Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Tudod kinek a pap- kinek a papné (én útálok festeni még flakonból is )Amúgy meg lehet hogy a kiskacsát is
megtudod tanítani úszni !!Lidi kérdezz nyugodtan segitünk . Idézet: „(én útálok festeni még flakonból is )” Szintén. Olyan 75-környékén már volt P20. Az egyik hazai félvezetőgyárból kaptam egy flakonnal,és azóta ezt a márkát használom. Természetesen nekem is adódtak problémák,de kitapasztaltam és az eredmények nekem megfelelőek. Az előhivót én külön nem melegitem,szobahőmérsékletű. A fotomaszkot kell jól elkésziteni, 100%-osan kontrasztos legyen. Az összes többi már tapasztalat kérdése.
Csatlakozom az előttem szólóhoz . Nagyon sok múlik a maszkon és a tapasztalat sem árt !
A gyári nyák pl nem hívható elő hideg és 1-6 aránynál hígabb hívóval !Ezek azok a dolgok amit ki kell tapasztalni mindenkinek a saját vegyszereihez. És még valami : Nem akartam leszólni a p20-at 10 évig azt használtam !
24h -t száradt szobahőfokon egy karton dobozban fénytől elzárva. Valszeg tényleg vastag lett. Meg az előhívó is csapviz hőfok volt (hideg) és 1/9 -es. A TN120 lakk is vagy 5 éves. Csak az első kettő tök jó lett, de ezekszerint csak mákom volt
Aztán még most próbáltam vasalni is, de az se lett jó, valszeg túlmelegitettem a festéket. Mára már békénhagyom asszem, aztán holnap ujra lefujom lakkal vékonyabban.
Próbáld meg melegebb hívóval (ha jól emlékszem a p20- hoz jó volt az 1-9 keverési arány ) de egy kicsit próbálhatod töményebbre keverni.Akkor jó ha a megvilágított lakk vöröses szinű lesz és mozgatásra
leválik.(Lejön magától is csak így gyorsabb)
Ha jól látom a fotón akkor nem a papír nyomtatott felét fordítottad a nyák felé és nem merőlegesen világítottad meg ezért szerintem szellemképes lett, ennyi elég ahhoz, hogy azokat a szűk hejeket is kitöltsék a megvestagodott vonalak.
Nem, nem, természetesen a nyomtatott fele nézett a nyák felé.
Ma viszont sikeresen alkottam. Tegnap nem jött össze semmi, ma viszont.... Először is csináltam egy szárítót, mert nem akartam holnapig várni a lakk száradására. Egy karton doboz, benne maradék pc alkatrészekből készült fűtés. 24V ra kötve szépen felfűti 70 fokra a dobozt, azután visszább lehet venni. Egyelőre kézi vezérlés labortápról. 20 perc elég is volt neki. Azután ma etikett papír hordozóra nyomtattam (nem a szilikonos felére), és ezzel maszkoltam. Ahogy nézem ez a papír nem világít kéken, gondolom nincs benne fehérítő vegyszer, ami a sima géppapírban az UV-t kék fénnyé alakítja, ezzel is fehérebbnek mutatva magát. Meg áttetszőbb is. Az előhívó a tegnapi, ismét szobahőfokon, fél perc alatt simán lekapta most, öröm volt nézni. A lakkot a pincében fújtam reggel, lehet hogy por van ott lenn, de mindig vannak ilyen kis szmötyik a lakkban, maratás előtt persze levakargattam ahol láttam felesleges pettyet, de azért maradt pár. De ha mindig így sikerülne, kiggyeznék vele azthiszem És akkor jöjjenek a képek:
sziasztok.azt szeretnem kerdezni hogy milyen programmal tudom megnyitni a .lay kiterjesztest, innen lehet letolteni olyan progit?
Csak azt tudom ismételni mint az előttem szóló, jól néz ki gratula
Sziasztok
elkészítettem az első 2 oldalas nyáklemezemet, amikor elkezdtem az alkatrészeket beforrasztani akkor jöttem rá, hogy orbitális gixer van! ha pl. egy relét forrasztok be akkor a fölső forrasztó szemet nem tudom hozzáforrasztani a lábhoz mivel ott van a relé, ez gáz !mivel ha az a forrszem nem csak egy funkciónélküli valami hanem onnan vezet fólia náshova is akkor a csatlakozás igencsak bizonytalan. ötleteim vannak a megoldásra, de mindegyik túl bonyolult, kíváncsi volnék a ti véleményetekre is előrre is köszi
A Sprint Layout progi 4-es valamint az 5-ös verzióját is megtalálod a honlapomon. Mellette ott a magyarosítás is!
-> itt <-
Hát egy relénél nehéz eset, de pl IC lábaknál régen azt csináltam, hogy egy vezetékből 1 elemi rézszálat kiválaszva felül hozzáforrasztottam a vezetősávhoz, és átdugtam a furaton, majd beraktam felulrol az alkatrészt, és aztán alulról összeforrasztottam az egészet. De manapság inkább elkerülöm, és ugy tervezem a nyákot, hogy a láb ne funkcionáljon via -ként. Igy egyszerűbb.
Hi
asszem meg van a megoldás! behelyezem a relét a nyák-ba, de csak annyira, hogy a lábai épp a lyukba legyenek, aztán hozzáforrasztom a lábakat a forrszemhez, (épp hogy hozzá lehet férni) azután a hátulján is hozzáforrasztom, hogy jobb legyen a hőközlés, mivel ezután hőlégfúvóval a helyére eresztem a relét.... elméletileg a felső forrszemek nél is megvan rendesen a kontaktus
Szia !
Jobban jársz ha lidi megoldását követed ebben az esetben. IC, kondi...stb már a dolog egyszerű, mert ott tudsz forrasztani a beültetés felül is. Üdv!
Pont ezt feszegettem az eagle fórumon, hogy hogy lehet megmagyarázni annak a szarnak, hogy ha ilyen eset van, akkor csináljon egy plusz forrszemet az átkötéshez.
Hát automatikusan nem, de kézzel tudsz. Legközelebb figyelj rá.
Milyen néven lehet hozzájutni szitához való emulsió-hoz? Budapesti vagyok, és nagyon foglalkoztat a szitanyomás, csak éppen azt nem tudom, milyen anyagok kellenek hozzá. Ugyanis szitázva már lehetne gyártani fillérekért nyákokat gyorsan, pontosan, megbízhatóan, szériában, ... Ráadásul pozícióábrákat is akármilyen színben :yes:
Ahogy leírtad, minden komolyabb dekoros üzletben lehet kapni. Ha bemégy az ületbe ott mindent el is tudnak mondani róla és a többi hozzávalóról. Valóban nagyon olcsó (szinte csak a munka) a szitanyomtatás. A legtöbb nyákkészítő szitával csinálja, ha kell tudok adni saváló szitafestéket speciálisan nyákhoz. Ja és az se elhanyagolható, hogy jóval nagyobb nyákokat tudsz csinálni mint nyomtatva.
Hi
azt honnan lehet tudni, hogy a vasklorid elhasználódott? mert nekem mostanába piszokul nem viszi. pedig raktam a folyadékhoz egy csomó cuccot és mégsem viszi, valamit nagyon rosszul csinálok. már átolvastam az egész topicot, de sehol nem panaszkodott senki,hogy nem marta vona, mindenki 4-5 perces maratási időket ír, én meg örülök ha egy félnap alatt lemarja pedig melegítem + lötyiztetem is. a másik amit nem értek, a tökéletesen előkészített panelt jól elcseszte, a képen látszik, hogy vannak helyek ahol nincs festék, ott még néhol jobban megmaradt a réz mint ahova került festék!!!!!! (nem átverés) ez miért van?
Sztem elhasználódott az oldatod
Idézet: „pedig raktam a folyadékhoz egy csomó cuccot” Ez mit jelent? Én úgy tudom, hogy a vasklorid oldathoz, amit TN150-ként lehet megvenni a boltban, ahhoz nem szoktak semmit sem önteni, az úgy jó, ahogy van önmagában. Idézet: „azt honnan lehet tudni, hogy a vasklorid elhasználódott” Onnan, hogy a következőt tapasztalod: Idézet: „mindenki 4-5 perces maratási időket ír, én meg örülök ha egy félnap alatt lemarja pedig melegítem + lötyiztetem is.”
Hi
én ezt anno a gyógyszertárban vettem szilárd halmazállapotban (sárga anyag) és tudtommal simán vízzel kell hígítani (de hogy milyen arányban?....) Nem használódott el az biztos, mivel pár napja kevertem és csak ezt az egy panelt marattam. Lehet, hogy hülyeség, de nem az a gond, hogy túl sok vaskloridot tettem bele, és így nem tudja kifejteni a hatásást? az egyik hsz-ben olvastam, hogy van vasklorid II és III is, namost én azt nem tudom, hogy ez melyik. az oldat színe zöldeskék, lehet, hogy itt van a gond?
Az nem lehet! zsír új az oldat
hello, a vasklorid oldat nagy mennyiségben barna, ha egy csöpet fehér papírra öntesz akkor egész világos sárga, a kékes-zöld szín a rézkloridtól van ami a maratás mellékterméke, szóvall bármilyen hihetetlen az oldat kimerülőben van
Köszi az infót
de akkor sem értem, még jóformán nem is marattam semmit. csak azt az 1 panelt, + raktam bele még vasklorid darabokat. lehet, hogy lejárt a szavatossága?
ha vas(II)kloridot vettél akkor önts hozzá 1/5 - 1/4 sósavat és hagyd állni az oldatot levegőn, elvileg vas(III)klorid fog keletkezni ami a maratáshoz kell, én ezzel a módszerrel használok 4éve 450ml maratót, párszáz nyákot biztos marattam már vele, és még elég 15perc a maratáshoz és szép a végeredmény!!
A baj az, hogy egy kezdő szita készlet 30.000Ft körül van.
(keret, szita, emulzio, festék, emulziómosó....) Ha tudsz olcsóbban, akkor engem érdekel. Privátban írd meg, mennyiért mikor és hol.
Hi
ezt asszem még kipróbálom.... Hány százalékos sósavra gondoltál?... ha ez nem jön össze akkor kiba**om egészet a kukába, és veszek Norberto által ajánlott TN150-es oldatot, ha minden igaz azt a löttyöt még csak hígítani sem kell, csak símán beleönteni az edénybe és már mehet is a maratás... pont nekem találták ki. az edényről jut eszembe, én saválló acél tálkát használok, elvileg az is jó, nem? köszi a segítségeket. Üdv
Ha nem akarsz "pancsolni", meg "laborálni", akkor egyszerűbb, ha megveszed a TN150-et. Nem olyan "hű de nagy" összeg, szerintem.
Idézet: „én saválló acél tálkát használok, elvileg az is jó, nem?” Hát nem. Nem igazán. Jobban jársz, ha műanyag vagy üveg edényt használsz. (Én pl. egy műanyag fagyis dobozban maratok már évek óta.) |
Bejelentkezés
Hirdetés |