Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni: Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel. Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek. Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Lapozás: OK   283 / 382
(#) Sebi válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Feb 11, 2017 /

APT10 az 100W erősítő, a kimenőtrafója ennek megfelelő...
(#) Orbán József válasza Sebi hozzászólására (») Feb 11, 2017 /

Emiatt egy fórumtárs megorrolt rám, és megkérdezte levélben, akkor most kifizetné, és megcsinálnám-e becsületesen?
A csévéket küldettem el előzőleg vele és grátisz megtekertem két M102B-t.
A 0.56 mm-es huzal se szereti a ferdén belebirkózott lemezt és elvágódott.
A panasz: Valahol nem ér össze a drót a tekercsben, nem megy bele a áram...
Eltanácsoltam a további együttműködéstől.
A hozzászólás módosítva: Feb 11, 2017
(#) Cinema válasza szucsistvan123 hozzászólására (») Feb 12, 2017 / 1

Az APT kimenőtranszformátora M102/b vasmagra készült és a transzformátor-táblázat alapján 180VA-es hálózatinak felel meg a vasmag, ha 53mm-vastagságú. A keskenyebb vasmag az M102/a (35mm) az 120VA, és van egy régebbi nagy-vastagságú M102/c(?) (72mm) az pedig kb. 240VA-es szekunder terhelhetőségre használható.

Üdv!
(#) szucsistvan123 válasza Cinema hozzászólására (») Feb 12, 2017 /

Köszönöm szépen a választ!
(#) boti2 válasza Orbán József hozzászólására (») Feb 13, 2017 /

Áá, nem. Csak sima OBI-s vízbázisú lakk. Teljesen jól működik.
(#) Szebence hozzászólása Feb 22, 2017 /

Sziasztok!

Ezt a fajta trafót, illetve vasmagot hogyan kell szétszedni? Nem tudom mennyire lehet jól látni, de nem a hagyományos EI magról van szó. A vas majdnem körbe ér, és alul körülbelül 15-20mm-es hosszban van csak "megszakítva". Mi a trükkje?

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2017
(#) RoliNyh válasza Szebence hozzászólására (») Feb 22, 2017 /

Gyanítom úgy, hogy a két külső szárát (amit a szikével és a csavarhúzóval felemeltél) a tekercstest fölé kell emelni, és a középső részét pedig együtt ki kell húzni a tekercsből. Nem lesz egyszerű azt a néhány elsőt kivenni ami még szorul, de utána már könnyebben kijönnek a lemezek...
(#) Szebence válasza RoliNyh hozzászólására (») Feb 22, 2017 /

Igen, közben már én is rájöttem, valóban ez lesz a megoldás... Hát nem lesz könnyű, pláne, hogy vagy impregnálva van, vagy csak be lett fújva, kenve valami jó vastag lakkal az egész.
(#) RoliNyh válasza Szebence hozzászólására (») Feb 22, 2017 /

Ez pont az a magforma, amit könnyebb összerakni, mint szétszedni...
(#) pucuka válasza Szebence hozzászólására (») Feb 22, 2017 /

Tartok tőle, az első lemez áldozatául fog esni a szétszedésnek. Azért ezt a fajtánál könnyebb kitolni az első lemezt, mint a hagyományos M vasaknál.
A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2017
(#) granpa válasza Szebence hozzászólására (») Feb 22, 2017 /

Ha még nem szaggattad széjjel: átlós irányban meg kell ütögetni, nyomkodni, így meglazul a lekk a lemezek közt. Oda kell ütni néhányszor az alsó éleit egy sík, kemény felülethez. Kicsit oldal irányban is lehet.
(#) boti2 válasza Szebence hozzászólására (») Feb 24, 2017 /

Snizerrel szépen be kell vágni a lemezek közé szépen, alaposan körbe. Minden egyes lemezt egyenként. Ha jól van impregnálva, az ütögetés meg se fog kottyanni neki. Az első 2-3 lemez kiszedése nagy türelemjáték, de utána már könnyebben megy.
Nekem APX100-as kimenőket is sikerült már így szétbontani.
(#) Szebence válasza boti2 hozzászólására (») Feb 24, 2017 /

Szia, a többieknek meg sziasztok!
Csak most jutottam oda, hogy elkezdtem nekiállni szétszedni, a többi hozzászólást is csak most láttam az előbb. Igen én is úgy kezdtem el, hogy egyesével az összes lemezt tapétavágó késsel elválasztottam egymástól. Viszonylag könnyen kijött az első is, picit hajlott csak meg, de még bőven jó lesz. Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy összerakáskor felváltva kell ezt is mint az "rendes" EI magos trafókat, vagy nincs jelentősége, ha pl egymást követő négy egy irányba néz? (Most így van.)
(#) ferci válasza Szebence hozzászólására (») Feb 24, 2017 /

Szia!
Különös jelentősége nincs, hogyan rakod össze, mert nem tudsz káros légrést csinálni, mint az EI vasnál.
Elvileg persze felváltva jobb, de jó ez így is, négyesével. Kár lenne szétaprítani, ami még egyben van.
(#) Szebence válasza ferci hozzászólására (») Feb 24, 2017 /

Sajnos szétszedni szét kell teljesen, nem tudom annyira meghajlítani ha együtt van, hogy ki tudjam szedni a csévéből. Már kb a felénél tartok, nem egyszerű tapétavágóval sem szétválasztani a lemezeket, nagyon egybe van.

Szerk.: Ez meg az előzőleg tekert trafó: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 24, 2017
(#) ferci válasza Szebence hozzászólására (») Feb 24, 2017 /

Semmi gond... akkor rakd felváltva, amennyire lehet.
(#) boti2 válasza ferci hozzászólására (») Feb 27, 2017 /

Szia! Ha nem vágod szét, nem lehet kivenni a csévetestből a lemezeket. Ha viszont benne vannak, nem lehet tekercselni.
(#) ferci válasza boti2 hozzászólására (») Feb 27, 2017 /

Nem figyeltél, mit írtam...."amennyire lehet..." - - szedtem már szét jópár hasonlót ( és tekercseltem is..).
Különben meg más a szétszedés és az összerakás már egyéni, hány db megy egyfelé.
A hozzászólás módosítva: Feb 27, 2017
(#) nandika76 hozzászólása Márc 1, 2017 /

Sziasztok, szereztem egy ilyen paraméterekkel bíró toroid magot.
Külső átmérő: 101mm
Belső átmérő: 50 mm
Magasság : 42 mm

A kérdésem az volna, hogy erre kb. mekkora teljesítményű trafót lehetne építeni?
Köszi a válaszokat előre is!
(#) sany hozzászólása Márc 5, 2017 /

Sziasztok!
Van egy transzformátorom illetve több is, de van egy melyről nem tudom, hány amperes.
A kérdésem az lenne vele kapcsolatban, hogy tudnám annak határozni a teljesítményét?
Ami ismert számomra. A primer 230V -os. A szekunderen 3 vezeték van , ami 2 * 12V - ot ad az ágakon.

Trafo.png

(#) erbe válasza sany hozzászólására (») Márc 5, 2017 /

Ha nem férsz hozzá a kivezetésekhez, hogy megmérd a huzalátmérőt, mérd meg a primer tekercs ellenállását!
(#) sany válasza erbe hozzászólására (») Márc 5, 2017 /

Megbontani nem szeretném, ha nem lenne muszáj. Vastagnak látszik a huzal. Az ellenállás a piros és fekete vezeték között, mind a kettő között, 11,4 Ohm -ot mértem. A kettő piros vezeték között , értelemszerűen 22,6 Ohm -ot mutatott a műszer. A képen látható trafóról van szó.
( Majd csak vezessetek rá a megoldásra, mert én szeretném kiszámolni. Ha kérhetném. ))
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2017

trafó.jpg

(#) Gafly válasza sany hozzászólására (») Márc 5, 2017 /

Akkor tegyél mellé egy ismert méretű tárgyat
Vagy rá is rajzolhatod a méreteket...
(#) ferci válasza sany hozzászólására (») Márc 5, 2017 /

A szekunder huzalhoz próbálj hozzáférni és megmérni, mert a hajlékony kábeles kivezetés vastagságával sokra nem mész. Különben csak saccolni tudsz.
A zománchuzal átmérőjéből, majd keresztmetszetéből már a megengedett áramsűrűséggel ( 2.5-3 A/mm^2 ) már ki tudnád számolni, hány amper mehet rajta és a megmért össz 24 volttal kiszámolhatod a wattot is.
Ellenállásmérés nem az igazi, mert nem tudod a konkrét menetszámot és a huzalhosszt sem, tehát keresztmetszetre, amperre nem tudsz visszaszámolni.
A kivezetéseknél látom a zománchuzal egy kis részét, oda talán be tudsz csípni tolómérővel.
(#) sany válasza Gafly hozzászólására (») Márc 5, 2017 /

íme a méretek. Nem olyan nagy trafó.

trafó2.jpg

(#) sany válasza ferci hozzászólására (») Márc 5, 2017 /

1 mm2 a huzal. Legalább is így tudtam leolvasni.
(#) ferci válasza sany hozzászólására (») Márc 5, 2017 / 1

Ha tolómérővel leolvasod, az csak 1 mm átmérő lehetett, nem mm^2....
1 mm átmérőjű huzal 2 ampert vihet folyamatosban, szakaszosan 2,5 is lehet.
Ne keverd a mértékegységeket, mert nem mindegy.

Azt hittem trafónál már mm2 van.
(#) ferci válasza sany hozzászólására (») Márc 5, 2017 /

Az átmérő még nem keresztmetszet.. azt már ki kell számolni... r * r * pi , vagy gyorsabban átmérő a négyzeten * 0,8...

Akkor a trafó teljesítménye P(S) = U*I -> P(S) = 24V * 2A = 48VA.
Következő: »»   283 / 382
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem