Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Sziasztok! Annyira nem muzeális még, bár valószínűleg ma már nem sűrűn használják. Egy lomtalanításkor találtam az alábbi hálózati frekvenciamérőt. Akkoriban, még boldogult ifjúkoromban terveim voltak a tekercsével, emiatt szétszedtem. Most helyreállítanám, mert nagyon tetszik a működési elve, viszont se a pontos nevét nem tudom ennek a laprugós rezegtetésnek, se kapcsolási rajzom nincs hozzá. Rendkívül egyszerű szerkezet, ha jól emlékszek; 3-4 jópár wattos huzalellenállásból állt az egész kapcsolás a tekercs előtt. Gondolom valami feszültségosztó volt. Valaki megmondaná a pontos nevét, és esetleg ideszúrna egy kapcsolási rajzot is, ha tud? Köszönöm előre is, minden jót!
Világbajnok, köszi!
Rezgő nyelves frekvenciamérő.
Röviden: Minden nyelv / rugó mechanikai mérete az adott frekvencián rezonanciát ad, ez fizikai elmozdulással jár, nagyobb kitéréssel fog mozogni.
Okosabban vibrációs műszernek hívják:
wikiben írják róla elvi rajz is van
Amire még ma is jól használható: Áramfejlesztő (aggregátor) fordulatszámának beállítása/ellenőrzése.
Üdv,
évek után rávettem magamat hogy rendbe rakjam az Orion 115A típusú néprádiómat. A doboza szépen halad, azzal nincs is baj. A régi kondenzátorok nyilván kiszáradtak benne, emiatt búg a rádió, nyilván cserélni kell, de: találtam benne 2700 illettve 500/1500V (ez így volt ráírva) feszültségtűrésű kondikat. Létezik, hogy majdnem 3000 volt rohangáljon egy ilyen rádióban? Ha nem, mekkora feszültségtűrésűre cseréljem a kondikat? A válaszokat előre is köszönöm!
Mivel ez egy univerzális vevő, így a földelést nem lehet a chassisra kötni, mert lehet ott a fázis is. Viszont az antenna földelést kíván. Így kondenzátoron keresztül oldották meg. Viszont életvédelmi szempontból nagyon fontos, hogy bírja a kondi a strapát és biztosan ne legyen zárlatos belátható időn belül (öregedés, nedvesség, közeli villámcsapás, sztatikus töltődés). Ezért használtak erre a célra ekkora feszültségtűrésű kondenzátort. Hogy tuti legyen. Mert ha a chassison a fázis, akkor bizony van állandó váltakozófeszültségű terhelés is, ami igénybe veszi a dielektrikumot. A régi kondenzátorok meg nem a kiváló minőségükről voltak híresek.
De manapság nem egy egetverő összeg egy nagyfesz kondi, van kerámiában elég kicsi méretben. Bele tudod építeni a régi házába.
Képcsöves tévékben van elég 2-3000 voltos kerámia,de láttam 20000 voltost is régi orosz tévékben.
Van bizony, de nem nF nagyságrendű kapacitással.
Sziasztok,
Azt szeretném megkérdezni a nálam sokkal többet látott szakemberektől, hogy miért melegedhet egy AR612 tápegység trafója 3-4órás üzemeléskor. Több ilyen rádiót is felújítottam már, de ennyire még egyik sem melegedett. Előre is köszönöm a segítséget! Üdv.: K
Szia,
- feszültségválasztó kapcsoló megfelelő állásban van? (én néha átteszem 240V-os állásba, ha van olyan) - valami nagyobb áramot vesz fel (szivárgó pufferkondi, nagyobb csőáram, stb.) - esetleges menetzárlat a trafóban
Áramfelvételt mérjél. Ha hálózati áramfelvétel 0.3 A nél nagyobb, akkor valahol, valami zárlat van. Ezt kizárásos alapon lehet bekeríteni, egyenként le kell venni a trafóról a terhelést, (kikötni a vezetékeket) és akkor kiderül hol a zárlat. Egyébként ezeknél a készülékeknél, amíg a trafót kézzel meg lehet fogni, addig nincs túlmelegedve.
Szia,
Köszönöm a gyors választ. A betáp 240V-on van, a puffer kondikkal kezdtem a cseréket. Oldalanként egy-egy 47µF és 2,2µF hogy a legjobban közelítse az eredeti 50+50et. A menetzárlat majd a legvégére hagyva és erre az esetre van még 2db tartalék trafóm. Addig még keresgélek, mérek, amit tudok.
Elég a 47+47 uF. Már csak a szórás miatt.
Köszőnöm Janó bácsi,
Megmérem a hálózati áramfelvételt, és kipróbálom a rádiót EZ80 nélkül, hogy kiderüljön, a fűtőkörben lehet-e a hiba. (Nálam egy picit fals eredményt ad a "kézzel még megfogható" hőmérséklet, mert valami hiba van a hőérzékelésemmel. Ami nekem meleg, az másnak már éget. Viszont biztos meleg lehet a trafó, mert már én is annak mondom. Egyetlen kérdésem lenne: Ha valami zárlatos lenne (mondjuk a fűtő, vagy világító kör) akkor valami ezeken a kőrökön nem működne, jól gondolom? Viszont a rádió szépen muzsikál, URH áthangolva és a KH is visszaállítva a helyére az alkatrészcserék utáni eltolódás után. Üdv: K A hozzászólás módosítva: Júl 6, 2017
Elvileg a gyári kondinak is 10% volt a szórása. De gondoltam egy jó közelítés jobb eredményt hoz.
Attól hogy valamelyik feszültség alatt levő kondi átvezet, vagy menetzárlatos maga a trafó, még jól szólhat a rádió. Ilyenkor csak a mérés segít. Régi mesterem szavajárása volt, "Mi mérnökök mérünk."
Mi mérnökök..... Ezzel én is így vagyok, mert jómagam is az vagyok, csak én gépészmérnök vagyok, és lelkesen űzöm hobbiként a rádiókkal való foglalkozást. Van már néhány ismét működő AR612-es, majd az egyikkel elvégzek néhány összehasonlító mérést.
Üdv mindenkinek!
Van egy VT R856 Diadal rádióm. (Illetve csak volt, mert a tudatlan előző énem kibelezte és egy félvezetős rettenetet rakott bele. Hál isten "szakszerűen" történt a kibelezés, így pl a kf-ek, forgó megvan.) Elhatároztam, hogy újjáépítem, de van egy-két problémám. A kapcsolási rajz és még néhány infó megvan a Kádár-féle könyvből de.... A sasszi eléggé el van színeződve. Olyan sötét, grafitos színe van. Csináljak vele valamit (átfessem? mivel?) vagy ez normális. Szükségem lenne a tekercs és trafó adatokra, rajzokra. A kimenőtrafó talán megvan (nem biztos hogy az övé) a hálózati pedig hiányzik (ez okozta a kibelezést). Esetleg van-e valakinek ebbe való hálózati trafója szerelvényekkel (akár hibás). A forrlécek már nincsenek meg. Azokat hogyan lehet/illik/szoktátok pótolni? Előre is köszönöm a segítséget.
Szerintem legegyszerűbb ha veszel a neten egy donnor készüléket. Nem kell feltétlenül Diadal, lehet más korabeli VT is, Velence, Szimfónia, stb. Ebből ki lehet bányászni a szükséges dolgokat, a maradékot pedig vissza lehet tenni eladásra. Igy jársz a legolcsóbban, és hozzá jutsz mindenhez ami kell.
Sőt... el sem kell adni, hanem gondosan kitermelni belőle minden felhasználható alkatrészt, ami pótalkatrész lehet a későbbi darabokhoz
Ha csak a hálótrafót belezte ki az
Idézet: az "előző én", és tanult belőle, akkor lehet hogy akad "valami/valakinek" akár ingyen is „mert a tudatlan előző énem kibelezte”
Ja, és a sasszit le szoktam építeni ameddig lehet, a maradékot kimaszkolni, és ezüsttel lefújni (keréktárcsa ezüst, vagy dekor sprai)
"forrlécek már nincsenek meg" szóval hiányzik ott sok minden.
Először is köszi a válaszokat.
A donoros ötlet nekem is eszembe jutott de amit tudtam szerezni (egy másik Diadalt) az "sajnos" működik viszont a hálozati trafója nem az eredeti így nem tudom lelesni a méreteit. Igen, a forrléceken kívül még hiányzik egy s más de remélem idővel csak összejön minden. Van néhány "menthetetlen", eléggé hiányos készülékem amiből tudok bányászni de pl hasonló forrléc egyikben sincs.
Fénykép, és találkozóra lehet hogy találunk a lomok között
Forrléceket kis barkácsolással, próbanyákból is lehet készíteni
Nem olyan, mint az eredeti, de működik! Azt már nem is mondom, hogy lehet maratni nyáklemezből is, ha nagyon élethű megoldást szeretnél.
Nem az előző én belezte ki trafót! Azt a szakember tette (és el is felejtette visszaadni Apámnak) és azt is állította ( még az internet előtti időkben) hogy ez már biz javíthatatlan. Ezért került sor az átépítésre a kidobás helyett. A kibontott alkatrészeket meg eltettem, hogy jó lesz az még valamire és (a jelen ügy szempontjából sajnos) 1-2 dolog mát jó is lett.
Most az érzelmi értéke miatt akarom újjáépíteni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |