Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   456 / 581
(#) Gafly válasza fecameca hozzászólására (») Szept 21, 2017 /

Vagy akár tekerni sem kell: Puskás trafó, két tranzisztor és két ellenállás...
(#) tdi75 válasza fecameca hozzászólására (») Szept 21, 2017 /

Szia! Azért gondoltam a sokszorozóra, mert 12 és 16 voltos trafóm van. Nem is egy. Most elég lesz nekem megtekernem a Standard hálózati trafóját. Primert és a szekundereket. Viszont diódám van bőven és elkóm is. Nem tudom hogy mekkora áramot lehet egy ötszörözővel 47 mikrós kondikkal megvalósítani, de egy kísérletet meg ér a dolog. Szerintem. Ha elsőre nem elég akkor majd párhuzamosítok velük még 100 mikrósakat. Tudom elegánsabb lenne a trafós táp, de most ez van kéznél.
(#) tdi75 válasza Gafly hozzászólására (») Szept 21, 2017 /

Mondjuk ebben is van valami. Meggondolandó.
(#) _BiG_ válasza tdi75 hozzászólására (») Szept 21, 2017 /

Fogod a 12V-os szekunderű trafót és rákötöd a 230V-ra a primerét, a szekunderére (12V) rákötöd a másik trafó 16V-os szekunderét és ennek a primeréről leveszed azt a feszt, amit szeretnél. A leválasztás is megoldva. A fűtés meg mehet egy osztóról a 12V terhére.
(#) wadember válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 21, 2017 /

Egyértelműen a kf nél megy el de szokott primer szekunder zárlat lenni ezeknél?
(#) tdi75 válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 21, 2017 /

A kérdést megoldottam.
Már 24 voltnál megszólal. Kettő riasztó akku.
Sorba raktam négyet és szuper volt. Álmomban nem gondoltam volna. Bár igaz ami igaz. Volt 45 voltos anód telep is. Ja és kb. 5 ma az áramfelvétele.
(#) gkari válasza wadember hozzászólására (») Szept 21, 2017 /

A KF-ek csak akkor lehetnek (testre) zárlatosak, ha valami a házon belül, vagy a NYÁK-on testel, szerintem ez nem valószínű. Ha az R16 füstöl, akkor a C49, vagy (és) a C50 zárlatos. A KF primer-sec. zárlat is okozhet ilyet, de ez ritka (zománc, és selyemszigetelés), nagyon csekély az esélye, de könnyen kimérhető.
A hozzászólás módosítva: Szept 21, 2017
(#) wadember válasza gkari hozzászólására (») Szept 21, 2017 /

Írtam, hogy az R9 füstölt ECH81 nélkül is
(#) _BiG_ válasza wadember hozzászólására (») Szept 22, 2017 /

Ha bakelit a foglalat, akkor nézd meg, átégett-e. Valószínűleg a fűtés felé zárlatos. Mivel a fűtés földelt, így arrafele nagy áram tud kialakulni.
(#) gkari válasza wadember hozzászólására (») Szept 22, 2017 /

Igaz, tévedtem.
(#) wadember válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 23, 2017 /

Átlátszó műanyag foglalatos. Jövő héten nekiesek újra.
(#) Gafly hozzászólása Szept 24, 2017 /

Ezekből nincs meg mind, csak néhány...
(#) hobbyjani válasza Gafly hozzászólására (») Szept 24, 2017 / 1

Nekem egy Dunám van,és egy orosz Rubin 102-s,mindkettő sortrafó hibás,Pacsirtám is van,az működik,csak a doboza van összekarcolva,meg van egy régi román AM,FM csöves rádióm is,jól néz ki,de még nem néztem meg ,hogy egyáltalán működik e.
(#) Mazsika hozzászólása Szept 25, 2017 /

Sziasztok szép estét. Én éppen egy ilyen készülékkel küzdök, két darab is van belőle, az egyikben nincs tápegység (trafó), és a kimenő transzformátor is hiányzik. A gyártmányt amúgy a végtelenségig megtisztítottam, elvileg minden ép, illetve ahol a csövek hiányosak voltak, pótoltam. A trafó nélküli darabhoz ha sikerül szerezni alkatrészt, megpróbálom éleszteni, a másik elvileg bekapcsolható, minden cső fűtése él, EM84 kékeszölden (zölden) világít, de csak búgást lehet hallani a hangszóróból. Átnéztem mindent, egyelőre csak szemmel, - szakadás, vezetékek vizuális ellenőrzése - látszólag ép minden forrasztás. Mivel többnyire - legalábbis az én szerény tapasztalatommal megítélve - ezek olyan alkatrészekből épültek, amelyek borzasztóan nehezen mennek tönkre, egy-két kivétellel persze, de ha látszólag égett ellenállás, égett drót, stb. zárlatra utaló nyomok, szagok, füst, panel elfeketedés nincs, akkor talán nagy baja nem lehet. Kérdés ezek után, hogy melyik alkatrész nyomában induljak el a hibakeresésnél?
(#) Mazsika hozzászólása Szept 25, 2017 /

Esetleg valakinek van ilyen készülékhez hálózati és kimenő trafója ?
(#) _BiG_ válasza Mazsika hozzászólására (») Szept 26, 2017 / 1

Mellékelve egy kis szakirodalom, total commanderrel darabolva, azzal összerakhatod. A formátum djvu, ehhez olvasót pl. a sourceforge-ról le tudsz tölteni.
(#) Mazsika válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 26, 2017 /

Üdv. Köszönöm szépen !
(#) hobbyjani válasza _BiG_ hozzászólására (») Szept 26, 2017 /

Nem tudtad volna tenni azokat a fájlokat valami ismertebb formátumba,a djvu egyáltalán nem ovassa ki,még nem is lássa.
(#) _BiG_ válasza hobbyjani hozzászólására (») Szept 26, 2017 /

Először össze kell fűzni a file-okat egybe (a .crc a hibaellenőrző összeg), aztán lesz belőle olvasható állomány a djvu reader számára. Írtam, hogy total commanderrel dobtam szét, hogy fel lehessen tölteni, mivel 2 MB a határ itt és egyben több, mint 3 MB. Tehát total commanderrel kell össze is rakni.

Upd: kipróbáltam egy módszert, nem kell a TC. Mentsd le a file-okat (a .crc-t nem muszáj) egy mappába. Nyiss egy command promptot (parancssori ablak) és lépj be ebbe a mappába. majd add ki ezt a parancsot:

copy "Radio hibakereses - Pabst_B.001" /B + "Radio hibakereses - Pabst_B.002" /B + "Radio hibakereses - Pabst_B.003" /B "Radio hibakereses - Pabst_B.djvu"

Az idézőjelek kellenek!
De ezt így be is másolhatod, nem kell pötyögnöd. Így egybemásolódik a 3 állomány és a kimenet a kívánt djvu file lesz, abban a mappában, ahova mentetted az eredetieket.
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2017
(#) Qju válasza hobbyjani hozzászólására (») Szept 26, 2017 /

Szép jó estét!
A file pdf formátumban 104 mega!
De innen letöltheted: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Szept 26, 2017
(#) feketek hozzászólása Szept 26, 2017 /

Üdvözlök mindenkit,
Azért írok, mert segítséget szeretnék kérni egy AR302-es (010-es változat) hullámváltó egységére szerelt modulátor és oszcillátor tekercsek beforrasztási helyeivel kapcsolatban. Tudna valaki a sokat tapasztalt kollégák közül küldeni egy képet, hohy az egyes kivezetések melyik pontra mennek? A málam lévő gépet meglátogatta egy egérke illetve egy talán kevésbé avatott szerelő. A nagyja már elkészült, már csak azokat a hajszálvékony huzalokat kellene nekötnöm és éleszthető lenne.
Előre is köszönöm a segítséget!
(#) em válasza Mazsika hozzászólására (») Szept 26, 2017 / 1

Feltöltöttem 3 könyvet hibakeresés javítás tárgyban.
A már említett könyvet pdf-be konvertáltam és összenyomtam, így 28MB.
letöltés
Néhány nap múlva törlöm innen.

djvu megnézés és konvertálás: Irfanview (egyébként is ajánlott)
pdf összenyomás: https://smallpdf.com/compress-pdf
(#) tdi75 válasza Qju hozzászólására (») Szept 27, 2017 /

Na tegnap előtt nekiugrottam a tekercselésnek, de félbe is hagytam. Konklúzió: A szilikonos sütőpapír nem jó. Szinte semmi sem ragad rá. Csak kb. 1 centi cellux csíkkal akartam rögzíteni ameddig rá nem tekerem a következő menetet. Az összes ragasztószalag úgy jön le róla mintha előbb beszórtam volna púderral, majd úgy próbálnék ragasztani vele. Marad a szilikon mentes. Csak olyat venni kellett. De az legalább használhatónak tűnik.

Ja más. Ha már egy meglévő bontott csévéről akarjuk a huzalt kitermelni az igazi kínszenvedés.
Megoldásnak tűnik ha kiszámoljuk hogy hány méter kell, letekerjük a rajta levő impregnáló anyagot és papírdarabokat leszedjük dörzsis szivaccsal. (konyhából lopunk egyet) csak ne bukjunk le.
Az a zománcozást nem szedi le, de minden egyebet igen. Lepucizzuk feltekerjük valamire hogy ne bajlódjunk a sok dróttal majd mehet a tekercselés . Ha ügyesek voltunk akkor olyan lesz mint az új huzal.
(#) hobbyjani válasza Qju hozzászólására (») Szept 27, 2017 /

Ez nagyon jó,nincs bonyolult szoftver eljárás ,ismeretlen szoftver,csak egy kattintás és megvan a könyv,köszönjük mindannyian
(#) Janó bácsi válasza feketek hozzászólására (») Szept 27, 2017 / 2

Sajnos az a helyzet, hogy ebből a hull váltó-tekercs bekötésből legalább 4-5 féle volt forgalomban. Én sem láttam két egyformát szinte. Küldök képeket, de ebből nem hiszem, hogy be lehetne kötni, jobban meg már nem akarom szétszedni a kész masinát. De mondom nem biztos, hogy a tied is ilyen. Nincs mese a kapcsolási rajzot kell végig követni, és az alapján bekötni. Nem egyszerű meló, mert a rajzok sem mind egyeznek. Én is sokat szoktam kínlódni vele, (sűrű káromkodások közepette) de eddig még sikerült. Ez a szép ebben a szakmában.
(#) gkari válasza feketek hozzászólására (») Szept 27, 2017 /

Írj emailcímet, DJVU-ban el tudom küldeni, egyébként az RT`56/8-ban benne van, persze lehet, hogy a tied nem pontosan ugyanaz.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2017
(#) feketek válasza Janó bácsi hozzászólására (») Szept 27, 2017 /

Szia Janó bácsi,
Köszönöm a válaszodat és a képeket, amiket küldtél! A Kádár könyv adatai alapján nekem 010-es kivitel van az asztalomon.
Tegnap este még bogarásztam a kapcsolást is és mivel a RH tekercs nem szakadt le, azt vettem észre, hogy ha "gépész oldalról" közelítem meg a dolgot, akkor az egyes hullámsávok bekötése azonos pontokon van a hullámváltóknál, így követve a mintát, hasonló pozícióra kötöttem a leszakadt szálakat. Este főpróba
Ezzel kapcsolatban viszont lenne még 1 kérdésem:
Az antenna bejövő egy 33pF-kondival és egy fojtóval a testre van kötve. Mennyire hiányzik az a fojtó a gépnek? Azért kérdezem, mert az enyémben nagyon oda van, használhatatlan. Áthidalható, hogy fe lehessen éleszteni? Elnézést ha triviális dolgot kérdezek, de gépészként csak "hobbi rádiós" vagyok
Köszönöm a segítséget!
K
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2017
(#) kristikoma válasza feketek hozzászólására (») Szept 27, 2017 /

A 33pF+tekercs egy KF szívóként van bekötve. Az a lényege, hogy esetlegesen kisugárzott KF jelet ne tudja venni a rádió. Működik nélküle is, de megjavítanám.
(#) feketek válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 27, 2017 /

A "működik nélküle is" azt jelenti, hogy leköthetem a 33pF után egy vezetékkel, vagy egy 100 Ohm-os ellenállással a testre, vagy hagyjam szakadtan és ennyi? (Amíg nem cserélem)
(#) feketek válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 27, 2017 /

Most gondolkodok... ha ez egy LC tag akkor nem lehetne RC tag? És ha KF-szívó, akor KF-re méretezni ar R tagot benne?
Ha esetleg nagy hülyeséget írtam akkor elnézést érte, csak próbálom összeszedni a elektronikai morzsákat a fejemben
Következő: »»   456 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem