Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő 2N3055-el
Lapozás: OK   1 / 7
(#) dusinnhht hozzászólása Ápr 5, 2008 /
 
Hali!
Tegnap kaptam egy erőstőt, melyben 2N3055 tranyók végzik a dolgukat. Viszont havernak kicsapta a hangszóróját (mivel ahonnan ő kapta kiszedték belőle a biztosítékokat, és nincs benne hangszóróvédelem sem...). Az erősítő is kicsit szétment, meg is találtam, hogy mi(nem nehéz észrevenni, szanaszét van égve ); 1 vagy 2 ellenállás égett el (kép)(nem nagyon értek hozzá, de látszólag ennyi a baja).
Meg szeretném javítani, de nem találtam hozzá sehol kapcsirajzot.
2: Szerintetek a sima trafó csinál valamit, vagy kiköthetem?
3: Megéri egyáltalán játszani vele? Vagy inkább rakjak bele egy TDA-s valamit?
(táp egyébként +-27V AC-t, egyenirányítva +-36V-t ad)
(ahova a hangszórókat kellenek kötni jelenleg 2V van AC 50HZ-n)
Üdv és köszi!
(#) pb válasza dusinnhht hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
helló
szerintem ott nem csak az ment szét ami meg van égve mert egy ellenállás szerintem csak úgy nem ég szét.
ha másik erősitőt akarsz bele épiteni akkor szerintem egy tda7293-as végfokot tegyél bele vagy ha tranyósat akarsz akkor pedig egy 2*20wattos verziójú quad405-öst de ahoz le kel tekerni egy kicsit a trafó szekunderéről
(#) dusinnhht válasza pb hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Nem lehet, hogy túl lett hajtva és attól égett szét? Amint írtam, semmilyen védelem nem látszik rajta, hogy lenne.
(#) válasza dusinnhht hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Szia!

Idézet:
„1 vagy 2 ellenállás égett el (kép)(nem nagyon értek hozzá, de látszólag ennyi a baja)”


Valószínűleg nem "maguktól" égtek szét, lesz ott más probléma is...

Idézet:
„2: Szerintetek a sima trafó csinál valamit, vagy kiköthetem?”


A "sima" trafó (ha ezalatt az EI-magos, és nem a toroid trafóra gondolsz) egy kimenőtrafó 100V-os rendszerhez, nyugodtan kikötheted.

Idézet:
„3: Megéri egyáltalán játszani vele?”


Ahogy gondolod, buliba például nagyon jó, mert ezt az erősítőt qva nehéz tönkretenni. Igazi igásló, mindent kibír. De otthoni zenehallgatásra azért nem ajánlanám annyira, mert sajnos elég nagy az alapzaja, meg a hangminősége sem egy húúúdejó valami. De buliban ahol a hangerő a lényeg, megállja a helyét.
Egyébként mono, 50W-os. De két hangfalat ráköthetsz simán, van is erre csatlakozó rajta.

szerk.:Védelem tudtommal nincs benne.
Ja és ha megmondod hogy AET-453 vagy AKT-400 van-e az elejére írva, akkor keresek hozzá kapcsrajzot is neked. az alapján tudsz méregetni alkatrészeket
(#) Ricsi89 válasza dusinnhht hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Helló
Ha jól láttam akkor ez egy Beag AET453. Ha az akkor tudok rajzot hozzá.
(#) válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Igen, valóban az AET-453 -asra hasonlít jobban belülről. Pont jó mert múltkor szervizeltem egy ilyet, és ezáltal elég hamar megtaláltam a rajzát. Csatoltam is.

aet-453.jpg
    
(#) proli007 válasza hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Hello!

Idézet:
„Pont jó mert múltkor szervizeltem egy ilyet”

Idézet:
„Védelem tudtommal nincs benne.”


Hát ez elég meglepő számomra. Akkor a bekarikázott áramköri részek, szerintetek mi célt szolgálnak.

üdv! proli007

AET453.jpg
    
(#) dusinnhht válasza hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Köszönöm szépen, állati jók vagytok!
Azthiszem az lesz, hogy megszerelem, de mást építek bele (pót erősítő lesz. )
AET-453-as, igen.
Kinek adjam a pontot?
(#) dusinnhht válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Tippelhetek?
A bal bekarikázás egy termisztoros tranyóvédő, nem?
A jobb meg egy hangszóróvédelem?
Akkor hogy duranthatott ki egy hangszórót havernál?

Eddig azt hittem, hogy egyszerú lesz
(#) válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Bocsi, igazad van, tévedtem. Valamiért úgy emlékeztem hogy nincs benne. Igazából amit javítottam abban csak a végtranyók szálltak el + 1-2 kisebb tranyó, tehát annyira nem tanulmányoztam át a rajzot (mert csak kimértem őket, utána csere, és működött). Csak a termisztoros védelemre emlékeztem, a kimeneti DC elleni védelemre nem.
(#) válasza dusinnhht hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Idézet:
„A bal bekarikázás egy termisztoros tranyóvédő, nem?A jobb meg egy hangszóróvédelem?”


Jaja :yes: Igaza volt proli007-nek.

Idézet:
„Akkor hogy duranthatott ki egy hangszórót havernál?”


Te figyi, az első hozzászólásod 2. képén nekem valami nagyon nem kerek. A 100V-os csatlakozó ki van kötve, helyette egy hálózati 230VAC aljzat. Ez eddig rendben lenne, de az a kapcsoló szerintem rosszul van bekötve. Mintha aközött váltana, hogy a gyári kisimpedanciás hangszóróaljzatra a kisimpedanciás kimenet, avagy a 100V-os kimenőtrafó kerül. Nekem legalábbis nagyon úgy tűnik, de nem volt eléggé jól kivehető a képről, fele takarásban van. Továbbá ha ez tényleg így van, akkor elég lenne visszakapcsolni a kapcsolót (az egyik képen láttam hogy a 100V-os kimenetre van kapcsolva), és utána lehet kereseni a végfok hibáját.



szerk.: Jaaaa, most látom csak hogy a 230VAC aljzatra van rákötve a kimenőtrafó. Picit sufnituning-módszer
Viszont érdekes hogy a bejövő biztosítékok is ki vannak kötve, nem tudom ez miért volt jó......
(#) Ricsi89 válasza hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Szerintem ki kellene kötni belőle azt a kimenőtrafót. Úgyse használnak mostanság már 100V-os rendszert. Felesleges bele és csak a helyet foglalja. Azokat a biztosítékokat pedig pótolni kellene, mivel nem dísznek voltak azok benne. Ha meg kikötöd a kimenőtrafót akkor az a kapcsoló és aljzat is felesleges lesz. És nem lehet véletlenül sem átkapcsolni.
(#) proli007 válasza hozzászólására (») Ápr 5, 2008 / 1
 
Sziasztok!

Hát nem egészen találtátok el.

A termisztoros védelem, a végfok hőmegfutását hivatott védeni, oly módon, hogy ha a borda hőmérséklet nő, csökkenti a kivezérlést. (Nem egy szemet gyönyörködtető megoldás, de jobb nem lévén....)

A másodiknál sajnos rossz hírem van. Ez nem hangszóró védelem, de nem is kimeneti DC védelem.
Ez a végfokozat túláramvédelme. Ha pld. az R23-on a feszültség eléri a T7 nyitófeszültségét, akkor az elszívja a T9 bázisáramát, ezzel korlátozza a kifolyó áramot. (Másik oldalon ugyan így) R19 és D7 dióda kissé "visszahajló karakterisztikát" kölcsönöz az áramkorlátnak.
- Ha totál zárlat lenne, akkor az R23-on már 650mV feszültség nyitná a T7-et (ez kb. 1,4A). Viszont, ha nincs zárlat csak túlterhelés, akkor a kimenet el tud mozdulni felfelé. Így a D7 kinyit, és az R19-en átfolyó áram feszültséget ejt az R17 ellenálláson, amely zárja a T7-et. Hogy a T7 kinyisson így már nagyobb feszültség kell hogy essen az R23-on, ami nagyobb kimeneti áramot is jelent.
- Pld. ha a kimenet mondjuk már 20V-on van, akkor R19-en már kb. 14mA áram folyik, ez az R17-en 2,1V-ot ejt. Ez az R23-on eső feszültségből levonódik. Így ahhoz, hogy T7 nyisson, már 2,1+0,65=2,75V kell. Ez az R23-on 5,8A-t jelent. A 20V feszültség, a 4ohm-os hangszórón, 5A áramot igényel, így az 5,8A éppen csak, de megfelelő. (Két, vagy több utas hangszórók keresztváltói, minden, csak nem ohm-os terhelés, így sajna lényegesen nagyobb áramok is folyhatnak)

Szóval, ha a végfok meghibásodik, vagy munkapontja elugrik (pld. P1 kontakthibás lesz), akkor semmi nem menti meg a hangszórót az egyenáramtól. Viszont ezt az erősítőt alapvetően 100V-ra tervezték, ott viszont a trafót a C41-41-es kondival, egyenáramúlag leválasztották.

Bocs, ha kissé szájbarágós voltam, de a köd feloszlatásához szerettem volna csak hozzájárulni.

üdv! proli007
(#) dusinnhht válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Mérésem szerint P1 tökéletes és nem is kontaktos.
(#) dusinnhht válasza dusinnhht hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Ehh
Ilyen szép tüzijátékot még életemben nem láttam! Kicseréltem az elégett 100-Ohm-os ellenállatot, bedugtam, bekapcsoltam, s lőn ívfény és bűz!
No? Ötletek?

szerk: Méregettem.
0, D5 között -35V a +1,15V helyett
T11 bázisán -33V a 0,6V helyett
Épp kezdtem volna azt gondolni, hogy T5 a hibás, amikro realizáltam, hogy T5 be sincs építve , helyette az emittert és collectort összekötendő egy 473 feliratú kerámiakondi van.

off: Nem lesz fórumtalálkozó? Csak mert lenne pár kérdésem.
(#) _JANI_ válasza dusinnhht hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
[off] A következő próbánál az erősítő +- tápjába tegyél egy egy 42Voltos izzót. Ezzel sok kellemetlenséget tudsz megelőzni. Az izzók teljesitménye lehetőleg egyforma legyen! S kezdetnek KB: 5-10W-os elég, és csak akkor cseréld nagyobb teljesítményűre, ha az áramkör nem rendetlenkedik. Zárlatot, gerjedést jól jelzik az izzók...
(#) Imi65 válasza dusinnhht hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Ember, Te hogy javítasz erősítőt? Egy ilyet nem szabad bekapcsolni egészen addig, míg nincs benne minden. A T5-ös ebben a kapcsolásban létfontosságú (meg az összes többi is az, mert itt minden mindennel összefügg), hiányával egy teljesen jó erősítőnek is csak másodpercei vannak. Hát, még szerezned kell egy kis rutint, de ennek sajnos elég drága módját választottad.
Így hiába méregetsz! Szedd ki az összes tranzisztort, és cseréld ki őket (Ha már megmérni nem tudod). Az ellenállásokat talán meg tudod mérni. Valahogy korlátozd a táp felől jövő áramot, aminek a legolcsóbb módja a villanykörte, de tehetsz oda ellenállást is. Legfeljebb leég, de csak 10 HUF, nem többszáz, mint egy végtranyó.
(#) Ricsi89 válasza dusinnhht hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Helló
Én bekapcsolás előtt kimértem volna mindegyik tranzisztort, mert lehet hogy valamelyik elszállt.Azt a T5-ös tranyót sem ártana belerakni, mivel akkor mit szabályoz így a P2-es poti? A mért helyeken viszont alapból nem lehet negítív feszültség. Nem cserélted fel a műszer két vezetékét? Ja és képet rakjál már fel a mostani állapotról, ha tudsz.
(#) Imi65 válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
A T5 létfontosságú, mivel ezzel állítod be a nyugalmi áramot. tranzisztor nélkül ez több A nagyságrendű lesz, ami a vég (és meghajtó) tranzisztorok igen gyors túlmelegedését okozza (mivel a teljes fél tápfesz rákerül a nagy árammal egyidejűleg).
Sajnos ott is lehet, sőt a vezérlés hatására üzemszerűen is előfordul pillanatnyi - feszültség. De itt nyilvánvalóan hibás erősítőről beszélünk, aminek a kimenete - úgy tűnik - kiült negatív tápra. Ekkor a telepközéphez közeli dolgok is "mennek vele" akár pozitív, akár negatív irányba.
Tetszene más szétégett erősítője, mi!?
(#) dusinnhht válasza _JANI_ hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Mivel nincs itthon 42V-s izzóm, karácsonyfaizzókat használva semmilyen(a legapróbb) gerjedés és semmilyen zárlat nem látszik.
Ja és megvan a T5-ös is, csak rá van szerelve a bordára. (Bocsánat, hogy ilyen láma vagyok).
Plusz ahova a 0V van írva, ott -34V van. Szóval valahol a 0V és a -34V között zárlatos valamelyik alkatrész? Vagy hülyeségeket beszélek? Csak tippelek.
(#) Imi65 válasza dusinnhht hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Leginkább a - ági végtranyó. A párja meg szakadt. A meghajtók is ki szoktak nyúlni...
(#) dusinnhht válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
A 6-os képre rámírtam a mért feszültségeket, úgy, hogy az R20-s úgy szénnéégett állapotban volt benne, valamint amit szürkére karikáztam azt kiszedtem és ami fekete az nem is volt benne.
(#) Imi65 válasza dusinnhht hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Érdekes, most más adatokat adsz meg, mint az előbb. Az előzőekben azt állítottad, hogy a T11 bázisán -33V van. Hidd el, így ez soha nem fog megoldódni. Egy ilyen végfok javításának megvan a szisztémája, hogy mit, miért csinálsz. Ezt nem lehet így eldönteni látatlanban, hiába mérsz feszültségeket, azzal nem sokra mész. Azt szűrheted le csak belőle, hogy rossz az erősítő, azt meg úgy is tudod. Egyetlen alkatrész hibája miatt újra- és újra tönkremehet. Nem feltétlenül az a hibás elem, amin nem stimmel a feszültség. Azt értsd meg, hogy az egész egy "kiegyensúlyozott" mérleg. Ha bármelyik oldalról leveszel egy parányit is, megszűnik az egyensúly. Itt viszont nem teheted meg, hogy a másik oldalról is leveszel, mert akkor is hibás marad.
Azt javaslom, kérjél meg valakit, aki közel lakik hozzád, hogy vezessen végig egy ilyen hibakeresésen, aminek nem az a módja, hogy a valamiért leégett ellenállást kicseréled, mert az mindig csak következmény. Az eredményességet láthattad.
(#) dusinnhht válasza Imi65 hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Holnap megyek boltba, mert kell még némi alapfelszerelés, kiforrasztom az összes alkatrészt és megpróbálom egyesével visszakötni őket(+veszek újakat is). Egyébként azért adok meg más adatot, mert ezt írja ki a műszer, egyiketsem tippeltem. Egyébként szívesen vennék pár elektronikaórát, tudok érte adni adott esetben saját bort(somlai-t) és/vagy törköly páleszt(mondjuk az még nincs kész). Egyébként itt a környéken senki nem ért hozzá, apukám meg magasfeszültségi mérnök (azt hiszem ), így ezt ő sem érti.
De ez nem vicc, szerintem gyorsan tanulnék, hisz első szavaim között ott volt a transzformátorállomás, meg egész életemben drótokkal játszottam labda helyett, csak ezen a szinten jelenleg leragadtam. Drót, kisizzó, trafó...
(#) Ricsi89 válasza dusinnhht hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
A kisebb tranzisztorokat nyugodtan lecserélheted minden, azok filléres dolgok. Az ellenállásokat is mérd ki, nehogy megnyúltak, vagy éppen zárlatosak legyenek. A végtranyókat is mérd ki nehogy ott is gond legyen. Ja és szerezz olyan égőket is amit Jani javasolt és csak utána próbáld ki. Így megvédi az erősítőt a füstöléstől.
(#) dusinnhht válasza Ricsi89 hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Jaa, hogy sorosan kell kötni! Egyébként hol lehet kapni ilyen izzót? HQVideo-ban nem láttam.
(#) sixtek hozzászólása Ápr 6, 2008 /
 
Hát ha T5 nincs benn akkor termeszetes hogy ezeket mered... Epits be mindent, merd ki a felvezetoket, ha minden OK-nak tunik kapcsold be, de csak ugy hogy EGY 60W-os IZZOT KOTSZ A HALOTRAFO PRIMER KOREBE!!!
(#) sixtek hozzászólása Ápr 6, 2008 /
 
Uhh sry mindenkitol nem lattam a tpoik masodik oldalat latom mar reg nem aktualis a kommentem.
SRY!
(#) dusinnhht hozzászólása Ápr 7, 2008 /
 
Mindent megmértem és az ellenállások egy részén kívül minden rossz volt! (Mindkét végtranyó, az összes többi tranyó 1 kivételével, kerámiakondik...) Raktam bele zsír új dolgokat és biztosítékot , s hallj csodát szól! (elsőre! ) Csak kicsit recseg, meg talán egy kicsit halk, de szerintem csak valami érintkezés...

6 órámba került az alkatrészcsere, ezt együltemben vittem véghez. Nektek is megfájdul ilyenkor a hátatok?
Holnap majd rakok képet, ma már hulla vagyok.
üdv&köszi mindent!
(#) Mzolee hozzászólása Ápr 7, 2008 /
 
Ugyanezzel a végfokkal szívtam délutánokon át.
Sokkal egyszerűbb volt beletenni egy másikat. mégpedig ezt: Bővebben: Link
Ezek egyáltalán semmi változást nem hoztak:
összes félvezető csere, összes elko csere, trimmerek kiméregetése, sok sok nézegetés minden oldalról zárlat után, a nagyobb ellenállások kiszedése - kiméregetése a kisebbek zárlat ellenőrzése
Ha ezt tudom az elején, akkor rég azzal kezdtem volna, hogy dobom el a fenébe az egészet, csak a hűtőbordát tartom meg. nem olyan jó ez a végfok, hogy megérdemelje a full alkatrészcserét
(ja nekem az volt a tünet, hogy mindig (-) tápfesz volt a kimeneten, DE A HIBÁS TRANYÓK KICSERÉLÉSE UTÁN IS (és nem romlottak el újra, kimértem)
Tanúlság: hiába épít meg az ember rajzról végfokokat meg előfokokat, hiába állítja be a munkapontját meg stb. attól javítani még nemtud és egyedül nem is fog megtanulni SOHA

bocs az offért de ez idevaló szerintem
Következő: »»   1 / 7
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem