Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alávilágított kapcsoló bekötése. Hogyan?!
Lapozás: OK   1 / 1
(#) szbalint25 hozzászólása Szept 20, 2008 /

Szasztok!!!
A segítségeteket kérném. Van egy ilyen kapcsolóm és azt szeretném kérdezni hogy hogyan kéne ezt bekötni hogy világítson?!
Köszi!

ico_46605.jpg

(#) Tetye válasza szbalint25 hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

mi van rá irva hány volt kell az izzonak?
hátuljárol nincsképed?
(#) kobold válasza szbalint25 hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

Hálózati (AC 230 V) kapcsolónak tűnik, kávéfőzőkön, tápegységeken szokott lenni (a feliratát azért ellenőrizd, az oldalán). A közepénél lévő kivezetésekhez egy parázslámpa van kötve, a bekötést megpróbáltam lerajzolni.
Mindenképp nézd meg a feliratát, egyenáramúban is van ilyen kapcsoló (pl. régebbi buszokon a leszállásjelző), nehogy hálózatra kösd, ha nem oda való!
Ha egyenáramú, a bekötés ugyanez, csak egyentápot kap, és parázslámpa helyett izzó van benne.

kapcsoló.gif

(#) zolee1209 válasza szbalint25 hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

Szia!
Inenn nézve ez egy kétáramkörös, egyálássú kapcsoló. Méretéből egy hálózati kapcsoló lehet. Attól függ, hogy melyik esetben szeretnéd, hogy világítson (a fogyasztóval együtt, vagy akkor, amikor le van kapcsolva a fogyasztó), a következő képpen kötsd be: A fázist, illetve a nullát a két középső érintkezőre kötsd be, a kimenet a másik kettő érintkező. Mivel ezek glimmlámpával vannak többnyire ellátva, csak akkor fog világítnai, ha a hálózatra (230~) kötöd. Ha képen látható vezetékpárokat (be-be/ ki-ki) felcseréled, ebben az esetben változik a világítás állapota.

kapcsoló.JPG

(#) zolee1209 válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

Kobold gyorsabb volt, még egy kicsit pontosab is! :yes:
(#) szbalint25 hozzászólása Szept 20, 2008 /

igen ez váltóáramos kapcsoló és olyan ahátulja mint ahogyan azt zolee1209 kolléga leírta. És igen tápegységre lesz rárakva kobold-koma!
Szóval melyiket csináljam meg a kettő közül? (bőség zavara )
(#) zolee1209 válasza szbalint25 hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

Ha váltakozóáramú, akkor úgy kötsd be, ahogy lerajzoltuk Neked! Amennyiben tápegységben lesz, akkor javasolt, hogy akkor világítson, amikor a táp is üzemel. Én úgy emlékszem egy régi bekötésről, ha a szélső két érintkezőre kerül a táp, és a középső kettőre a fogyasztó, abban az esetben világít a glimm, amikor a fogyasztóra feszültség jut.
(#) kobold válasza szbalint25 hozzászólására (») Szept 20, 2008 / 4

Arra ügyelj, hogy a glimm a két középső érintkezőn van, ahogy rajzoltam. Ha oda kötöd mindkét bemenetet (fázis és nulla), a glimm állandóan világítani fog; ha a szélső érintkezőkre, akkor csak bekapcsolt állapotban. Az én rajzomon szintén bekapcsolva világít, de a fogyasztó felé csak a fázist szakítja a kapcsoló.
(#) szbalint25 válasza kobold hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

Köszi szépen a segítséget!
(#) szbalint25 válasza zolee1209 hozzászólására (») Szept 20, 2008 /

Neked is köszi!
(#) sas hozzászólása Nov 12, 2008 /

Sziasztok! Lenne nekem is egy kérdésem és megköszönném, ha segítenétek nekem. Van egy neon táblám, aminek az áramkörét egy 2 állású 3 lábas r13-66 os kapcsolóval szeretnék megszakítani de úgy, hogy csak kikapcsolt állapotban világítson. Persze már az is jó lenne, ha állandóan világítana. Jelenleg csak bekapcsolt állapotban világít. (kiosztás 1be 2ki 3nulla(réz)). Válaszotokat előre is köszönöm.
(#) dbase válasza sas hozzászólására (») Nov 12, 2008 /

Cseréld fel a be- és ki-t.
(#) QZo válasza zolee1209 hozzászólására (») Júl 2, 2017 /

Jól megkevertétek a kérdezőt!
A második válasz a helyes.
(#) Tomi111 válasza QZo hozzászólására (») Júl 2, 2017 /

Szia! De ez már 9 évvel ezelőtt volt!
(#) Bakman válasza Tomi111 hozzászólására (») Júl 2, 2017 /

A lényeg, hogy előbb-utóbb tisztázódik minden.
(#) Inhouse válasza Bakman hozzászólására (») Júl 3, 2017 /

A topic címe is igen érdekes...
(#) Moderátor hozzászólása Inhouse hozzászólására (») Júl 3, 2017

A címet javítottam.
Következő: »»   1 / 1
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem