Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PC táp átalakítás
Szia!
Lehet, hogy figyeli egy áramkör a ventilátor áramfelvételét. Ha sok, akkor is tilt, ha kevés, akkor is.
Ezekkel a rajzokkal meg a linkekkel nagyon sokat segítettetek. Keresgéltem vagy 1 napig, de nem találtam semmit.
Igen, aztán gondoltam, hogy a FET jobb választás lesz. Már próbálgattam IRF620-al meg a trafó gyári primerjével, mert szerencsére alapból volt középen csapolása. Beindul, csak fele akkorák a kimenő feszültségek. Majd át kell tekercselnem. Viszont még az lenne a kérdésem, hogy közvetlen az IC kimenetével meg lehet-e hajtani a FET-ket, ill. hogy a gyári "E E" vasmagos trafó alkalmas-e erre, ha áttekercselem a primert? Most 100 ohmos ellenállásokat tettem az IC meg a gate közé.
A második képen amit csatoltam ott van hogy miként kell meghajtani a feteket, még az is ott van hogy a 494 melyik lábaira kell kötni a meghajtást, és a trafó is ott van a menetszámokkal. Az IC közvetlenül nem tudja meghajtani a feteket.
Feteknek ilyesmiket lehet használni hogy: IRF2805, IRF3205, IRFZ44, IRFZ48, P75NF75. A gyűrűmag jobb lenne, de az EE is megfelel, a lényeg a két félprimer közti minél kisebb szórási induktivitás, ellenkező esetben tönkre fognak menni a fetek.
Áttekercseltem a trafót, 2 db párhuzamos 0.75mm (nem négyzet mm) átmérőjű huzalból, középponti csapolással, teljesen egyformára tekerve. Igaz, elegendő huzal és vasmag keresztmetszet kiszámítása híján csak 6-6 menet jött ki. Így meg vannak a kellő feszültségek, de üresjáratban, csak 1 ventilátorral terhelve kicsit mintha langyosodott volna a vas. Az áramfelvétel 15V-on 500mA körül volt így. Kipróbáltam 1 ócska vinyóval, de nem tudta felpörgetni, kicsit gyenge, de szerintem azért mert az IC direktbe hajtja a FET-ket. Majd megcsinálom a tranzisztoros meghajtást neki, a trafót meg majd kiszámolom pontosan.
Az IRFZ44 jónak tűnik a 25A-es áramával. Majd próbálkozok még vele. Így tanul az ember, ha kísérletezik ![]() Köszönöm a segítséget!
Elkészült a "remekmű", de még csak tesztelgetem. A NYÁK-ot ne nézzétek, bontott lomból nem lehet szebbet kihozni, de gyakorlásra megteszi. Viszont van még mit javítani rajta. Az egyik probléma az az, hogy ami a trafó lábain van a FET-eknél soros R-C tag (100nF+56ohm), ott eléggé melegszik az ellenállás, ill. üresen, csak a venti meg a 2 ellenállás terhelésénél kicsit melegszik a vasmag. 15V-ról 680mA-t vesz fel így. Lehetséges, hogy kevés neki a 6+6 menet?
A másik kérdésem meg az lenne, hogy hogyan lehet kiszámolni egy ilyen vasmag keresztmetszetét pontosan? ER vasmag, vagyis a közepe kör keresztmetszetű.
Az utolsó kérdés gondolom teszt, hogy figyelünk-e: mert, ha komoly, akkor nagy gáz van! IV. ált.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2017
Nyilván nem a keresztmetszet kiszámítására gondolt, hanem a szükséges vaskeresztmetszetre. Csak slamposan fogalmazott..
Akkor kicsit pontosítom a kérdést. Tehát, a vasmag 3 oszlopából mindet le kell mérni, vagy csak a középsőt, amin a tekercs van?
Csak a középsőt. Mert az azon áthaladó erővonalak záródnak a két szélső összegén is.
Mint itt látható. A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2017
Minden lehetséges, meg annak az ellenkezője is.
![]()
Rendben, így már értem.
Így legalább már meg tudom csinálni pontosabban, nem csak találomra. Úgy is új primer kell, mert a 2db 0.7mm átmérőjű huzal karcsú lesz 10-15A-re... FET-eknek meg majd IRFZ44N-t akarok használni, de még nem bírtam beszerezni. Az itteni szentesi boltban 600 pénzt kérnek /db-ért, szal. marad a net. Venti nélkül 580mA, az ellenállásokat meg az 5 és 3.3V-ról nem akarom kiszedni, mert tudtommal ezeket a tápokat minimálisan terhelni kell, hogy elinduljanak. Egyébként számolva kb. 3W megy el rajtuk összesen. Ellenállások nélkül számítva 400mA körül jött ki.
Szia!
Végül is amellett döntöttem, hogy gtaetz hidat használok, és lekötöm a szekunder közepét a földről. Tudnál segíteni egy kicsit a visszacsatolás megváltoztatásában? Sajnos ezt a részt nem nem biztos, hogy komolyabb füst eregetés nélkül megtudnám oldani. Összeollóztam az általad csatolt képet, és az eddigi kapcsolást, ami alapján dolgoztam. Ezen kellene módosítani a visszacsatolást. Remélem a 0,05R 10W marad a régi az áram mérésénél, mert itt nehézkes más érték beszerzése...
Semmi mást nem kell csinálni, mint kb. a duplájára venni az osztó arányát. A legegyszerűbb ha a 10k potit egy 20k-ra cseréled, vagy a 330 ohmot feleakkorára.
Megmértem most már pontosan a vasmagot. 11.2 mm az átmérője, és 0.98 mm2 vaskeresztmetszet jött ki.
Ezt az oldalt használtam a menetszám kiszámítására és így 6+6 menetet tekertem fel primernek, 2db 1mm átmérőjű huzalból. Ezután kipróbáltam a tápot üresen, csak az ellenállások és a venti terhelte. Így volt az áram 860mA. Kiszedtem a FET-ektől a 100nF+56ohm R-C-t és lement az áram 450mA-re. Ez eddig nagyon is jó. Mondom akkor terheljük. Rátettem a 12V-os ágra egy 12V 10W-os izzót és átment a táp zárlatba. 5V-os ágon ugyanezzel az izzóval szintúgy. 3A-es trafós tápról próbálom, így nem füstölt el az egész cucc. Ha vissza rakom az R-C-t, akkor is ugyanez a helyzet. Kevés lehet a primeren a menetszám, vagy így túl nagy a keresztmetszet, hogy 2db 1mm-es huzalt fogtam össze? Idézet: „11.2 mm az átmérője, és 0.98 mm2 vaskeresztmetszet jött ki” 11,2 mm átmérő, 0,98 mm2 keresztmetszet? Ez hogyan jött ki? A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2017
Mekkora frekin megy; nem bírja az 1mm-est, csináld 8×0.5mm-esből.
Hát a figyelmetlenség és a kapkodás...
![]() 0.98 cm2-t akartam írni. Egyébként 35kHz-en megy. Ennyin működött gyárilag is a táp. A 8 párhuzamos szállal lehet hogy kicsit gondba leszek, mert szűkös a csévetest. Ezelőtt 2 db 0.65mm-es huzallal próbáltam, 6+6 menettel. Azzal ment ilyen gond nélkül, csak az a huzalkeresztmetszet kevés 10A-hez. Esetleg ha megpróbálnám ugyanúgy 2db 1mm-essel, csak több menettel? Még 2-3 menettel több talán ráfér.
Ha a 2×1 befért, akkor a 8×0.5 is el fog férni. Lehet 7×, vagy 6× is (ha nagyon muszáj). Elbírja a 10 A-t. A sekély behatolási mélység (vastag huzal) okozhat kellemetlenséget. Az áttételt meghatároztad a (számoló) táblázat alapján, itt 1-2 menet is sokat számít.
0.6mm-es huzalom van. A táblázat meg 12V cs-cs feszültséghez 5.1 menetet írt. A csévére ebből a huzalból kb. 4-5 szál férne rá.
Megpróbálom utolsó próbálkozásnak így. Egyébként gyárilag úgy volt tekercselve a trafó, hogy a csévetest széleitől 4-5 mm ki volt hagyva a tekercselésből. Most a szekunderek is így vannak tekerve. Van ennek valami jelentősége? Mert a vason légrés nem volt. Én meg máshogy nem tudom feltekerni, csak a szélétől széléig.
Kúszóút, ne üssön át a primer a szekunderre a vasmagon/ferriten keresztül...
Olyan nincs ezeknél a régi AT tápoknál, hogy ha csak a 12V van terhelve az nem tetszik neki?
Értem. Akkor csak védelmi szerepe van.
Akkor tekerem nyugodtan végig az egész csévén.
Sziasztok
Átépítettem egy ATX PC tápot ez a hozzászólás alapján. Elsőre indult, a gondom csak annyi lenne, hogy a max kivehető áram 6A. Akkutöltőnek szeretném használni, 8-9A-t jó lenne ha tudna 14,4V-on. Eredetileg 250W volt a tápra írva, 12V-on 9A. Ami megoldásra gondoltam, a shunt ellenállás kisebbre vétele, de azt nem szeretném bántani. Poti elé kötött soros ellenállás is megoldás, de ugye akkor meg nem lehet letekerni kis áramra. Melyik ellenálláson kellene növelnem/csökkentenem, hogy egy picivel nagyobb áramot tudjak kivenni? A másik kérdésem az lenne, hogy van egy erős dióda hidam, SBL3040PT, csúcsban 40V-ot, RMS-ben 28V-ot visel el, 30A mellett, a Forward Voltage Drop 0,55V, így kevésbé is melegedne nagy áramnál. Ezt betehetem, vagy lehetséges, hogy a keletkező tüskék tönkretehetik a diódákat?
Roppant egyszerű a dolog, csökkented a 150k értékét, persze óvatosan. A 9A esetén a söntön pont 4W körüli disszipáció lesz, vagy bírja vagy nem, nagyobbra kell cserélni. Azt sem árt megnézni hogy hány A-es a szekunder dióda. A tápra ráírt áramadatok általában reklámadatok, ez rögtön szembetűnik ha megnézed hogy milyen keresztmetszetű a huzal a trafóban, tehát vagy melege lesz a 9A-től vagy nem.
Az SBL3040-et nem tudod betenni ebbe az ágba, mert 54V körüli feszültség lesz rajta, aminek nem fog örülni.
Köszönöm a válaszod, csak érdekesnek gondolom az 54V-ot, eredetileg is ott van a 12V egyenirányítója. Nálam nincs kiszedve a trafó testelése. Ha így is annyi, akkor elhiszem.
A hozzászólás módosítva: Máj 25, 2017
Sziasztok!
Kimenő feszültség növelése lenne a kérdésem. Ha csak trafó 12V-os tekercsébe sorosítottam az 5V-ét,nem nőtt a max. kimenő fesz. Ezek után akasztottam rá egy RHRP860-okból álló graetz-hidat,és átkötöttem a trafót középmegcsapolás nélkülire,nincs változás a max. kivehető feszt. illetően. Ellenben az átkötött trafó (ami egy másik nagyobb tápból való)eléggé ciripel ha nagyobb feszültség van beállítva a potival. Ha az alsó tagot ami 330R csökkentettem 220R-a akkor már közel 40V-ot kapok. Tehát ha nem nyúlok a trafóhoz és nem hidazok,akkor nem lehetne "játszani" a feszosztó ellenállásával?
Megtekercseltem a trafót 8-8 menettel, 5db párhuzamos 0.6mm átmérőjű huzallal. Ennyi fért el rajta. Ha jól számoltam, akkor az össz huzalkeresztmetszet így kb. ~1.5 mm2, aminek a 10A-t bírnia kéne. Így már megy rendesen a táp, ellenállásokkal és a ventivel 15V-on 430mA-el. Igaz, a soros R-C-t kikötöttem. Terhelést is bírja, de csak 2db vinyóval meg 1 CD meghajtóval próbáltam. De annyi problémám lenne még vele, hogy a kellő feszültségek csak 15V betápnál vannak meg. Ezalatt esnek lefelé, és nem csak a 12V, hanem a többi is. Ez a FET-ek miatt lehet, vagy az IC-nek kell min. ennyi tápfesz? FET-eknek most IRF640-et használok, mert csak ez volt, az IC meg AZ7500B, elv. ugyanaz mint a TL494. Az adatlapján tipikus tápfesznek 15V-ot ír. Még annyit megpróbálok, hogy a meghajtó tranyók és a gate-ek közti 10 ohmos ellenállásokat kicserélem 4.7 ohmra. Esetleg a meghajtó tranyókat cseréljem ki a BF422+BF423 helyett BC548+BC558 párosra?
Nem tudom mennyire vagy tisztában a dolgokkal, de itt egy kapcsolóüzemű trafóról van szó, ezért a menetszám változás nem fogja közvetlenül változtatni a kimenőfeszt. Az csak a lehetőségét adja meg a nagyobb fesznek.
(Ugyebár itt arról van szó hogy pl. 12voltnál 30-70KHz 50-70volt feszültségimpulzusokkal töltögetünk egy kondenzátort, hogy 12 volt maradjon rajta.)
Ha 15 V-ot kér, annyit adj neki. A BC-k jobbak.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |