Fórum témák
» Több friss téma |
Még jo hogy délbe nem ment el a válaszom!
En jozan paraszti ésszel belegondolva azt hittem volna hogy az emeltsines a stabilabb! De mivel nincs tapasztalatom ezért kérdeztem! Már el is akartam fogadni a válaszotokat amikor jött egy másik válasz! Egyik statikus ismerősömet is megkérdeztem amikor irtam ide.... Azt mondta ha ez egy hid lenne a marofej meg egy pozna ami eröhatásnak van kitéve akkor ugyan azt a szerkezeti stabilitást "viszonyítva" 36% os tulméretezéssel lehet elérni a klasszikus cnc-k nél mint az álltalam linkelt tipusoknál!
Hozzá teszem hogy se statikus nem vagyok ( igy lehet hogy csak a hasára ütött) se vénöreg cnc-s hogy én merjek állást foglalni!
Jaj de aranyos!!!!
Ez a 20x30?? és mekkora a brutto mérete? A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2017
Szakmailag nagyon sajnálom, hogy az épitett géped pont az ellenpélda minden gépépitő számára. Szinte semmiben nem értek veled egyet. Ez is nagyon ritka és szégyenlem leirni.
Nem azért tettem ide, hogy egyetérts. Amugy tökéletesen müködik.
Kb 50x50x50 cm
Igen a képen most éppen hátul van és elöre megy. Az asztal 2x2 csapágyon van a két sinen igy a csapágyak távolsága a legnagyobb.
Ha hidat tettem volna csapágyakra ( elöre hátra menve mozdulatlan asztalnál) kb 20-30 cm-rel több hely kellett volna. Ez az épités idején ( jo 12 éve) nem volt adott) A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2017
Amugy ahogy nézem a hid csapágyokon fut. Nos ez a legrosszabb amit csinálhatsz. A legkiseb por is a csapágy meg a futofelület közé kerülve azt vagy akadályozza vagy megemeli és oda a pontosság. Eredetileg az én gépen is csapágyakra volt tervezve, de még idöben rátaláltam a drylin sinekre meg csapágyakra amik nem szenvednek ilyen betegségben még a NYÁK marást is birják ami igen agressziv üvegporral jár. A 12 év alatt 2 mm-s vaslemeztöl kezdve 5 mm sárgaréz lemezig rengeteg NYAKot, bakelitet/plexit meg fát marott már. Ez a KRESS fej már a második az elsö ( nem Kress) már meghalt.
A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2017
A statikusod nemigen értette meg a problémát.
A helyzet az, hogy egy alacsony vezetéken futó magas toronyszerű alkotmány sokkal kevésbé lesz stabil, (és a fellépő erőkre nagyobb és bonyolultabb terhelési viszonyok alakulnak ki) mint a magas és merev vezetéken futó alacsony építésű híd. Azon kívül ez nem egyszerűen statika, hanem szilárdságtan. Nem is szabad merev testekkel számolni, megmunkálásnál nem csak a munkadarab változik, a gép alkatrészeinek a rugalmas alakváltozását sem szabad figyelmen kívül hagyni. Márpedig itt nem teherbírásra méretezünk, hanem megengedett alakváltozásra.
Ebben lehet igazság!
Szumma szummárum... a magashidas jobb mint a magas sínes! Mondhat akármit a fizika törvénye ha a tapasztalatok ezt mutatjak! ugy lessz a legjobb ha kiprobálom! ugyis szeretnék egy kis gépet plexinek meg 4-6 rétegeltlemeznek!
Mindenkit tisztelek aki maga épiti a gépét! Ha ismered a géped határait és meg vagy vele elégedve akkor nincs mit mondanom. Az igény és a megfelelő megoldás találkozott.
Az én igényeim nagyságrendel nagyobbak voltak, nem is sikerült 100%- osan. Az emelt hidas gépemröl csak annyit, hogy a munkaterénél ami 1000mmx500mm-es.a többszörösét tudom megcsinálni. Egy idei munkám ami 1600x1000mm20mm szerszám elkészitése volt. Ezt egy mozgó asztalos géppel nem tudtam volna elvállalni. A gépet 8 éve csináltam ha nem is napi szinten ,de iparszerűen használom.
Pontosítanék, nem egyszerűen a híd magassága a lényeg, hanem hogy a megmunkálás síkja, a lehető legközelebb legyen a lineáris vezetékek síkjához.
Rajzgépeknél, lézereknél, és sík gravírozóknál, NYÁK maróknál ez nagyon egyszerűen meg is valósítható, de ha a Z mozgástartomány mérete összemérhető a maximális X és Y elmozdulással, akkor ha tetszik ha nem akkor vagy lefelé, vagy felfelé hosszú lesz a cucc. Ez sajnos nem választás kérdése, hanem a munkadarab igényei határozzák meg.
A másik gép ami most a barátom mühelyében van, sokkal nagyobb és akkor rengeteg ipari gépet néztünk meg, probáltunk ki és ugy épitettünk meg, ahogy jonak talalltuk/gondoltuk. Az pontosabb és jobb mint a kicsi, majd alkalomadtán teszek be képet. Azzal gond nélkül lehet komolyabb szinesfém munkákat is marni.
De a te sommás állitásaiddal sem lehet messzemenöen egyetérteni, mert nem összehasonlithatok a gépek. Egész másképp viselkedik egy nagyobb gép, mint a kisebbik. A stabilitása más, ott golyosorsos a mozgato szerkezet a kicsin csak trapézmenetes. Ott 30 mm átméröjü a menetes rud mégis berezget a közepén (már stabilizáltuk). Az közel 300 kg a kicsi meg csak 40. stb Az én gépemen egyböl megláttad az állitolagos hibát (amugy nem tudjuk mit) a másikon meg nem vetted észre az égbekiálto marhaságot ( golyoscsapágyakon fut a hid) Amugy mind a két gép kizárolag hobbicélokra készült. Nagyságrenddel nagyobb igényekre több nagyságrenddel jobb gép kell.
Igy van, ezért én is meghatároztam a max Z munkaméretet.(70 mm a kicsin 100mm a nagyon) nekünk ez untig elég.
Neharagudjatok... nem akartam ilyen vitát robbantani!
Viszont igen... igy igaz lehet hogy a Megmunkálás sikja minél közelebb essen a sinek sikjához! Hiszen ugy a legkisebb az erőkar!
Köztes megoldás... kicsit megemelni a lineárisokat!
Na jo tudom ez tulmisztifikáció!
Amit nem mindig lehet.
Ezért jobb a kis gépnél a mozgo asztal, mert azt meg lehet épiteni egy nagyon massziv profilbol és sokkal messzebb lehet rakni a csapágyakat. ( az növeli a stabilitást). A hidon is nézd meg a lineáris csapágyak 100 mm- vannak egymástol és viszik a Z hidat aminek csupán 70 mm- s a mozgása de 200mm- hosszu sinen van amit keresztbe a 100 mm- s sin tart. Azaz a Z szán mozgása kisebb mint az X sin tartoszerkezete (100 mm) igy érthetö el a kivánt stabilitás.
Nemrégen jelent meg egy német lapban (C't MAKE) ez a konstrukcio ( kitben is kaphato)
Még egy kép:
Inkább gravirozásra vagy lézererre jo. Marásra csak vékony, puha anyagra.
Láttátok a wanhao duplicator 6 nyomtató X Y mozgatását? Szerintem zseniális.
A 3D nyomtatok többsége igy mozog. Persze ott semilyen eröt nem kell a fejnek kifejteni, csak pontosan mozogni. Ezért lehet ilyen könnyü a konstrukcio ami azután gyors is lehet.
Mindenhol másmilyent láttam. Megnézted miről van szó?
5. HobbyCNC Találkozó Budapest 2017.
Időpont: 2017. augusztus 5. 8:00, Helyszín: volt csepeli úttörőtábor, Budapest, XXI. Hollandi út 8. A helyszín család és gyermekkompatibilis, árnyékos nagy zöld területtel, sportpályákkal rendelkezik. A kiállítás programjai nyitott, fedett helyen lesznek. A helyszínen büfé működik. Parkolási lehetőség biztosított. Részletek itt!
Szia! Kell regisztrálni, jelentkezni valahol? Én már nagyon régen voltam ilyenen, de szeretnék menni.
Köszönöm Mester, bevéstem a naptáramba
Tapasztalatok alapján két jobbító javaslatom lenne: - Kérlek, az esőt máskorra tegyétek. - Olcsó és jó gépet eladni ne hozzatok, mert 2016-ban is majdnem vettem
500 forint helyszínen fizetve.
Hacsak nem akarsz árulni/demonstrálni (link a "Részletek alatt"). Szerintem gyere, tavaly is jó volt, bár eső kicsit keresztbe be tett. Én már függővé váltam, olyan kötelező program ez mint a BURABU. Busszal a csepeli strandot érdemes megcélozni. A hozzászólás módosítva: Júl 9, 2017
|
Bejelentkezés
Hirdetés |