Fórum témák
» Több friss téma |
Lássuk mi okozza az áramok eltérését, mérd meg R39 és R41 ellenállásokon eső feszültséget, valamint a Q7 és Q9 kollektort, utóbbiakat testhez képest és polaritást jelölve.
R39:1,93V
R41:0,44V Q9:53,1V C+ Q7:59,9V C+ Amit már említettem hogy valami melegedést és fura szagot éreztem, megnéztem és Q9 tüzesedik pár másodperc alatt.
Igen, olyan mérést kell kieszelnem, melyhez nem kell áram alá helyezni a készüléket.
A végfok IC bemenete a Q7 és a Q9 szándékával ellentétben a pozitív táp közelében jár. Lehet végfok hiba, vagy csak a javítás miatt összeér valami a forrasztási oldalon, esetleg az áramkorlátozó körben valami zárlat keletkezett.
Nem néz ki annak, kap bázisáramot és ennek hatására folyik rajta a kollektor áram. Zárlat, vagy szakadás esetén nem melegedne.
A Q9 kollektoráramát mértük az R39-en eső feszültség alapján, ami 20 mA-re jött ki. Ebből 4mA folyik az R41 - Q7 - R33 körön, szépen követhető. Ami a baj, hogy a TA2040 16 mA-t elnyel, pedig nem volna szabad neki.
A végfok hibája okozhatja akkor a Q9 forrósodását? Mi történik akkor ha az elméletileg hibásnak vélt TA2040-ic1
előtétjét,TA2030-at kiveszem és úgy próbálom ki, kizárva TA2040-et? A hozzászólás módosítva: Júl 26, 2017
A vizsgálatok alapján valóban gyanús a TA2040. Azt tudni kell róla, hogy egy meghajtó és egy tőle teljesen független teljesítményfokozat van benne. A TA2030 a kettő közé ékelődik feltételezésem szerint így lesz a végerősítő G-osztályú.
Ami tanulságos lenne, húzd le a J6 csatlakozót és mérd testhez képest a végerősítő panel 1, 2, 3 csatlakozó lábain a feszültséget úgy, hogy az 1 és 2 csatlakozó lábakat 10 k ellenálláson keresztül a testre kötöd. Ha a pozitív tápfeszültség megjelenik rajtuk és nincs összeérő vezetősáv, vagy forrasztási hiba, akkor az TA2040 hibája igen valószínű.
Észrevettem még egy hibát,vagy eddig nem láttam vagy az elmúlt napokban következhetett be. Q15 írásos oldal hátulja(gömbölyű rész) felülről kb negyede hiányzik.
Nem látom jelentőségét a mostani hiba szempontjából. Ha gondolod forraszd ki és mérd meg.
Kicseréltem Q15-t hibás volt,de a probléma még mindig fennáll. Leforrasztottam j6-ot, az erősítő panelen melyik csatlakozó 1,2,3 lábaira gondoltál hogy mérjem?
Hibás Q15 esetén Q11-et is mérd meg!
A mérés helye a szabaddá vált J6 csatlakozó. A TA2040 3-as lába galvanikus kapcsolatban van a J6 1-gyel, így tudsz tájékozódni. A kísérlet során az IC Driver áramköri részének a 10 k ellenállásokon keresztül 0 V bemenő feszültséget adunk, ezzel lezárjuk valamennyi tranzisztorát. Elvárjuk, hogy az IC 14 kimeneten ±1,5 V-nál kisebb legyen a feszültség.
Megmértem Q11-et beforrasztottan szakadás vizsgálóval és mind a 3 lába sípol.
R87-et is megmértem beforrasztottan 4,7K-nak kéne lennie de 0,1-et mértem,viszont a szakadás mérővel sípolt.
Ezek még mindig D9 szakadására vezethetők vissza, de nem is gondoltam, hogy ilyen mélységben is keletkezhet hiba. Q11 csere következik, majd az előbb említett mérés.
Q15 helyett csak BC182-t kaptam,nem tudom hogy Q11-et mivel lehetne helyettesíteni. BC-s tranzisztoraim vannak jelenleg itthon.
Megmértem J6-ot.
A multiméter COM-test-1-es láb 10K-val 59,7V 2-es láb 10K-val -0,5V 3-as láb -0,5V
Féltem tőle, hogy végfok IC-kben is lesz hiba, bár ezt nehezen tudnám összefüggésbe hozni a D9 szakadással. Már csak két ága maradt a vizsgálatnak, a zárlat a TA2030 belsejében, vagy a TA2040 végén az N-es tranyók. Van szándékod/lehetőséged bármelyik IC-t is pótolni?
Szándékom az lenne cserélni,de eddig nem nagyon találtam Magyarországon belőlük,Egy helyen láttam de ott a TA2040 15eFt-volt.
Mivel a rajz áttekinthetőségének meg vannak a korlátai, megírhatnád a TA2030 valamennyi lábfeszültségét, hátha csak egy tápvonal hiánya okozza az aszimmetriát.
Az észlelt feszültséget kiváltó áram nem feltétlen hibajelenség, mint azt a mellékelt ábrába be is rajzoltam, de elvárható volna a szimmetrikus felépítés miatti kiegyenlítődés.
Sziasztok.
Vettem egy ilyen erősítőt, amit mellékelek. Ha rádugok egy tápot, és ráforrasztok két hangszórót, akkor a maga kis 2x3w-os teljesítményével szépen szól. De én amiatt vettem, hogy az erősítőm(2X120W) bemenetére kötöm, és ez mivel bluetoothon kapcsolódik a telefonomhoz, így telefonomról az erősítőre tudok zenét küldeni vezeték nélkül. Ezzel egy kicsit feltuningolnám a régi erősítőmet. De ha rá kötöm az erősítő bemenetére nem szól szépen. Nagy alapzaj van, meg csak torzítás. Mi lehet a gond? Hogy kössem rá, hogy szépen szóljon. Ha akkuról kapja a tápot akkor sem jó. Miért zavarják egymást az erősítővel? Tápfeszültség: USB DC 5V Power Interface: Micro USB interfész Kimeneti teljesítmény: 2 * 3W Kimeneti interfész: 2,54 * 4Pin Audió bemenet: Bluetooth audiofogadás Impedancia tartomány: 4-8 ohm
PAM8403 IC kimenetei földfüggetlenek...te meg a hangszóró kimenetek mínusz pólusait rövidre zárhattad a GND-re.
Ha megtalálnád a végfok bemeneteit...onnan kellene az erősítőd bemenetére "drótozni" a BT modul kimenetén megjelenő jelet. (Reméljük az már asszimetrikus...) De erre megfelelőbb fórum is létezik... Bővebben: Link A hozzászólás módosítva: Júl 31, 2017
Szia! Velhetoen kis tapfeszultseg okan hidba van kotve a kimenet. Esetleg csak a pluszokat kosd a bemenetre es a test legyen a bemeneti csatlakozas testje. Velhetoen a kimenetekre kelleni fog 4...8 ohmos terhelo ellenallast is rakni. (5w-ost)
A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2017
Sziasztok! Van nekem egy Skytec SPA-800-as karaoke két csatornás hangfalam, és utóbbi időben bekapcsolás után a bal csatorna nem működik. Megnéztem, szétszedtem, méricskéltem, (igazából annyira nem vagyok ebben otthon), majd arra a döntésre jutottam, hogy van benne négy darab D 2058 tranzisztor, a D2058 jelzés fölött van egy K betű, és a tranzisztor alján mind a négynek más és más Y jelzése van, tehát Y304-Y60.. stb, tokozása TO220F.
Rámértem a tranzisztorokra és bekapcsolva +-22V folyik a két belső tranzisztoron keresztül, a két szélső tranzisztoron pedig semmi, csak pár milivolt, a panelra bemenőben pedig 42V váltófeszültség megy be. Van benne egy 7805 Feszültségszabályzó,melyet nem mértem ki, a tranzisztorok előtt egy hosszú sor ellenállás, azok előtt pedig egy hosszú sor TO92-es tokozású tranzisztor - 2n5401,2N5551,S9015,S9014,S9014 és még egyszer ez a sor. Aztán még egy pár dióda. Kicseréltem a két szélső nagy D2058 tranzisztort 2SC3852-re de nem nyert..mondhatni gondoltam, hogy nem itt van a hiba, de megpróbáltam a lehetetlent. Kérlek segítsetek, hogy hol lehet a hiba, nézzem meg a feszültség szabályozót is? Vagy a kicsi tranzisztoroknál lehet a hiba? Vagy esetleg ellenállás? Segítségeteket előre is nagyon szépen köszönöm! Képet mellékelek. A hozzászólás módosítva: Aug 1, 2017
Most volt csak időm foglalkozni az erősítővel,kicseréltem Q11-et de sajnos még mindig semmi változás.
A méréseredmények birtokában tudunk tovább lépni. Van szándékod végigmérni a lábakat?
Hozzám került egy hibás Denon AVR1601 házimozi erősítő (5 csatornás). Hibajelenség: a tápegységben lévő 3,15A biztosítékot 'ellövi' minden bekapcsolásnál. A végtranzisztorokra gyorsan rámérve az egyik csatornában mind a három hűtőbordán lévő végtranzisztor ( 2db darlington plusz egy kisebb méretű, amiről még nem sikerült kiderítenem, hogy milyen is) minden láb között 'drót', így a biztosíték elszállás érthető is. Kérdés csak annyi lenne, hogy ilyen: 2SB1559 és 2SD2389 darlington párost be lehet-e valahol szerezni, vagy esetleg valami más típussal helyettesíthetőek.e?
Üdv!
Tud valaki táp kapcsolási rajzot adni (egyszerűt) TDA7497-hez? A válaszokat előre is köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |