Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Transzformátor készítés, méretezés
Ha kérdésed van, az alábbiak segítenek a hatékony választ megadni:
Mag típusa: M, EI, UU/LL esetleg I-kből összerakott, tekercselt, toroid. Lehetőség szerint képpel.
Méretek: magkeresztmetszet a*b (amit a tekercs körbeölel) ablakméret, lánc és toroidnál, belső-külső méretek.
Primer-szekunder feszültség(ek), teljesítmény igény.
Nem hiszem, hogy vérhólyagot szívna az edényre, ez egy hűtőgép kiszolgált kompresszora.
De van sűrített levegővel működő rendszerhez leválasztó edényke, igazad van, biztonság kedvéért betehető.
Én így oldottam meg. Így látszik a folyadék szint és ha felfut a hab, a csappal elengedhető a vákuum.
Bocsánat, fogalmam sincs miért fejjel lefelé van A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2017
Van nekem ilyen kompresszorhoz víz leválasztó kis szűrő egyúttal, az biztosan jó lesz, De csapot azt kell kerítenem, illetve valami menetes kütyüt a fedőn a biztonsági szelep helyér betehetőt. Megoldom, már ki is gondoltam, majd mutatom, ha kész.
Idézet: „puszta tüdővel megszívtam és a fedél zárt, homlokom horpadt” Csak annyira szívjad, hogy az edény be ne horpadjon . Viccet félre, megkerestem a képeimet. Az az anyag, amit én használtam, kb. 4x térfogatra tudott tágulni vákuum alatt a bezárt légbuborékok miatt, ahogy a levegő a felszínre jött és eltávozott, természetesen összeesett az anyag. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2017
Nem is amiatt. A faanyag is felhabzik pedig abban kevesebb levegő van szerintem mint egy tekercsben... bár ki tudja? Amúgy -0,8 at simán tudhat a használt kompresszor is ha a dugó nincs nagyon elkopva. Jó ez a kukta amúgy mert ez biztosabb az anyaga miatt. Ha belelátnék én is erre váltanék.
Na ez igen! mennyire bírja a tető?
Gyorsabb voltál !
A polikarbonát semmilyen deformációt nem mutatott. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2017
Szerintem először kevés lakkal próbálom és megnézem a végén, mennyire nedvesítette fel az edény falát, ha tágult az anyag. Amúgy itt a trafó tekercsnél csak a menetek, szigetelések közt maradt levegő tobzódhat, annyira nem, hogy a csövet is eljárja. Én csak ilyen egy komponensű lakkal szeretnék ügyködni.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2017
Igen itt lehet. A fánál el kell lepje a folyadék emiatt is habzik jobban már az elejétől gondolom. Trafónál egy lassú kötésű lakkal gondolom lehet több lépésben.
Mint felette írtam: ez igen! Szóval mennyire bírja a fedél?
Én csak most értettem meg, hogyan is értitek. Nem egy külön lakkos edénybe teszitek a trafót, és azzal együtt a vákuumkamrába?
Nem, az edény erre lesz feláldozva, pl. lesz méhviaszos variáció, így a kuktaedényt még forró vízbe kell állítanom, aztán belül már nem lehet külön edény...
A másik, AC valahány szigetelő lakknál lehet belső edény. De jó, hogy mondtad... Nem kell kiöntögetni a tároló edénybe, ha kész vagyok. Mármint a kuktafazékból... Kész vagyok... A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2017
Gyorsabban írtok, mint ahogy frissül az oldal (mint ahogy én tudok írni) .
A 12 mm polikarbonát ekkora átmérőn és terhelésen gyakorlatilag hajlíthatatlan, az a -1 bar meg sem kottyan neki.
Fémből lehetne vékonyabb is. Tudok adni átlátszó fémet hozzá.
Bocsánat, de nem lesz úgy jó szerintem. Elnézést , hogy már megint analógiát vonok a fával, de az elv szerintem ugyanaz. A folyadék-szigetelő anyag- csak akkor tölti ki légmentesen a légréses anyagot-trafót-, ha belemerül, majd a negatív nyomás miatt benyomul a résekbe. Ha nem jön több buborék, akkor mindenütt egyenletesen tele lesz kitöltő anyaggal.
Az korrekt!! Érdekel! Nyugodtabb lennék ha nem üveg lenne a tartály mert bár a nyomást bírja, de nagyon sérülékeny
A kevesebb lakkos variációt csak pőrén a lakkal, szigetlendő anyag nélkül gondoltam, kísérletként az anyag mennyire jön fel...
Ha a szívó oldalra átlátszó -mondjuk szilikon- cső kerül akkor látható ha beleszalad a folyadék. Nem a legjobb, de láttam ilyen megoldást és működik. Akkor nem kell átlátszó tető. Bár mint írtam szerintem akkor van kész a munkadarab, ha már nem jön belőle buborék. Így mégis jobb ha látjuk... De kipróbálni így is teljesen jó szerintem. A minőségén csak javíthat!
Az akrill, és az olajok többsége (motorolaj, lenolaj, étolaj,) valamint az oldószeres lazúr nálam nem forrt fel üresen ha erre gondolsz...
Az az ülepítő csak erre vár a műhelyben, azon teljesen jól fogom látni, ha jönne a lé és van idő, mert mire feltelne, hogy a kompresszorba rohanjon, leállítom. Aztán arra gondoltam, rajta hagyom majd a munkadarabot kilevegőzni, ami biztosan elég - 1-2 óra.
Ez az AC lakk enyhén híg olaj viszkozítású és hígitható is némileg. Az edény feléig lesz csak benne, csak nem indul meg annyira. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2017
Idézet: „Nem, az edény erre lesz feláldozva, pl. lesz méhviaszos variáció, így a kuktaedényt még forró vízbe kell állítanom, aztán belül már nem lehet külön edény...” Bocs, hogy beindult az ötletparádé, de a kuktát is felteheted a rezsóra, megtöltheted vízzel, és abba rakhatod a méhviaszos bödönt. A kuktád így mindig tiszta marad, és alkalmanként vissza lehet adni a nagyinak, ha főzni szeretne . A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2017
Itt biztos, mert nincs olyan mikroszkopikus járatokba zárva a levegő mint a fánál. Megkockáztatom, hogy nyomásból sem kell -0.8 ig lemenni. De ezt ki kell próbálni. De függ a dolog a folyadék higroszkóposságától is azt hiszem.
Gondoltam erre - ő még nem - de az a helyzet, vízgőz is jönne, azt nem biztos, hogy le tudom választani, bár lehet... Kísérleteket végzek, megfigyelésekkel kombinálva...
Szép megoldás, csak a víz hamar el fog tűnni ha lemegyünk pár tized atmoszférát miközben 60 c ra melegíti
Egész kis kombinát lesz a végén... Igazad van 80-90 fokos víz kell.
Tényleg nem agitálni akarok a saját megoldásom mellett, de én ezért használtam a Venturi csöves vákuumszivattyút. Az én műgyantáim mindenféle gázokat adtak ki magukból a vákuumozás során, de azok így szabadon a légtérbe távozhattak a kompresszorba értelemszerűen nem jutott semmi, mivel onnan csak a nagynyomású levegőt vettem.
De a kukta belehelyezhető egy nagyobb edénybe amiben vizet forralsz, a méhviasz meg forró vízzel kimosható az edényből Így mindenkinek igaza lesz
Jogos, erre nem gondoltam. Megoldás: olaj legyen a hőközvetítő anyag.
Na, be is fejeztem az agymenést . A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2017
Alapból így akartam, meg nem kell kimosni az edényt, ezt kizárólag erre a használatra szereztem meg.
Nem kérdéses, hogy az jobb, és láttuk is (meg is irigyelltem a masinád ) De otthon nem biztos, hogy akad olyan szivattyú, míg hűtőkompresszor könnyen beszerezhető bontottan.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |