Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   15 / 221
(#) cornel válasza Pari hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Szia!A kimenetit cseréld 2200mikróra!Az egy mikró jó,ne növeld!
(#) lamalas válasza cornel hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Nem baj, jo nekem ez a magashianyos JLH is. De akkor az a jo 10-20 erosito (gyari es amator keszitesuek vegyesen) amivel osszehasonlitottam/tuk tobben is az en JLH erositomet mind-mind magashianyos volt mert soha senki nem panaszkodott hogy problema lenne az erositom magasaival Egyebkent pont az en erositom meghallagatasa utan dontott egy ismerosom ugy hogy maganak is megcsinaltatja ezt mert annyira tetszett neki ... ja es o abbol el, hogy audiofil kategoriaju keszulekekkel kereskedik, van fule a dolgokhoz
(#) cornel válasza lamalas hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Minden JLH-nál van egy mégjobb!
(#) lamalas hozzászólása Márc 17, 2008 /
 
Pari, en semmikepp nem csokkentenem a kicsatolo kondi erteket mert a melyatvitel banja. Habar nem valoszinu hogy konkretan kevesebb melyet fogsz hallani (mint amikor a mely hangszint leveszed), de ami van mely az mosottabb lehet, kicsiket torzabb ami egyebkent nagyon csaloka, mert akar kellemesebbnek is hathat ... ez olyan mint az optikai csalodas. De az is lehet, hogy semmi valtozast nem hallasz. Probald ki ha akarod, aztan majd eldontod mi tetszik neked jobban.
(#) vendelkiraly válasza cornel hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Az Ágoston féle leírásban ez áll: " A végtranzisztorokat nem kell párba válogatni. A Q4-s tranzisztornak nagyobb bétájúnak kell lenni, mint a Q3-nak" Ezt már olvastam máshol is. Nem tudom mi az igazság, én se válogattam párba a tranzisztoraimat, de semmi gond sincs, se a mély, se a magas hangokkal. Ha lett volna lehetőségem, biztos válogattam volna, de nálam az építésnél az árak is eléggé bejátszottak. Ha nagyon profira szeretném megépíteni, biztos odafigyelnék ezekre a dolgokra is.
(#) cornel válasza lamalas hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
A tervezőnek is jó volt az akkor kapható 2500mikrós!Vajon miért?!
(#) cornel válasza vendelkiraly hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Szia!Válogatni a két csatornát egymáshoz képest kell,tehát nem az egy csatornán belüli két végtranyót.Persze úgy is lehet hogy a négy végtranyó egyforma,akkor mégjobb az eredmény.Az Ágoston könyvben elírás van a Q3-legyen inkább nagyobb bétájú mint a Q4,ellenkező esetben a torzítás a töbszörösére is nőhet attól függően mekkora az eltérés!!!
(#) vendelkiraly válasza cornel hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Mik ki nem derülnek! Ki tudja hány ilyen "elírás" lehet még abban a könyvben.
(#) lamalas válasza cornel hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Sokak szerint az MJ15003-al a legjobb a hangja ennek az erositonek. Te miert is nem ilyen vegtranzisztorokat hasznalsz??? Nah, en befejeztem a veled valo "eszmecseret", mert csak felesleges szocseples az egesz. En mar amugysem hasznalom ezt az erositot, mert van nala jobb hangu erositom Masoknak tovabbra is szivesen adok tanacsot ha igenylik es kerdeznek.
(#) zotyo válasza cornel hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Nagyon magas a ló.
Picit ereszkedj lejjebb...
A kioktató stílus gyakorlása mellett, több figyelmet fordíthatnál a nyelvtanra is.
Szerényebben kérem, szerényebben...
(#) hapro válasza lamalas hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Sziasztok!

mivel már én is építettem egy pár JLH 10W-os A-osztályú végfokot, így én is beleszólnék, illetve a tapasztalataiat elmondanám...amikkel lehet vitába szállni, de ezek tények, és kész.
Nálam a MJ15003 tranyóval volt a legrosszabb hangkép, nekem az tetszett a legkevésbé. Túl kemény és rideg hangja volt. 2N3055-tel tök jó hangú erősítőt kaptam, de nem volt az igazi és azért írok ilyen általános megfogalmazásokat, mert már régen próbálgattam, és csak ennyire emlékszem. Volt olyan próbálkozásom is amikor csak úgy találomra valami akármilyen gyártmányú és akármilyen típusú végtranyókat tettem bele, az annyira tetszett, hogy elég sokáig úgy hallgattam, majd mostanában kb egy éve találtam itthon BDY73 tranyó és azt bele téve megtáltosodott a hangja.
Nálam 4700µF kicsatolás van, és a azzal párhuzamosan 2,2µF MKT, sőt az MKT csak most került oda kb egy éve és igazából nagy különbséget nem véltem felfedezni a hangjában, bár amikor bele raktam azt az MKT kondit, akkor nagyon sok mást is változtattam még rajta, szóval ez erősen szubjektív vélemény, de vélemény.
Aztán a becsatoló kondim 1db 1uF. Próbáltam több darab 1µF kondival, de csúfos vereséget szenvedett a több darab az egy javára!
Tranzisztor stabilizált tápom volt hozzá, olyan amit a szerző ajánl a publikációban, na ezt nemrég kicseréltem síma graetz+puffer kondi változatra, és kis túlzással csodát tett a hangjával, felszabadultabb lett.

Most röviden ennyi jutott eszembe ezekről a "vitákról" amiket itt olvastam.
Ja és még valami, a szerző publikációját olvassátok el 4. oldal !! csak hogy tiszta viíz legyen abban a pohárban a tranyó válogatásról és a torzításról.

Egyébként már én sem használom ezt a végfokot.

minden jót kívánok!

Zoli


(#) lamalas válasza hapro hozzászólására (») Márc 17, 2008 /
 
Udv,

Minden tapasztalat ertekes/erdekes lehet! En sokfele vegtranzisztorral kiprobaltam ezt a kapcsolast, szinte mindegyikkel nagyon hasonlo hangkaraktert tapasztaltam. Egyedul az MJL21194-es tranzisztorok szerepeltek eleg rosszul, mert feltunoen brummos volt vele az erosito. Eddig se BDY73-al se MJ15003-al nem probaltam, de a keszuloben levo peldanyban MJ tranyok lesznek. Ha keszen lesz az az erosito nyilvan ossze fogom hasonlitani az enyemmel. Kivancsi leszek milyen kulonbseget fogok hallani v. nem hallani.

Egyebkent cornel nem arra gondolt, hogy az erositon belul valogassuk a tranyokat, hanem hogy a sztereo erositohoz a ket csatorna tranzisztorai fussanak jol egyutt. Ez persze szukseges lehet egy nagyon igenyes erosito elkeszitesehez, de ha mar valogatunk akkor en elsosorban az egy erositon belul levo tranzisztorokat valogatnam. Ha van ra mod es lehetoseg akkor a 2 csatorna tranyoit is ossze lehet valogatni, de ez nem konnyu, mert akkor mar 4 egyezo tranyot kellene osszeszedni. Egyebkent most azonnal ellent is mondok magamnak, mert sokkal egyszerubb volt osszevalogatni a 4 tranyot mint hinnetek. Pont azt csinaltam amit korabban leirtam. Bementem a boltba es kertem 8db tranzisztort. Egyetlen kikotesem volt, hogy lehetoleg ugyanabbol a sorozatbol adjak oket. Itthon vegigmertem az osszeset es kiderult hogy siman 10%-on belul vannak a beta elteresek, sot a tobbseg meg 5% belul is! Tobb olyan parost is ossze tudtam szedni amiknek tized pontosan megegyezik a betaja. Gyakorlatilag merni sem kellett volna oket. De vigyazat! Ez nem minden tranzisztor tipusra es gyartora igaz!
(#) cornel válasza lamalas hozzászólására (») Márc 18, 2008 /
 
Szia!MJ15003-al még nem próbáltad,mégis azzal szól a legszebben mert sokan azt mondták?!Ha egy másik kapcsolásban,vagy JLH-ban hallottad az szubjektív,hisz sok alkatrész van még a végtranyókon kívűl amely meghatározza az eredő hangképet!Én elsősorban a saját tapasztalataimat írnám.Olyan nincs hogy legjobb,mindennél van jobb.A tipuson kívűl a gyártót se felejteném el.Az a jó erősítő amely hosszú távon halgatható,te viszont lecserélted.A két csatornát egymáshoz képest válogatni sokkal fontosabb mint csatornánként,a pici tranyókról se feledkezzűnk meg!Végülis az a fontos hogy annak tetszen aki hagatja,ez az áramkőr is vég nélkűl fejleszthető és ezt nem az alapkapcsolásra értem,az nagyon rendben van.Én kb. egy évig kisérleteztem vele míg kialakúlt a végleges.Hozzá kell tennem hogy segítségemre volt egy jóbarátom,aki nélkűl ilyen hangminőség elérésére esélyem se lett vola,persze biztos vannak ennél jobb hangú JLH-k is!Ő nem elsősorban szakmailag(bár jó ötleteket adott),hanem a tesztekben segített.Neki van olyan rendszere amely olyan mint a műszer.
(#) cornel válasza zotyo hozzászólására (») Márc 18, 2008 /
 
Szia!Igen valóban nagyképűnek hatott.Tudod az a baj hogy lamalas minden hozzászólásomat megcáfol,ez persze nem lenne baj ha másoknak ezzel nem ártana,így viszont én sem tudok segíteni!Nem csak a saját tapasztalatait írja,hanem amit másoktól hall és ezt tényként közvetíti,a saját törvényei után megy.A helyesírásért elnézést kérek,általában csak a tartalomra figyelek!
(#) farkey hozzászólása Ápr 5, 2008 /
 
Sziasztok!

Olvastam a fórumot és megépítettem az erősítőt. A 2000-es verziót építettem meg + a kimeneten be kelett rakni 10 Ohm+10nF a gerjedés miatt. Nagyon szép hangja van, simán veri az Aeron erősítőmét, de van egy aprócska problémám: Ez az erősítő fázist fordít. Szükségem lenne egy az erősítőhöz méltó előerősítőre ami szintén fázist fordít. Ha valaki tudna segíteni megköszönném.
(#) farkey hozzászólása Ápr 5, 2008 /
 
Igen én is felcseréltem, most így halgatom, de amúgy is szükségem lenne egy előerősítőre.
(#) lamalas válasza farkey hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Mibol jutottal arra kovetkeztetesre, hogy fazist fordit ez az erosito? Csak azert kerdezem mert ez nem fordit fazist ha tenyleg ugy epitetted meg ahogy a rajzon van Nincs semmifele fazisfordito elofokra szukseg. Ha megis ugy erzed hogy neked nem jo annak a jelnek a fazisa ami a kimeneten megjelenik akkor csinald azt amit simpi csinalt: forditsd meg a hangfalkivezeteseket.
(#) farkey hozzászólása Ápr 5, 2008 /
 
Hát abból következtettem először arra hogy fázist fordít hogy a mélynyomó nem volt fázisban vele. Aztán megnéztem szkóppal a bemenetet és a kimenetet és tényleg fordít!

A hangszóróvezetékek felcserélésével csak az a gond hogy az aprócska zárt dobozaim nagyon roszul szólnak így. ezért inkább a mélyet fordítottam meg, annak majdnem mind1.

(#) farkey hozzászólása Ápr 5, 2008 /
 
Mindkettőnél cseréltem. Álltalában nemsokat számít a hangszórók fázisa, de ennél a doboznál nagyon számít.
Nemtudom mért, lehet hogy a szalagsugárzó miatt, vagy a soros hangváltó miatt. nemtudom.
(#) lamalas válasza farkey hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
farkey,
Te valamit nagyon beneztel vagy rosszul mértél mert ez az erosito NEM fordit fazist ha helyesen van megepitve. Valami nalad nagyon nem ugy mukodik ahogy kellene vagy tenyleg csak rosszul mértél ... nem tudom.

Ja, es altalaban nagyon is sokat szamit a hangszorok helyes bekotese a hangvaltoba illetve a hangsugarzok helyes bekotese is az erositobe.
(#) farkey hozzászólása Ápr 5, 2008 /
 
Igen! Elég sokféle váltót kipróbáltam, hogy a hangszerek hangjai jók legyenek, és ha megfordítom akkor tényleg nincs fázisban a magas a mélyel.
Az lenne a tuti ha lenne egy jóminőségü előerősítőm, ami fázist fordít, és akkor bármilyen rendszerbe beilleszthetném a csodálatos hangú erősítőm.
(#) lamalas válasza farkey hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Nekem valahogy az a sejtesem, hogy az erositovel nincs gond, inkabb a hangsugarzoiddal lesz a problema es a hangszorok helyes (de nem feltetlen fazishelyes) bekotese lesz a kulcs. Az erosito egyebkent barmilyen jol megepitetett hangsugarzoval szepen szol nem kell hozza fazisfordito elofok.
(#) farkey hozzászólása Ápr 5, 2008 /
 
Hálás köszönet!
(#) lamalas válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Ha meg nem epitettel A osztalyu vegfokot, akkor erdemes lehet osszedobni, de azert ne varj tole vilagmegvalto hangminoseget. Nekem is tetszik amugy a hangja, de van azert nala jobb erosito is
(#) hapro válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Szia!

akkor nézz itt körül:

Bővebben: Link

üdv.:

Zoli
(#) huhuu válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 5, 2008 /
 
Erről a Sugden erősítőről még sosem hallottam. Milyen a hangja?
(#) hapro válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Szia!

Nincs mit, de ha kész vagy vele, egy nyák rajzot szívesen vennék. Valószínüleg én is kipróbálom, már csak összehasonlításképpen a JLH-val. Mivel egykorú jószágok, és kb a tudásuk is egyforma.. És nem egy bonyolult kapcsolás.
Szóval várom a tapasztalataidat róla, egyébként én sem hallottam még erről az erősítőről eddig soha.

üdv.:

Zoli

(#) hapro válasza farkey hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Szia!

Itt egy igen jó hangú előfok amit JLH bácsi tervezett. olcsó, könnyen megépíthető, egyszerű. Hogy fázist fordít-e azt nem tudom, amikor megépítettem, akkor még nem volt semmim amivel mérhettem volna, most viszont még nem állok úgy, hogy a kapcsolási rajzról meg tudnám mondani, hogy igen vagy nem. Szerintem érdemes kipróbálni, és ha tetszik a hangja akkor meg lett egy jó előfokod.

Viszont így oda a tiszta A-osztály. Vagy ha nem így gondolod, akkor is mindenképp megváltozik a hangja a cumónak.

Ja és 15-20V a tápfesz a rajzon csak 20V szerepel.

üdv.:

Zoli

(#) farkey hozzászólása Ápr 6, 2008 /
 
Köszönöm! Ez nagyon igéretesnek tünik.
Én se tudom a rajzról de van kit megkérdezzek
Ha megtudom majd megírom.
(#) lamalas válasza hapro hozzászólására (») Ápr 6, 2008 /
 
Ez az elofok nem fordit fazist ... de nem fer a fejembe meg mindig minek kellene fazist forgatni??? Es azt sem igazan ertem minek kell elofok? A legtobb jelforras kimeneti jelszintje siman meghajt egy ilyen A osztalyu vegfokot. Persze ha alacsony szintu jelforrasa van vkinek, akkor indokolt az elofok.
Következő: »»   15 / 221
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem