Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szívesen! De sikerült a mutatvány legalább?
Én inkább az egyenirányító előtt kötném rá, akkor biztosan nem lesz fordított polaritás, és az egyenirányító is csökkent kicsit a feszültségen. Valószínűleg nem lesz sok a feszültség. Ha graetz van benne, akkor mindig csak ugyanaz a két dióda fog vezetni (ellentétben a váltóról való táplálásnál), de 0,8-1A-t biztosan kibírnak így is.
(A pc táp érdekes jószág, a 12V-os részei nincsenek stabilizálva, nem sokkal terhelhetők, és kell neki valamennyi terhelés és indítójel, hogy elinduljon, ezt szem előtt kell tartani.) Idézet: „a 12V-os részei nincsenek stabilizálva, nem sokkal terhelhetők” A PC tápok +12 V-os része nem terhelhető? Még a régebbi típusok is 10-15 A terhelhetőségűek. Az nem sok? Akkor hol kezdődik a "sok"?
Nem pontosan írtam... Ő a +12V-ot és a -12V-ot akarja sorba kötve használni. Így együtt a -12V 0,8A terhelhetősége miatt együtt is csak 0,8A-rel tudja terhelni.
Ez így igaz, de csak a -12V nem terhelhető (ha egyáltalán van), a +12V ág(ak) nagyon is.
Amikor utoljára szedtem szét PC tápokat, még volt bennük 7912.
Hogyan kell kiszámolni led előtét ellen állást soros és párhuzamos kapcsolásnál?
Van erre segédprogram itt.
A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2017
A párhuzamos kapcsolást felejtsd el. Rossz megoldás.
A segédprogramok között a megoldás:
Előtét ellenállás soros LED-hez Előtét ellenállás párhuzamos LED-hez
Tudom de kíváncsi vagyok rá nem mindig vagyok net közelben.
Elolvasod és leírod a számítás módját:
LED-ekről kezdőknek
Üdvözlet
Az lenne a kérdésem hogy ha 10db 1MOHM-os és egy 1KOHM-os ellenálást sorba kötök és az 1KOHM-os ellenáláson feszültséget mérek vagy szkópra kötöm lessz e valami problémám ha 10KV mérek .
Az attól függ, hogy milyen ellenállásokat használsz. 10 kV 10 MOhmon 10W teljesítményt jelent. De nem csak ezt kell nézni, hanem azt is, hogy az adott ellenállások elbírják-e a rájuk eső feszültséget. A te esetedben mindegyik 1 MOhmosnak 1 kV-ot kellene elbírnia átütés nélkül. Utána kellene nézni, de szerintem ehhez elég különleges ellenállás kellene. Ha a 10 MOhmot több ellenállásból rakod össze (20-50 darabból) több esélyed van, hogy olcsóbb, egyenként kisebb teljesítményű ellenállásokból meg tudod biztonságosan valósítani. Viszont jó hosszú lesz a sor...
Hello! Lehet belőle gond, mert a legtöbb sima ellenállás nem viseli el az 1kV feszültséget. Ugyan is köszörültek a java és átüt a két "'menet" közötti köszörült rés. Még 230V váltónál is célszerűbb két tagból összeállítani. Nagyfeszültségre speciális ellenállások vannak (jó pénzért).
Sziasztok, van egy szakadt vezeték, ahol van egy sodrott réz "mag" és hálószerűen beborítja egy másik ér a szigetelt magot. Ilyenkor hogyan kell szakszerűen megforroasztani? A magot gondolom egyszerűen összeforrasztom, de hogy oldom meg az árnyékolást az adott szakaszon? Köszönöm szépen
Köszönöm akkor nem játszok vele valami megoldás (olcsóbb) van rá?
Hello! Kb. sehogy. De általában egy árnyékolt kábel egy csatlakozóba végződik ami koaxális kellegű "magát árnyékolja". De ha be van kötve valahova, akkor a készülékben már általában nem gond a rövid árnyékolatlan szakasz. De úgy is megoldható a dolog, hogy az árnyékoló harisnyát vékony vezetékkel bebandázsolod és úgy forrasztod meg. De erre ritkán van szükség és gyakorlatot kíván, hogy ne olvaszd közben el. a belső ér szigetelését.
De most jövök rá, hogy vezetéket szeretnél hosszabbítani vagy javítani. Ekkor esetleg kívülre egy cső (rézlemez hajtva), vagy másik árnyékoló harisnya, kibővítve, majd visszahúzva a szakadáspontra és forrasztva. De nem egyszerű mutatvány.. A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2017
Szia!
Nézd meg a szakik megoldásait: Bővebben: Link.
Milyen jel megy rajta? Ha hangfrekvencia, akkor semmit nem kell variálni, a belsejét a belsejével, az árnyékolást az árnyékolással, csak legyenek egymástól elszigetelve. Ha nagyobb frekvencia megy rajta, akkor meg kell próbálni az árnyékolással "körbefogni" a belső eret. Az eredmény mindenféleképpen rosszabb lesz, mint az eredeti kábel, de nem túl nagy frekvencián (pár száz MHz) nem okoz nagyon nagy bajt. Minél nagyobb a frekvencia, annál inkább el kell felejteni az ilyen toldásokat, mert jó nagy csillapítást (reflexiót) tud okozni.
Van egy tervem, egy önjáró traktort készítenék.
Arduino UNO lappal vezérelném. A kapcsolási rajza alább látható. A fényérzékeny ellenállásokból jövő ingerek segítségével vezérelném a szervo motort. A potméterrel állítanám be a DC motor forgási sebességét. A kapcsolóval indítanám el a DC motort. A traktor csak előre, jobbra, és balra mehet. Talán jobb lenne, ha 4,5V-os elemmel hajtanám meg a DC motort? Jó-e az elképzelés? Van-e benne hiba? Hogyan kellene bekötnöm a 4,5V-os elemet, hogy a DC motort meghajtsa? A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2017
Sziasztok, autó tolatóradar fejekhez menő kábelek. Megtörték a lökhárítót, s elszakadtak a vezetékek.
Azt nem kell bonyolítani, csak ne legyen köztük zárlat.
A leírás alapján a működési frekvencia 40 kHz (ultrahangos).
Nagyon köszönöm, ennek igen örülök. Meg kéne megint venni a teljes szettet ha új kábelek kellenek és bontani kell a fél világot, hogy meg tudjam oldani a cserét. Forrasztással egyszerűbb lesz.
Hello! Itt azért több hiba is van.
- A telep 9V-os, miközben az UNO 5V táppal van írva. De mondjuk nem menne tönkre, mert meg sem kapja a tápot az UNO és a Servo sem.. - Az S1 kapcsoló szükségtelen, ha csak nem szeretnéd rövidre zárni az elemet. Mert jelenleg így működne. - A Fet GS közé, ellenállást szoktunk tenni, hogy a Gate ne lóghasson a levegőben. Mert bekapcsoláskor, Reset alatt (vagy rossz programozásnál) a kimenet lebeg. A Fet meg analóg módba kerül, és eltávozik. - A rajz egyébként nem értelem szerű. Oly kusza, hogy nézegetni kell, mi hova van kötve. Az R5 poti pld. 9V-ot kapna, az UNO meg 5V-ot? Valami stabi kellene az UNO számára. (Gondolom a Servo is arról járna.)
Üdv újra!
Kicseréltem a kondit, most már kap a motor 206V-ot, de megse mukkan. Az első bekapcsoláskor volt egy halk cicergés, azóta semmi. Szétszedtem újra, a kefék érik a kommutátort. Szakadt lehet? A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2017
Sziasztok!
Adott egy infra LED-ekkel szerelt PTZ IP kamera, melyben nagyon szórnak az infra LED-ek (22db 5mm), ezáltal könnyen észrevehető a kamera, mely pont nem lenne cél. Tudnátok olyan erős fényűeket e célra ajánlani, melyeknek nincs szórása a látható tartományban? A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |