Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » [OFF] Pihenő pákások témája - Elektronika, és politikamentes topik
Témaindító: Topi, idő: Nov 18, 2007
Könnyen lehet gtk-s
![]() A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2017
Ameddig látni lehet vele, addig biztos jó lesz
![]()
Annak idején, mikor kijött a FIAT Fiorino Qubo, a szalonban kicsit furcsán néztek rám, mikor első dolgaim egyike az volt a nézelődés közben, hogy felpattintottam a motorháztetőt, majd egy pillanat alatt kikaptam az izzót és újra visszaraktam
![]() A mostaniban (Hyundai FD) kell egy tizes kulcs (Aldiban a racsnis jó kis szerszám, kis szögben lehet vele racsnizni, azzal tényleg gyorsabb a csere), három csavar kitekerése után addig-addig kell forgatgatni, itt nyomni, ott nyomni, míg ki tudod szedni a lámpatestet a helyéről. Utána persze sima liba a csere, de győzd visszagyömöszölni a helyére ismét ![]() Szerencsére itt legalább nem kell leszedni a lökhárítót, mint pl. a punto 2-nél... De van olyan jószág is, amelyiknél tényleg gyorsan lehet cserélni, de csak vakon, mert a kerékjáratból van egy ablak, amin keresztül benyúlva férsz hozzá.
Nekem meg ki kell szedni a hűtőrácsot, amihez kell egy macska hosszú csvarhúzó, mert jó mélyen van egy patent, amit ki kell pattintani hozzá
![]()
Sokan akkor sem cserélnék, ha egy mozdulat lenne. Félnek bármihez hozzányúlni autón.
Ismeretségi körben én cserélem az egy mozdulatos égőket, még 20Km-ről is inkább eljön ismerős, hogy 10 másodperc alatt kicseréljem. Ettől függetlenül egyetértek. A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2017
Szerencsére van ellenpélda, még ha nem is sok. Új VW Crafter: kb. 30 másodperc az izzócsere.
Hol van már az az idő, mikor a KRESZ előírta, hogy sötétedés után az autómobil előtt egy szolgának kellett menni kezében lámpával.
![]()
Mindamellet, hogy jó szokás és követendő példa, néhány esetben szükségtelennek tartom. Városban, dugóban, verőfényes napsütésnél például.
Fogyasztás: az ECU-nak van egy bemenete, amire a nagyobb fogyasztók bekapcsolásakor jel kerül, hogy emeljen az alapjáraton, különben lefojtja a motort a generátor. Azért azt a 100W-nyi többletet valahonnan elő kell állítani. Sok kicsi sokra megy. Az izzókat is gyakrabban kell cserélni, az sem két fillér. A cseréjük vagy idő és bosszúság vagy pénz. Szerintem tökéletes megoldás a ledes fényforrások ilyen célra való használata, mégha hátul ilyenkor nem is világít semmi. De pont ma néztem a napsütésben a láthatóságot a téma kapcsán, a hátsó 5W-os izzókat szinte nem is lehet látni napsütésben. Az első lámpák valóban jobban észlelhetővé teszik a járműveket, de ilyen időben szinte kilométerekre ellátni. Szóval szerintem van egy józan "határ", mikor érdemes, van értelme és mikor nem.
Szerintetek átlagosan nagyjából mennyi idő alatt köt meg a szilikon a kinyomás után?
![]()
Anyagvastagság, hőmérséklet, levegő páratartalom függvénye. Rá van írva a tubusra.
Van egy bőrösödési ideje és egy teljes szilárdulási idő. Ez szilikontípustól függ. Ami éppen nálam van annál 15 perc a bőrösödés és 24 óra a teljes szilárdulás. De ez nagyon függ az anyag vastagságától is, amit kinyomsz.
Idézet: Ez igaz, viszont a lámpák ki tudják emelni a környezetből. A többivel egyetértek, vannak helyzetek, amikor teljesen felesleges. „ilyen időben szinte kilométerekre ellátni.”
Jó, tehát akkor:
Idézet: Köszönöm! „15 perc a bőrösödés és 24 óra a teljes szilárdulás” ![]()
A biztonsági intézkedések, berendezések, vagy bármi ami ezt szolgálja, éppen a nagyon kevés problémás időszakot akarja "lefedni".
Pl. egy burkolat akkor is a helyén van, amikor még a közelben sincs senki. Mert sosem lehet tudni, mikor cseppen le valaki az égből, és akar a berendezésben kotorászni. Ilyen egy átlagos burkolat sorsa. A lámpa napközbeni használata szerintem pont ugyanez. Nem a sok-sok fölösleges időszakot kell vizsgálni, hanem azt a 3 másodpercet, amikor én e miatt veszem hamarabb észre szemben jövőt. Ettől nagyságrendekkel nagyobb bosszúságot, többlet energiát, és iszonyatos kiadást jelentenek a sebességkorlátozó táblák, amik többségét még a kihelyező sem tudja megindokolni.
Ha már a lámpák, sokszor azt sem tudni, hogy az a kacskaringós led sor az úton egy autó világítása. Egyre kacifántosabb alakzatokat produkálnak a gyártók led világításnál. Én ezt behatárolnám egyértelműbb formákra. Hátul a három fény legyen különálló, ne bonyolult geometriai alakzatú lámpafejben pld.: a mikulás alakú világításban micimackó a fék, ennek közepén répa az index. Némelyik már ilyen, csak nem tudni melyik világít, vagy nem is látni egyikben a másikat.
Ezek a fények összekeverhetők gyakori különféle házilag szerelt led díszekkel, sokszor nem könnyű kielemezni, most hány autó jön vagy megy. Egy tele csicsázva, vagy három, és mind világítás amit látok.
A "burkolat" jelentésére nagyon nehezen jöttem rá, de azért megfejtettem.
Mire gondolt Alkotó? Fáradt vagyok már ilyenhez.
Mondjuk egy ékszíj burkolata mindig a helyén van, pedig lehet, hogy csak évente egyszer megy ember a közelébe.
Arra próbáltam ezzel példát hozni, hogy a fényt nem láttátok mindig indokoltnak. De a védelem nem kell, hogy mindig indokolt legyen, de legyen. A fény itt a biztonságot fokozó eszköz.
Gépen lévő védőburkolat, forgó mozgó géprészektől véd. Pld.: ékszíjnál, nehogy elkapjon minket.
Utólag látom, hogy Alkotó is válaszolt. A hozzászólás módosítva: Júl 24, 2017
Ezért találták ki a szineket. Például kék répát is viszonylag ritkán látsz, mintahogyan zöld tolatólámpát is.
![]()
Az a vicc, ha én csináltam volna ilyet a saját autómon - simán leszereltetnék, hogy illegális. Az Audinak persze lehet.
Itt a cikk amiből kimásoltam a gif-et, valahol a vége felé lesz.
Egy darabig látványos meg jópofa, de szerintem egy idő után megunja az ember és kimegy a divatból. Viszont ez a lézeres ködlámpa talán érhet valamit: Idézet: „Ettől nagyságrendekkel nagyobb bosszúságot, többlet energiát, és iszonyatos kiadást jelentenek a sebességkorlátozó táblák, amik többségét még a kihelyező sem tudja megindokolni.” Nagyon igaz! Külön bosszantó, amikor egy építkezés, javítás, karbantartás miatt kitesznek egy sebességkorlátozó táblát, de annak nincs feloldója. A munka folyik kb. 100 m hosszban, de a következő "sarok", ami feloldaná, 1 km-re van. Ezt is űbereli azonban az, amikor kiteszik a táblát, elvégzik a munkát, majd a tábla marad. A rend éber őrei pedig - egy fél év után, amikor már mindenki, aki rendszeresen arra jár, és megszokta, hogy ismét a közútkezelő/felújító/karbantartó/javító/építő hanyagsága, nemtörődömsége okán maradt kint feleslegesen, ergo értelmetlenül a tábla, tehát a józan paraszti ész diktálta törvényszerűségből adódóan nem veszi figyelembe - beállítják a sokszemű csudajátékukat, a lézeres mindentlátó-mindentdokumentáló trafipaxukat, és feltöltik az államháztartást. Mindezt persze a szabályok betartatása jegyében, az arra közlekedők kárára. (Mintha nem fizetnénk már így is meglehetősen sokat különféle címeken...)
Rendkívül idegesítő (nekem)! Elvonja a figyelmet, és - ahogyan írod is - egy ideig még jópofa, meg "menő", de egy idő után unalmassá válik...
Idézet: Egy rendszámlevételt biztosan.„ez a lézeres ködlámpa talán érhet valamit” Minden ilyen, ami eltér az átlagostól, elvonja a rutinos vezetők figyelmét, nem tudja egy pillantással megállapítani, hogy miről is van szó.
Mi van akkor ha bukósisakba szerelt pótféklámpával közlekedek motoron? Elvileg nem büntethetne meg érte.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |