Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   613 / 727
(#) patkany válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 10, 2017 / 2
 
Csak kíváncsiságból néztem be. A dolog érdekessége, hogy nem rég olvastam egy cikket a hangdobozokról, érinve a reflex dobozokat is.
Ez úton érdeklődnék, hogy a francba szólhat bármi, ha nem rezeg?? A hang tudtommal hullámtani jelenség.
Ha már hullám, hangja, vagy fénye van. Amit vagy észlelünk tudatosan, vagy nem. De ilyen baromságot ne írj, hogy nem rezeg! Ha nem rezeg, akkor áll. Ha áll, mem mozgat levegőt. Akkor abba a fránya reflexcsőbe tán kismanók dúdolnak? Valaminek meg kell mozgatni a levegőt a csőben! Az már más dolog, hogy a cső rezonancia frekvenciáján a cső jobban szól;ezért kvázi a hangszóró "nem" szól, és igen kis kitéréseket végez.
Ezen állításod alapján, a most meg nem táplált hangdobozomnak is szólnia kellene, vagyis a csőnek, mert nem mozog a hangszóró.
Az általad adott hasonlatot gondold végig, hogy a passzív sugárzót is mozgatja valami, mert nincs saját motorja, és ezna valami a másik hangszóró.

Bocs, hogy bele vau, vau!
(#) ptesza hozzászólása Jún 10, 2017 / 1
 
Csak a szokásos ködösítés a tisztánlátás végett. Igy mennek előre a dolgok.
(#) gyulank válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 11, 2017 /
 
Érdekel, de addig is, kipróbáltam egy PC hangfalat, ami kb. 1m hosszú vezetékkel volt összekötve a párjával, és úgy vettem észre, hogy a magas hangok akkor jönnek jobban, ha mondjuk 45°-ban felém vannak fordítva, vagyis egymással 180° helyett 90°-ban, vagy párhuzamosan.
Ha elfordítanám, kéne változtatni valamin? Honnantól kéne mérni a csövet, ha mondjuk egymás felett lenne a 2, jobbra felül, balra alul a hangszóró, felülnézetből ilyen alakban: \___/, a csővég is lehet így, vagy a felsőnek a vége párhuzamos legyen a felső hangszóróval, az alsónak az alsóval, vagy a csővégek merőlegesek legyenek a csőre? Mert ha nem lehetnek párhuzamosak a felső, és alsó végek, el kell tolnom. Vagy az a lényeg, hogy a rövidebb távolság meg legyen annyi, amennyi kell, és lehet \__/ alakú is?
(#) jani1987 hozzászólása Jún 11, 2017 /
 
Pár napja szó volt róla, hogy a hangszóró és a láda a rendszer utolsó láncszeme ami beleszól a hangba. A dicsőített gyári készülékek hangszórói miben különböznek a "mezei" hangszóróktól?
(#) P_Laszlo válasza patkany hozzászólására (») Jún 12, 2017 /
 
Már tisztáztuk, hogy mire gondoltam. Végülis lehet olvasni, még mielőtt írna valaki..
Bővebben: Link
Idézet:
„a cső rezonancia frekvenciáján a cső jobban szól”

Az állításod hibás. A reflexcsőnek nincs rezonanciafrekvenciája a vizsgált tartományban. Az elmélet alapjait nézve, ideális b-reflex dobozt feltételezve, a reflexcsővel szerelt doboz hangolási frekvenciáján a hangszóró egyáltalán nem szól, hangnyomása és membránkitérése is a nullához tart (nem éri el, de közelíti). Szabad szemmel vizsgálva úgy tűnik, mintha a membrán nem mozogna, mivel ezen a frekvencián a kitérés ötszázad része a legnagyobb értéknek. 5-6 századmilliméter, a 29,2-es maximumhoz viszonyítva.
Bővebben: Link

Idézet:
„a hangszóró "nem" szól, és igen kis kitéréseket végez”

Jó esetben, úgy tudom, hogy a hangszóró nem végez észrevehető kitéréseket a dobozban. Legalábbis eddig még ilyet nem láttam, nálam csak a membrán mogzott.

Idézet:
„A hang tudtommal hullámtani jelenség.”

A hang(milyen hangra is gondolsz?) nem feltétlenül "hullámtani" jelenség. Gerjesztett levegőrészecskék rezgéséről van szó (léghang). A terjedése ami hullámszerű, nyomás és sűrűségváltozás.

Lehetne kedvesebben is fogalmazni (meg utánanézhetnél, mielőtt nagy vehemenciával kijavítanál). Amít írsz, így csak feszültségkeltésre alkalmas, annak meg mi értelme. Válaszolok én, ha szépen kérdeznek is.
(#) P_Laszlo válasza gyulank hozzászólására (») Jún 12, 2017 /
 
A szélessávú hangszórók, mivel nagyobb átmérőjűek, mint egy átlagos dóm magas, valóban irányítottak, nagyobb szögből mérve esik a hangnyomásuk magasabb frekvenciák felé. Tehát akkor szól a legszélesebb frekvenciatartományban, ha a középpontján áthaladó, membránmozgással párhuzamos tengely pont feléd néz.
Iránykarakter szempontjából jobban jársz, ha a hangszóród hosszabb oldala függőlegesen áll.

A rajzok között nem igazán tudok eligazodni. De az a pár centi, ami a feléd fordítással változik, már lényegtelen, kb. A csővég lehet egyenes, de a hangszórók körül minél kisebb legyen a visszaverő felület, szintkülönbség, stb., a 4481-es ilyen szempontból nem jó igazán.
(#) gyulank válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 12, 2017 /
 
De én erre értettem a \__/ alakot felülnézetből. Azt olvastam valahol, hogy ha a magas hangszóró hosszúkás, akkor fektetve érdemes, mert a magas hangok irányítottabbak, és vízszintesen hallható. Vagyis, ha egy függőleges sávba sugározza, akkor csak abba a vékony sávba lesz hallható. Persze nem így írták, de a lényeg, hogy szemből se nagyon jön a cin, pl., elfordítva még kevésbe, de úgy vettem észre, hogy valamit javít, ha fektetve van. Igazából, bármerre fordítottam, kb. 2m távolságra szembe vele is kb. 3m-nek hallottam pl. a P.box-tól az Omen elejét. Inkább abban volt különbség, hogy ha állt, mélyebb volt, és ha oldalra nézett, akkor is.
A 45°-ban talán szélesebbnek hallottam, és nem tűnt el annyira a magas. A rajzok kinagyítva máshogy néznek ki. A hangszóróra én is gondoltam, hogy egy magasságba legyen, de azt csak a csövön keresztüli valahogy tükrözéseken át tudnám megtenni. Az pedig szintén lehet, hogy nem tenne jót.
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2017

bitmap1.png
    
(#) tothbela válasza gyulank hozzászólására (») Jún 12, 2017 /
 
Meg is lehet tekerni a deszkát. Pontosabban a középen végigfutó válaszlapot ki lehet váltani kis lecekkel, amiket egymás mellé lehet ragasztani, hogy összességében kiadjon egy fél menetet. kicsit babra munka, meg egyesével kell méretre szabni a leceket, de talán a lágyan ívelő átmenet nem annyira rossz, mint egy törés.

A rajz se nem méretarányos, se nem szép. De talán látszik a gondolat.

csavarás.png
    
(#) gyulank válasza tothbela hozzászólására (») Jún 12, 2017 /
 
De már így is lenne vagy 10 kiló. Esetleg a közepén elválasztani, és mindkét hangszóró felül lenne, és alattuk a saját rezonátoruk vége lenne. De szerintem nem lenne rosszabb pár centivel feljebb az egyik, mint kétszer tükrözve, de nem tudom, csak hiszem. Fektetve viszont főleg, ha mindkettőt bele veszem, az a pár centi lehet vagy 20 is ha elfordítom.
(#) tothbela válasza gyulank hozzászólására (») Jún 12, 2017 /
 
Szerintem hallgass Lacira a hangszórók magasságai miatt. Az a kis csavarintás meg nem annyira nehéz, hogy gondot okozzon. Nem is kell végig, mert ahogy látom elég karcsú a doboz, így csak valahol középen, egy 180 fokost, vagy két helyen egy-egy 90 fokos csavarintást kell betenni.

Kicsit hasonló projekt miatt nézegetem a terveidet. Munkahelyre szeretnék egy kompakt egységet. Hangszóró, erősítő, előfok, BT modul minden megvan, csak a dobozt kellene megalkotnom. Kis 3 colos TH-C 3563 szélessávúak az alanyok. Itthon megmértem a TS paramétereket, nem sokban tér el a gyártó adataitól. Viszont sem zárt, sem reflex nem igazán tetszene neki. Bár a WinISD reflexet ajánl, a gyártó adataival 15, az én mérésemmel 20l 65 Hz-re hangolt csővel, ami két hangszórónál ugye már 30-40l. Ekkora dobozhoz meg már van nagyobb hangszóróm is, ami mind érzékenységben, mind terhelhetőségben, mind alsó tartományban jobb. A 170 Hz nyílt téri rezonancia miatt még TL-ben sem lesz elég alja. Adott a hely is, mert 1m szélességem van, max 15 cm magasság. Hátrafelé 35 cm van. Ez 10mm-es anyagból legfeljebb 40l, de akkor már a hangya se tud mellette elszaladni. Szeretem ezeket a hangszórókat, kitűnően el tudják foglalni a polcon a helyet. Mármint a papír dobozokban.
(#) tothbela válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 12, 2017 /
 
Szia! A válasz gombot nyomtam meg, de inkább kérdezni szeretnék. Membrán nehezítés lejjebb viszi a nyílt téri rezonanciát. Csökkenti az érzékenységet, meg esetleg még használhatatlanabb lesz a hangszóró. Van-e gyakorlati haszna ennek az eljárásnak? Van 5 darab TH-C 3563 hangszóróm. Egy darabot el merek rontani, majd megmérem, kiszámítom a TS-t. De ha eleve hülyeség, akkor nem is kezdek bele. Semmit nem szoktam elrontani poénból.
(#) gyulank válasza tothbela hozzászólására (») Jún 12, 2017 /
 
Én is ezt mondtam. Ha már a közepén tükrözöm az aljára, akkor mindegy, hogy onnan előre, vagy hátra.
Viszont, ha előre tükrözöm, akkor csak az egyik oldal van megoldva, ha visszafelé, akkor mindkettő. ¨\_ helyett ]|[
De kérdés, hogy van-e értelme tükrözgetni pár centi magasságkülönbség miatt. Nem ront-e többet, javít-e többet ahhoz képest?
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2017
(#) gyulank válasza tothbela hozzászólására (») Jún 12, 2017 /
 
Illetve nem így, hanem mint az előbbin, csak téglát könnyebb volt rajzolni.

bitmap4.png
    
(#) tothbela válasza gyulank hozzászólására (») Jún 12, 2017 /
 
Lehet hogy nem jól írtam, de arra gondoltam, hogy középen elcsavarni tengely irányba.
(#) Davidd válasza Davidd hozzászólására (») Jún 12, 2017 /
 
Szia! Azt szeretnem kerdezni, hogy ugy a hasznos belterem a ladanak 400 mm, ebbol 70 mm az 330mm+ dupla elolap az meg 30 mm. Az osszesen 360 mm. Szoval maga az alagut amit keszitenem kell az 330mm mély, lattam hogy irtal 345 mm, de az az ertek a dupla elolappal egyutt? Kernek szepen egy kis pontositast.
(#) P_Laszlo válasza tothbela hozzászólására (») Jún 12, 2017 /
 
Minél egyeneseb a cső, annál jobb. Annál kevesebb a probléma. A hullámfrontot nem lehet "csavargatni" (úgy semmiképp ahogy berjazolják a TL dobozok terveire).

Nem tudom milyen hangszóró ez a TH-C 3563. Ha alacsonyabb érzékenységet szeretnél, és jobb mélytartományt, akkor nehezítsd. Te mérted, te tudod, hogy megéri-e
A hozzászólás módosítva: Jún 12, 2017
(#) P_Laszlo válasza gyulank hozzászólására (») Jún 12, 2017 /
 
Minden hangszórónál szemből legjobb a magastartomány. Fektetve függőlegesen terít, vízszintesen nyalábol.

Megcsinálhatod így a dobozt, ha ezt szeretnéd, ez már jobban néz ki, csak vedd figyelembe, amiket írtam.
(#) P_Laszlo válasza Davidd hozzászólására (») Jún 12, 2017 /
 
Jó, nézzük át újra, mert csak 15mm-nek vettem az előlapot.

A belső térfogat 112 liter, akarunk egy körülbelül 35Hz-es hangolást, ehhez elég a 300*70*345mm-es cső, nagyjából. Ha 360mm hosszú, akkor kb. 2-2,5Hz-el alacsonyabbra hangol. Valószínűleg nem fog kelleni a -2,5Hz a cabin gain miatt, de ez már inkább rajtad áll. Kicsit nagyobb terhelhetőséget kapsz 20 és 30Hz között, kérdés, hogy hallgatsz-e olyan zenéket, ahol ez a tartomány hangsúlyos.
(#) Davidd válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 13, 2017 /
 
Neked szerettem volna cimezni az előző hozzászolásom, telefonròl nem tudtam moderaciot kérni. A végső hasznos láda belső mérete 350*400*750, ez ugye 105L. Esetleg privátban megtaníthatnal, hogyan kell számolni, nem akarok minden egyes hangsugarzo keszitessel "zavarni". Az a minusz 2,5Hz csak akkor szükséges, ha a többi tartományban nem lesz dB "veszteségem". Szòval, a dupla elolapom 30mm lesz összesen, és ehez amit ajanlasz akkora alagút készül. Tényleg lenyegretörő szeretnék lenni, hisz ez nem chat.
30mm+3xx mm alagut.
(#) gyulank válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 13, 2017 /
 
Vagyis pont fordítva, mint ahogy olvastam, és ahogy hallottam? Fektetve sokkal magasabbnak hallottam, lehet, hogy nem feltétlenül a 6kHz-et, hanem az 1-3-at, de állítva az 1-3k is eltompult, nemhogy a 6k. Persze most csak emlékezetből, meg tippből írom ezeket. Oké, hogy meg lehet úgy is csinálni, de jobb-e visszatükrözve, mint ha az egyik feljebb, vagy hátrébb van? Adsz irodalmat MLTL-ről?
(#) ptesza válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 13, 2017 /
 
Ez nem egészen így van. Kár pocsékolni a tárhelyet meg a szmájlikat.
A moderálást meg bízzad a moderátorokra, te csak egy megtűrt vagy itt...
(#) gyulank válasza ptesza hozzászólására (») Jún 13, 2017 /
 
De már vagy három ember írja valamire, hogy nem egészen így van. Eldönthetnétek, hogy mi nem, és hogy van akkor egészen. Mert ez így elég titokzatos.
(#) P_Laszlo válasza Davidd hozzászólására (») Jún 13, 2017 /
 
Reflexalagutat pontosan, sajnos csak végeselem módszerrel lehet modellezni, a szokásos programok erre nem alkalmasak, mérni lehetne (kellene). Az átlagos kör keresztmetszetű cső hangolásából lehet átszámolni, de ez is csak közelítőleg érvényes. De leírom pvtban, amit tudok.

Ha alacsonyabbra hangolod, akkor 40-50Hz körül csökken a hangnyomás.

Itt, most a nagy dobozméret miatt nem annyira kritikus a csőhossz, és a térfogat, egy-két liter, egy-két centi nem sokat változtat. A 112 helyett 105 liter (-7 liter), kb. +1,5Hz-et jelent hangolásban. Tehát, ha nagyon pontosak akarunk lenni, legyen a 355mm teljes hossz. kb.

Esetleg még könnyítésnek, lehet a nyílás 350*60mm felületű is, akkor talán könnyebb megoldani a famunkát.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2017
(#) P_Laszlo válasza gyulank hozzászólására (») Jún 13, 2017 /
 
Nyilván amit írtam pontos, és nem is a te kérdésedre vonatkozott. De nehéz sajnos az átlagos fórumozóknak minden elméleti kérdéssel lépést tartani. Ezért néha előfordulnak félreértések.
(#) P_Laszlo válasza gyulank hozzászólására (») Jún 13, 2017 /
 
Nem tudom, hol olvastad, de rossz a forrás. A membránok irányítottság nyilvánvaló. Ha függőlegesen helyezed el az ovál hangszórót, akkor vertikálisan nyalábol, horizontálsan terít. Elméletileg ez lenne a cél, ha fülmagasságban van a hangszóró.

Valahol középtartományban változhat úgy a frekvencaválasz, hogy azt hallod, relatíve több a magas nagyobb szögből. Ez előfordulhat. De a felső oktávban biztosan csökken a hangnyomás, ha nem szemből hallgatod.
A hozzászólás módosítva: Jún 13, 2017
(#) Davidd válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 13, 2017 /
 
Szia! Ma méretre lettek vágva a ladanak az oldalai es az alagut is. 325mm+30mm mellett döntöttem. Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszaidat, azert mellekelek egy kepet, hogy mi a helyzet.

IMG_0598.JPG
    
(#) gyulank válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 13, 2017 /
 
Most átrajzoltam függőlegesre, de talán ebből annyi magas hang se jön, hogy szemből hallani lehessen, szóval, ha állítva a hallható közép tartomány függőlegesen terít, akkor marad a mély, meg a rezonátorból a még mélyebb. Mondjuk ezzel a 45 fokos elfordítással felére csökkenhet a cső is. De nem tudom, hogy a 60, a 68, vagy a 78cm2 a jobb. És még mindig érdekelne az MLTL. Lehet, hogy már olyat rajzolgatnék, ha lenne róla fogalmam.
(#) tothbela válasza P_Laszlo hozzászólására (») Jún 13, 2017 /
 
Köszönöm. Jól gondolom hogy ha duplázódik a mozgó tömeg, akkor agy oktávval lentebb megy a nyílt téri rezonancia, és fele lesz az érzékenység? Ugyanez másik oldalról, ha addig növelem a tömeget, amíg egy oktávval lejjebb megy a rezonancia, akkor akkor fele érzékenység. Egy darabnál megpróbálom, aztán újra mérek.

Ezt a csavarást nem én találtam ki. Valahol láttam külhoni diy oldalon, hogy adott hosszúságú lefolyócsőben spirális pályát képeztek ki, hogy hosszabb legyen az út. Ezzel csökkentve a valós méretet.
(#) P_Laszlo válasza tothbela hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Nem lsz hosszabb, inkább a jóság változik.
(#) gyulank hozzászólása Jún 14, 2017 /
 
Azt meg lehet oldani, hogy cserélni lehessen a hangszórót, vagy csak ragasztani lehet?
Következő: »»   613 / 727
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem