Fórum témák
» Több friss téma |
Szia! Az ellenállás mióta nem impedancia?
Ma későn keltem, lemaradtam valamiről?
Már megtaláltam a választ... -vegyük úgy, hogy ez a kérdés a részemről nem hangzott el! Csak a képzelet szüleménye!
Az ellenállás mellé, akár sorba, akár párhuzamosan reaktanciát (induktivitást, kapacitást) teszel.
Az impedancia komplex egység, van valós (ellenállás), és képzetes (induktivitás, kapacitás) része. A világon minden impedancia, csak az a kérdés, hogy mikor mit hanyagolunk el, az egyszerűbb számítás érdekében, és milyenek az egymáshoz viszonyított értékei. Ha egy komplex impedanciának a reaktáns része nagyságrenddel kisebb, mint a valós része, akkor az ellenállás. (pl egy tekercs egyenáramú ellenállása), de nagyobb frekvencián már nem hanyagolható el a valós rész mellett a reaktáns rész, ekkor már impedanciáról beszélünk. (pl. egy hangszóró)
Igen... valahova ide jutottam el én is a magán képzőkörben eltöltött utánaolvasásomban is...
...de! Akkor felmerül bennem a kérdés??? Ha egy fejhallgató erősítő kimenete optimálisan 600ohmos fejhallgatóra van méretezve- akkor ugye agyonüti a 30ohmosat... ( túlhajtja) és ugyan kevésbé, de a 300ohmosat is túlhajtja. Tehát, be kéne tenni kapcsolhatóan ; -és itt jön a kérdés igazán:sima 300ohmot, vagy 300ohm "impedanciát"??? Vagy a 300ohm ellenállás, ha sorba kerül a fejhallgatóval, ott a fejhallgató "részeként" impedanciaként viselkedik? szóval van itt nálam egy kevéske értelmezésbeli zavar... vagyis, nem is olyan kevéske!
Szia! Kezd kibontakozni mi az a probléma amire megoldást keresel. Olyan érzésem van, hogy 600Ω-os fejhallgatóhoz való erősítőre szeretnél akár 32Ω-os fejhallgatót csatlakoztatni úgy, hogy sem az erősítő, sem a hangszóró ne sérüljön és lehetőleg a hangerő is közel azonos legyen, már amennyire a különböző érzékenységű hangszóróknál ez elvárható egyáltalán.
Egyszerű soros ohmikus ellenállás oldja meg, korábban már kiszámoltam az értékét és meg is osztottam itt a HE-n, úgy 100Ω 2W lehetett, meg kéne keresni. Amennyiben azon fülelők táborába tartozol akik kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a damping faktornak, akkor külön erősítő dukál a merőben különböző impedanciájú fejhallgatóknak, punktum
Ha egy 600 ohmos fejhallgatóhoz teljesítmény illesztett erősítőt használsz, akkor az erősítő kimeneti impedanciája is 600 ohm. Ha erre egy 32 ohmos fejhallgatót teszel, akkor Legfeljebb az erősítőt teszed tönkre, nem a fejhallgatót, ugyanis nagy áram fog folyni, (ha bírja az erősítő), és a több teljesítmény a belső ellenállásra fog jutni, nem a terhelésre.
Ha teljesítmény illesztés van, akkor fele fele teljesítmény jut minkét azonos értékű impedanciára. A gyakorlatban használják a feszültség generátoros meghajtást, ilyenkor a generátor (erősítő) belső ellenállása kicsi, sokkal kisebb mint a terhelő ellenállás. Ezesetben, mivel a generátor feszültség állandó, minél kisebb a terhelő ellenállás, annál nagyobb teljesítmény kerül rá, mert minél kisebb a terhelő ellenállás, annál nagyobb a terhelő áram. a generátornak (erősítőnek) terhelhetősége határt szab a terhelő ellenállás minimális értékének. Ekkor lehet gond, a kisértékű fejhallgató impedancia, mert az erősítő, ha képes nagyobb teljesítményt szolgáltatni, mint amit a fejhallgató elbír, akkor bizony leéghet. Ekkor van szükség a reloop által említett soros ellenállásra, megnövelve az erősítő kimeneti impedanciáját. A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2016
Használok 300ohmosat és 32ohmosat is. Igazán azt próbáltam kideríteni, hogy mi a módja, hogy ha különböző impedanciájú fejhallgatóval használok egy füles erősítőt, mi a mód, hogy akár kapcsolóval vagy stb. illesszem a különböző fejhallgatókat egy adott erősítőhöz. Jelen esetben a 300ohmos szól tökéletesen. A 32ohmos audiotechnika mfs40-es elvérzik... Emiatt a kérdés...
Gondolom "vájtfülűsködésre" szeretnéd használni. Ez az audiotechnika viszont inkább dj-knek való mint munkaeszköz. A 300-ohmos az milyen fejhallgató pontosan? Ha még nem hallgattál nyitottat, akkor célszerű lenne kipróbálni. Főleg a Sennheisereket, Beyereket ajánlom(ezekből próbáltam ki legtöbbet a fejeserősítőm kimenetén), de ott vannak még az AKG, Audiotechnika termékei is. Dobozolás előtt áll egy Beyer A1 klón erősítő. Meg építés alatt van egy Morgan Jones csöves is. Most elgondolkoztattál, hogy két kimenetet csináljak rájuk. Sose leszek így kész. Valahol láttam, hogy ellenállással el lehet húzni a potik karakterisztikáját. Mondjuk egy logaritmikust még jobban elnyújtani, így az alacsony hangerőállásnak nagyobb lesz a tartománya. Kapcsolós jack csatival meg megszakítod ez ellenállás potira menő vezetékét(ez a 300ohm-os kimenet, a 32ohm-osnak pedig külön csati, ami csak szimplán a kimeneten van). Ezt akár a szobai erősítőn is meg lehet játszani egy kapcsolóval, hogy este mikor halkan akarsz zenét hallgatni, akkor finoman lehessen szabályozni. Végére beugrott, asszem itt láttam valamelyik cikkben: ESP
Vájtfülűsködni??? Na azon már túl vagyok. 50 évesen még aránylag használható hallással, inkább csak élvezni, hogy nagyon jól szól!
-de; félre a tréfát... Inkább a lehetőségekhez mérten jól kihasználni a rendelkezésre álló eszközöket. A 300ohmos egy German Maestro füles. Elképesztő dinamikával, iszonyúan jó mélyhang visszaadással. Hozzá képest az Audio technika egy sokkal lágyabb finomabb hangzású, dinamikájában jelentősen a German alatt... ill, valószínű, hogy az illesztetlenség miatt gyengélkedik a AT. Egyszóval: Nem "audiofillkedek"; egyszerűen próbálok jól zenét hallgatni. -ne keseredj el... én is úgy kezdtem, hogy csak egy füles végfok lesz... aztán: -deprez műszer + vezérlés, mert az szép... -előfok, a gain miatt kell, hogy a különböző bemeneti jelszinteket lehessen állítani... -hangszín, baxandall; ha már van ilyen, akkor legyen lehetőség... -bluetoot átjátszó panel, mert a gyerek is használja... -digitális bemenet választó... Jacksley helyett, -mert a digit olyan elegáns... -koppanásgátló... ...és az erősítő tul. képpen készen van, csak a doboza nem záródik be soha, mert mindig jön hozzá még valami; ami, a "még jó hogy nem felejtettem el" kategória...
Szia!
Most árulnak egyet az Apró.-ban, esetleg kérdezd meg az eladóját. Idézet: „Kimeneten pedig egy feszültségkövető fokozat az esetlegesen eltérő fejhallgató impedanciák miatt.” A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2016
Egy German Maestro-t hallottam már, tényleg nagyon jó hangú fejeseket gyártanak.
Akkor nemigazán apróztad el. A koppanásgátló az tényleg nagyon fontos DC védelemmel, ha nincs kicsatoló kondi. Sose lehet tudni, főleg kísérleti fázisban, hogy nem e száll el valami. Előfokot még tervezek kipróbálni én is.
Előfokból van egy, amit én is használok. Ha kérsz adok komplett rajzot. Egyszerű- talán pont ettől jó! Egy OPA1612-esre épül. Gondolom sejted, hogy bántóan sok alkatrész nincs benne. De- teszi a dolgát, elég jól... Nekem 1-10x erősítésre van potival belőve. Így a gain funkciót is tökéletesen elvégzi.
No azt megköszönöm, de csak nyár fele lesz időm komolyabban foglalkozni vele. Adatlap alapján nagyon megtetszett az OPA1612. Ki fogom próbálni majd még LME49990-nel is, az is ez a kategória.
Bocs, szegényesen fogalmaztam. Arra gondoltam, mivel havranarpi már megoldotta a különböző fülesek illesztését, konzultálj vele a lehetséges megoldásról.
Nálam a füles erősítőben az összes opamp OPA1611, ill OPA1612. Nagyon jónak minősíteném erre a célra.
(csak halkan jegyzem meg; egy itteni kolléga ( Tóth Béla) tervezett egy baxandallt, ami csatornánként 3 OPA. Nagyon jól, diszkréten teszi a dolgát... Szóval, ha még hangszínt is tennél bele, akkor az is van.
Sziasztok.Kérésem kérdésem lenne.Van egy új lapos TV. Sajnos mint utóbb kiderült nincs raja fejhallgató kimenet. Ki-be menetek : USB , HDMI , Euroscart , és koax bemenet. Szeretnék egy egyszerű fejhallgató erősítőt összerakni vagy esetleg készen beszerezni. A tv egy idős enyhén nagyothalló nagymama kapta. Így a környezet zavarása nélkül nem tud TV-z ni. Köszönök mindenféle segítséget iránymutatást.
Szia!
Elvileg az Euroscart csatlakozón van sztereó hangkimenet. 1-es, 3-as láb, és 4-es a GND. Ide köthetsz külső erősítőt. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2017
Lehet kapni olyan USB külső hangkártyát amely alig nagyobb mint egy pendrive és van benne fejhallgatóerősítő is . Nekem számítógépről működik .
Ilyesmire gondolok . http://szamitastechnika.vatera.hu/pc_asztali_szamitogep_alkatresz/h...4.html
Csak kétséges, hogy működni fog a tv-vel.
Ha nem okos az a tv, akkor valószínűleg nem. Esetleg ha van rajta toslink, akkor egy külső olcsó eszköz+kis füleserősítő (max 3000 ft) segítségével optikailag kivehető a hang. Viszont az állandó menűból történő átkapcsolgatás, valamint a hangerő funkció hiánya nem biztos hogy kényelmes egy koros embernek. Egyébként a scart csatlakozón sem él a hangerő állítási lehetőség.
Előzmény: Link
Mivel még elég kezdő vagyok a témában, megnéztem a kapcsolást , nyákrajzot lenne pár kérdésem: - a -15V feszültséget, hogyan állítom elő ? - a táprészen mekkora legyen a 4db elko ? És a velük párhuzamosan kötött fólia kondiknak mennyi legyen az értéke? - a diódáknak 1N4001-es megfelelő lenne?
A linken szereplő NYÁK-terv felett elszállt az idő, Alkotó kolléga megvalósítását javaslom.
A pozitív és a negatív tápfeszültséget két független szekunder Graetz-hidas egyenirányításából nyerjük. Tápoldalanként 2*2200µF + 100nF a szűrés/pufferelés. Az 1N4001 diódák megfelelőek.
Sziasztok!
Egy pár hónapja nekikezdtem egy fejhallgató erősítőnek ecc82-vel, de nem működött, aztán időhiányában félbemaradt a dolog, viszont ma újra elkezdtem foglalkozni a dologgal, megcsináltam a hivatalos, saját NYÁK-jával, de nem hajlandó működni. Ez egyik csatornán hangos búgás, a másikon meg semmit nem hallani. A képen látható módon néz ki a nyákterv, illetve itt 1-2 kép arról, hogy milyen beültetve a dolog. Nem tudom, hogy hol lehet a hiba Van valami ötletetek? Hivatalos oldal Csináltam hozzá tápegységet, 7812-vel, 12V-os trafó, 10VA... Mi lehet a gond?
Jó napot.
Nekem elsőre működött az a nyákterv. A csövet lehető legrövidebb vezetékkel bekötni és mérni . Én hűtőbordát is szereltem a félvezetőkre mert eléggé melegetek, meg kellene őket mérni nem e főttek meg ! A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2017
Értem, köszönöm! Közben meglett a probléma oka, a 3,5-es jack mama valamiért nem érintkezett rendesen, illetve a táp is zajos volt, most viszont kapott 4*4700µF-ot, és köszöni hangtalan. A vezetékek miatt sajnos van még egy kis alapzaj, de a dobozba rövidebbek lesznek majd.
Köszönöm a segítséget!
Sziasztok !
Érdeklődnék, hogy valaki nem építette -e meg a linken található egyszerű fejhallgató erősítőt? Bővebben: Link Érdemes vele foglalkozni ? |
Bejelentkezés
Hirdetés |