Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1957 / 2524
(#) krisz69 válasza Sarnyai Aron hozzászólására (») Feb 9, 2017 /

Most jönnek a kérdések :teljesítmény ? Trafód van e .? Miben gondolkodsz inkább Ic,Tranzosztor ,FET?
(#) zenebolond válasza Sarnyai Aron hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

A legegyszerűbb erősítő a TDA2030. Ha sima táppal hajtod 18V-on max. 14W/4R, ha duplatáppal 2x18V-on hajtod akkor max. 25W/4R. De ekkor nagyon kell hűteni.
(#) ticko válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 10, 2017 / 1

Röstellem magam, és még pironkodom is! Első körben rájöttem, hogy lakótelepen ne teszteljek erősítőt, ha a nejem fehér mosást indít a mosógépen. Egy közös hálózatot használtunk, amit a kismegszakító nem tolerált. Ekkora szarvashibát csak akkor vétettem, amikor nősülésre adtam a fejem.
Tanulságos eset, de ma újból nekiállok. Valójában már két hibás alkatrészt sikerült találni, abból az egyik a bekapcsolást jelző led, a másik pedig egy tranzisztor. Ma cserélem őket, és mérek.
(#) Tomy27 hozzászólása Feb 10, 2017 /

Szerintetek elég lehet egy müveleti erősítővel épített kapcsolás egy SIVA PA 600- as végfok
meghajtásához, hangkártya lenne elötte?Illetve ha valaki küldene valami egyszerű kivitelű
kapcsolást, az jó lenne.Találtam itthon 5db új ua741- est, de talán NE5534 is van valahol.
(#) Jurij Dolgorukij válasza ticko hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

Bekapcsolást jelző led nem komoly tétel, ha annak annyi, nyilván nem okoz ilyen súlyos üzemzavart.

Lesz ott még más probléma is, keresgélj tovább, de fontos minél hamarabb megállapítani, hogy a két végfokpanel közül melyik a rossz! Egyszerre ritkán pusztul meg mindkettő.
(#) Jurij Dolgorukij válasza Tomy27 hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

Igen, elég, túl nagy erősítés sem kell, a hangkártya vonalszintű jelet ad le, a PA végfokok is nagyjából ezen a vonalszinten fogadják a műsort.

741-est felejtsd el, audio célra alkalmatlan. Teljességgel. Lassú is, zajos is.
Normális berendezéshez a TL 071 a minimum, az alá nem szabad menni. 5534 még sokkal jobb, gyakorlatilag nincs hallható zaja.
(#) ticko válasza Jurij Dolgorukij hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

Egyenként lekötöttem a tápvezetékeket mindkét oldalról, a bal csatorna protect ledje a relé kattanása után szépen kialszik, a jobb oldalon nem húz be a relé , vagy nem billen át teljesen, a protect led tovább világít, viszont ha kikapcsolom, akkor mindkét oldalon hallani a kattanást.
Mértem a műveleti erősítőnél is. 1-es láb 0V, 7-es láb 0,02V, 4-es láb -15,4V, 8-as láb 15,2V.
Kimeneten bekapcsolt állapotban, nem mérek semmit, azaz 0,00V, mondjuk ez nem meglepő, hiszen a relé nem húz meg, így a kimenetre nem jut semmi, ha jól értelmezem. Annyi érdekesség volt a bekapcsolást jelző leddel, hogy történetesen hiányzott a teljes teteje, az anód és a katód úgy csupaszon virított, és még be is volt szorítva az alu előlapba. Most cseréltem ki azzal már nincs gond.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2017
(#) reloop válasza ticko hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

Szia! A kimeneti egyenfeszültséget a relé előtt, a végfokon mérjük.
(#) Jurij Dolgorukij hozzászólása Feb 10, 2017 /

Pont ezt akartam írni, megelőztél!
(#) Jurij Dolgorukij válasza ticko hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

A műveleti erősítő ezek szerint oké, innentől már "kifelé" keresgélj, tehát a végtranyók környékén.

Vissza kell követni a relétől, hogy hol van a végfokpanel közvetlen kimenete, ott is 0V-ot kell tudni mérni (pár tized eltérés oké), ha a panel egyenáramúlag jó.

Általában 0.2V-nál nagyobb kimeneti egyenfesz gyanús, 0.8V felett pedig egyértelmű hiba, ennek megfelelően mérj és ügyeskedj!
(#) ticko válasza Jurij Dolgorukij hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

Ez nekem egyre érdekesebb! Most, hogy egy kicsit méregettem, meg forgattam a panelt, kikapcsol a relé, de kicsivel később mint a bal oldali, meg többszöri nekifutásra, azaz zizeg közben. Ha kikapcsolom az erősítőt, és újra bekapcsolom, akkor is ugyanez a helyzet. Most mi tévő legyek (a világ legbizonytalanabb rovarjai). Lehet, hogy csak a relé a rossz? Készítek képeket, hátha több szem többet lát.
(#) Szabi1 hozzászólása Feb 10, 2017 /

Sziasztok! Van egy Technics SU-Z990 erősítőm (2x120W 8 ohm) SVI 3105 A végfok IC van benne, azt szeretném kérdezni hogy tudna valaki ajánlani hozzá egy minél egyszerűbb és pontos clip detector kapcsolást?
(#) ticko válasza ticko hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

Készítettem pár fotót, hátha valaki kiszúr valamit.
(#) Szabi1 válasza ticko hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

A zizegő, nem teljesen behúzó rele egyik kontaktja kell legyen a hangszórócsatlakozó vezetéke, a másik pedig a végfok modulból jövő. Ahogy a kolega mondta, mérj DC feszültséget a GND és a végfok modulból jövő vezeték között (ami a reléhez megy).
(#) ticko válasza Szabi1 hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

Mérés megtörtént, a bal oldalon, ahol behúz a relé 00,4 mV, a jobb oldali ahol zizeg a relé 00,2mV (200mV-os állásban)
(#) Karesz 50 válasza ticko hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

A védelemmel lehet gond. Nézd meg hány V-os a relé (12, vagy 24?) és bogarászd ki a táp szűrőkondiját, meg van-e ez a feszültség. Ez a 4, vagy inkább 5 tranzisztor szerintem a védelem elektronikája. Lehet, hogy ezen szürke vezetéken jön valami külső stabilizátorból, de annak nem lehet baja, mert akkor a másik oldal sem húzna be. Vagy ha külön szekunder tekercsről jön, nézd át az egyenirányítót és környezetét. Először valahogy derítsd ki, hogy meg van-e a megfelelő tápfesz.
(#) ticko válasza Karesz 50 hozzászólására (») Feb 10, 2017 /

A képen csak 1 vezetéknek látszik, de ott kettő van, egy fehér és egy szürke. és azok pontosan a protect sárga ledjéhez mennek. A relé 24 voltos, a relén 17,5V ot mértem.
A tápot az egész panel a piros-fekete-kék vezetékeken kapja, a vékony zöld egy átkötés, a barna árnyékolt az a bejövő jel, a vastag szürke megy a hangszóróra, a mellette lévő fehér az a signal ledhez fut. Valamint van két vékony fekete a led 1 felirat az a a bekapcsolást jelző ledhez, a másik pedig a peak feliratú led vezetéke. Most egy kicsit jegelem a dolgot ugyanis asszonypajtásnak terve van, és az mindennél fontosabb. Hamarosan visszatérek a javításhoz, addig is köszönöm mindenkinek a segítséget.
(#) mykymokus hozzászólása Feb 10, 2017 /

Sziasztok valakinek nincs meg Ágota 1200 lágy indító kapcsolási rajza? BT 139 triak van benne.
(#) Karesz 50 válasza ticko hozzászólására (») Feb 11, 2017 /

Hát ezt közelről kellene látni. Az is lehet, hogy a nyugalmi áram beállító tranzisztorral szemben lévő tranzisztor állítja elő a tápból a 24V-ot. Ha a relén pergés közben mértél 17.5V-ot, akkor elképzelhető, hogy amikor behúz leszívja a 24-os tápot. Ezen a környéken próbálj keresgélni. Mérd azt az áteresztő tranzisztort (ha az), hogy jó-e.
(#) madirka hozzászólása Feb 11, 2017 /

Kedves, jó szándékú Társaim!
Van-e elfekvő, jól megépített (bassz)gitár előerősítőtök, amiről több kimenet is leágaztatható, pl.: egy 27 ohm fejhallgató, és egy PA jel.
Elektronikával 35 éve nem foglalkozom, és sürget az idő (febr. 17.-én kéne), így a megépítéséről letettem. Ha tudsz valamilyen formában segíteni, üzenj, egyszerűbb táp, és dobozolás problémáját megoldom, árban gondolom nem veszünk össze. Budapesthez, ill 20-30 km körzetéhez vagyok kötve. Üdvözlet minden lelkes erősítő építőnek!
(#) tothbela válasza ticko hozzászólására (») Feb 11, 2017 / 3

Elnézést az off-ért, de én megnézetném a villamos hálózatot. Ettől rosszabb is lehetett volna. Nem először esett meg, hogy a három fázisú betáp gyenge nulla vezetővel párosul. Egyik fázison megterheli a mosógép, másikon meg felszalad a feszkó. Nem csak ez a baj, hanem hogy a nulla vezetőn is megjelenik a feszültség. Megolvadt a csavaros rögzítés alatt a műanyag szigetelés (már régóta nem porcelánból van), és éppen a nulla vezeték rögzítője. Én is panelban lakom, de átkábeleztem az egész lakást, mert olyan minőségű volt a vezetékelés, hogy nem tudok rá olyan jelzőt írni ami kifejezné, és ne lenne annyira csúnya, hogy ne tiltsanak ki a fórumról miatta.
(#) hapro hozzászólása Feb 11, 2017 /

Sziasztok! Valaki tudja ez milyen végfok? Ha igen, kérem ne tartsa magában!
(#) vipera1997 válasza hapro hozzászólására (») Feb 11, 2017 /

APT100-ra hasonlít.
(#) blasz válasza hapro hozzászólására (») Feb 11, 2017 /

Ez beag APT100
(#) zotya1983 válasza hapro hozzászólására (») Feb 11, 2017 /

Beag Apt 100. 100w.
(#) szamóca válasza hapro hozzászólására (») Feb 12, 2017 /

100W APT BEAG.
(#) Karesz 50 válasza hapro hozzászólására (») Feb 12, 2017 /

Nem a BEAG APT 100?
(#) gyuszo válasza hapro hozzászólására (») Feb 12, 2017 /

Idézet:
„Valaki tudja ez milyen végfok?”

Ez egy 2 db 50W-os hidalt végfok. ( BEAG 453 + 453 = APT100 )
(#) Pafi válasza gyuszo hozzászólására (») Feb 12, 2017 /

2 motor=1 autó?

Nem, az APT100 nem hidalt.
(#) gyuszo válasza Pafi hozzászólására (») Feb 12, 2017 /

Én eddig abban a tudatban voltam, hogy hidalt kapcsolás, ezek szerint tévedtem, koszi az információt.
Következő: »»   1957 / 2524
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem