Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Gitár torzító / Effekt / Erősítő / Pickup
Lapozás: OK   15 / 316
(#) Imi23 válasza witti hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

Szia!
Én is valami hasonlón gondolkodtam, köszönöm a válaszodat. :yes:
(#) demonskater hozzászólása Ápr 12, 2008 /

a 22pF os kondi jó a 25pF helyett mert 25-ös nem volt. ja és a 0.01µF kondin mit ír mert lehet hogy ott rontottam el mert lehet hogy felcseráltem a 0.01µF-at a 0.001µF-ossal
(#) demonskater hozzászólása Ápr 12, 2008 /

ja és ti nem bírnátok küldeni képet róla mminden irányból?
(#) punkkazy hozzászólása Ápr 12, 2008 /

üdv!
segítséget kérek. eddig azt hittem a potival lehet a wah hangot szabályozni, de az hangerőszabályzó, nem? akkor az induktivitással kell babrálni? vagy mivel?? help!
:no:
(#) _Peti_ válasza punkkazy hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

Helló! Azt a potit kell rátrükközni a pedálra, nem az a hangerőszabályzó. Induktivitás az fix
(#) witti válasza demonskater hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

Szia! Azok a pontok rendben vannak amit írtam???
A 0.01µF = 103 és a 0.001µF = 102 jelzéssel vannak ellátva.
Sajnos ezt a pedált nem raktam össze és megvan rá az esély, hogy mások sem.
Viszont, úgy szoktam keresni a hibát, hogy 9V-ot adok a pedálnak, az Input-jába bedugom a gitárt, de az OUT-kimenetéhez nem dugom be az erősítőt, hanem a csak a fekete GND vezetéket kötöm az erősítőbe menő kábel jack külső (test) részére. Ennek a jack-nek a hegyes végére (azaz a jel-re) kötök egy vezetéket (Gem-kapoccsal szoktam ráerősíteni). És ezzel a szabadon lóggó vezetékkel elindulok a pedál bemenetétől keresgélni (az alkatrészek lábain), hogy meddig szól! Ha ezt a madzagot hozzárteted az input jelhez, akkor a sima gitárhangnak kell szólnia. De az erősítő elég halk legyen és azzal a "jelkereső vezetékkel" a 9V-os részeket ne piszkálgasd, mert nagyokat pattanik!
Ez a legegyszerűbb megoldás a hangkeresésre!!!!
(#) loky93 válasza Peti_85 hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

Ennek a kartonra épített cuccnak holvan a kapcsolása?sehol nem találom.
(#) ensium válasza loky93 hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

(#) punkkazy hozzászólása Ápr 12, 2008 /

Előző probléma megoldva

Most egy új:
hoyg oldják meg a pedálokban a poti forgatását? ezt hogy lehetne itthon megoldani?
(#) ensium válasza punkkazy hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

Pedálokban gonodolom nem ilyen potmétert használnak hanem valami speciálisat. A multkor láttam egy videót a faszi varrógép lábkapcsolóját használta. Nemtudom hogy működik, nézz utána lehetne egy kiindulási pont. A másik meg a tologatós potméter. Azt viszonylag egyszerűbb pedállá alakítani, mint a forgatgatósat. Mondjuk áttétellel azt is meglehet.
(#) punkkazy válasza ensium hozzászólására (») Ápr 12, 2008 /

én is tolósra gondoltam. mindjárt kiötlök valamit. ha jutok valmie megosztom
(#) loky93 válasza ensium hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /

Miért, mi a baj vele?
(#) trakostyan válasza punkkazy hozzászólására (») Ápr 13, 2008 /

Hi!
Itt egy példa a poti forgatásásra.
(#) petitrial hozzászólása Ápr 14, 2008 /

Mikrofonos hang torzító kapcsolása nincs valakinek? Hangsúlyozom, hogy hangtorzító nem pedig gitártorzító. Vocalt szeretnék torzítani vele. Köszi előre is
(#) demonskater hozzászólása Ápr 15, 2008 /

az lehet a baja hogy két kondit felcsréltem? mert úgy tűnik hogy felcseréltem. ja és a 25 pF-os helyett 22-esett raktam bele mert nem volt 25-ös. ja és a stereo jack aljzatot hogy kössem rá? mert van egy pár hely ahova birom kötni.
(#) witti válasza demonskater hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /

Hello! Hát a jack bekötését már régebben leírtam neked! Olvass vissza kicsit. Lehet több dologra is találsz megoldást.
Ha fém sztereó jack dugó van akkor a középső pöcök mindenképp a GND. (Hát mondjuk relatív), de nekem a jobb pöcök a JEL ...
Ahogy a képen is láthatod egymással pont szemben-átellenben vannak a pöckök meg a nagy fém nyúlványok. De sípolós műszerrel meg tudod nézni, hogy amelyik a leghosszabb az melyik kicsinél sípol. (De így kell, ez az egyik pedálomról van.)
A 22p vagy 25p az annyira lényegtelen, hogy nem számít.
A 0.01µF = 103 és a 0.001µF = 102 jelzéssel vannak ellátva. ezek jó helyen vannak?
Nem próbáltad még azt a jó módszert amit írtam a hang megkereséséhez? (Ha nem a jack bekötéssel van a bibi akkor kövesd az itt leírtakat! ) itt leírtakat!
(#) demonskater hozzászólása Ápr 15, 2008 /

a sípolósat még nem próbáltam. de szerintem a jack dugónál és két kondinál rontottam el mert fel cseréltem a 0.01 és 0.001-et. ezek kondik még működnek? hogy bírom letesztelni a kondit hogy működik vagy nem?
(#) witti válasza demonskater hozzászólására (») Ápr 15, 2008 /

Véleményem szerint a kondik nem mentek tönkre! Csak akkor halnak meg ha kitöröd a lábát. (Esetleg ha óriási feszültséget kap...) Sajnos nekem nincs a műszeremen kondi mérő ( capacitor szerű felirat)... Ha a tieden sincs akkor nem fog kiderülni, hogy bajuk lett-e. De bizti nem.
Na még az jutott eszembe, hogy a potik mindhárom lábát kösd össze, (ezekre egy Gem-kapcsot szoktam rakni így a legegyszerűbb) ez azt eredményezi, hogy maximumra állítja potikat, tehát teljes hangerő és teljes torzítás, ezért halkítsd le az erősítőt!!!
Ha így szólni fog, akkor az egyik potid rossz vagy nem érintkezik egy vezeték. (Már jártam így, gyári hibás volt a poti, illetve vékony vezetékekkel csináltam a cuccot és meg "láthatatlanul" meg volt törve ami hangot vezette és ami a 9V-ot...) Mozgasd a vezetékeket, hátha érintkezési hiba. Mérjél műszerrel, hogy van-e a pedálon feszültség...!
Ha így sem szólal meg, akkor nemtom mi lehet a baja.
(#) demonskater hozzászólása Ápr 16, 2008 /

kipróbáltam azt a sípolós technikát de nekem amikor rákötöm akkor eleve ad ki vmilyen zajt ilyen búgásra hasonlít, és csak némelyik alkatrész lábánál ad ki sípoló hangot a többi nél vagy elnémul vagy nem változik semmi és ha az outnál lévő potit forgatom akkor bírom vele állítan vele hogy milyen hangos legyne a másik potinál nem csinál semmit. amikor az input jeléhez rakom a vezetéket akkor szól a sima gitár hang. az biztos hogy felvolt cserélve a két kondi és jack aljzat se volt normálisan bekötve. most meg ha normlisan rákapcsolom az erősítőre adok neki 9v-ot akkor torzít csak a gitárhangot nem hallom vagyis amikor gitározok akkor is ugyanúgy torzul és semmi változás.
(#) _Peti_ válasza demonskater hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Szia! Próbáld meg a kép alapján összedrótozni, és a jeleket, feszültségeket mérni. Egy ilyen egyszerű kapcsolásnál nincs olyan sok hibalehetőség
(#) ensium válasza demonskater hozzászólására (») Ápr 16, 2008 /

Még mielőtt kipróbálnád amit Peti írt : IC bal oldalt 3as láb előtt van-e hang (bemenet) és jobb oldalt a 3as lábnál van-e hang (kimenet). Az IC-n és a diódákon kívül máshol nem nagyon veszhet el, csak ha nincsennek rendesen forrasztva az alaktrészek, vagy szakadtak de ezt nem hiszem. Nézd még meg hogy az IC nem-e fordítva van belerakva a tokba.

Szerk.: Ja látom kb. ugyanazt írtuk
(#) magneto hozzászólása Ápr 16, 2008 /

Üdvözlök minden barkácsoló, gitáros szaktársamat!
Valójában csak tájékoztatni szeretnélek benneteket (bár lehet, hogy feltatálom a spanyol viaszt ), hogy az effektekhez használható DPDT kapcsoló 360 ft. bruttó áron kapható az alábbi helyen. DPDT kapcsoló
Hétfőn rendeltem őket, ma jöttek meg. Mind a 7 darab kiválóan működik! Akinek eddig gondot okozott a beszerzése innen rendelhet. (Nem reklámozom a céget, csak már hosszú ideje próbálom ezt a nyavajás kapcsolót beszerezni, és a mai nap sikerült csak ez.)
Bocs a minőségért, de a fényképező fókusza kezdi megadni magát... :rinya:
(#) witti válasza demonskater hozzászólására (») Ápr 17, 2008 /

Milyen IC van benne? 741-es vagy más fajta? És az jól van benne? Ezt eddig csak azért nem kérdeztem mert a képekből sejtem, hogy jól van benne, de a típust nem látni...
Ha a hangerő poti szabályoz akkor olyan nagy baj mégsem lehet.
(Asszem kicsit félreértetted azt; szóval én a sípolós műszerre gondoltam, hogy ellenőrizd le a lábakat rendesen be vannak-e forrasztva. Az meg, hogy az erősítő ad sípoló hangot az nem jó neki.)
Nekem a Gain poti tűnik gyanúsnak. Próbáld meg amit írtam, kösd össze a gain poti mindhárom lábát egy fémdarabbal!
(#) demonskater hozzászólása Ápr 18, 2008 /

LF351-es ic van benne. ma mégmegpróbálom a potit megnézni a vezetékeket kicserélem mert azok elég ratyik. meg most talán vminyivel jobb képeket fogok feltölteni.

na itt vannak a képek

na meg itt nem sokkal jobb.
(#) _Peti_ válasza demonskater hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /

Helló!
Asszem megvan a hiba: tükrözni kellett volna a nyákot, mert fordítva van minden. Bár elvileg így is átalakítható, hogy működjön, de ehhez az IC-t a huzalozás felöli oldalra kell forrasztani, így jó hogy nem működik, és valószínű h a műv erősítőd is megadta magát, mert így a tápfeszt nem a megfelelő helyre kerül...
Tedd át az IC-t a másik oldalra, vagy csináld meg újra a panelt
(#) witti válasza demonskater hozzászólására (») Ápr 18, 2008 /

Legelőször is egy nagy köszönet PETI-nek, mert rájött mi a hiba!
Tulajdonképpen már 8 nappal ezelőtt feltűnt, hogy a tükörképe van megépítve a pedálnak. De az, hogy ezáltal az IC lábak rossz helyre kerülnek az azért nem esett le nekem, mert velem is fordult elő ilyen (tükrös nyák), de az tranzisztoros áramkör volt és ott nincs ekkora probléma.
Építsd meg újra! És most NE a tükörképét csináld! (Mielőtt meg csinálod, ennek a panelnek már úgyis mindegy, meg lehet tényleg az IC is meghalt, de ha mégse, akkor forraszd ki, és próbaképp forraszd be a réz felöli oldalra, akkor jó helyre kerülnek a lábai, és elvileg meg kellene szólalnia.)
(#) demonskater hozzászólása Ápr 22, 2008 /

én is először megköszönöm PETI-nek, hogy rájött az én hibámra(a weblapon így találtam tükrözve a PCB-t, csak most vettem észre én is amikor kinagyítottam és láttam hogy a weblap címe fordítva van) . Az ic-n kívül más is tönkre ment? az ellenállásoknak és a potinak jó kellene hogy legyen nem . akkor majd megpróblom megépíteni.
(#) witti válasza demonskater hozzászólására (») Ápr 22, 2008 /

Hello! Semmi más csupán az IC mehetett tönkre, de nem biztos az sem. Ezért javasoljuk, hogy vedd ki ls forraszd be a nyák másik oldalára! És ha nem romlott el akkor úgy működni fog a pedálod.
Következő: »»   15 / 316
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem