Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Szia!
Milyen messzire kell elvinni ezt az 5V 1,5A-t? Mert azzal számolj, hogy a vezetékeden feszültségesés is fellép majd.
6-8cm vezeték kell. De mint említettem, nem az a cél, hogy hajszál pontos legyen az 5V, hanem, hogy stabil. Elvileg a TL 431-es kapcsolással ki lehet nyerni azt a 1,5A-t csak tranyótól függ. Egyébként lehet picit túloztam, hogy min 1,5A, de azért nem árt ha van némi tartalék, elvileg 1A-nél nem kell több, de lehet elég 7-800mA is, de inkább több legyen mint kevesebb.
A 7805CV alapból tudja a 1,5A-t. Jó a 1,5A az inkább kívánalom, de azért 1A nem hátrány. Mikrovezérlőt kellene megtáplálni LCD kijelzővel és pár kiegészítővel, és a referencia az ADC-hez kellene. Nem akarok 2 lábat ellőni csak az ADC referenciafeszültséghez, ha a tápfesz lesz a referencia ezeket megspórolom, ami nagyon jól jönne. Csak ehhez stabil tápfesz kellene.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2017
Kérdés hogy mennyire fog változni a terhelés, mennyire fogja rángatni, a stabilitás nagyrészt ettől függ. Az LM317 amúgy 1,5 Amper terhelhetőségű, nem tudom megfelel-e a céljaidnak.
Az elektronika a fizika egy ága. Mennyiségekről szól.
Próbáld meg megfogalmazni mennyiségileg, hogy mit is tekintesz stabilitásnak, mekkora értéket vársz el! Pl.: 1 A terhelésnövekedés hatására max. 5 mV kimeneti csökkenés a terhelési ponton mérve Vagy: 1 V bemeneti feszültségcsökkenés hatására legfeljebb 1 mV kimeneti feszültségváltozás. Az első fajta stabilitást "load regulation"-nek nevezik angolul, a másodikat "Line regulation"-nek. Az elsőt milliohm-ban is ki lehet fejezni, és sajnos hozzáadódik a vezeték ellenállása, hacsak nem a vezeték végéről csatolsz vissza ("remote sensing"). A másodikat szokás még PSRR-nek (tápelnyomási tényező) is csúfolni, és dB-ben megadni. Idézet: Ez tévhit. Az absolut maximum rating az azt jelenti, hogy rövid ideig extra nagy hűtőfelülettel (10cm2) túlélheti. Azok a példányok amikhez nekem volt szerencsém, már 750mA-nél felpúposítják a nyákot olyan forróak. Nem véletlen, hogy azokban a Pc tápokban ahol a 7900-es sorozatból van a negatív ág megoldva ott ezek az ágak, 500mA tudnak. Először is pontosan össze kell adni az áram igényeket, nem mindegy, hogy 1,5A vagy 1A vagy 200mA kell. És ha pontos mérésre kell a referencia én nem sajnálnám azokat a lábakat... „A 7805CV alapból tudja a 1,5A-t.” A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2017
Jobb uC-kben (illetve már szinte a leggagyibbakban is) van belső referencia. Ha kalibrálod, eszméletlen pontos is tud lenni.
Sziasztok!
Adott egy 12V-os kis világítós kapcsoló. Viszont az alján 4 csatlakozás van. Ennek mi a helyes bekötése, hogy világítson (egy 12V-os kis ventilátort kellene kapcsolnom vele)?
A + - jelöli a benne lévő LED polaritását. Ez a világítás. Értelemszerűen attól függően hogy azt akarod folyton világítson ha van táp, vagy csak akkor ha be van kapcsolva ezt vagy a kapcsoló elé, vagy az után kötöd be. A másik kettő meg a kapcsoló.
Környezetbarát elem technológia csapvíz réz és szeg összerakásból.
Gondolom a "+-" pontok a LED kivezetései lennének, soros ellenállás nélkül. Ha ez igaz, akkor ez menjen a egy soros (12 V esetében legyen mondjuk 1KOhm) ellenállással, polaritás helyesen párhuzamosan a ventillátorral. A maradék kettő kivezetés pedig a kapcsoló. Én a pozitiv ágba tenném, de tulajdonképpen mindegy.
Köszönöm, így már értem.
Gafly: Köszönöm neked is a választ.
Víz helyett használj citromlevet, vagy valamilyen elektrolitot.
A vasszöget cseréld cink lemezre, és máris több lesz a feszültséged 300mV -nál... Úgy még egy-két ledet is köthetsz rá, párhuzamosan... A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2017
Sziasztok!
Egy olyan kérdésem lenne,biztos lesz aki a kis újából kirázza egyből,valamikor régebb láttam a képet is meg a kapcsolást is,de nem találom pedig már végig bogarásztam a fél fórumot. Egy (talán) PIC-es óra és valahogy így néz ki mint a képen,(nem írom le mert kifütyülnek) megírná valaki merre találom? Köszönöm!!!
Ha egy tanyán laksz ahova nincs bekötve a villany kis fejlesztéssel olcsónak számít.
Sziasztok,
Egy olyan kapcsolást szeretnék tervezni ami lényegében annyit tud, hogy: Egy nyomógombot megnyomva felváltva világít egy-egy LED és (persze világítva is marad ha elengedem a gombot), de ha pár másodpercnél tovább nyomom a gombot akkor mindkettő világít, a gombot újra (röviden) megnyomva ismét csak felváltva lehet kapcsolgatni őket. A kritérium az, hogy nem használhatok PIC-et és társait (tudom azzal egyszerűbb lenne, de sajna még nem értek hozzá ). Én ezt agyaltam ki rá, de sajnos hajlamos vagyok túlbonyolítani ezért lennék kíváncsi a véleményetekre, hol lehetne egyszerűsíteni. Csatoltam a rajzot. M1 FET helyettesíti a gombot. A Flip flop-ok aszinkron bemenetein lévő inverter csak azért van, hogy pontosan tudjak szimulálni mondjuk egy 74LS74-et, mert ott negáltak az aszinkron bemenetek (meg kb mindenhol ). A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2017
Tudtommal ez az óra sehol nincs fent az oldalon.
Max képen láthattad az egyik HE találkozón.
Pedeig én is emlékszem rá (bár az semmit nem jelent ).
Szerintem itt láttam én is. Alvilági masina, glicerin-kova keverék rudas óra, stb.
Hirtelen ezt a két félét találtam: Csupasz fórumtársé és mate_x fórumtársé.
Szerintem a gombaórára hasonlít. ( G helyett B! ) Többen megépítettük, képet találsz róla a ki mit épített topicban. Orosz oldalon van, ha megtalálom, belinkelem.
Leszedtem pár felesleges dolgot és lemértem, így pontosítom az igényeket: kimenet kb. 5V, terhelés hatására lehetőleg 1-2% nál többet ne ingadozzon a feszültség. A teljesítményigény max. 200-250mA. Talán ez már annyira nem vészes, persze ha 1% alatt van a fesz ingadozás az csak még jobb.
Belső referencia jó lenne, csak ahhoz a mérőáramkörnek is stabil tápfesz kellene, mert ha az ingadozik akkor hiába pontos a mikrovezérlő belső referenciája. LM317 talán jó lenne ha nem 0,5-0,6mm lenne a felfogatófül vastagsága, még így is elmenne, csak engem zavar ez a túlzott spórolás.
Az a komparator nem biztos, hogy ugy jo. Mivel nincs hiszterezise, elofordulhat, hogy egy kis idore prellezik a kimenete, es senki nem tudja, hogy hova fog beallni a D tar. Bar, ahogy nezem az adatlapjat, eleg kicsi a slew rate-je (130mV/us). Lehet, hogy megsem fog prellegni, mert tul lasssu. Viszont a 74HC74 mint a legtobb elvezerelt tarolo nem szereti a lassu felfutast (maximalva van az ido), es o maga fog tobbet lepni, mint kell.
Egyszerubb es garantaltan mukodo lenne az OPA-s komparator helyett egy egyszeru Schmitt-triggeres kaput hasznalni. Pl. 74HC14.
Szia,
Akartam hiszterézist adni a komparáláshoz, de a visszacsatolás árama kicsit beleszól a kondi töltés áramába, tehát vagy nagy kondit teszek kisebb ellenállással, vagy olyan komparátort használok aminek alapból van egy kis hiszterézise. Azt elfelejtettem mondani, hogy a valóságban más alkatrészeket használok majd. Mondjuk nem tudom még pontosan milyet Egyébként teljesen jogosak a felvetéseid, köszönöm! A Schmitt trigger inverter!!!! Áhh teljesen jó ötlet! Kicsit át babrálom hozzá a kapcsolást. Vagy inkább megpróbálok egy Schmitt trigger Buffert pl: SN74LVC1G17 5V-on a H küszöb szint= kb 2.5V. Teljesen jó! Ha már úgy is SMD-t szeretnék Köszi! ui: Ja és így referencia sem kell ami nagy pozitívum! A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2017
Sziasztok,
Egyeniranyitanom kellene 50Hz 3.7VAC-t, viszont a kijovo DC fesznek 4V felett kellene maradnia 2A terhelesnel. Az AC kor 3A rel terhelheto, viszont diodahiddal 3V ala esik a kijovo DC fesz. Hasznalhatok schottky diodat? Esetleg feszultsegduplazoval megoldhato? A szukseges kondik erteket hogy tudnam kiszamolni? Koszi, udv.
Illetve a fenti hozzaszolasom kiegeszitesekepp, ha megoldhato a dolog schottkyval, van koztuk lenyegi kulombseg olyan ertelemben, hogy a fesz a leheto legnagyobb maradjon?
Elvileg megoldható, ha a forrás belső ellenállása és induktivitása is kellően kicsi. Kb. 20-40 mOhm alatt kell lennie az impedanciának 300 Hz-en. (Azért 300 Hz-en, mert az áram rövid impulzusokban fog folyni, így a felharmonikus tartalom igen nagy.) Vannak olyan schottky-k amiknek extra kicsi a nyitóirányú feszültségesése. "Extra low Vf". Ezeknek 15 V szokott lenni a max záróirányú feszültsége.
Elkó: hogy pl. 500 mV-nál több ne essen, C=I*deltaT/deltaU=2A*9ms/0,5V=36mF (millifarad) kell. Lehet kétszerezővel és aztán step-down konverterrel is... ha így csinálod, akkor nem annyira kritikus a forrás impedanciája.
Köszönöm a válaszokat! Igen erre gondoltam ,ja és a képek is jók! Már csak a kapcsolási rajz kellene. Persze ha van Pic-es. Üdv!
Azt megköszönöm,ha akár üzenetbe küldöd az is jó!
Üdv! |
Bejelentkezés
Hirdetés |