Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Az utóbb zárójelben említett kondik értéke pontosan betartandó, Feszültségre nagyobbat lehet, kapacitásra meg a ráírt érték legyen. A 10nf-tól eltérő a képméretet is befolyásolja.
Üdv Mindenkinek!
Szereztem egy plazma tv készüléket, LG 47PJ350 típus. Hibajelensége, hogy nem indul el, világít a StandBy led, két relé egymás után behúz, majd azonnal egyszerre kioldanak. Ezt akkor is csinálja, ha lehúzogatom a tápegység modulról a Main-t, és az Y-Sus-t. Mivel a relék azonnal kioldanak a konnektorba való csatlakoztatás után ezért nem tudom kimérni a Vs-t, és a Va feszültségeket. Ezt a relékattogást egyébként rendszer szerűen ismétli míg ki nem húzom a konnektorból. Az én meglátásom szerint, vagy van folyamatos STB, vagy csak azért van mert töltve marad egy kondi a rendszeres ki/be kapcsolgatás alatt. Nem javítottam még plazma tévét, annyi biztos hogy nekem kínaibb mint egy LCD tv. Önök szerint mi lehet a probléma, merre keressem a hibát?
Szia! Hidald át a reléket, aztán bekapcsolás!
Én ezt értem, de mi van akkor ha emiatt valami szépen elszáll?
Ennél rosszabb már nem lesz, de lehet, hogy így megmutatkozik a hibás rész.
Pedig plazma esetében ez sokat segíthetne. Ha a maint lehúzva ki.be kapcsolgat akár táphiba is lehet. De ehhez tudni kellene milyen típusú a kijelző, ebből tudnánk melyik táppal szerelt. A ki-be kapcsolgatás lehet a main hiánya is, mivel nincs ami ellenőrizze a tápot. Ezt inkább a kérdezőnek szántam
Üdv!
Ma reggel leszedtem a táp modult, és a fólia felőli oldalon találtam egy gyanús dolgot. Valaki leforrasztotta az IC801 megnevezésű kis ic-t. El nem tudom képzelni hogy mi a feladata annak az ic-nek, de két szerviz manual sem említi, és azt sem, mi a típusa az ic-nek. A neten folyamatosan keresgetem. Az alatt mit ért hogy kijelző típus? A hozzászólás módosítva: Feb 8, 2017
A kijelzőre felül valamelyik oldalon rá van írva. PDP 42 után betű és számok. PL PDP42V7, stb, ebből lehet tudni milyen tápja van. Van a táppanelnek ií száma az is megfelel.
Milyen feliratok vannak a táppanelen? Nem igazán lehet rajzot találni ehhez a típushoz, legalább is én nem találok.
A kijelző modell száma PDP42T, a táp modulon több számsor is szerepel.
Soroljad őket, de ha lefényképezed, úgy is jó.
Ez az SMPS modul.
Esetleg nem LG 42PJ350 a tévé típusa?
De igen, az elején rosszul írtam, mert ott 47-tel írtam a 42 helyett.
Sziasztok, mig be nem szerzem a philips tv-hez a kondikat addig gondoltam próbát teszek egy másikkal..
Sony KV M2181K. Anno 2015-ben irtam ebbe a topicba a hibával kapcsolatba. Azt a választ kaptam, hogy képcső hiba, de akkor az AV-n is szintén kellene hogy zavaros legyen nem? Mikro vezérlőre tippelek kapásból 2-3 kondit kicseréltem körülötte de nem változott. Valakinek valami ötlete, hogy mit nézzek meg? Komplett séma
Szerintem 4052 -es IC -k környékén nézelődj. Az is lehet, hogy egyik (ha több van) rossz, vagy esetlegesen a sorvégtranzisztornál pár fóliakondi. Azért gondolom, hogy itt nézz körül, mert nekem kapásból nem uC hiba realizálódik. Nekem úgy tűnik, mikor üres frekvenciára van hangolva a tuner, akkor lesz ilyen a kép. Jobban nem tudom elmagyarázni, sajnos már egy ideje letettem a CRT -k világáról és az LCD -kkel foglalkozok inkább. Az előtörténetet nem olvastam.
A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2017
Ezek szerint csak az on-screen feliratok rosszak, a képtartalom nem?
Úgy érted, hogy ha adás van stb? Az rendes, csak ez ami eszi a kefét.
Köszi, de 4052-es ic-k körül..ezt hogy érted? Megnéztem az alkatrész listát és duduk lettem mert se az ic jelölése se pedig a neve nem szerepel a listán ez a szám alatt.
Én biztosan nem foglalkoznék ilyen bekapuzási zajjal, mert ez normál tévénézés közben nem látszódik. Egyébként valószínű, hogy az említett IC valamelyik hidegítő kerámia vagy elektrolitkondenzátora rosszalkodik.
CD4052,CD453, vagy hasonlót nézz. Ha behangolod a TV -t egy adásra, akkor az OSD szitálás elmúlik? (jelen állapotában elkellene, ha nem akkor kontaktushiba van, mondjuk az anódsapka alatti köröm nem kap bele a cső anód csatlakozójába, vagy az anódvezeték szigetelése öreg és lehúz néha, vagy a koronakisülése okoz némi képzavart amit ha megfelelő távolságba odébb húzol akkor talán megoldódhatna a probléma. (Igazából csak okot keresek, találgatok)
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2017
De persze a többi jelfeldolgozó áramkör is lehet hibás, főleg ott, ahol bekeverik a kijelzést. Sőt még az is lehet, hogy gyárilag ilyen.
Jó reggelt mindenkinek!
Keresgettem, olvasgattam a neten a plazma tv tápjával kapcsolatban, de sajnos semmi használható információt nem találtam. Van szerviz manual is, de nem tér ki a tápegység részletes javítására. A manual azt írja, ha hibás a táp, cseréljem ki.
Mire van kötve az az ismeretlen (kiforrasztott) IC a tápban, hogy néz ki a környezete?
A környezetében smd ellenállások és kondik vannak. A táp modul két részre van osztva, és ez az ic a primer részen található. Primary részen.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2017
Ez kevés. Az áramkört kellene megnézni és meghatározni azt, hogy ott milyen szerepet játszott, már ha egyáltalán volt ott valami és nem csak egy üres SMD-pad-et találtál.
Hát az látszik, hogy onnan leforrasztottak egy IC-t, és a helyén látszik a ragasztó nyoma amit az ic alá szoktak nyomni. Otthon jobban át nézem a panelt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |