Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Forrasztási 1×1 forrasztástechnikai miértek
Lapozás: OK   67 / 81
(#) Bakman válasza balazs19 hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
A folyasztószerek (krém és olaj) első pillantásra jónak tűnik, egyelőre ne gondolkozz másban. Ha szükséged lesz jobbra (drágább) úgy is tudni fogod. A pákahegyet lehet tisztítani pl. pamutronggyal is, nekem az vált be a legjobban.
(#) bbatka válasza balazs19 hozzászólására (») Márc 10, 2017 / 1
 
Csak futólagosan olvastam végig a hozzászólásokat. A nyomtatott áramkörön semmiképp ne használj forrasztókrémet , olajat. Huzalok ónozásához tökéletes, de utána le kell törölni, mosni. A nyomtatott áramkört viszont tönkre teszik ! Az üvegszálas anyagba beivódik és teljesen még többszöri alkoholos mosással sem lehet kiszedni. Két probléma is van velük. 1, vezeti az áramot 2, korrodálja a réz réteget.
Használj fenyőgyantát alkoholban feloldva vagy flux -ot. Én a wolf TS500-as forrasztó gyantát használom alkoholban oldva. Eddig nem is volt vele problémám. A maradványokat nem szoktam lemosni a nyákról, gondolva arra hogy védi a nyákon a rézréteget. Sok áramkört építettem eddig és nem volt semmi gond. (eddig) Jó 3 éve építettem egy tranzisztor tesztert és sokat bosszankodtam, mert soha nem sikerült kinullázni. Szoftvert is többször cseréltem a mikrovezérlőben és nem javult a helyzet. Két hónapja gondoltam egyet és egy hirtelen ötlettől vezérelve lemostam a bemeneti részen a gyanta réteget. Az a helyzet hogy azóta tökéletesen kinulláz !
Azt hiszem veszek egy dobozzal a Flux SK-10 spréből. A használhatóságáról semmit nem tudok még.
(#) gyulank hozzászólása Márc 10, 2017 /
 
Tüskesort hogy kell beforrasztani, ha nem minden érintkező alul van?
Tehát mondjuk a NYÁK azon oldalán van, ahol a tüske, vagy azon is.
Ráadásul derékszögűt akarok.
(#) Gabó válasza gyulank hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Vékony ón, hegyes páka.
(#) gyulank válasza Gabó hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Pisztolyom van. Azzal sehogy se lehet? Vagy van még ilyen vagy egy centi vastag heggyel.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2017
(#) Gabó válasza gyulank hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Attól függ milyen fajta a hegye. Ha az a rézből hajlítható fajta, megoldható.
(#) gyulank válasza Gabó hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Olyan.
(#) Bakman válasza bbatka hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Idézet:
„A nyomtatott áramkörön semmiképp ne használj forrasztókrémet , olajat. ... A nyomtatott áramkört viszont tönkre teszik !”
Ez tapasztalat? Nem próbáltam soha ezeket a szereket de érdekes amit írsz.
Idézet:
„A maradványokat nem szoktam lemosni a nyákról, gondolva arra hogy védi a nyákon a rézréteget.”
Ez viszont szinte köztudottan hiba. Lemosni a panelt, majd szükség szeritn lakkot fújni rá. Plastik 70-et használok, szerintem nagyon jó anyag.
(#) gyulank válasza Gabó hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
De hogy?
(#) Gabó válasza gyulank hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Annó még mikor ilyenem volt, akkor az egyik szárat megcsináltam, a végét megköszörültem hegyesre, és kb fél-egy centire rátekertem a másik szárat.
(#) gyulank válasza Gabó hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Ha nem vadonatúj van benne már nem forraszt. Kúphegyesre vagy slégan?
(#) Bakman válasza gyulank hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Mindegy, az a lényeg, hogy beférj vele két kivezetés közé.
(#) Bakman válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Ez külön figyelmet érdemel...
(#) balazs19 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Mivel célszerű lemosni a panelt?
Előtte zsírtalanítom mondjuk denaturált szesszel, de utána (gyantás folyatószert használva) ,mivel mosom le?
(#) Bakman válasza balazs19 hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Denaturált szesz (kifehéredik tőle a NYÁK), izopropil alkohol, aromás higító (öblítés nem árt a művelet után).
(#) balazs19 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Az öblítés alatt sima vizet kell érteni?
(#) bbatka válasza Bakman hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Idézet:
„A nyomtatott áramkörön semmiképp ne használj forrasztókrémet , olajat. ... A nyomtatott áramkört viszont tönkre teszik !”
Ez tapasztalat? Nem próbáltam soha ezeket a szereket de érdekes amit írsz.

Így van. Ez saját tapasztalat. A forrasztókrém olyan jól vezeti az áramot hogy, a papír bakelit alapú (kb.40éves) nyák lapból elszenesedett egy része. Szándékosan kísérleteztem vele. Akkor már tudtam mire számíthatok.
Sokan még mindig bele esnek ebbe a hibába sajnos, pedig a fórumokon is sokat írtak róla.

Idézet:
„A maradványokat nem szoktam lemosni a nyákról, gondolva arra hogy védi a nyákon a rézréteget.”
Ez viszont szinte köztudottan hiba. Lemosni a panelt, majd szükség szeritn lakkot fújni rá. Plastik 70-et használok, szerintem nagyon jó anyag.

Hát igen. A lustaságom
Van egy-két igényesebb mikrovezérlőre, CPLD-re készült modulom. Azokat lemostam és Akril lakkal fújtam le. Megnézem ezt a Plastik 70-et.
(#) Bakman válasza balazs19 hozzászólására (») Márc 10, 2017 / 1
 
Víz és folyékony szappan megfelel. Természetesen ha olyan alkatrész van a panelen, ami nem bírja az ilyen mosást, arra vigyázni kell, pl. mikrofon, hangszóró, EMI burolatú alkatrészek, amelyeken lyuk van. SMD alkatrészek esetén pedig kötelező a sűrített levegős szárítás.
(#) Zsolt50 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
No Clean fluxot ("gyanta") nem kötelező lemosni. Az általad linkelt "szereket" én is max kábelhoz használnám. De lehet inkább ahhoz SEM. Mint írták oldj fel fenyőgyantát (hegedűgyanta), nagyon olcsó, jó hatásfok, kellemes illat. Ha kisebb méretű, főleg SMD alkatrészt használsz oda viszont jobb flux kell. Kipróbálási mennyiség lehet akad pár fajtából.

Lakkozás: hááát kinek mi tetszik kategória. Én egyszer használtam. Szép-szép, de ki kellett cserélni egy tranzisztort és oda lett a szépség, a szagról jobb nem beszélni. Jó 25 éves pákaónozott Quad405 panel, lemosva: az ólmos ón mattulásán kívül semmi baja.
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2017
(#) Bakman válasza Zsolt50 hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Nem én linkeltem. Használok több folyasztószert is de mindig szebb (és biztosabb) a panel, ha lemosom. Egy kivétellel mindegyik hagy maga után ilyen-olyan nyomot (mindegyik No Clean kategória).
(#) Zsolt50 válasza Bakman hozzászólására (») Márc 10, 2017 /
 
Bocs, Balazs19 írta a linkeket és a válasz is neki szólt inkább.
Nem hiba a panel lemosása, sőt előnyt is ad De ha rajtamarad a (No Clean) flux az sem hiba, iparilag sem.
Melyik nem hagy nyomot? (vagy csak átlátszó maradványa lesz?
(#) Ge Lee válasza bbatka hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
A forrasztókrém valóban vezet, egyszer én is megszívtam vele, a nyáktól mindenképpen távol kell tartani. Kábelek ónozására sem az igazi, mert ha keveset teszel oda akkor nem futja végig, ha meg sokat akkor folyik, csöpög mindenre ami alatta van. A rozsdaoldó a kábelónozásra ezerszer többet ér, az sem gond neki ha már durván oxidos a réz.
Van szó szerint feketére oxidálódott bakelit nyáklapom, ingyen kaptam, kísérleti dogokra jó mert nem kell az üvegszálast pazarolnom. Semmilyen mechanikai tisztításra nincs szükség, csak áttörlöm a rozsdaoldóval, amikor már egyenletesen rózsaszín mindenhol akkor lemosom izopropil alkohollal, és mehet rá a vasalás.
(#) Bakman válasza Zsolt50 hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Maradék nélkül elpárolog de ezen kívül is egy nagyon jó folyasztószer.
(#) Bakman válasza Ge Lee hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Idézet:
„A rozsdaoldó a kábelónozásra ezerszer többet ér”
Igen, de idővel megtámadja a vezeték belső részét, tapasztalat.
(#) Ge Lee válasza Bakman hozzászólására (») Márc 11, 2017 /
 
Akkor nem jól csinálod. Nálam sok olyan kábel működik ma is ami közel 20 éve lett így forrasztva, és semmi bajuk. Ott véthettél hogy hagytad befolyni a műanyag alá. Ha szabadon van a kábel, a forrasztás közben olyan hő keletkezik ami a rozsdaoldóban lévő foszforsavat elpárologtatja, meg szerintem részben át is alakítja, így akkor sem tesz kárt később a rézben ha nem lesz letakarítva. Ez is tapasztalat. Nem vagyok vegyész, így utóbbit csak a maradványok kinézete alapján gondolom, de majd megkérdezem mert van vegyésztanuló ismerősöm a közelben.
(#) ati790731 hozzászólása Márc 13, 2017 /
 
Üdv mindenkinek!
Egy BOSCH dízeladagolo vezérlőjében szeretnék forrasztani! A probléma az, hogy hagyományos ónnal nem sikerül, (youtube videón) látom, hogy forrasztják, egy egyszerű pillanatpákával, tehát lehet forrasztani, csak azt nem tudom mivel.
A nyák kivezetéseit amivel a perifériához csatlakozik, a gyárban is forrasztották, de azon a forrasztáson nem fut az ón, viszont a fennmaradó réz részen igen. A kis áthidaló vezetékek amik valami nagyon puha világos szürke fémből vannak (egy ér, kb 0,5mm)szintén nem egykönnyen forraszthatóak.
Az áramkörön csak a kivezetések helyei láthatók, valahogy fel vannak gőzölve a réz részek , a fehér színű lapra, aminek a belsejében futnak az áramkörök (szerintem több rétegben). Ezek közül kellene két kivezetésre forrasztani, de az ón nem fut rajta, pedig több videón is látható, hogy forrasztják!
Ennek a tipusnak sajnos szériahibája, hogy egy db fet elfüstöl benne, ami egy kb 200Ft-os fet-tel, helyettesíthető, csak sajnos nem tudom mivel kell forrasztani.
Tudnátok segíteni?
Köszi előre is!
(#) Chipmunk1960 válasza ati790731 hozzászólására (») Márc 14, 2017 /
 
Szia, A fehér lap kerámia, könnyen törik. Valóban gőzöléssel viszik fel fél, és egészen vezető részeket. Lehet, hogy a réz részek nikkelezve vannak, akárcsak az akkumulátorok fülei, mert azt valóban nem lehet forrasztani. Próbáld szikével óvatosan megkaparni, akkor sikerülnie kell.
(#) balazs19 hozzászólása Márc 15, 2017 /
 
Sziasztok!
Összeépíthető D:I:Y: kisrádiót építek össze. A nyomógombok alatti érintkezőkre azt írja a használati utasítás, hogy "5 piece patch are using a transparent glue,do not solder ,clean the board before paste."
Ezek szerint ne forrasszam, hanem ragasszam ezeket a kis rugózó kerek pöcköket?
Ha igen ,milyen ragasztóval? Jó erre a Tescos ragasztópisztoly? Nem fog az elengedni a nyomogatástól?
Esetleg a két pöckét a másik oldalról odaforrasztanám?
Minden segítséget köszönök szépen.
(#) Massawa válasza balazs19 hozzászólására (») Márc 15, 2017 /
 
Pillanatragaszto, epoxy, stb jo.
(#) marty9228 válasza balazs19 hozzászólására (») Márc 15, 2017 / 1
 
Szia!
A "transparent glue" alatt szerintem cellux vagy tixo átlátszó ragasztószalagot értenek.
Egyszerűen illeszd a helyére és hajtsd el a lábait a másik oldalon(első kép).

Ha nem elég hosszúak a lábak, egy picivel nagyobb méretű ragasztóval ragaszd le magát a lemezt(második kép, jobb felső sarok).
Remélem tudtam segíteni.

Így keress rá : Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 15, 2017
Következő: »»   67 / 81
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem