sületlenségeket ír, aminek se füle-se farka.
Napot!
ST96-35.02 hömérsékletszabályzó, EP hibaüzenet: adatvesztés a paraméter memóriában, szervíz szükséges. Kapcsolódó IC-k: 93C46EN EEPROM, PD75P108BCW kontroller (egyszer írható). Javított már valaki ilyet? Igazábol az a kérdés, hogy egy működő EEPROM tartalmát átmásolva egy nem működőbe, megjavulna-e a masina. Már ha ez a gond, erre csak tippelek. Nem lenne szerencsés ha egy működőt elrontanék, nincs több tartalék. Az is megoldás lenne ha valaki tudna ajánlani egy helyettesítő termosztátot, nyugodtabban játszanék velük.
Sziasztok!
Nekem valami olyasmi hőfokszabályzóra lenne szülségem amit a pc tápokba is raknak a táp hűtő venti elé, azaz ha nől a hőmérséklete mondjuk a hűtőbordámnak akkor nagyobb feszültséget engedjen át ha meg csökken a hőmérséklete akkor értelem szerűen csökkentse a feszültséget. Ez egyebként egy erősítőhöz lenne a hűtőborda hűtését szolgálná, a hűtőborda megfelelően teszi a dolgát csak el akarok kerülni a minimális esélyét is annak hogy hőmegfutást szenvedjen a végfok. A segítséget előre is köszönöm!
Hello! Ha keresel, találsz. Pld. itt..
Nagyon szépen köszönöm! Keresgéltem én már egy napja az interneten és kétségbeesésemben godnoltam ide beírom a gondolatom hátha valaki segít! Még egyszer köszönöm
Sziasztok!
Volna egy olyan problémám, hogy hőmérsékletet kellene szabályozni egy keverő szeleppel. A keverő szelep 0-10v-os bemenetű. A feladat az lenne, hogy két hőmérsékleti érték különbsége nem lehet nagyobb 5 foknál. Erre kellene szabályozni a keverő szelepnek. Létezik erre valami (lehetőleg) gyári megoldás? 2 analóg bemenet és 1 analóg kimenet kell. Illetve hogy tudjon különbségre szabályozni. Előre is köszi a segítséget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |