Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Rádiófrekvenciás (RF) jelgenerátor
Témaindító: hakapeszimaki, idő: Okt 30, 2008
Témakörök:
Tudok küldeni párat, ha nem gond hogy bontott és SMD.
Oszcillátoroknak akár bármelyik régebbi analóg TV tuner elemei is meg tennék.
pl.: 2db hasonló VHF/UHF tartományú részeiket használhatjuk. Így igen széles sávú tartományt kaphatsz akár~3-500 MHz-et is. Annyira nem lehetnek instabilak rövid távon , hogy ez zavart okozna. Alapból stabil robusztus kivitelűek. A hangolásuk kényelmesen helipotencióméterrel is megoldható. Alsó zavaró harmonikusok nem nagyon lesznek mert a oszcillátorok jó magasan járnak alapból. Esetleg lehet egyiket akár PLLel is megfogni fix frekvenciára. Leginkább a kimeneti szélesebb sávú erősítő fokozatok kivitele lehet macerásabb. No meg a felesleges alkatrészek eltávolítása a tunerból. Habár az antenna bemeneten lévő FET meg széles sávú erősítő lehet. Persze a sávszűrőket részben üregeket ki kell szedni. Duál Gate FETes esetben az erősítés szabályozás is meg van oldva.A második kapura adott feszültséggel. Bármilyen kis jelű ~1GHz menő DBM megteszi keverni. Léteznek komplett GHz tartományban működő VCO modulok is pl.: Minicircuits. Ezeket is lehet használni , széles frekvencia tartományban tekerhetők ~ 2-300 MHz is lehet. A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2015
Közben játszadoztam a bonyolult oszcimmal, egy 330pF körüli forgóval el tudom hangolni jó 30%-al, kérdés meddig tudnék lemenni ekkora kapacitással és a tekercsek átkapcsolásával. Kontelnél láttam BB112 varikapot, az 500pF-os.
Meg találtam itthon ilyen 4 lábú tokozott oszcit, elvileg ehhez hasonló tokozásban van VCXO is, de azokat nem ismerem, azt sem tudom mi módon lehet azokat hangolni, mert még az lenne talán a legegyszerűbb megoldás 100 megáig.
A hőkompenzált oszcillátorokat nemigen lehet hangolni, azok referencia oszcillátorokként lehet használni. (mint a képeden láthatót is)
A frekvencia átfogás, a kapacitás átfogás négyzetgyöke. Minél nagyobb frekvenciára választod az alap, és a hangolható oszcillátor frekvenciáját, annál kisebb frekvencia átfogásra lesz szükséged egy adott sávátfogáshoz. Ennek alapján kell optimumot keresned. Varikapban is létezik olyan, aminek a kapacitás átfogása 1 :10, de gyakoribb az 1:3, 1:5.
Szervusztok!
Én ezt építettem meg, mindenkinek a figyelmébe ajánlom. A software szabad hozzáférésű, maximum a szintézer, és pll ic-k beszerzése nehezebb, de Danieltől megvásárolható minden hozzá. Kis kézügyességre azért szükség lesz az smd dolgok miatt A link:http://www.rfcandy.biz/communication/rfinject.html A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2016
A generátor 50 kHz lépésekben változtatható frekvenciájú, de interpolálni lehet közötte egy 10 menetes potival. Nálam 455 kHz-n is megy, nagyjábol 250 megáig.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2016
Tetszik. Mennyiből jött ki az alkatrész? Nem látom hogy árul-e hozzá kit-et.
Szerintem egy tízesből kijött minden hozzá, igaz, a nyákokat én készítettem, és a többit a Lomexből-Chipcadből összeszedtem hozzá. A szintézer IC-ket, VCO-kat, és egyéb alkatrészeket megrendeltem Danieltől. Egyébként van minden nála, de ha felveszed vele a kapcsolatot, akkor szerintem kit formájában is megkapod. Egy rendkívül intelligens, és segítőkész srác. Én más dolgokat is megépítettem a dolgai közül.
Szia, mi határozza meg a frekvencia minimumát?
De inkább máshogy fogalmaznék: Írtad vala: "Nálam 455 kHz-n is megy," Mi a helyzet az alacsonyabb frekvenciákkal? Azok nem mennek? S miért? Amúgy szép "apró" munka
Elvileg 0 Hz -től is mehet, gyakorlatilag a hangolható VCO stabilitása a határ, illetve a végtranzisztor bemenetén az 1 nF kondi által meghatározott.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2016
Elméletileg valóban mennie kellene 0 Hz-től, azonban a végfokban lévő aluláteresztő szűrő, és a csatolókondik miatt 200 kHz környékétől már instabil. De nem is hangfrekvenciás generátornak készült, hanem bemenő, és KF körök hangolására
Újra beindítom a topikot.
Szeretnék építeni egy RF célra szánt jelgenerátort. Ehhez kérném a segítségeteket! Az első kérdésem az lenne ,hogy ICL8038 -as IC - vel esetleg lehetne építeni?
Nem. Ha megnézed az adatlapját láthatod, hogy 100kHz-ig működik.
Én személy szerint a mellékelt generátorral szemezek most.
Miért gond a 100kHz?
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2017
Nem RF jelgenerátort akarsz építeni? Mert ha egy HF függvénygenerátort akkor nem gond a 100kHz.
De RF -et.
RF célra írtad, ez a rádiófrekvenciás tartomány kb. 100KHz-től felfelé GHz-ekig van.
Én ezt építettem meg.Bővebben: Link
Vannak hiányosságaim, bevallom.
Lehet valami egyszerűbbel kellene kezdenem.
Biztos, hogy valami egyszerűbbel. Holnap összeszedek pár neked való rajzot, de most mennem kell aludni, holnap meló és nem volna jó, ha elkötnék valami drótot a vezérlésszekrényben.
Addig is innen nézd át a Jelgenerátorok és a műszerek, mérések témakört. Hasznos lesz!
Azt hittem, hogy valamilyen módon modulált jelet kell küldeni, mint ahogy a HF -t átalakítják. De ekkor ezek szerint ez nem így van.
Köszi, az összeset átnézem
Arra a célra jó, sőt a háromszög generátor része vobblerezéshez is hasznos lesz, de először a RF generátort építsd meg, csak utána akarj modulálni!
Ez tetszik! Még nem láttam eddig, de átnézem. Első látásra ígéretes.
A "HF" nagyfrekvenciát jelent, pontosabban a rövidhullámú sávot 3-30MHz. Nem tudni, milyen frekvenciatartományt akarsz.
Most látom, elektroncso érti, akkor csak én vagyok lassú. A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2017
Ne zavarjuk össze se őt se egymást. A magyar szövegkörnyezetben a HF hangfrekvenciát jelent a RF meg rádiófrekvenciát. A rövidhullámú sáv az RH. Persze ha angol rövidítésekből indulunk ki akkor a High Frequency jelenthet nagyfrekvenciát (rádiófrekvenciát), de az RH sáv ott SW vagyis Short wave.
Így már értem, köszi. High Frequency-nek gondoltam, műszerek angol feliratai miatt.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |