Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1956 / 2524
(#) reloop válasza jocka0012 hozzászólására (») Feb 8, 2017 /

Megérte aprólékosan vizsgálódnod, ha csak tranzisztort cserélsz, tönkre mentek volna az első bekapcsolásnál.
(#) jocka0012 válasza reloop hozzászólására (») Feb 8, 2017 /

Hát igen , de valami most megint nincs rendben.Bekapcsolva hagytam egy fél percig és utána leégett a maradék kettő tranzisztor is.Szóval lehet , hogy ez már nem lesz megjavítva .De nem értem mi lehet a baj.Lehet a másik ic is rossz?Pedig az jónak tűnt amikor mértem.
A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2017
(#) jocka0012 válasza jocka0012 hozzászólására (») Feb 8, 2017 /

Most megmértem és valamiért zárlatos lett a másik ic is.

Volt izzó a főtrafó előtt?

Volt egy 100w-os

Ez az erősítő túlterhelést, vagy túlfeszültséget kaphatott, a tünetegyüttes erre enged következtetni.

Az a baj , ha ki is cserélem a 4 tranzisztort meg a két végfok ic-t akkor is mi a garancia , hogy nem fog ugyanez megtörténni.Mitől éghetett le a másik végfok ic amikor azt mértem és akkor még jó volt.Legalábbis nem volt zárlatos a kimeneti meghajtó az ic-ben.

A tranzisztor alatti hővezető paszta kiszáradása szokott például ilyen hibát okozni, azt viszont az izzó kivédte volna.
Egyelőre tanácstalan vagyok.

Kiforrasztottam a maradék tranzisztort is és most már a kezelőszervek se égnek?Az mitől lehet?A processzor csinálja ezt ilyenkor vagy valami más is tönkre ment?

A +5V, ±15V tápfeszültségek hogy állnak?

Azok megvannak már megmértem.Ezért nem értem , hogy miért nem égnek a kezelőszervek.

Másik érdekesség az az , hogyha megmérem az egyik végfok ic - nek(upc1298v) az 1-es lábát akkor a szervízkönyv szerint azon 49,6V-nak kéne lennie de nekem -51.9V van rajta.

Az eltérés nem lényeges, a magyarázata, hogy 220V hálózati feszültséggel számol az SM.

Kiforrasztottam a meghajto ic-ket es meg igy se vilagitanak a kezeloszervek.A protect laba a processzornak 5,5v-on van.
(#) Karesz 50 válasza jocka0012 hozzászólására (») Feb 8, 2017 /

Ilyen eseteknél én letörlöm homlokomról a verítéket, leporolom magam, majd büszkén kijelentem, hogy: na... ezzel is megvolnék...

Lehet például, hogy a vizsgálat során olyan pontok záródtak össze, akár tudtodon kívül is, ami újabb és újabb hibákat generált. Szerszám, csavar, egyéb fémtárgy, mérőcsúcs és így tovább. Ez amatőr javításnál sajnos benne van a pakliban. Minden esetre a felpúposodott bemenetválasztó és a zárlatos végfok arra utal, hogy kapott a készülék rendesen.

Hát igen.Nagy fába vágtam a fejszémet , de nem baj majd legközelebb remélem nagyobb sikerrel járok.Sajnos ezt gazdaságilag nem éri már meg újra éleszteni.De nagyon szépen köszönöm mindenkinek a segítségét!Legalább egy kis tapasztalalatot szereztem
(#) ticko hozzászólása Feb 9, 2017 /

Sziasztok!
Került hozzám egy Siva PA500-as erősítő. A hiba oka, hogy bekapcsolás után pár másodperc után leold a védelem. Végtranzisztorokra gyanakszom. Nem találtam hozzá, sem kapcsolási rajzot, sem pedig "Service Manual"-t. A javításhoz kérnék egy kis segítséget, és néhány jó tanácsot.
(#) Jurij Dolgorukij válasza ticko hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Sokat segítene, ha szétszednéd, lefotóznád a végfokpanelek, és kiolvasnád mi van ráírva a végtranyókra.
Ezeket ide mind be kellene írni!

Ha a védelem leold, az jó eséllyel azt jelenti, hogy tranyó(fet) hiba miatt a tápfeszből valamennyi kint van a kimeneten. Keress éget, vagy furcsán elszíneződött alkatrészeket, végfoktranyókat ki kell forrasztani, vagy ha másként is leválasztható az áramkörről, akkor úgy méregetni multiméterrel.

Ha tudsz írni ide tranyó-típusjelzéseket, mi is könnyebben segíthetünk..
(#) ticko válasza Jurij Dolgorukij hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Szia!
A végtranzisztorok: 2SC3281, és 2SA1302 3-3 pár oldalanként.
Ha teljesen szétszedtem, készítek képeket, és felrakom.

Na látod, így máris érthetőbb a helyzet!
Ezek jóféle Toshiba bipoláris tranzisztorok, következőképpen méregessed őket:
Multimétert diódamérő állásba teszed, és ha szembenézel a tranyóval, balról jobbra a lábkiosztásuk B-C-E lesz.
Mindegyiknek mérjél C-E, majd B-C, majd B-E lábakra.
Ha 0, vagy akörüli értéket kapsz, az a tranyó zárlatos. Általában jellemző, hogy C-E között szakadás, vagy járulékos védődióda miatt 400-700 körüli értéket mérsz. B-C és B-E között is az egyik irányba ez a 400-700, másik irányba szakadás, vagy 1000 feletti érték a szokásos.
Ha hibát találsz, kiforrasztod a gyanúsítottat, és újra mérsz.
Ha minden végtranyó jó, meghajtókat szekírozod ugyanígy.
Ha ott sincs hiba, megnézed, van-e az áramkörben műveleti erősítő, amennyiben igen, akkor a következőt tedd.
Készüléket így kinyitva, panel hozzáférhetővé téve bekapcsolod, a multit 200V DC állásba teszed, és az egyik mérőzsinórt a táp BIZTOSAN testpontjára (ne a fémkasznira!) felszereled.
Másik zsinórvéggel a műveleti erősítő kimenetén, és a + - táphozzávezetésen mérsz.
Helyes adatok: IC kimenetén (általában 6-os láb) 0V, táplábakon (4 a negatív, 7 a pozitív) 3 - 12-15V található.
Bármi ami ettől eltér, az hiba.
Ha nincs műveleti erősítő IC, akkor kapcsrajz nélkül nem nagyon lehet továbblépni sajnos!
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2017

Köszi a tanácsot, az egyik oldalon a végtranzisztorokat kiforrasztottam, és az általad ismertetett módon kimértem, ott mindent rendben találtam.495-550 közötti értékeket mértem. Most megmérem a meghajtókat is. Van műveleti erősítő mégpedig NE5532N.
A nyák kétoldalas, így elég érdekes a kiforrasztás, szenvedek is vele rendesen.

Vigyázz, 5532-nek más a kiosztása, ott 4. láb a - táp, 8. láb a + táp.
Azt hisszem 1. és 7. láb a kimenetek
Később visszanézek, írd meg majd mire jutottál, a kétoldalastól nem kell annyira parázni, csak óvatosan ügyködj rajta!
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2017

Mindkét oldal végtranzisztorai mérésre jók.
Most hozzáfogok a meghajtók méricskéléséhez. Nem a nyák kétoldalassága miatt parázok, hanem mivel furatgalvános, borzasztóan nehéz kiforrasztani a tranzisztorokat. Habár a végére már kezdtem belejönni.
(#) Karesz 50 válasza ticko hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Mielőtt szétszedette veled Jurij mértél rajta valamit? Mondjuk, legalább azt a fenti sárga mezőben bekeretezett részt?
(#) Denon_KEF hozzászólása Feb 9, 2017 / 1

Köszönöm mindenki segítségét az LC7815-tel kapcsolatban. Megpróbálom megrendelni valahonnan.
(#) ticko válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Tápfesz megvan, a kimeneten nem mértem semmit, mivel leold a védelem. Valamint a soros izzóm kevésnek bizonyult, így klattyant a kismegszakító is. Viszont egy hibás alkatrész már van.
(#) Sarnyai Aron hozzászólása Feb 9, 2017 /

Üdv!
Egy erősítőt szeretnék építeni házilag, nagyon olcsón. Nem kell mostani alkatrészekből, csak szóljon ez lenne a lényeg. Mit ajánlotok alkatrésznek ? Kapcsolási rajzokat tudtok mellékelni ? Előre is köszi!
(#) brato válasza Sarnyai Aron hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Javaslom a fórumot, ott keresés "erősítő" szóra.
(#) Karesz 50 válasza ticko hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Ha sorba kötsz egy százas izzót a primerrel, az hogy verheti le a kismegszakítót? Ha felkapcsolod a villanyt akkor is leveri? Valami nem kerek.

A hibás csatorna megvan? Lekötötted a tápot egyikről, majd a másikról, vagy egyértelmű volt?
Következő: »»   1956 / 2524
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem