Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Témaindító: Kutyuli, idő: Márc 29, 2008
Témakörök:
Ez a rajz segithet,az EZ 80 után az 1K ellenálás és persze az elkók ne legyenek zárlatosak
Kedves Hozzáértők! Egy Népszuper (1947-49) szerkezetéhez jutottam, de nyilvánvalóan idegen dobozba ügyeskedték bele. (A Népszuper doboza 40x31x18 cm, ez a szép szuvas láda pedig 51x28x22 cm.)
Felismeri-e valaki a dobozt, milyen rádióé lehetett? Van-e valakinek jó állapotú Népszuper-doboza, skálaüveggel, de szerkezet nélkül? Talán összejöhetne egy jó Népszuper (A szerkezetben megvan a két ECH21, de hiányzik az EBL21 és az AZ1. Az alkatrészoldal bizalomgerjesztően néz ki. A trafó működik, a mért feszültségek logikusak. A kimenő és a gerjesztett mágnesű hangszóró tekercsei nem szakadtak, nem zárlatosak, reális ellenállásértékeket mutatnak.) Tegnapelőtt még volt skálaüvegem, de a komlói csapvíz csodákat művelt A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2017
Az álruhás Népszuper fotója a hirdetésben.
Lehet, hogy ez a doboz valami egyedi amatőr asztalos munka.
Egy kis segítséget kérnék, milyen rádió kávája ez:
Idézet: „Lehet, hogy ez a doboz valami egyedi amatőr asztalos munka.” A nagyon puritán dizájn ezt sejteti - de a doboz alján mégis gyári munka jelét látom: szépen bemart fészek az eredeti készülék három csavarja számára (zöld jelzések), majd három rögtönzött lyuk a Népszuper rögzítéséhez (piros). Ennek negyedik lába a levegőben lógott. Érdekes kérdés lehet az is, hogy az eredeti készülék mellett mi foglalta el a doboz másik felét. (Esetleg anód- és fűtőtelepek?)
Lehet, hogy az eredeti készülék is valami egyedi építésű telepes rádió volt. Abban az időben nem volt ritkaság. Aztán később javítás vagy a hálózati üzemre átállítás helyett költözött bele a Népszuper. Persze ez csak találgatás. Vannak itt nálam jóval hozzáértőbbek majd megmondják. Gyerekkoromban a dédnagymamámnak is egy egyedi építésű rádiója volt, amit egy rokon rádióműszerész épített egy asztalos által készített dobozba. Sajnos még a nyolcvanas években szemétre került.
Üdv!
Ahogy elnézem a képeket ezt a népszupert át is alakították több hullámsávossá, eredetileg nem volt benne az a jaxley. Nekem is van egy Philips népszuperem, melyben még az eredeti pecsétes csövek vannak.
Köszönöm a képeket. Nagyon szép a készülék belseje! Működik?
Azt hiszem, Népszupert rejtő "álruhát" sikerült azonosítanom. A nagyon egyszerű láda a Standard egyik Hármasszuperének (4333-as típ.) a doboza lehetett eredetileg. Jól látható a szerkezet általam jelzett felerősítési módja. A doboz "üres" felében pedig a nagy hangszóró kapott helyet. (Ott a telepek is elférhettek - volt telepes változat is.)
A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2017
Igen működik, köszönöm. Egyetlen egy kerámia kondit kellett cserélni, mert a régi el volt törve, de ez látszik is, ha jobban megnézi az ember. A doboza és hangszóróvászna is szép állapotban van a korához képest. A kapcsolója Philips gyártmány, máshogy is van miatta a doboz kifúrva. kicsit ki van kopva, így csak úgy kapcsol be, ha felkapcsolás után egy kicsit visszahúzom. Mivel maga az anyag ment szét ezért nehezen lehetne megcsinálni.
Szia!
Én is találtam egyet, amely még jobban hasonlít, ugyanis annak az elején a díszítés és forma is megegyezik. Az is Standart: Váltóáramú kisszuper és univerzális kisszuper 4733 A Kádár könyv szerint 1948-ban készült, amit előzőleg találtál pedig 1943-ban. Szóval még érdekesebb, hogy kb egy időben készült az eredeti a népszuperrel. A népszuper doboza tömör tölgyfa, elég nehezen megy tönkre. Miért dobozolhatták át? A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2017
Ügyes és alapos vagy! - A doboz - szuvassága miatt - megy a tűzbe, és magával viszi a titkát is
A szerkezetből talán még lehet valami. Üres Népszuper-dobozra azonban kicsi az esély
Szia! Tüzeléstechnika elött érdemes lenne átgondolni, ha a doboz stabil, újrafunérozással csodát lehet művelni! (Persze szú írtás után.)
Szia! Az "Öregek" azt tanították, soha ne add fel.
Úgy néz ki, ezt neked tettem félre tavaly. A hozzászólás módosítva: Aug 15, 2017
Ha valaki Standard 4733-as rádióhoz üres dobozt keres (előlap és hátlap nélkül, széteső csapolásokkal), máris viheti szúirtásra és újrafurnérozásra a roncsot. Nem lesz tolongás
A Népszuper-szerkezet talán még feléleszthető, vagy jó lehet alkatrészpótlásra.
Kedves Szikravadász! Jó kis doboz, öröm lehet a felújítása. Nem szeretnéd beleépíteni (és kiegészíteni) az én hiányos Népszuper-szerkezetemet? Én nem mernék vállalni ilyen nagyszabású munkát.
Nem, nekem van egy szép példányom. Ha jut egy kis idő, akkor a többi, sorban álló néhány tucat rádiót csinálgatom. Ne ijedj meg, nem akkora meló. Ez a káva egészen egyben van, tisztítás, esetleg újralakkozás után szép lesz. Látszólag az elektronika sincs borzalmas állapotban. Valahol el kell kezdeni, tekintsd kihívásnak. Meglátod, tényleg nagy öröm.
A kávát természetesen ajándékba adom, csak a logisztikát kell kitalálni.
Köszönöm a nagylelkű felajánlást! Holnap üzenetet küldök.
Kedves Szikravadász! Délelőtt privát üzenetet próbáltam küldeni. Elügyetlenkedtem, nem érkezett célba?
Megjött, válasz ment.
Kedves Hozzáértők! Orion 325-ös kis rádióm (1950) már szépen szól, a vétel mindkét sávon jó. Egyetlen kellemetlen jelenség maradt: ha a hangerő-szabályozót a minimum felé csavarjuk, a nulla közelében hirtelen erős brumm jelentkezik, a vétel hangja eltűnik. Visszafelé mozdítva a hangosítás irányában újra tiszta a hang. Mi lehet az oka? Kiemeltem a kapcsolásból a potméter környékét. A tengelyen lévő 4,7 n-nak lehet köze az említett jelenséghez?
A doboz felújításra vár. A hozzászólás módosítva: Aug 18, 2017
Nincs köze. Az csak azért van benne, hogy ne rázzon a pot.m. tengelye(U csöves készülék). Bár rajta van a forgatógomb is. Kondikat cseréltél, vagy ellenőriztél a rádióban?
Én megnézném kontakthibára a potmétert, lehet, hogy a letekert állapotban már nem érintkezik a csúszka.
A potméter tengelyét nem a sasszihoz, hanem a falemezhez rögzítették. Ha mégis feszültség kerül rá, attól nem védhet egy ilyen kondi. (És: ha ennek tényleg védő szerepe lenne, miért nem alkalmazták a többi U-csöves készülékben?)
A kondik cseréje még folyik.
Igen, ez igazolódott: rövidre zártam a csúszkát a testhez, eltűnt a búgás. Így hát szét kell szedni a potmétert Köszönöm a segítséget.
Nem lehetséges, hogy a fémhüvelyben forgó fémtengelyen keletkező sercegést vezeti testre a kondi? Ha ez naiv elképzelés, jogos a szakemberek elnéző mosolya
Jó meglátás, mert a poti fém részei nincsenek fémesen földelve (itt nem is lehet), így sztatikus sercegést okozhat a fém-fém érintkezés. Fém skálahúrokkal szokott ilyen lenni, ha a chassis-hoz érnek.
Kedves Hozzáértők! Egy kérdés a Népszuperrel kapcsolatban: lehet-e hátránya a működésre annak, ha az AZ1 helyett két diódát alkalmazunk? Ha nincs hátránya, milyen diódapár ajánlatos? (Tudom, hogy nem elegáns megoldás, de előfordulhat, hogy az ember nem tud AZ1-et szerezni, vagy csak nagyon drágán.)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |