Fórum témák
» Több friss téma |
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd!
I. A helyes tápfeszültségek megléte.
II. A kimeneten van-e egyenfeszültség.
Élesztés.
Az emberi fül érzékenysége a wattokkal, nem lineárisan, hanem logaritmikusan arányos. Ha a 80W-ot kevésnek érzed, akkor hiába tornázod fel az erősítőd teljesítményét 100-110W-ra óriási áldozatok árán, az eredmény kiábrándítóan csekély (!) lesz.
Amit keresel, ahhoz terhelés alatt mért ±50V-os tápot kell építened, amiből 150-180W küldető a 4ohm-os hangsugárzókra. Ez gyakorlatilag a készülék teljes átépítését jelenti, amit már előttem is megfogalmaztak a fórumtársak.
Ha lesz egy kis időd kedves reloop a te tanácsodat is meg hallgatnám.
Mert nem kapcsolóüzemü FET- et használ a végén.
A poti értékének 10k logaritmikust ajánlok.
Erről a panelről nézzünk meg egy forrasztás oldali képet! Ha tartalmaz az AUX bement számára RF szűrőt és csatolókondenzátort, akkor azokat hasznosítanánk és ott kötnénk be a hangerőszabályzót. A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2017
Az erősítőhöz használt FET-ek árama nem mászik el hőmérséklet változás hatására, azért nincsenek a nyugalmi áram állító tranyók a bordán.
Kedves reloop nekem nem a teljesítményével van bajom az erősítőnek, hanem azzal hogy ne torzítson be, már fél hangerőnél!.
Azt is tudom hogy a fűl kb 3dB hangerő különbséget érez kétszer olyan hangosnak... Hadlyuk akkor a bipoláris tranzisztorokat és akkor maradjunk a MOSFET-eknél, mondjuk hogy meg duplázom őket, a toroid trafót meg le cserélem 500W-osra, és meg tekercselem 2X33V AC feszültségűre, hogy meg maradjon a kb DC 43V-om, és a puffer kondikat is le cserélem ami a kepén látható. Elvileg akkor így ezzel a ki alakítással már nem kellene össze rogyjon a táp max hangerőnél is (persze még a megfelelő bemeneti jelnél ami kb 0dB), és a 4 pár tranyón is el oszlana a terhelés. Szerinted a BIAS tranzisztorját miért nem tettek fel a hűtőbordákra?.
Értem, de akkor jel nélkül miért melegednek fel a hűtőbordák?
Bővebben: Link példàul.
Szia! A linkben szereplő poti egypályás, lineáris és kapcsolós. Azt hiszem szöges ellentéte annak, mint amire a kérdezőnknek szüksége van
A FET-ek kellő linearitású működéséhez 50-100mA nyugalmi áramra van szükség. Az bizony fűt rendesen egy ekkora bordán.
Mit értesz félhangerőn? Ha a hangerőállító pályájára gondolsz, akkor azon aligha segít az elérhető kimeneti teljesítmény növelése.
Akkor tárgytalan a felvetésem, minden alkatrész az optikai vételt támogatja.
Ahogy időm engedi szerkesztek a potihoz egy huzalozási javaslatot. Mi lesz a várható jelforrás?
A kép és szöveg továbbra sincs összhangban. Ha ez alapján rendelne a kolléga vajon mit kapna kézhez?
Bővebben: Link
Igen a hangerő potenciométerre gondoltam, ha az a felénél fentebb van akkor már fulladozik a mélyeknél az erősítő.
Ennek csak az a jelentése, hogy kb. négyszer nagyobb a bemenőjel, mint amire a poti pálya optimalizálva van. Tegyél rá egy kisebb kimeneti feszültségű jelforrást, akkor feljebb tekerheted.
Természetesen nem áll szándékomban keresztbe feküdni az erősítő átépítése előtt, mert jó kis móka az, már csak az alkotás öröméért is, de tapasztalatom szerint a tápfeszültség drasztikus emelése nélkül nem lesz meg a hangnyomásban elvárt hatás.
Most is kis bemenő jel van rajta, na mind 1 meg oldom valahogy.
Bővebben: Link
Ezt szerettem volna linkelni. De valami nem ok a gépemmel. A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2017
A válaszmező bal alsó sarkában van egy "Előnézet" gomb. Azzal ellenőrizheted mi megy ki a fórumba. Kérlek használd, míg nem sikerül a gépedet helyrezökkenteni!
Sziasztok.A mellekelt rajz igy ahogy van mukodokepes?Annyit alakitottam rajta hogy nem 2x15v-rol megy hanem 2x35Vdc-rol.
Minden bizonnyal működni fog.Bár a táphoz elférne még a hidegítés...
A hozzászólás módosítva: Ápr 29, 2017
A hidegitest majd rateszem a puffer kondikra.Es ez igy most b osztalyu?Teljesitmenye kb mennyi lehet?
Ab osztály és kb 2X50 8 ohm ...
Ha átgondolod a hozzászólás hasznosságát, világosan fogalmazol, helyesen írod le és visszaellenőrzöd, akkor az a vírus elmenekül a gépedről
Ertem koszonomPont ennyi kellene akkor megepitem.
Azért nézz körbe itt fórumon,ajánlanám a jlh,és az st 151 témát,van kiforrottabb tervrajz is ennél.
Szia! Írhatnál pár sort, hogy mire alapozod ezt megállapítást. Ez a két adat így elég szűkszavú.
Hasonló Kínai "csodát" javítottam egyik nap ahol 2X35v+- volt a táp,így lemértem a kimenő teljesítményét műterheléssel 8ohmon Ott is tip 141, tip 142 es vég tranzisztorok voltak hadba állítva párban.Az elő foka szintén tl072cn volt... A kimenőáramot megszoroztam a kimenő feszültséggel míg nem volt még a jel behorpadva így kaptam az eredményt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |