Fórum témák
» Több friss téma |
Mivel (utólagos) túlfeszvédelemben sem igazán partnerek a szolgáltatók, így azt a témát is hasonlóan közelítettem meg. Muszáj volt mindent a mért oldalra tenni. Ha nagyon élesben működnie kell, akkor majd a diszpécserrel megüzenem nekik, hogy hozzanak seprűt és lapátot is, takarítsák össze az órájuk maradványait az előkertből
Vicces, de egyben szomorú is, hogy így kell megoldani a dolgokat... A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2017
ha tetszik, ha nem tetszik a szolgáltatónak
Bocsánat,van itt némi félreértés. A szolgáltatónál a nulla leföldelése nem tilos, sőt, ajánlatos. Ami kétséges, az a mérőhelynél a fogyasztói berendezésektől jövő védővezető (földelt védővezető) és a nullavezető összekötése. Ettől ugyanis megváltozik az érintésvédelem módja. Egyébként, ha itt össze lesz kötve, akkor az érintésvédelem TN-é változik, és ettől kezdve a szolgáltató nullája PEN vezetővé változik. De attól még a leföldelésének lehetősége (és minél jobb földeltségének kívánatossága) megmarad. Az összekötés vagy nem összekötés transzformátorkörzetenként egységes kell hogy legyen, ezért tűnődhettek a szakik. Nem kötelező fejből ismerni a helyzetet, ha tudja, hová forduljon.
Ezen a hálózat szakaszon új létesítéseknél földelnek, ebből alaposan feltételezhető, hogy a szolgáltatótól bejövő nulla az PEN. Ugyanakkor bármit matatnak a már meglévő installációknál, ezzel nem törődnek.
Nem feltétlenül szabályos mód amit elkövettem (tetőtartó leföldelése, amire a szigeteletlen PEN érkezik), ugyanakkor jogosnak érzem azon igényemet, hogy a tetőről az ég felé meredező vascsövet leföldeljem. Ha nem tetszik a szolgáltatónak (amúgy nem látható - a padlástérben a tövéhez csatlakozik a 25mm2 Cu zöld-sárga), akkor szigetelje el... Mivel ezen a helyen volt mód "rombolásra", így a mérőszekrény elosztótáblája alá oda tudtam vinni a szondától a 25mm2-t egy elosztókapocsra, innét megy tovább 25mm2 a tetőtartóra, 16mm2 a szikraközhöz és 10mm2 a lakáselosztó felé.
A félreértések vagy az esetleges egymás melletti elbeszélés elkerülése érdekében még egy kicsit hozzáfűznék:
A szolgáltatótól jövő N (vagy PEN) egyedül a tetőtartón keresztül kerül kapcsolatba az én PE hálózatommal. A lakáselosztóba az említett módon létrehozott PE csomópontból megy a PE vezető, és ettől függetlenül a mért rész alól előbúvó N vezető (ami 2,5mm2 fekete alu! - a mérőszekrényben lévő tábláig). A ma szokásos, bontható N-PE kötést helyettesíti kb. 1,3m 25mm2-es vezeték. Tehát a távolságot nem nézve (2cm helyett 1,3m) az összekötés-szétválasztás egy pontban történik, ott, ahol ehhez kellően nagy keresztmetszetek rendelkezésre állnak. A "nemtetszés" esetét védi az előbb említett, hálózattól teljesen független, szerintem jogos igény. A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2017
Amikor egy hülye festő meg egy hülye "villanyszerelő" találkoznak az eredmény nem marad el.
Nemrég szereltük le ezt az "acedúr dobozt" egy helyen, mivel oda már nem kellet a saját műhelyünkben szándékoztuk újrahasznosítani. De amikor levettem a tetőt róla kiakadtam. A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2017
Hát igen. Az egyik csavar csúnyán oxidálódott és lusták voltak körbehajlítani a csavarok alá a drótot.
Remélem mindent észrevettem...
Egyrészt a színek, de az hagyján nem lesz belőle lakástűz és ha valaki nem lesz akkora marha, hogy nekiáll a kéket nyalogatni még csak áramütést sem fognak tőle kapni. De hogy a marhája képes volt úgy felszelni egy IP67-es dobozt, hogy abba festéskor belefolyt a festék amitől a PEN! kötés egyik csavarja (ami alatt ráadásul kettő drót van) szétrohadt az elég durva. És tik még nem láttátok, hogy hogyan volt ez felrögzítve! Egy iskola tornatermében kb.fejmagasságban futott végig a falon egy öreg Al kábel, arra volt ez kötegelővel felfogatva a 3x2,5mm2-es vezetékeivel együtt. Magát az Al kábelt sem sok minden tartotta a helyén, belekapaszkodtunk és mindenestül leszakadt. Amúgy 3 darab 250W-os halogén reflektor ment róla. Egy jó pontot tudok a szerelőnek beírni, hogy legalább a keresztmetszettel nem spórolt.
A festéktől oxidálódott a csavar?
Szerintem igen. Vízbázisú falfesték, ha jól megnézed a képet akkor a bal alsó fázissín is rohadni kezdett. Én azt is el tudom képzelni, hogy ez áram alatt volt amikor a festék belefolyt.
Pedig nem olyan régi szerelésnek tűnik.
Az összes kötét átalakítanám WAGO-ra a halogén izzókat lecserélném LED fényforrásra.. Ezzel több probléma lenne megoldva.
10-15 éves lehet. Már akkor kész volt amikor én odamentem az alapiskolába most meg már lassan érettségizek.
Problémát gyökerestül.
A reflektorok leszerelésre kerültek, nem volt rajtuk védőrács, így a tornateremben nem maradhattak. A dobozokat és a kábeleket szó szerint letéptük a falról, semmi nincs már belőle. Illetve a dobozt kipucoltam, rendbe tettem, és ma felszereltem itthon a műhelyben a lebontott 3x2,5mm2 kábelekkel együtt.
Én már láttam új építésű családi háznál kézzel összecsavart réz 1,5mm2 vezetékeket, amik szigetelő szalaggal voltak "védve".
Amit a legjobban utálok, amikor lecsipett vezetékeket hagynak a kötődobozban, szigetelés nélkül, ja, és a feliratozás nélküli össze-vissza átkötéseket.
És még fogsz is látni, mert 3-4 cm hosszan összetekerve (fogóval), felében visszahajtva, sokszorosan jobb, mint bármi más (kivétel a hegesztés). A szigetelőszalag meg a biztonságra van kitalálva. A hely-nyereségről nem is beszélve.
A többit én is utálom.
Így van, teljesen korrekt az összetekerés, ha szakszerű.
Őszintén? A mi házunk 25 éve épült. Abban az időben (legalább is mifelénk) nem volt nagyon más alternatíva. Kombinált fogóval 5-6cm hosszan jó erősen összetekerve majd vászonalapú szigetelőszalaggal leszigetelve készült minden kötés. A mi házunkban is. Most felújítás miatt több kötést meg kellett bontanom, 25 év után olyan mint az új! Semmi melegedésre, szikrázásra utaló jel, a kötések tövében is hibamentes a szigetelés, nincs elszíneződve a réz sem. Alig tudtam kombinált fogóval széttekerni a kötéseket. Most WAGO került beépítésre, kíváncsi leszek, hogy az fogja e bírni 25 évig.
Ezzel a kötéssel akkor kezdődik a gond, ha csak kézzel 1-2cm hosszan van összepederve a drót, esetleg Al drót is közé van pederve a réznek! A szigetelő szalag viszont tényleg nem a legjobb, főleg a maiak. Többször tapasztaltam, hogy egyszerűen lepederedett a drótról. Ahol huzamosabb ideig kell szigetelés, oda én zsugorcsövet használok! Ha csak 1-2 napig kell a szigetelés akkor persze marad a szigszalag.
Abban a kombinált fogós kötésben a vezetékek egymáshoz hegedtek a nagy fellépő erők miatt. Hidegfolyás,ugyanez volt a "wire-wrap" kötéseknél,csak ott a csap éles sarka miatt.
István
A távíró múzeum oldalon ezt találtam :
Bővebben: Link A vezető anyag itt még vashuzal volt. A hozzászólás módosítva: Feb 23, 2017
A sodrott kötés akár jó is lehet, de sohasem volt szabványos. Műszaki átvevő nem veszi át, tűz esetén egyből erre hivatkoznak.
Jól tudom, hogyha forrasztva van akkor sem szabványos és nem is veszik át? Még akkor sem ha megfelelő hosszúságban van lecsupaszítva és kombinált fogóval összesodorva.
Szia! Nem tudom, hogy mostanában mennyire terjed ki a műszaki átvevő kompetenciája a villamossági oldalra egy családi ház átvevésekor (hangsúlyozom, családi kertes ingatlanoknál), hogy belenézzen bármelyik kötésdobozba a kötéseket ellenőrizve az éppen érvényes szabványnak megfelel e. Társas, többlakásos családi házaknál ahol a tűzvédelmi felülvizsgálatnak is jegyzőkönyv készül, ott elképzelhető, hogy levesznek egy-két kötésdoboz fedelet és belenéznek, megfelel e a szabványosságnak. "Mindenki" védi a mundér becsületét, mert ha történik valami kivizsgálás alá vont eset az elektromos kialakítás miatt, ott előveszik azt az embert aki jóváhagyta az elvégzett munkát. Felmerül a kérdés, hogy a "vidéki" ingatlanoknál van e olyan ember aki külön ellenőrzi a villanyszerelő munkáját vagy ezt Ő maga szavatolja a hatóság felé, mert a szolgáltatót csak a mérőhely kialakításának szabványossága érdekli, a lakáselosztó és a benti kialakított "dolgok" nem. Ez a "wago"-s kötés, gondolom még egy ideig beszédtéma lesz, mert ez egy "ördögtől való", bizalmatlanságot sugalló eszköz már első ránézésre is. Olyan kelléke a villanyszerelésnek amiből rengeteg kell és ehhez célszerszám is kell (blankoló fogó). Jól ki van ez találva. Ha ezt az eszközt (wagot) kötelezően, bizonylatolhatóan elvárják az épületek, lakások villamos kötéseinél, rákényszerítik a kivitelezőt (villanyszerelőt), hogy kizárólag ezzel dolgozzon és az idő fogja majd igazolni a kötések biztonságosságát és így előbb-utóbb bizalommal kezelik majd de az idősebb szakik ezt már nem fogják megvárni. Ez a :
Idézet: ... hát ez biztos, hogy nem az ágyban dohányzásból kifolyólag történt tűzesetre fog vonatkozni, a többi meg szerintem kizárólag hanyagul (jól van az úgy is) elkészített kötésből eredhet. No azt nem gondolnám, hogy szakember szokta készíteni (a mit, mivel, hogyan lehet), mert ott már igen-igen nagy probléma van a szakértelemmel. „Műszaki átvevő nem veszi át, tűz esetén egyből erre hivatkoznak.”
Ennél azért árnyaltabb a kérdés. Egyfelől nem csak a Wago gyárt ilyen "bedugós" vezeték összekötőket, másfelől van más megoldás is. Az "összecsavart" vezetékkötésre szavazó szerelők rendelkezésére állnak különböző "rácsavarható" vezetékösszekötők, például a KF-1 (kupolfix) összekötő.
Jól tudod. Az MSZ tiltja a forrasztást. Csak szabványos összekötő elemek használhatók.
Egy panelházba, ahol a villanytűzhelyhez 5 x 4 mm2 alumínium vezeték van a 100x100 dobozig kiépítve, a tűzhely új bekötővezetéke 5x2,5 mm2 sodrott réz vezeték.
Milyen kötést alkalmaznál a két vezeték összekötésére ?
32A-es wago-t, vagy sorkapcsot (csokit) érvég hüvellyel. Egyébként kaphatók tűzhely bekötéshez rendszeresített dobozok is.
A kérdésemmel arra szerettem volna rámutatni, hogy nem lehet egyszerűen eldönteni csak úgy, hogy KF-1, WAGO, forrasztás, csavaros, oldható, vagy fix, kell-e érvéghüvely, milyen hosszú, milyen alakra van préselve.
Tudni kell, hogy hova , milyen a vezeték anyaga, tömör, vagy sodrott. Vannak-e más körülmények. Én mindegyiket használom, csak nem mindegy, hogy melyiket és hova.
Pl. az oldható wago-ba berakható sodrott, és tömör vezeték is. Valamint aluminium és rézvezeték (össze)kötésére is használható. Elég univerzális kötőelem.
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2017
Az összecsavart és leforrasztott vezeték tiltásának mi a fizikája? Az egyik házamban 26, a másikban 10 éve üzemel hiba nélkül.
A gázosok is szuperül megmagyarázták, miért életveszélyes a zárt térbe szerelt gázóra, majd amikor rájöttek, hogy a kertbe egy dobozba rakott óra télen kevesebbet mér mint a valós fogyasztás, átértékelték az addigi mantráikat, és újból az "életveszélyes" lett a kötelező.
A rossz forrasztások miatt voltak tűzesetek. Sokan nem tudnak jól forrasztani. Alapvetően a jól forrasztott kötéssel, plusz normális szigeteléssel nincs baj.
Pont a rossz kötések miatt tilos. A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |