Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ez milyen alkatrész-készülék?

Témaindító: csaby, idő: Dec 25, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   808 / 1178
(#) Chipmunk1960 válasza uniman hozzászólására (») Júl 10, 2017 /

Szia, Nagyon jó, amit csatoltál! Ilyen mélységben még el sem gondolkodtam rajta. Szgépekben is, és futópadokban is találkoztam vele, ott pedig 2KW-os motort is hajt a PWM. Egy konditeremben meg nem ritka a 10-20 db.
(#) RoliNyh hozzászólása Júl 12, 2017 /

Tudna valaki egy kapcsolási rajzot adni a képen látható készülékhez? Egy "okos" nyomáskapcsoló az áramkör, elvileg olasz, de a típusát most nem tudom megmondani, mivel a burkolata nincs nálam.
A kis fehér csatlakozóhoz egy mikrokapcsoló csatlakozik, ami egy membránon és rugóelőfeszítésen keresztül kapcsol nyomás hatására. A HALL szenzor pedig a visszacsapószelep elmozdulását hivatott mérni szerintem. A mikrokapcsoló az jó, a szenzort mérném ki, de nem tudom eldönteni, hogy milyen a lábkiosztása, és hogy digitális, vagy analóg -e a kimenete.
Esetleg egy adatlapot a hátulján található HALL szenzorhoz?
A típusszám 019S 05L, de ez alapján én nem találtam...

A hibajelenség egyébként az, hogy a készülék nem reagál sem a nyomásérzékelő mikrokapcsolóra, sem a HALL jeladó mágneses vezérlésére, és még a középen lévő RESET gomb megnyomására sem.
Amint 230V AC -t kap, a relé behúz, és soha nem enged el...

Köszi...
A hozzászólás módosítva: Júl 12, 2017
(#) Sebi válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 12, 2017 /

Én előbb mérnék a relét működtető tranzisztoron, nem zárlatos-e - avagy állandó vezérlést kap? (0,6V az E-B között)
A hall-elem sima open kollektoros eszköznek látszik. Keresd meg a közös negatívot ( táp elkó, IC-nél 7-es láb ha digitális), ahhoz képest mérj a hall-nál mágnessel közelítve. Nem hinném hogy analóg lenne, inkább bipoláris (északra lehúzza a kimenetet és marad úgy, míg déli pólust nem lát), az unipoláris csak addig húzza le a kimenetet, míg mágnest érez.
(#) RoliNyh válasza Sebi hozzászólására (») Júl 12, 2017 /

A tranyó nem zárlatos...
(#) RoliNyh válasza Sebi hozzászólására (») Júl 12, 2017 /

Közben sikerült kipróbálnom, és működik...
(#) granpa válasza RoliNyh hozzászólására (») Júl 12, 2017 /

Mit, meg hogyan? Mukodj (U.G.)! És működik.
(#) RoliNyh válasza granpa hozzászólására (») Júl 12, 2017 /

Mágnessel, és a nyomógomb működtetésével...
(#) gabi679 hozzászólása Júl 17, 2017 /

Hello szeretnek egy olyan kerdest feltenni hogy van e olyan rele amivel 12v kapcsolok alacsonyabb feszultseget vagyis nem a 12v ra reagal a rele hogy kapcsolja a masik kulonallo aramkoromett . Nemtudom erthetoen le irtam e de elore is koszonom a tipeket
(#) Johnycorp válasza gabi679 hozzászólására (») Júl 17, 2017 / 1

Üdv.

Szerintem ebben a topikban tedd fel a kérdésed:
Elektronikában kezdők kérdései

Csak próbáld meg magyarul írni, mert ez így nem érthető. Nem derül ki, hogy mit is szeretnél a 12 V-al. Helyesírás, könyörgöm.
(#) proli007 válasza gabi679 hozzászólására (») Júl 17, 2017 / 1

Hello! "Nemtudom erthetoen le irtam e" Ezt az egyet lehetett, (úgy ahogy) megérteni az írásodból.. Legalább írásjeleket használj, mert anélkül nem lehet tudni hol van egy-egy mondat eleje-vége.
Mit is kapcsolnál, mivel? De egy relének pont az a sajátossága, hogy a tekercse galvanikusan el van választva az érintkezőktől. Tehát képes különböző feszültség nemű és értékű áramforrásról táplálkozni és kapcsolni. Anélkül, hogy a működtető és működtetett áramkört össze kellene kapcsolni egymással.
(#) kameleon2 válasza gabi679 hozzászólására (») Júl 17, 2017 /

A relédnek és az áramkörödnek van több paramétere. Ha a relé működtető feszültsége 12V, az azt jelenti, hogy nagyobb feszültséglépcsővel is működtethető mint 12V és alacsonyabbal is húzva tartható, de van egy minimális meghúzási feszültség - küszöbértéke. Ez gyártó illetve gyártmányfüggő is. Mivel sem a reléről, sem az áramkörödről bővebb infót nem osztottál meg, így nehéz pontos választ adni. A relé kimenete galvanikusan elválasztott fizikai kontaktus. A kontaktusra vonatkozó adatok ismételten gyártmányfüggőek. Jellemzően van egy minimális kapcsolási teljesítmény, ami mellett még biztosítható az öntisztulás és biztosan kapcsolni képes, valamint van egy maximális kapcsolóképessége is, ami mellett nemcsak biztosan kapcsol, de összehegedés mentesen képes bontani is az áramkört.
(#) legyenjo hozzászólása Júl 19, 2017 /

Sziasztok!

Feszültség szabályozó kapcsán lenne kérdésem ami a szakavatottak számára minden bizonnyal nevetségesnek bizonyul, azonban egyetlen szakit sem tudtam keríteni én meg nem értek hozzá.

Egy egyedi építésű 50 ccm motorom van amin volt egy valamilyen feszültség szabályozó (nincs márkajelzés, semmi) és mivel egyedi motor így alkatrészkönyvekre sem tudok hagyatkozni. Na most kiment a fesz. szabályozó rajta és lett véve egy másik. A kettő között az egyik különbség a vezetékek szín szerinti sorrendje. Bekötéskor mit kell figyelembe venni? A vezetékek sorrendjét (tehát hogy pl a bal szélső mindig az aksira megy, stb) vagy a vezetékek színét (a piros mindig aksi, stb)? Képeket csatoltam. Az én elképzelésem szerint a zöld helyére a zöld kell kerüljön és így tovább, de nem mertem kötözni amíg nem kapok egy választ. Előre is köszönöm ha valaki válaszol!
(#) uniman válasza legyenjo hozzászólására (») Júl 19, 2017 /

Tudtad, hogy csak egy helyen illendő ugyanazt megkérdezni ?

Ez esetben elnézést kérek. Egyetlen okból tettem ki több helyre, mégpedig hogy több napos eltéréssel két helyen kérdeztem és egyikre sem kaptam választ így próbálkoztam. :/
(#) sonajkniz válasza legyenjo hozzászólására (») Júl 19, 2017 /

Szia!

Ha a motorod generátorából 3 vezeték érkezik, akkor nagy valószínűséggel a zöld, narancs és sárga vezetékekkel kell találkozniuk. A sorrend tetszőleges. A fém ház a negatív (motor váza) a piros az akku pozitívja. De egy multiméterrel könnyen leellenőrízheted. Vagy akár egy elemmel és egy izzóval is. Ha pozitívot kötsz a zöld, narancs, és sárga vezetékekre, (külön-külön), akkor a piros vezetéken, ha negatívot, akkor pedig a fém házon kell záródnia az áramkörnek. Ezek a fajta fesszabályzók úgy működnek, hogy elvégzik az egyenirányítást, a többlet energiát pedig egyszerűen elfűtik.

Szia!

Nagyon szépen köszönöm a választ!
(#) Orbán József hozzászólása Júl 19, 2017 /

Üdv!
Ha valaki valaha látott ilyet és tudta mi ez?
Én valamiféle stabilizátornak gondolom a csőkészletből, de simán bármi lehet, vagy megy valahová...
Az biztos, hogy élete az eredeti mederben nem fog folyni, szemet szúrt a két trafó, szép vékony lemezelésnek tűnik.
Vagyis mik lesznek belőlük? Kimenők.
Ennek ellenére érdekelne, mire szolgált a békebeli időkben.
(Volt még valami a holmiban, amire 2 szál drót ment...)
Megjegyzés továbbá: A trafót réz csavarokkal fogatják össze és ki vannak szigetelve.
Aztán látok sok mai kimenőt készítve és szerelve nagy kani acél csavarokkal...
Hm...
A hozzászólás módosítva: Júl 19, 2017
(#) granpa válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 19, 2017 /

A 2 szál drótos az fojtó. Én is stabilizátornak nézem, bár gyanúsan nagy a két trafó.
(#) Orbán József válasza granpa hozzászólására (») Júl 19, 2017 /

Elképzelhető, hogy 2 fojtó lehetett benne?
Mert egy van ott még eldugva, alulról jobban látszik. Elképzelhető, hogy a férhetőség miatt a másik állítva volt ott.
Nem annyira nagyok a trafók, nem látom a szabvány vasak közt.
Megmértem: 95x75 mm a lemez, pakett 45 mm.
"M" lemezek lehetnek. A két trafó vezetékkel is össze van kötve, így ránézésre.
A masina rack rendszerű, helyére tolva alul egy érdekes aljzat passzolhatott egy dugóra, 3-4 vezeték, érintkező van, annyira nem nyomoztam.
(#) csabagalcsaba hozzászólása Júl 20, 2017 /

Üdv!

Van egy ilyen készülékem. Ha jól gondolom ez egy dip mérő. A tekercseket a tetején lehet csatlakoztatni.
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a mérni kívánt rezgőkörrel hogyan ehet összekapcsolni? Nem látok erre szolgáló csatlakozót, sem forrpontot, ahol vezeték lehetett.
Esetleg valaki ráismer, hogy hol jelenhetett meg ennek a rajza? Van pár dip mérő rajzom Rádiótechnikából, de egyik sem ez.

Köszönöm!
(#) proli007 válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Júl 20, 2017 /

Hello! Nem kell "csatlakoztatni", hiszen az elhúzná a dolgot. A két tekercs mágneses egymásra hatásán alapszik. Vagy is a kettőt csatolásba kell hozni. Az minél lazább a csatolás, annál kisebb az elhúzás, mértéke. Pont ezért van az "orrán" a tekercs.
(#) Orbán József válasza Orbán József hozzászólására (») Júl 20, 2017 /

Nos, a masina figyelmét eltereltem és gyorsan szétszedtem.
A trafó érdekes, E I lemezelésű és le van gömbölyítve a lemezek sarka, 0.4 mm-es a lemezvastagság. Hatalmas ablak keresztmetszetű, az oszlop 23x44 mm volt ebben az esetben.
Próbálok csévét keríteni hozzá, körülményes lebontani, még dolgozom a drótok leszedésén...
(#) csabagalcsaba válasza proli007 hozzászólására (») Júl 21, 2017 /

Üdv!
Köszönöm szépen a gyors választ. Még azt szeretném kérdezni, hogy pontosan hogyan zajlik a használat? A legmagasabb füttyre kell kihangolni és ott kell leolvasni?
Köszönöm.
(#) Gafly válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Júl 21, 2017 /

Számomra még nem derült ki, hogy mi az "indikátor".
Én csak olyannal találkoztam (meg nekem is csak olyanom van), ahol van műszer, varázsszem, stb...
Esetleg más irányból is egy pár kép?
(#) dokidoki válasza Gafly hozzászólására (») Júl 21, 2017 /

Esélyes, hogy hangfrekvenciás a detektora. Alaphelyzetben ad egy "füttyöt, ez változik meg a dip érzékelésekor. Nem bírom megnyitni a képet teljes ablakban, bár a füttyögője talán a panel alatt lakozik. Talán a 2007 RTÉK 171 oldala ír róla.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2017
(#) proli007 válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Júl 21, 2017 /

Ha hangjelzése van, akkor nyilván arra kell hangolni. A frekvenciaváltozást azért választják szeretettel, mert arra sokkal érzékenyebb a fül, mint a hangerő változásra. Két félhang között mindössze 6% a frekvencia különbség és az már vidáman hallható.
(#) csabagalcsaba válasza Gafly hozzászólására (») Júl 21, 2017 /

Üdv!
Igen, hangjelzés az indikátor. Elnézést kérek, a képen nem látszik, az elem mögött van egy pieso hangszóró, az fütyül. Az előlapon látható furat, ami a forgókondi gombja alatt van, az mögött van a hangszóró. A potméterrel be lehet állítani a kívánt hangmagasságot és a forgókondi tekerésével finoman ki lehet hangolni a legmagasabb füttyöt.
(#) elektroncso válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Júl 21, 2017 /

(#) csabagalcsaba válasza elektroncso hozzászólására (») Júl 22, 2017 /

Üdv!
Nagyon köszönöm. A leírás alapján megtaláltam a 2007-es RT évkönyvet is, amiben megjelent.
(#) zoli75 hozzászólása Júl 22, 2017 /

Üdv.
Segítséget kérnék smd kondenzátor ügyben. Nem találom a jelölés alapján a paramétereit. Az egyiken 4E JC, a másikon 2F E2 látható.
Előre is köszönöm a segítséget.
Következő: »»   808 / 1178
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem