Fórum témák
» Több friss téma |
Sziasztok! Olyan problémám lenne, hogy a van egy basszusgitárom, ami nagyon halkan szól. (Egy gyári erősítőn próbáltam, egy másik basszusgitár mellett, amibe passzív hangszedő volt) Én a hangszedőre tippelnék, hogy ennek van valami baja, mivel a potik nem recsegnek. Esetleg ha valami más elképzelés van, azt megosztanátok velem? Előre is köszi!
Elemet cseréltél benne?
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy sustain rendszert a gitáromba. Meg is találtam, hogy miképp kell, viszont tekercselni kellene hozzá egy kb 8 Ohm ellenállással rendelkező driver-t, amit egy lecsupaszított single coil hangszedőből tekercselnék újra. Miképp tudom kiszámolni, hogy ekkora ellenálláshoz hány menet szükséges?
Ezeknek a tekercselőhuzaloknak a csévéjére gyakran ráírják hány Ohm/m az ellenállása az adott huzalnak.
De itt vannak táblázatok a különböző átmérőkhöz.
Sziasztok!
Valaki tudna segíteni, hogyan tudnék építeni sustainer pickupot/rendszert humbuckerből?
Sziasztok!Tudna valaki segíteni?Van egy push pull hangerő potim amit egy Seymour Dunkan sh4 dobozában leírt rajz alapján kötöttem be de még sem felezi meg a hangszedőt.Segítségetek előre is köszönöm.Üdv.
Biztos valamit rosszul kötöttél be.
Ennyiből nem tudunk segíteni.
Igazából e rajz alapján kötöttem be de mégsem felezi meg.
Ez soros-párhuzamost kapcsol, nem felez. Párhuzamosan a humbucker sávszélessége nagyobb, mert negyedére csökken az eredő induktivitás, de ugyanúgy kioltja a brummot.
A hozzászólás módosítva: Nov 24, 2015
Köszönöm!És hol találok olyan rajzot ami alapján be tudnám kötni?Előre is köszönöm!
Ez így majdnem jó, a pirosat kösd a fehér mellé, a feketét meg nem kell a kapcsolóba kötni, mehet a hangszedőváltó-kapcsolóra. Az a kis átlós vezeték is fölösleges.
Nagyon szépen köszönöm így már tényleg úgy működik ahogy kell!!Minden jót köszi!
Sziasztok egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek !
Nem vagyok nagy elektroműszerész . Szeretnék építeni egy gitár sustain rendszer hangszedővel .sustain egy kemo M031N előerősítő lenne A problémám a driver hangszedő lenne hogyan tudom itthon megcsinálni .Ha jól informálodtam 8 ohm - os kell lennie .Azt hiszem hogy egy mágnás hasábra kell tekercselni a réz drótot .De látam olyan videot is hogy single coil hangszedőt alakítottak át
Nem kell mágnes, jobb a lágyvas. Ha veszel a használt piacon egy single pickupot, arra rézhuzalt tekersz, az nagyon jó lesz, és jól is néz ki majd. Olyat keress, aminek az aljában van a hasábmágnes, amit majd leveszel róla. Azok, amikből kiállnak különböző mértékig a pólusok (staggered-nek is hívják ezeket), azok nem jók neked, csak drágábbak.
Itt a HEstore-on találsz tekercslőhuzalt: https://www.hestore.hu/cat_405.html ->Az 5 állású kapcsoló nem fog működni 2 helyzetben, ez nem zavar? ->Én tennék a pickupok elé egy követő erősítőt, mert a fene sem tudja, mekkora a bemeneti impedancia ezen a Kemo modulon.
köszi.
akkor valahogy így kéne összehoznom ,meg hasonlo hangszedő kell ?: https://www.youtube.com/watch?v=01sAjXQ4aQc de működni fog az 5 állású kapcsoló mert 5 erezetüek a hangszedőim nem úgy mint a diagramon . esetleg ha készitenék egy lm386 előerősítőt lehet hogy az jó lenne hozzá vagy veszek egy modult ,lehet jobb mint a kemo. nagy trafókba nincs ilyen rézhuzal ?lehet hogy még úgy olcsobban ki jővök A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2017
Leginkább kis(adpter) trafókban találhatsz ehhez való vékony huzalt. Egy trafóban nemigen van annyi, hogy elég legyen egy pick up-hoz, de kettőből összejöhet. Régi telefonrelékben volt nagyobb mennyiség, némelyikből 2 is kijött.
Sziasztok!
Ez csak elmélet, de nagyon érdekelne a dolog. Ha egy rail pickupról leszedjük a tekercseket (bal oldali móricka) és úgy tekercseljük újra, hogy csak egy tekercs legyen rajta, mégpedig úgy hogy a két csévetest között teljes mértékben megmarad a légrés (jobb oldali móricka), akkor az szerintetek mennyire használható? Miért pont akkora a csévetest, amekkora, miért ne lehetne nagyobb? Köszönöm A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2017
Akkor egyszerűen kapsz egy single coil-t. Vagyis csak majdnem, mert ez csak a búgás felszedésére igaz. A két mag ellentétes mágneses polaritása miatt vajmi kevés hangot fogsz kapni.
Ahogy már írták is, nem fog működni. Az első képen a két tekercsben indukálódott feszültség összeadódik (ha sorba vannak kötve a tekercsek), a másodikon meg a két mágnesnek teljesen ellentétes hatása van a tekercsen belül, nem is fog gyakorlatilag feszültség indukálódni.
Teljesen igazatok van, köszönöm szépen!
Mi a véleményetek a csévetest méretének fontosságáról? A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2017
Ha nagyobb, akkor több huzal fér rá. Amúgy szerintem lehet egy single pickup olyan széles is mint egy humbucker (lásd. p90 hangszedők), nem árt, sőt, szerintem jót is tesz a "Hang"-nak.
Induljunk ki abból, hogy a húrokon nem csak az alaphang, hanem annak a harmonikusai is jelen vannak. Az alapharmonikusnál a rezgő húrszakasz közepe rezeg legnagyobb amplitudóval, és az egész azonos fázisban van. A második harmonikusnál a rezgő húrszakasz közepe nyugalomban van, a híd felőli szakasz ugyanakkora amplitudóval rezeg mint a nyak felőli, de ellentétes fázisban. A harmadik harmonikusnál a rezgő húrszakasz egy harmadánál és két harmadánál vannak a nyugvó pontok, a két szélső szakasz azonos, még a középső ezekkel elenfázisú rezgést végez. Ha folytatod ezt a sort, belárhatod, hogy lesz olyan harmonikus, ahol akkora lesz a két ellenfázisú rezgés maximumpontja között a távolság, hogy az éppen olyan pontokon lesz, ahol kioltást okoz a jelben. Ilyen például ha a híd és a nyaki single coil egyszerre szól, vagy ha a humbucker két fele felett éppen ellenfázisú a húr rezgése. Vagy egy jó nagy lepény nagyságú P90-es felett rezeg. De nem csak kioltás, hanem erősítés is történik. Amikor azonos fázisú rezgés van a hangszedő, hangzedők felett, akkor azokon a harmonikusokon erősebb jelet ad le a gitár. Az, hogy mikor melyik hang oltódik ki, vagy melyik erősödik, az sok mindentől fűgg. Melyik fekvésben játszol, hol helyezkednek el a hangszedők, és természetesen mennyire keskeny a PU magja.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2017
A huzal mennyisége azt is befolyásolja, hogy mekkora lesz a tekercs induktivitása. Ez a tekercs kapacitása, és a gitárkábel kapacitása, meg a hangerőpoti ellenállása együtt egy veszteséges rezgőkört alkotnak, ami bizonyos frekvencián rezonál, vagyis kiemel. Ennek fontos szerepe van a gitár hangszínében. Ha ez a kiemelés kellemes frekvenciára esik, akkor jó, hangú hangszedőről beszélünk. Kisebb ellenállású hangerő poti, vagy alacsony bemeneti impedanciájú erősítő esetén ez a kiemelés kisebb, vagy nem is hallható. Ekkor mondjuk, hogy nincs hangja a gitárnak. Ilyen amikor 10 kohm bemeneti impedanciájú vonalra kötjük a gitárt. Nem csoda, hogy bár a hangszedők kb.10 kohm egyenáramú ellenállásúak, és 50 kohm körüli az impedanciájuk, mégis megaohm nagyságú a gitárerősítő bemeneti impedanciája. Ez szükséges, hogy ne vesszen el ez a kiemelés, vagyis megmaradjon a hang fénye.
A hozzászólás módosítva: Aug 5, 2017
Szia!
A tekercs geometriája nagyban meghatározza az induktivitását. Mennél nagyobb az induktivitás, annál alacsonyabb lesz a magasvágás határfrekvenciája (ami 12dB/oktáv, a hangerőpoti/pickup/gitárkábel RLC körből ered) Az induktivitás pedig a tekercs keresztmetszetével egyenesen, a hosszával pedig fordítottan arányosul. (wp)(pickupnál talán mondanám a tekercs magasságának, hossz helyett) Jó példa pl a P90 kontra telecaster hangszedők esete. P90 tekercse tömzsi, lapos (kép), hangzása meleg, vagy tompa. Ha ugyanannyi huzalt rátekersz egy telecaster csévetestre, ami jóval magasabb, akkor fényesebb, tisztább, csilingelőbb lesz a hang. A hozzászólás módosítva: Aug 10, 2017
Köszönöm a részletes választ tothbela és Béc!
Így már minden tiszta!
Próbálj lemodellezni egy hangszedőt valamelyik áramkör szimulációs programban. Egyáltalán nem biztos hogy ilyen elvi megfontolások alapján sikerül jó hangszedőt csinálni.
Számít a mágnes erőssége (erősebb mágnes jobban "megfogja" a húrt),a milyensége (neodymium, alnico, kerámia) a tekercs formája (az erővonalak hogyan metszik a tekercset), a tekercs belső ellenállása (kisebb ellenállás-jobb hang szerintem), hol van a rezonanciafrekvenciája (ha van egyáltalán neki), stb. Nemrég készítettem egy humbuckert, modell alapján ilyen az átvitele 27K bemenő impedanciára:
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.Vettem egy 2 hangszedős basszusgitárt aminek elég hiányos az elektronikája.Ehhez találtam készre szerelt elektronikát.Az lenne a kérdésem hogy ezen hova, hogyan kéne kötnöm a hangszedőket? LINK Köszönöm
Ez nem ugyan "elektronika"...de kb. így bekötheted.
A hozzászólás módosítva: Szept 11, 2018
Sziasztok!
Adott egy Cort Action 4 húros, aktív basszusgitár. Nagyon olcsó volt, cserébe nem is szól. Azt gondolom a kis erősítő ment tönkre benne. Ez nem is lenne gond, mert úgy gondoltam, át lehet alakítani passzív gitárrá, a Cortnak van passzív basszusgitárja is, pontosan olyan hangszedőkkel szerelve, mint ez az aktív gitár. Csatolok egy rajzot, amin a jelenlegi aktív bekötés van. Nincs szükségem az elemre, a kis erősítőre, csak a "Master Volume" és a "Balancer" potikra, a két "Boost" a helyén marad (hogy ne legyen lyuk a helyükön), de nem kötném be, amit ezekkel lehet állítani azt vagy a kombón, vagy valamilyen pedálon megoldom. Amúgy meg punk zenéhez nem kell nagyon tekergetni semmit, csak a hangerőt a maximumra Tehát szeretném a segítségeteket kérni, hogy a csatolt kapcsolási rajzot miképpen módosítsam, hogy aktívból passzív gitárrá varázsoljam a hangszert. Köszönettel: Gyuri |
Bejelentkezés
Hirdetés |