Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Az előbbvolt szó a rákosi korszakról és a szövőnőböl lett igazgatónőröl,az Orion cég tényleg aztán hires lett a rákosi korszak megszűnése után,például a pacsirtával,amiből rengeteget exportáltak külföldre,és azt már nyugati szinvonalu mérnökök tervezték
Ki tudja, hogyan lehet javítani, ha véletlenül a negatív értékelés gombját nyomtam meg a pozitív helyett?
Idézet: „1958-ban például a Brüsszeli világkiállítás nagydíját sikerült elhozni az Orion 312-vel.” Az lehet,mert az már egy rendes rádió,de a 115-ös az egy katasztrófa,egyszer hogy szuperheterodin és nincs rajta forgó,kettő,hogy a detektorrol a hang egyenesen a végpentódába megy,amikor uttörő voltam és az első szupert épitettem [ECH81,EBF89,ECL82],az is jobban nézet ki mint ez a gyári rádió. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2017
Forgó politikai okokból nincs rajta.
Egyreszt lakatosbol/esztergalyosbol uzemvezeto, parttitkar vagy gyarigazgato lett es nem mernok! A mernoki szakma politikai szempontbol jelentektelen volt akkortajt.
Masreszt a magyar tudosok, mernokok sokaig (bizonyos teruleteken napjainkban is) a vilag elvonalaban voltak, akikre igazan buszkek lehetunk. Hihetetlen korulmenyek kozott fejlesztettek komoly, elismert dolgokat egesz a rezsim vegeig. Nemcsak elektronikai hanem informatikai vonalon is. Ha esetleg utana olvasnal hogyan keszult az elso magyar szamitogep (M3, 1959) majd milyen kiegeszitoket fejlesztettek hozza az altalad lenezett akkori mernokok, akkor lehet jobban kepben lennel az elektronikai kutatas/ipar hazai allasarol.
Folytatom a szignált. Elment majd egy hét, minden nap dolgoztam rajta, macerás dolog rendesen összehozni. A tekercsek egy részét újra tekertem, mert a szerelési kapacitások fölborítottak mindent. Különösen 5 mega felett nehéz rendes jelet produkáltatni vele, rengeteg a felharmónikus, stb. Hiába egy ECC-vel nem lehet profi műszert gyártani. De most nagyjából minden a helyén van, kb 30%ban modulált a kimenő jel, 400Hz-el. Ennél szebb jelalakot nem sikerült összehozni, pedig dolgoztam vele jó pár órát. A műszer majd a kimenő szintet fogja mérni, ehhez kis csővoltmérőt kellett bele gyártani. Most jöhet az előlap festés, doboz javítás, meg a skálák, feliratok.
Végre elkészült a szignál. Rá ment majd még két nap (összesen 12) de most jó mindene, ki is néz valahogy, mehet a polcra, de lehet használni is. Mikor elkezdtem, nem gondoltam, hogy ilyen macerás lesz, sokat kellett tekercselni, és szinte minden alkatrészen változtatni kellett. A magasfrekis tekercseket is vagy háromszor csináltam újra, mire jó lett. Nem ajánlom senkinek, hogy neki álljon szignál generátort építeni, nagyon munkaígényes, sokat lehet vele szenvedni. Felteszem a régi képeket is összehasonlítás végett.
Ha már a szignálnál tartunk, hadd kérdezzem meg, egy ilyen tapasztalt szakembertől, ez mi is akart lenni eredetileg? A keletnémet csővoltmérő viszont még eredeti állapotában van, néha szoktam is használni. Mind a kettő apám hagyatékából maradt rám, ez a Gyuber valami kit volt, mintha azt írnák róla valahol? Bár nagyon jó Siemens forgó van benne, a többi cucc arra hasonlít, ami a tiedben van, az az idegen forgatógomb meg azért került rá, mert egy jó minőségű hang generátorra sokkal nagyobb szükségem van néha, mint szignálra, és amit ez eredetileg tudott, az ECC csővel, szinte semmire nem volt használható.
Ez nem kitt volt, rendesen gyárban csinálták, és az Ezermester bolt hálózatán keresztül értékesítették, elsősorban amatőröknek. Több cikk is jelent meg az átalakításáról a Rádió technikában, de sokan építették meg, vagyis után gyártották. Csak hangoló oszcinak volt jó, mérni nem lehetett vele. Itt az eredeti képe
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2017
Az enyémnek a gombjai is eredetinek tűnnek. Sőt mintha a skálája csak ennek lenne komplett. Egyébként a Google csak azt az egy képet hozza, amit felraktál, de szerintem nem mind pontosan úgy nézett ki, azt a keretet a skála köré nem én csináltam, de a régi skála is kézzel volt rajzolva, sőt még hiteles sem volt.
Ismeri e valaki ezt a modult,azt irja,hogy szignál generátor 40 mhz-ig,lehet e épiteni belőle régi rádiók hangolására egy műszert ? Azért érdekelne,mert az ára elég kicsi és azt irja,hogy nagyon tiszta szinuszos jelt ad ki.
Ez egy DDS generátor IC-s áramkör AD9850 vagy AD9851.
(az ad9851 magasabb határ frekvenciát tud) Mellé kell tenni egy kontrollert ( PIC / AVR / PC printerportja / Arduino ..stb ) ami kezeli a kijelzőt 1 2 kezelő szervet, a beállított frekvenciát pedigg soros / párhuzamos kommunikációval tölti le a DDS-be lévő regiszterek részére. Erre mindenféle leírást találhatsz. Ez alapvetően jó "fütyülőnek" , de ahhoz hogy valódi szignál generátor legyen, komoly szint szabályzó és osztó áramkört is kell mellé építeni + árnyékolás és minden féle trükkök amik az ilyen nagyfrekvenciás kivitelezéskor szükséges elkövetni. Spectrum tisztasága is hagy némi kívánni valót, igaz ez attól függ mennyire vagyunk szőrszál hasogatók. Ennek ellenére rengeteg homemade rövidhullámú adóvevő VFO-jának is alapja ez az áramkör.
Itt van neki külön topik DDS generátorokról:
HE DDS topicja Idézet: „de ahhoz hogy valódi szignál generátor legyen, komoly szint szabályzó és osztó” Meg még a modulálást is meg kell oldani. Mondjuk az AM -et még nem túl bonyolult, de az FM -el gondok lehetnek.
A régi múzeális rádió töbsége AM,ez a moduláció megoldható,közben került egy DDS modul,olyan,hogy minden rajta van,kijelző,kontroller, éppen csak a modulációt kell megoldani,ez már biztos fog menni még a rövidhullám behangolásához is
Ha egy semmit mondó képet felraksz valamiről, nem sokat fogunk tudunk a tényleges műszaki paramétereiről. Így jellemezni se tudjuk.
Idézet: „éppen csak a modulációt kell megoldani,” Ennél azért kicsit többet olvassál vissza miket írtunk még.Mert ez csak eddig egy "fütyülő" Persze a semminél több. Egyszerű (de kissé dúrva) AM modulációs megoldás ha fizikálisan avatkozol be a DDS jelébe. DDSeken van egy olyan kivezetés amivel a kimeneti feszültség szint beállítóható, ide egy ellenállást kötnek. (adatlap átnézése RSET pin funkciója) A DDS kimenetén lévő Digitál/Analóg konverter áramát szabályozza így a kimeneti szintet. Erre a pontra kell vezetni a moduláló hangfrekit. A tökéletesebb megoldás az , ha külön AM modulátor áramkör építése a DDS RF kimenete után.(pl.: analóg szorzóval) Jobb esetben a DDSben lévő áramköri kialakítás olyan hogy a digitális adatokkal vezérelhető regiszterekkel midenféle modulációs eljárás megvalósítható. Persze ekkor a DDS előtt lévő kontrollerben olyan szoftvernek kell futnia ami ki tudja használni a DDSben lévő összes lehetőséget.Ha már kész kitet használsz akkor korlátoltabbak a lehetőségeid.
Már előre a külön modulátorra gondoltam,pont úgy mint az adóknál,a kitet meg lehet kapni az ebayon ,ott az összes paraméter róla.
Bővebben: Link
Akkor légy szíves most felejtsd el ezt a panelt ! Ez nem arra jó amit TE szeretnél !
Valóban emlegetik azt hogy DDS és function signal generátor . DEEE ez nem RF nagyfrekvenciás szignál! Function az mint FÜGGVÉNY generátor háromszög, négyszög, színusz, trapéz, zaj, stb. (ezeket max 1-5-10 MHzes tartományban építik fel ahol a felső frekiken küzdelmes a jelalak hűséget megtartani a profiknak is) Esetleg a nagyfrekis generátorodhoz mint külső hangfrekvenciás modulátor jöhet számításba! Ez egy uController aminek az órajel kvarca 8-16 MHz körüli. Innen indulunk ki. Ezért ennél csak jócskán kevesebb lesz a kimeneti generált frekvencia . Furcsa is volt az a csomó ellenállás a panelon. Ez nem más mint a klasszikus R-2R ellenállás létrás digitális analóg átalakító. 8-8 darab van rajta.Ezeken billegnek a kimeneti portok 5V és 0 V között a futó belső program alapján .A program utasításainak az ismétlődését az órajel kvarc határozza meg. Egy utasítás több órajel ciklusig tart . Ezért ez max hangfrekis pár 10KHz esetleg 100KHz ig terjedő függvény generátort fog megvalósítani. Ha megnézed a panelra szitázott műveleti erősítő tipusát az is árulkodó LM356 az hangfrekvenciás kb fél wattos végfok vagy LM358 hangfrekis kisjelű műveleti erősítő IC. Persze sejtem az ára tetszett hogy ennyiért szignált fogsz kapni ... De a lényegi dolgokon elsiklottál ! Nem baj legalább időben szóltam. Ehelyett inkább ezeken kellene gondolkodni: dds1 csak dds panel 9851 a dds panel mellé ezt vezérlőnek : nano A kettőt dds/arduinot így lehet házasítani : minták csak győzzél válogatni ! A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2017
Köszi szépen,látom,hogy ez már egy komoly kütyü és usb-je is van,egy szoftwerrel lehet számitógéppel is vezérelni,azt nem irja,milyen operációs rendszerre van a softwer,megy e windows-al
Az Arduino nano panelkán lévő usb port a fejlesztést, programozást, energia ellátását és a pc felé történő beszélgetést is megoldja egyben. Alap esetben csak arra szolgál hogy a leírásokban szereplő forráskódból fordított programból a bináris tartalmat letolja a uControllerre majd a PC elfelejt és önállóan működik azzal a periféria készlettel amit köré aggattál (jelen esetben rf generátort akarsz akkor lcd kijelző , gombok, rotary kóder, dds panelka).A forrás kódok fordításához és letöltéséhez a mikrokontrollerbe az Arduino IDE program kell.
Ennek kitárgyalása már eléggé offline itt ebben a topicban. A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2017
Sziasztok.
Adott egy EO 201-es oszcilloszkóp, aminek szeretném az előlapját rendbe hozni. Konkrétan, van rajta 1-2 folt ami eléggé elcsúnyítja az előlapot. Azt szeretném kérdezni, szerintetek milyen módszerrel, vagy mivel lehetne a panelen levő feliratokat szépen felújítani? Gondoltam arra is, hogy valahogyan átmásolom a feliratokat, de nem nagyon sikerült. Van valami ésszerű, otthon is kivitelezhető ötlet erre a feladatra? Most nem a kézzel felmatricázásra, filctollazásra gondolok.
Én a következőket szoktam csinálni: teljesen leszedem az előlapot, és beszkennelerm. Ezután a számítógépben ki lehet javítani, ha nem megy megkérek egy profit hogy segítsen, majd ha kész kinyomtatom színes nyomtatóval műszaki rajzlapra. Ezután átlátszó öntapadós fóliát teszek rá, úgy hogy a szélét kb 5mm.rel nagyobbra hagyom a régi és az új lapot összefogom, és a fólia szélét visszahajtom a régi lap alá Szép, és tartós lesz, nem nagyon lehet megkülönböztetni az eredetitől.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2017
Köszönöm az infót.
Sziasztok.
Valaki nem ismer véletlenül olyan szakit, aki vállalna szkennelést, nyomtatást méretarányosan? Konkrétan, nekem sehogyan sem jön össze, a régi szkópomnak az előlapjának a be scannelése, utána méretarányos kinyomtatása. Úgy szeretném megoldani ahogyan Janó bácsi ajánlotta, csak nem jön össze. Köszönöm előre is.
Kinyomtatáskor a nyomtatandó kép nagyságát lehet változtatni a nyomtató "beállítások" rovatában , vagy %-ban (az eredeti kép hány%-a) vagy mint nálam konkrétan mm-ben.
Amennyiben az eredeti előlapot beszkenneled, akkor a képméret marad az eredeti. Miért kellene a méreten bármit változtatni?
Uraim! Ha egy hozzáértőnek volna egy perce, hogy ránézzen a mellékelt kapcsolási rajzra, legyen szíves, segítsen! A Fehérvár rádióban az UY1N cső előtt még rendben megvan a 115 volt váltófeszültség, aztán a cső után nagyon elfogynak az értékek. Mi lehet az oka? (Egyébként a rádió működik: a solti Kossuthot 80 km-ről közepesen, a pécsi nemzetiségi műsort 15 km-ről jól veszi 2 méternyi drótdarabbal.)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |