Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Én is gondoltam a zavarszűrésre, kösz, akkor rövidítem!
Jól ismerem őket, épp most készülünk B2C piacra lépni egy új szabályzórendszerrel.
Nem mindegyik PWM-es sajnos. Egyébként ADC-val mérem a jelet többezres mérés nagyságrerndben, és átlagolok. Ez a megoldás működik teljes tartományú PWM-nél, részleges tartományúnál, illetva PWM nélküli, konstans feszültségértéknél is. Szóval meg kell tudnom mérni a feszültséget. De ha a logikai fel-le szintre figyelnék, és mérném az időt, hogy megkapjam a kitöltési tényezőt, akkor is egy potenciálra kell hoznom őket. A kérdés pedig pont az egy potenciálra hozásra vonatkozik. Azt hittem, nagyon kezdő dolog, és kb. háromszavas válasz létezik rá.
Sziasztok!
Egy egyszerű DC motor fordulatszámát akarom szabályozni ATMega328P-vel. Ezzel alap helyzetben nincs is gondom, a megfelelő lábon kevesebb feszt adok ki és máris lassabb a motor. A problémám az, hogy a 328P 5V-on ketyeg, a tervezett motor viszont 6-8,4V-ig működik. Kellene nekem egy L239D-hez hasonló IC, amivel tudom szabályozni a kimenő feszt. Egy digitálisan állítható poti (egyszerűen fogalmazva). Valakinek tipp? Lehetőleg konkrét típussal. Köszönöm!
DC motort SOHASEM szabad közvetlenül az MCU lábára kötni. Túl nagy az áramfelvétele, kikapcsoláskor visszarúg, a szerencsén múlik, hogy mennyi idő alatt öli meg a mikrokontrollert. Használj hozzá tranzisztort!
Az ATmega328 nem tud analóg kimenetet, az Arduino analogWrite utasítása PWM-et csinál. Gyorsan kapcsolgatja a lábat 0V és 5V között. Félrevezető a neve... Ha csak egy irányba kell forognia a motornak, akkor használja PWM-hez egy MOSFET-et. A mikrokontroller 5 Voltjával kapcsolhatsz akármekkora feszültséget a motorra. Google: "arduino motor mosfet pwm" Ne felejtsd ki a visszarúgástól védő diódát! Ha felváltva mindkét irányba akarod forgatni a motort, akkor jól jön a vezérlő IC, L239D kiválóan megfelel erre. A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2017
Lehet kapni pici NYÁK trafókat, azzal biztosan egy leválasztott tápegységet kapsz így nem okozhat problémát a feszültségmérés. Gondolom a mérőeszköz nem 100 W-ot fogyaszt.
Olcsóbban jövök ki a telefontöltővel.
(TME-s árakat nézegetve.)
Szívesen. További kérdéseidet érdemes az Arduino topikban feltenni.
Meglehet olcsóbban jössz ki a telefon töltővel (inkább adapterrel), csak ott nem követelmény a leválasztás. A telefon maga is földfüggetlen eszköz. Ha más célra szeretnéd használni, alaposan át kell gondolni, hogy mi kivel van.
Igen, lehetséges, de gondolom nem sorozatgyártás kell több ezres tételben. Így legalább biztos lehetsz a dolgodban, nem kell izgulni az első méréskor sem.
Sziasztok,
Mostanában kezdtem el foglalkozni a nyák tervezéssel (SMD). Az Orcad szoftvereit használom. Most a footprint-ek megszerkesztésénél tartok. Eddigi tapasztalataim alapján az alkatrész paramétereit a gyártók mm-ben adják meg (legalábbis én így tapasztaltam, itt egy jó kis gyűjtemény a tokozásokról: Link ) A PAD-eket is mm-ben szerkesztettem meg megfelelőre. Egy doksiban olvastam, hogy a nyákot mil-ben szokás tervezni. Nos ha én mil-ben kezdek neki a nyáknak akkor az így okozhat problémákat igaz..? Mit javasoltok?
Sziasztok!
Egy impulzus számlálót szeretnék csinálni, és arra gondoltam hogy egy bináris számlálóba érkeznének a jelek. Tehát minden beérkezett jel után a kimenetén a bináris megfelelője jelenne meg, ami egy led meghajtóba érkezne és annak a kimenetén egy 7 szegmenses ledkijelzőn megjelenne az impulzusnak megfelelő szám. Van olyan IC amiben esetleg egyszerre benne van egy bináris számláló és egy ledmeghajtó is?
Hello! Számomra a mil "értelmezhetőbb" mértékegység, bármennyire is a mm-hez vagyunk szokva. A legtöbb alkatrész is ennek arányában van megadva. Minden estre amivel gond szokott lenni, az az átváltogatás a két mérték között. Előbb utóbb "eltéved" a program. Vagy is nem esnek a raszterpontokra a dolgok, és ez után már nehéz javítani bár mit is. Én inkább ha valami mm-ben van megadva, akkor átszámolom számológéppel azt a néhány méretet.
Hello! Ha olyanra gondolsz, hogy bináris a számlánc, de decimálisan jelez ki, nem igazán van. A bináris számláncot hexadecimális kijelzővel volt szokás megjeleníteni. De leginkább a számgép korszak elején. Olyan decimális számláló (BCD) viszont van a CD sorozatban, ami egyből hétszegmensen jelez ki. (CD4026) Talán ennek a legcélszerűbb a használata.
Szia!
Én is erre gondoltam, de pl egy SOT23-5 tokozásnál a két pad közötti távolság [a pad-ek közepétől számolva (?)] ( e ): 0.95mm Ez milben: 37.40157480314961 Akkor ez mehet 37.4 mil-re? Mondjuk nem hiszem hogy ez problémákat okozhat egy 5 lábú alkatrésznél De dolgom lesz egy 144 lábú TQFP-vel is, itt az e: 0.4mm milben: 15.748031496062994 Ha kerekítem nem lesz teljesen pontos. A mil nekem is barátságosabbnak tűnik..
Mehet. Gondolj bele, hány mil (esetleg tized mm) pontossággal tudod beforrasztani az az alkatrészt?
Szia. Köszi ez szerintem tökéletes lesz. Pont ilyet kerestem csak egy kicsit túl gondoltam a dolgot de ez így sokkal jobb . Ha jól veszem ki az adatlapjáról akkor ez a CD4026 ahogy kapja az impulzusokat, úgy jeleníti meg decimálisan a 7 szegmenses kijelzőn?
Ezt nem tudom, mert felületszerelt dolgokat nem szoktam tervezni csak nagyon ritkán, mert úgy sem látom. (Nem a gépen..) De bármiben tervezel, mindegy, csak az ide-oda váltogatásoknál tapasztaltam anomáliákat. Erre szerettem volna felhívni a figyelmedet.
Értem amit mondasz, csak azt nem tudom hogy pl ha eltérek a gyártó által meghatározott bázis mérettől e=0.4mm
akkor egy 144 lábú alkatrésznél (mondjuk egy oldalt csak 36 láb van így is) lehet már észrevehetően elcsúsznának a PAD-ek. Pl: a 0.4mm-ert átváltom 15.75mil-re ( 0.40004999999999996 mm ) akkor lehet ez gondot okozna már. Mondjuk ha 0.4 * 36 = 14.4mm (36 lábra nézve) , 15.75mil * 36 = 14.401799mm Hát ez baromi kicsi Ez gondolom biztos nem jelent problémát. Végülis ezred mm-ről beszélünk. Bocsi az eszme futtatást, csak amit gondoltam le is írtam
Az adatlapokban, a tokozás ismertetésénél meg lehet találni a tűréseket, a természetes, és a mesterséges mértékrendszerekben.
A jelek szerint nem csak nekem van bajom a SI "mértékrendszerrel". A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2017
Igen. Ha a kérdés arra irányult, hogy nincs benne belső átmeneti tároló.
Igen.
Köszönöm a segítséget nektek! Az IPC 7525 ajánlásait vettem szemügyre itt szerepel mm és mil is. 0.4mm-re 15.7 mil-t ír... Azt hiszem keresek egy nyák-os topicot is mert később biztos lesz kérdésem még
Sziasztok!
Hogy adhatnak meg egy kompakt fénycsőnek vagy LED izzónak 8000-50000 óra élettartamot, ha a felhasznált elektronika (pl elkó) élettartama annak a tizede gyárilag? Kis jogi háttér, hogy fér össze a hirdetett elméleti óraszám a garanciában vállalt óraszámmal? Tehát ha én azt állítom, hogy az izzóm képes ötvenezer órát működni, akkor annak 6 évig folyamatosan kellene világítania, míg a magyar törvények szerint 1 év a kötelező garancia. Hogy van ez?
Úgy, hogy a garanciát nem a csomagoláson feltüntetett elméleti élettartamra(időre) vállalják, ami egyébként, mint te is tudod parasztvakítás, hanem a törvényben előírt időre.Ezt ha rákérdeznél a gyártónál, ők "üzletnek" neveznék.Mint tudjuk az üzleti világ pedig nagyon kemény..........
"A mai világban arra kell nagyon vigyázni, hogy ne szívassanak meg.Vagy legalább is kevésszer és kevésbé."Ezt egy ügyvéd ismerősöm mondta jó tanácsként nekem.
Sziasztok!
Szeretnék egy kamera modult egy LCD kijelző modullal összekötni, még nem vettem meg egyiket sem, mert nem tudom, hogy milyen kimenetet mivel tudok összekötni!? Van olyan lcd panel, amin +/- és RX TX van USB csatlakozó-hoz. Erre rá lehet közvetlenül egy USB-s kamerát csatlkoztatni, vagy kell közéjük valamilyen eszköz? Vagy av kimenetes eszközt lenne érdemes erre használni? Ilyen LCD-t nem találtam, csak kamerát, ezt, hogyan tudnám összeilleszteni, az RX TX bemenettel?
Igen, köszönöm. Még annyit hadd kérdezzek, hogyha egy olyan számlálót szeretnék csinálni hogy 99-ig tudjon számolni, össze lehet kötni valahogy kettő ilyen IC-t?
Bővebben: Link
Erre az összeállításra többféleképpen tudsz csatlakozni, USB-vel éppen nem.
Ha jól értem a kédésedet, akkor AV kimenetű kamerát, és egy AV monitort kell venned. Rx/Tx, USB ilyenkor nem játszik.
Természetesen de a hálón pillanatok alatt találsz kapcsolásokat, hogyan lehet megoldani. Pld..
|
Bejelentkezés
Hirdetés |