Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Lapozás: OK   2759 / 3617
(#) elektroncso válasza killbill hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Nem vagyok bankár, nem értek a pénzhez, egyszerű emberkén csak az eredményt látom. Csehországban olcsóbbak a termékek, Lengyelországban olcsóbbak a termékek, Magyarországon olcsóbbak a termékek. Mindenkinek saját nemzeti valutája van és olcsóbbak a termékek mint nálunk. Hiába van eurónk nem keresünk annyival többet (sőt...). Mink csak annyit tapasztalunk, hogy abban az évben mikor bevezették az eurót megugrott az árak növekedése és azóta sem áll meg. Akkor azt mondták "Ők", hogy kezdeti nehézség, majd később jobb lesz.
Régen 500Sk-ból nagy bevásárlást csináltunk, most tudod mit veszel 16€-ból? Levegőt... Elmegy a család fagyizni és ott hagy 3-4€.
1€ kb. 30Sk
De ez most csak úgy kifakadt belőlem, változtatni mink nem tudunk rajta. Mindenki sír, senkinek nem jó az ami van. Rengetegen visszasírják a múltat, mennyivel jobb volt a korona. De akkor meg mindenki az eurót várta mert majd jobb lesz...
De erről kár beszélni, ilyen az ember, soha nem jó az ami van. Persze ez a folyamatos várakozás a más iránt mozgatja a világot előre (vagy éppen hátra).
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2017
(#) granpa válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Nem a várakozás, a tett! Van erre egy plakát: előredőlő ember, nagy piros rongyot lobogtat a kezében...
(#) CHZ válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

1€ kb. 30Sk, az akkor volt az átváltásnál. Most mennyi lenne? Biztos, hogy nem ennyi, ezért lehet megtévesztő az elméleted. Forint is erősebb volt, 260Ft volt 1€, most meg 300 Ft felett van jóval.
(#) zolika60 válasza granpa hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

No még csak az hiányozna. Nekem elég volt belőle a negyven éves kísérlet. Egyébként racionálisan nézve nagyapám rosszabbul élt mint apám és ő is rosszabbul élt élete nagyobb részében mint én. Remélem a következő generációknak is jobb lesz mint nekem volt. Az emberi tremészet már csak ilyen mindig az kevés ami éppen van.
(#) granpa válasza zolika60 hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Én nem a rendszerre (ami sz.. volt), hanem a tettre utaltam.
(#) elektroncso válasza granpa hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Várakozás helyett vágyakozást akartam írni. Elnézést.
(#) elektroncso válasza CHZ hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Én ezt értem. De ez még nem ok az árkülönbözetre. Na mindegy. Ezen nem tudunk úgy sem változtatni. Élünk úgy ahogy tudunk.
(#) pjg válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Itt nem az árak emelkedtek. Dehogynem! A középosztály bérét betolták a minimálbérbe.
(#) cupika97 válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Pontosan, emlékszem alapsuliban volt ha vol 10 koronám akkor abból jól laktam az iskolai büfében. Most meg 15 korona, azaz 0,5€ egy kis péksütemény, ami fél fogamra sem elég. Minden drága lett sajnos. Szegény mamám ha felkelne a sírjából (10 éve hunyt el), tuti szívrohamot kapna. Régen nagy bevásárlásnál fizetett maximum 300 koronát (10€), most ha bemegyek a Tecsóba, 20€ otthagyok, és jóformán üres táskával jövök ki.
(#) Sam Seed válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Várj egy kicsit. Èn máshogy gondolom. Ha keresel nèmetorszàgban 10 eurot òránkènt (minimálbér) akkor ssokkal könnyebb elkölteni, ha egyesekkel számolsz. Pèldául vègeztèl a nappal. Kerestèl 80 eurot, es enni akarsz egy Dönert. Semmi ahhoz kèpest az a birkahusos szendò 4 euroèrt. Ez a mágia az euròban. Kevèsnek gondolod, ezèrt sokat fizetsz.
A pénz mennyisège az országban a gyàrtòtòl függ. ( de azt a magyarok màr eladták) .
(#) kameleon2 válasza goreny hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Eredetileg akartam választ írni. Letettem róla, mert egy soha véget nem érő személyeskedő gyalázkodásba torkollna. Nem ér ennyit.
(#) goreny válasza kameleon2 hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Tőlem megírhatod, igérem nem válaszolok. Kiváncsi vagyok a véleményedre.
(#) Bakman válasza CHZ hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Volt szerencsém több olyan országból (Belgium, Németország, Ausztia, Olaszország, Szlovákia) származó emberrel beszélnem a munkám során, akiknél bevezették az eurót. Mindenki úgy nyilatkozott, mint elektroncso...
(#) CHZ válasza Bakman hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Bevezetésénél biztos így történt, felszorozták az árakat.
(#) Sam Seed válasza Bakman hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Elektroncsö. Mennyi idös vagy?
(#) elektroncso válasza Sam Seed hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Az előző évezred utolsó évében születtem egy hideg januári napon. Én már nem gondolkodom koronában, rengetegen még reflexből átváltják az árakat, de még emlékszem rá, hogy suli után hazafelé milyen volt 7Sk-ért fagyit venni, úgy hogy a földön találtam rá a pénz. Nem mintha akkor nem tellett volna rá, de ez rögzült meg a legjobban. Általános iskolába jártam, alsó tagozatos voltam.
Mellesleg az én adatlapom ki van töltve.
(#) gkari válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Hát bizony tévedtem, de sebaj, azt a "hülyeséget" én is vállalom.
(#) Sam Seed válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Nem tudok az adatlapodra kattintani, mert az levonòdik az egyenlegemböl
Beszèlj majd Bakmannal. Mondd neki, hogy te mèg fiatal vagy ahhoz, hogy rèszletre vásárolj egy házat Berlinben a jövendöbeli unokádnak, ès nem is látod a költségvetès vègèt. Ha lenne egy farmod , biztosan john deeret vásárolnál, ès nem kèrdöjeleznèd meg azt, hogy 30 èvesen ez lehetsèges -e.
Ehhez semmi köze nincs az eurònak. A magyart mindig megkell òvni, mert a vilàg legszerencsétlenebb nèpe- ahogy a gyerekeit a mesèivel- a nèpèt a himnuszával gùsba köti.
Onnan kiszakadni csak árulással lehet.

Megfogalmazni senki nem tudja, honnantòl hazaárulás.
(#) goreny válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Te is átváltod: " Én még vettem 7Sk-ért fagyit. Most a legolcsóbb is 0,45€ ami majdnem a kétszerese! Tavaly még csak 0,4€ volt. " De 150 Forintért itt nem kapsz fagyit.
Másrészről 5 eurocent, az 15 Forint. Évente itt is emelik ennyivel a fagyi árát és másét is. Ha meg nem az árat emelik, akkor a kiszerelés lesz egyre kisebb.
Amiről senki nem szeret beszélni, mennyi ott a fizetés? Mert ahhoz viszonylagosak az árak is, nem egy másik ország áraihoz, pénzneméhez.
Az euro a dollár ellenlábasának szánták, mint ahogy az Uniót is...
(#) kameleon2 válasza goreny hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Zsámbékon 150Ft egy gombóc fagyi
(#) elektroncso válasza goreny hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Kevés. A minimálbér 2,5€/óra, de ha valaki 3-3,5€-t megkap egy órára már jól keres ezen a környéken. Persze Pozsonyban jobbak a fizetések, múltkor egy pozsonyi meg is mondta, ő annyiért fel sem kelne amit mink keresünk. De az ország nem csak Pozsonyból áll és nem is költözhet oda mindenki. Kelet-Szlovákia még rosszabb. Attól, hogy eurónk van még nem kapunk olyan béreket mint Németországban, amiről legendákat mesélnek itt a volt KGST blokkban.
Mellesleg igen, most átváltottam, de itt sokan úgy vásárolnak, hogy ránéznek az eurós árra és már váltják is át koronára, úgy gondolkodnak. Én már nem.
(#) Sam Seed válasza goreny hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Mondtam. 10euro brutto a minimálbèr. Az 7 euro òránkènt. Ha magyarkènt munkát akarsz, közel kell lenned mint lábtörlötakaritò. Az egèsz fizetésed elmegy lakásra. Ha tènyleg itt szeretnèl èlni, minimum a 3000 eur netto havi kereset. Alatta csak vagánykodò rövidideig Nèmetorszàgban kinntèlö magyar leszel. Nem az èlelmiszer a drága, talán olcsòbb is. Kisvárosokban könnyebb, ott mèg nem tartok.

Olyan egyèbkènt, mint magyarország- csak itt büszke tudok lenni magamra.
(#) cupika97 válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Pontosan ezért jön munkában a SPAM, mert Pozsonyba vasutast keresnek. Amennyiért én dolgozom dél-közép SK ban, annyiért nyugat SKban fel sem kelnek.
(#) goreny válasza Sam Seed hozzászólására (») Júl 5, 2017 / 2

A reláció nem a minimálbérről szól. Sehol nincs kolbászból a kerítés. Sokféle országbelivel találkoztam, mindenki tátott szájjal csóválta a fejét, hogy az ország fővárosában egy kertes házban élek, ami saját tulajdonú. Számukra ez elképzelhetetlen, pedig jó keresőnek számítanak, mégis a bérlésig jutnak csak. Igaz, nem is röghöz kötöttek, mint a magyar. Ha munka akad, mennek az ország másik végébe is akár.
Ha nincs jó szakmád vagy hatalmas akaratod, sehol sem jutsz sokra.
(#) szamóca válasza goreny hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Barátom fiai, Angliában vannak többnyire, (ha nem a világ valamelyik más országában) és tőlük hallottam, hogy kint Londonban egy saját lakás 170-220 millió forintnak felel meg!
(#) goreny válasza szamóca hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Sőt még többnek is. Sógornőm oda házasodott, fiatal párként, agglomerációban nem tudták fizetni az albérletet. Visszaköltöztek a szülökhöz, majd hitelre, örökségből, stb. tudtak venni egy sorházi lakást szintén agglomerációban. Átszámolva 250 millió forint. Teljesen más "értékű" ott minden. Mikor kint voltunk látogatóba, az első mondata szinte az volt, semmit ne számoljatok át, és igaza volt.
Sima recepciósként 4-500ezer forintot keresett, de ott ez ugyanakkora életszinvonalat ad, mint itthon, amit keresne ugyanilyen pozicióban.
És bevallotta, egyedül élve esélye sem lett volna, tengődött csak. Volt egypár ismerőse, aki 2év után feladta, mert rájött, hogy semmi értelme kint maradni. Persze vannak álomszerű történetek, de ritkák.
(#) Kovidivi válasza szamóca hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Teljesen mindegy mennyi egy családi ház. Se otthon, se külföldön nem tudod csak úgy hipp-hopp megvásárolni. Mindkét helyen elviszi a lakhatás a fizetés felét. A lényeg, hogy a soknak a fele mindig több lesz, mint a kevésnek, és itt a megmaradt pénzre gondolok.
Sokszor hasonlítgatom a conrad.hu és conrad.at vagy a mediamarkt.at és mediamarkt.hu árait, ugyanaz a termék könnyen előfordul, hogy kint olcsóbb (Áfa 20% vs. 27%).
Ausztriában tudsz venni családi házat 150 000 €-ért (45millió), de az majdnem egy órára van fővárostól, fel kell újítani, stb. Ennél már csak drágábbak vannak. De teljesen mindegy mennyibe kerül, vagy spórolsz 30 éven keresztül, és megveszed (akkor már minek?), vagy hitelt veszel fel. Magyarországon is csak így menne szerintem. 200 millió kicsit sok, de miért kellene a legjobb kerületben egy saját telekkel rendelkező családi házat megvenni (gondolom azért kerül ennyibe)? Dolgoztam olyan lakásban, aminek megnéztem neten az árát (egy ingatlan közvetítő hirdette), és majdnem 1 millió €-ba került. Volt belőle 12db egy tömbben, az 12 millió €. És amíg ott melóztunk kb. másfél hónapig, elkelt a házak fele. Egy ház 300 millió Ft, berendezés nélkül. El sem tudja az ember képzelni mennyi pénz.
A hozzászólás módosítva: Júl 5, 2017
(#) nagym6 válasza Kovidivi hozzászólására (») Júl 5, 2017 /

Mifelénk sorban fogynak az eladó házak, átlag anyagi helyzetű emberek veszik meg. Jórészt az állami segítségnek köszönhetően, ha jól tudom vissza nem fizetendő 2 milliót kaphatnak ház vásárláskor. 6-7 millióért mennek a viszonylag jó házak, amiket csak kifesteni kell.
(#) Gafly hozzászólása Júl 6, 2017 /

(#) Petyaa válasza Gafly hozzászólására (») Júl 6, 2017 /

Gondolom azért nem tudták / akarták lekapcsolni, mert a mozdony már nem tudott volna előrébb állni, a vagonokat meg nem akarták gurítani fék nélkül. Tudom van kézi kerékkel működtethető fék de lehet necces lett volna.
Következő: »»   2759 / 3617
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem