Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Most jönnek a kérdések :teljesítmény ? Trafód van e .? Miben gondolkodsz inkább Ic,Tranzosztor ,FET?
Röstellem magam, és még pironkodom is! Első körben rájöttem, hogy lakótelepen ne teszteljek erősítőt, ha a nejem fehér mosást indít a mosógépen. Egy közös hálózatot használtunk, amit a kismegszakító nem tolerált. Ekkora szarvashibát csak akkor vétettem, amikor nősülésre adtam a fejem.
Tanulságos eset, de ma újból nekiállok. Valójában már két hibás alkatrészt sikerült találni, abból az egyik a bekapcsolást jelző led, a másik pedig egy tranzisztor. Ma cserélem őket, és mérek.
Bekapcsolást jelző led nem komoly tétel, ha annak annyi, nyilván nem okoz ilyen súlyos üzemzavart. Lesz ott még más probléma is, keresgélj tovább, de fontos minél hamarabb megállapítani, hogy a két végfokpanel közül melyik a rossz! Egyszerre ritkán pusztul meg mindkettő.
Igen, elég, túl nagy erősítés sem kell, a hangkártya vonalszintű jelet ad le, a PA végfokok is nagyjából ezen a vonalszinten fogadják a műsort.
741-est felejtsd el, audio célra alkalmatlan. Teljességgel. Lassú is, zajos is. Normális berendezéshez a TL 071 a minimum, az alá nem szabad menni. 5534 még sokkal jobb, gyakorlatilag nincs hallható zaja.
Egyenként lekötöttem a tápvezetékeket mindkét oldalról, a bal csatorna protect ledje a relé kattanása után szépen kialszik, a jobb oldalon nem húz be a relé , vagy nem billen át teljesen, a protect led tovább világít, viszont ha kikapcsolom, akkor mindkét oldalon hallani a kattanást.
Mértem a műveleti erősítőnél is. 1-es láb 0V, 7-es láb 0,02V, 4-es láb -15,4V, 8-as láb 15,2V. Kimeneten bekapcsolt állapotban, nem mérek semmit, azaz 0,00V, mondjuk ez nem meglepő, hiszen a relé nem húz meg, így a kimenetre nem jut semmi, ha jól értelmezem. Annyi érdekesség volt a bekapcsolást jelző leddel, hogy történetesen hiányzott a teljes teteje, az anód és a katód úgy csupaszon virított, és még be is volt szorítva az alu előlapba. Most cseréltem ki azzal már nincs gond. A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2017
Szia! A kimeneti egyenfeszültséget a relé előtt, a végfokon mérjük.
Pont ezt akartam írni, megelőztél!
A műveleti erősítő ezek szerint oké, innentől már "kifelé" keresgélj, tehát a végtranyók környékén.
Vissza kell követni a relétől, hogy hol van a végfokpanel közvetlen kimenete, ott is 0V-ot kell tudni mérni (pár tized eltérés oké), ha a panel egyenáramúlag jó. Általában 0.2V-nál nagyobb kimeneti egyenfesz gyanús, 0.8V felett pedig egyértelmű hiba, ennek megfelelően mérj és ügyeskedj!
Ez nekem egyre érdekesebb! Most, hogy egy kicsit méregettem, meg forgattam a panelt, kikapcsol a relé, de kicsivel később mint a bal oldali, meg többszöri nekifutásra, azaz zizeg közben. Ha kikapcsolom az erősítőt, és újra bekapcsolom, akkor is ugyanez a helyzet. Most mi tévő legyek (a világ legbizonytalanabb rovarjai). Lehet, hogy csak a relé a rossz? Készítek képeket, hátha több szem többet lát.
Sziasztok! Van egy Technics SU-Z990 erősítőm (2x120W 8 ohm) SVI 3105 A végfok IC van benne, azt szeretném kérdezni hogy tudna valaki ajánlani hozzá egy minél egyszerűbb és pontos clip detector kapcsolást?
Készítettem pár fotót, hátha valaki kiszúr valamit.
A zizegő, nem teljesen behúzó rele egyik kontaktja kell legyen a hangszórócsatlakozó vezetéke, a másik pedig a végfok modulból jövő. Ahogy a kolega mondta, mérj DC feszültséget a GND és a végfok modulból jövő vezeték között (ami a reléhez megy).
Mérés megtörtént, a bal oldalon, ahol behúz a relé 00,4 mV, a jobb oldali ahol zizeg a relé 00,2mV (200mV-os állásban)
A védelemmel lehet gond. Nézd meg hány V-os a relé (12, vagy 24?) és bogarászd ki a táp szűrőkondiját, meg van-e ez a feszültség. Ez a 4, vagy inkább 5 tranzisztor szerintem a védelem elektronikája. Lehet, hogy ezen szürke vezetéken jön valami külső stabilizátorból, de annak nem lehet baja, mert akkor a másik oldal sem húzna be. Vagy ha külön szekunder tekercsről jön, nézd át az egyenirányítót és környezetét. Először valahogy derítsd ki, hogy meg van-e a megfelelő tápfesz.
A képen csak 1 vezetéknek látszik, de ott kettő van, egy fehér és egy szürke. és azok pontosan a protect sárga ledjéhez mennek. A relé 24 voltos, a relén 17,5V ot mértem.
A tápot az egész panel a piros-fekete-kék vezetékeken kapja, a vékony zöld egy átkötés, a barna árnyékolt az a bejövő jel, a vastag szürke megy a hangszóróra, a mellette lévő fehér az a signal ledhez fut. Valamint van két vékony fekete a led 1 felirat az a a bekapcsolást jelző ledhez, a másik pedig a peak feliratú led vezetéke. Most egy kicsit jegelem a dolgot ugyanis asszonypajtásnak terve van, és az mindennél fontosabb. Hamarosan visszatérek a javításhoz, addig is köszönöm mindenkinek a segítséget.
Sziasztok valakinek nincs meg Ágota 1200 lágy indító kapcsolási rajza? BT 139 triak van benne.
Hát ezt közelről kellene látni. Az is lehet, hogy a nyugalmi áram beállító tranzisztorral szemben lévő tranzisztor állítja elő a tápból a 24V-ot. Ha a relén pergés közben mértél 17.5V-ot, akkor elképzelhető, hogy amikor behúz leszívja a 24-os tápot. Ezen a környéken próbálj keresgélni. Mérd azt az áteresztő tranzisztort (ha az), hogy jó-e.
Kedves, jó szándékú Társaim!
Van-e elfekvő, jól megépített (bassz)gitár előerősítőtök, amiről több kimenet is leágaztatható, pl.: egy 27 ohm fejhallgató, és egy PA jel. Elektronikával 35 éve nem foglalkozom, és sürget az idő (febr. 17.-én kéne), így a megépítéséről letettem. Ha tudsz valamilyen formában segíteni, üzenj, egyszerűbb táp, és dobozolás problémáját megoldom, árban gondolom nem veszünk össze. Budapesthez, ill 20-30 km körzetéhez vagyok kötve. Üdvözlet minden lelkes erősítő építőnek!
Elnézést az off-ért, de én megnézetném a villamos hálózatot. Ettől rosszabb is lehetett volna. Nem először esett meg, hogy a három fázisú betáp gyenge nulla vezetővel párosul. Egyik fázison megterheli a mosógép, másikon meg felszalad a feszkó. Nem csak ez a baj, hanem hogy a nulla vezetőn is megjelenik a feszültség. Megolvadt a csavaros rögzítés alatt a műanyag szigetelés (már régóta nem porcelánból van), és éppen a nulla vezeték rögzítője. Én is panelban lakom, de átkábeleztem az egész lakást, mert olyan minőségű volt a vezetékelés, hogy nem tudok rá olyan jelzőt írni ami kifejezné, és ne lenne annyira csúnya, hogy ne tiltsanak ki a fórumról miatta.
Sziasztok! Valaki tudja ez milyen végfok? Ha igen, kérem ne tartsa magában!
APT100-ra hasonlít.
Idézet: „Valaki tudja ez milyen végfok?” Ez egy 2 db 50W-os hidalt végfok. ( BEAG 453 + 453 = APT100 )
2 motor=1 autó?
Nem, az APT100 nem hidalt.
Én eddig abban a tudatban voltam, hogy hidalt kapcsolás, ezek szerint tévedtem, koszi az információt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |